קולונוסקופיה
מדוע בדיקת קולונוסקופיה היא חשובה כל כך ואיך כדאי להתכונן אליה? הכל במדריך המלא לבדיקת קולונוסקופיה
בדיקת קולונוסקופיה – המדריך עם כל המידע הרפואי והמעודכן
קולונוסקופיה (Colonoscopy) היא בדיקה של המעי הגס המבוצעת באמצעות אנדוסקופ. הבדיקה נעשית כדי לשלול פתולוגיה בעייתית, להבטיח זיהוי מוקדם של מחלות במעי הגס, לרדת לפשרם של סימפטומים העשויים להעיד על דלקת, גידול, דימום או בעיה אחרת במעי הגס. קיימות דרכים שונות לבדוק איברים פנימיים בגופנו, צילומי רנטגן, סקירות MRI (תהודה מגנטית), בדיקות אולטרסאונד ועוד.
ברוב המקרים נעשה שימוש בטכנולוגיה המאפשרת הדמיה של האזור החבוי מן העין אולם, בנסיבות מסוימות, עומדים לרשות הרופאים מכשירי בדיקה באמצעותם ניתן להחדיר מצלמת וידאו זעירה אל תוך הגוף ולקבל, על גבי מסך, תמונה של המתרחש באיברים הפנימיים כאילו צופים באזור הנבדק בעין ממש.
- מהי בדיקת קולונוסקופיה, ומתי יש לבצע אותה?
- חשיבות הבדיקה לאבחון פתולוגיות (ובפרט סרטן) במעי הגס
- היתרונות של בדיקת קולונוסקופיה לאיתור מחלות מעי
- איך בוחרים רופא לביצוע קולונוסקופיה?
- קולונוסקופיה וירטואלית - CT קולונוגרפיה
- מהן עלויות הבדיקה
- הכנה לבדיקת קולונוסקופיה
- איך מבוצעת הבדיקה?
- היתרונות של בדיקת קולונוסקופיה במרפאה פרטית
- לאחר הבדיקה
מהי בדיקת קולונוסקופיה, ומתי יש לבצע אותה?
שמה של בדיקת קולונוסקופיה מעיד על מהותה, פירוש המילה "קולון" בלועזית הוא "מעי" ואילו "סקופיה" פירושה מבט. מדובר בבדיקה של החלחולת (המכונה גם המעי הישר או בלעז "רקטום") והמעי הגס. הבדיקה מבוצעת באמצעות אנדוסקופ המוחדר אל האזור הנבדק דרך פי הטבעת. בדרך כלל הבדיקה תכלול את הרקטום והמעי הגס לכל אורכו, עד החיבור אל המעי הדק. במידת הצורך ניתן להמשיך את הסקירה מעט הלאה ולבחון גם את האזור התחתון של המעי הדק.
מי מבצע את הבדיקה: קולונוסקופיה מבוצעת על ידי רופא מומחה במחלות דרכי העיכול (גסטרואנטרולוג). ההליך נערך בחדר בדיקה המצויד במכשור הנחוץ ומאויש ברופא הבודק ואחות מסייעת. מדובר באחת הבדיקות הנפוצות ביותר ברפואה, בדיקה הנחשבת בטוחה מאוד ומבוצעת הן כהליך מניעתי (שמומלץ לעבור באופן תקופתי החל מגיל מסוים הנע כיום בין 45 ל-50) והן כדי לרדת לפשרם של סימפטומים העלולים להעיד על בעיה באזור דרכי העיכול התחתונות.
בדיקת קולונוסקופיה עשויה לכלול יותר מאשר סקירה בצילום וידאו. החדרת מכשור רפואי מיוחד דרך הצינור הגמיש של האנדוסקופ מאפשרת ביצוע הליכים טיפוליים כגון הסרת גידול שפיר (פוליפ), צריבת גידול כזה, עצירת דימום, נטילת דגימת רקמה לצורך ביצוע ביופסיה, הרחבת הצרויות (אזור שהפך צר) במעי הגס ועוד.
זיהוי המחלה רק אחרי התפתחות גידולים ממאירים ושליחת גרורות מסבכת מאוד את הטיפול בה ומפחיתה באופן דרסטי את סיכויי ההחלמה. מכיוון שמדובר במחלה שהתקדמותה איטית, חולפות שנים מרגע היווצרות גידולים שפירים בדרכי העיכול התחתונות ועד הפיכתם ממאירים. ביצוע בדיקות קולונוסקופיה באופן סדיר מאפשרת זיהוי גידולים חשודים עוד בשלב שאינם ממאירים והסרתם.
מתי חשוב לגשת לבדיקה: מלבד בדיקות קולונוסקופיה שגרתיות לזיהוי גידולים בראשית דרכם (והסרתם במידת הצורך), בדיקות כאלה מבוצעות כאשר יש צורך לרדת לפשרם של סימפטומים העלולים להעיד על בעיה באזור דרכי העיכול התחתונות. כך למשל כאשר יש שינויים בהרגלי מתן צואה, דימום בלתי מוסבר מפי הטבעת, אנמיה או ירידה בלתי מוסברת במשקל, כאבים בבטן התחתונה ועוד.
היתרונות של בדיקת קולונוסקופיה לאיתור מחלות מעי
בבדיקת קולונוסקופיה הרופא מביט על תמונה של האזור הנבדק כפי שהיא נלכדת בעדשת מצלמת הווידיאו הזעירה שבקצה האנדוסקופ. הרופא מכוון את המצלמה וסוקר את האזור כאילו ממש במו עיניו. לבדיקה כזו יתרון ברור על בדיקות דימות כגון CT, MRI ואולטרסאונד.
יתרון חשוב נוסף של בדיקת קולונוסקופיה הוא האפשרות לבצע בו במקום, במהלך הבדיקה עצמה, טיפולים בנגעים שהתגלו (למשל, הסרת פוליפים או צריבתם) כמו גם ליטול דגימת רקמה לצורך ביצוע ביופסיה.
בתמונה: הדגמה של מעי גס בריא לעומת מעי גס עם פוליפים
איך בוחרים רופא לביצוע קולונוסקופיה?
חשוב מאוד שבדיקת קולונוסקופיה באופן פרטי תבוצע על ידי גסטרואנטרולוג בעל הכישורים והניסיון שיבטיחו בדיקה בטוחה ויעילה. ביצוע בדיקה באופן פרטי מאפשרת פניה למרפאה בעלת מוניטין ובחירת רופא שעימו יש לנו שפה משותפת ושעליו נוכל לסמוך.
מומלץ לבדוק כמה חלופות, להתרשם מחוות דעת, לפנות למרפאות הבאות בחשבון, לשוחח עם רופאים שיוכלו לבצע את הבדיקה ולאסוף מידע לצרכי השוואה בין האפשרויות השונות. לאחר שיש בידיכם את מלוא המידע בחרו במרפאה וברופא שהרשימו אתכם כמי שעליהם ניתן לסמוך באופן מוחלט.
כיוון שמדובר בבדיקה לא נעימה במיוחד, בדיקת קולונוסקופיה פרטית מאפשרת לקבל יחס אישי ופרטי, עם יכולת לתאם את הבדיקה בזמן הנוח לך וכמובן לקבל את כל המידע מהרופא בסבלנות ואיכפתיות, ללא לחץ של זמן.
קולונוסקופיה וירטואלית - CT קולונוגרפיה
בדיקת קולונוסקופיה וירטואלית, המכונה גם בדיקת קולונוגרפיה, היא למעשה בדיקת CT בטן המבוצעת כאשר המעי הגס מנופח מעט באוויר (או בגז) כדי להבטיח קבלת תמונה מפורטת ובאיכות טובה של אזור דרכי העיכול התחתונות.
בבדיקת קולונוגרפיה הצינור המוחדר דרך פי הטבעת הוא דק באופן משמעותי מזה של האנדוסקופ (המשמש לביצוע בדיקות קולונוסקופיה), לכן אין צורך בטשטוש. חסרונה של בדיקה זו, על פני קולונוסקופיה רגילה, הוא שלא ניתן לבצע פעולות כגון הסרת פוליפים או נטילת רקמה לביופסיה. התמונה המתקבלת בבדיקת קולונוסקופיה וירטואלית היא של אזור רחב יותר, אך היא פחות מפורטת. ביצוע קולונוסקופיה וירטואלית כרוך גם בחשיפת המטופל לקרינת רנטגן.
מהן עלויות הבדיקה
עלות בדיקת קולונוסקופיה משתנה בהתאם להיקף ההליכים שיבוצעו בבדיקה. במקרים הפשוטים ביותר, כאשר מדובר בבדיקה שגרתית המבוצעת כדי לשלול קיום סימנים מוקדמים העלולים להעיד על תחילת התפתחות סרטן המעי הגס, עלות הבדיקה תהיה כ-1,000 ₪. מחירן של בדיקות המתוכננות לכלול הליכים נוספים, הסרת פוליפים למשך, יהיה גבוה יותר ועשוי להגיע ל-2,500 ₪ ואף יותר.
הכנה לבדיקת קולונוסקופיה
ההכנות הנדרשות לקראת בדיקת קולונוסקופיה משתנות בהתאם לנסיבות. באופן כללי ננקטים צעדים להבטיח שהמטופל יגיע לבדיקה עם דרכי עיכול תחתונות ריקות ולכן יש להתכונן מבחינת תזונה ולדעת מה לאכול לפני בדיקת קולונוסקופיה. בדרך כלל מספיק להקפיד על הנחיות לתוכנית תזונה בת שלושה ימים לפני הבדיקה, נטילת חומר משלשל החל מ-36 שעות לפני הבדיקה והגעה לבדיקה בצום של כ-20 שעות כאשר במהלך הצום מרבים בשתיית נוזלים ותמיסה של תכשיר פיקולקס.
כאשר ידוע מראש שהבדיקה תכלול גם הליכים כגון כריתת פוליפ הנבדק עשוי להתבקש לבצע מבעוד מועד ספירת דם וייתכנו הנחיות הנוגעות לשימוש בתרופות (למשל, חולי סכרת ימנעו מהזרקת אינסולין החל מבוקר יום הבדיקה). חשוב מאוד לקבל הנחיות מדויקות לקראת ביצוע הבדיקה ולמלא את כולן בקפידה. הכנה לא מספיק טובה עלולה להקשות משמעותית על ביצוע הבדיקה באופן מוצלח. קראו עוד על הכנה לקולונוסקופיה >
איך מבוצעת הבדיקה?
אל הבדיקה יש להגיע עם מלווה שיוכל לסייע לנבדק לאחר השחרור בעודו מושפע מן הטשטוש. הנבדק יתבקש להסיר את בגדיו, ללבוש חלוק ולשכב על צד שמאל. תרופת הטשטוש ניתנת אל תוך הוריד ואחר כך מחדיר הרופא את האנדוסקופ ומתחיל בסקירת אזור דרכי העיכול התחתונות. מעט אוויר נדחס בעדינות אל חלל המעי הגס כדי לנפח אותו מעט ולהבטיח תמונה איכותית ומפורטת.
סקירת המעי הגס אורכת כמה דקות ובלבד שלא מאותרים ממצאים חשודים. במצב כזה הבדיקה כולה תסתיים בתוך חצי שעה והנבדק יועבר לחדר התאוששות. במקרים של ביצוע התערבות כזו או אחרת, הסרת פוליפ שזוהה בבדיקה למשל, הרופא ישתמש במכשור מיוחד שיוחדר דרך צינור האנדוסקופ. ביצוע הליכים כאלה יאריך כמובן את משך הבדיקה.
קולונוסקופיה
אלגוריתם בינה מלאכותית חדש מסוגל לאפיין פוליפים בזמן אמת בבדיקת קולונוסקופיה
אפיון אופטי מדויק של פוליפים המעי הגס הוא המפתח לבחירת הטיפול האופטימלי במהלך קולונוסקופיה. עם זאת, כיום הדיוק בזיהוי הפוליפים תלוי מאוד במומחה שמבצע אותו, וקיימים הבדלים משמעותיים בין האנדוסקופיסטים השונים. כעת מערכת חדשנית, ראשונה מסוגה, מאפשרת לזהות את הפוליפים באמצעות אלגוריתם ממוחשב המשתמש בזרם וידאו אנדוסקופי של אור לבן, וכך עוזרת לרופאים לקבל תוצאות מדויקות יותר.
במחקר, חוקרים מאיטליה אפשרו לקבוצת אנדוסקופיסטים, מומחים ולא מומחים, לבצע אפיון אופטי של כל הפוליפים במסד הנתונים, והשוו את התוצאות שהתקבלו בהערכה הסטנדרטית לאלו שהתקבלו בשימוש באלגוריתם. החוקרים גילו כי הדיוק של פלטפורמת הוידאו היה דומה לזה של אנדוסקופיטים מומחים, וטוב יותר מזה של אנדוסקופיסטים שאינם מומחים. חשוב לזכור כי מחקרים מראים שאנדוסקופיסטים עם שיעורי זיהוי טובים יותר, מגנים טוב יותר על המטופלים שלהם מפני סרטן המעי הגס, ומפחיתים את הסיכון לתחלואה.
התוצאות מראות את הפוטנציאל הרב של האלגוריתם. המכשיר החכם עשוי לעזור לאנדוסקופיסטים שאינם מומחים להגיע לביצועים של אנדוסקופיסטים מומחים, ובכך לצמצם את התחלואה בקרב החולים שלהם.
מדוע אני זקוק לבדיקת קולונוסקופיה?
באיזו תדירות עלי לעבור בדיקת קולונוסקופיה?
כיצד עליי להתכונן לקולונוסקופיה?
האם אתה משתמש בחומרים משלשלים? אם כן, מדוע ובאיזו תדירות?
האם יש לך אלרגיות לתרופות?
האם יש לך מחלות רקע?
למה כדאי לבצע בדיקת קולונוסקופיה במרפאה פרטית
ישנם יתרונות משמעותיים לביצוע בדיקת קולונוסקופיה במסגרת הרפואה הפרטית. חשוב לקחת בחשבון שבדיקת קולונוסקופיה היא אמנם הליך פשוט ברמת סיכון נמוכה אך ההכנות לקראתה מתחילות מעל ליומיים לפני ביצוע הבדיקה ויום הבדיקה עצמו מוקדש כולו להליך (בגלל השימוש בתרופת הטשטוש). פניה למרפאה פרטית פירושה אפשרות לתאם מועד מוקדם ונוח וכך לצמצם את שיבוש שגרת החיים.
יתרונות נוספים הם יחס מתחשב מצד צוות המרפאה ומחויבות של כל בעלי התפקידים המעורבים לעשות כמיטב יכולתם להפחית את אי הנוחות למינימום. יתרון חשוב נוסף של ביצוע הבדיקה באופן פרטי הוא האפשרות לבחור מרפאה מועדפת ורופא מומחה מומלץ. פניה למרפאה פרטית תוך בחירת מכון איכותי ורופא מוביל בתחומו היא ערובה לא רק לכך שהבדיקה עצמה תבוצע באופן מוצלח אלא גם שכל הקשור בה ינוהל באופן המפחית למינימום את אי הנוחות והפגיעה בשגרת החיים.
מה קורה לאחר הבדיקה
בתום בדיקת קולונסקופיה הנבדק מבלה כשעתיים בחדר התאוששות. מותר לאכול ולשתות לאחר הבדיקה, אולם יש לוודא עם הרופא הבודק שאין סיבה להימנע מכך. תיתכן תחושת גזים, ניתן לגשת לשירותים, עם המלווה, כדי לשחרר אותם. תוצאות הבדיקה נמסרות מיד לאחריה, לפני השחרור הביתה. אם נלקחה דגימת רקמה לביופסיה תוצאותיה יתקבלו לאחר כשבועיים. אין לנהוג במשך שמונה שעות מתום הבדיקה (בשל השפעת חומרי הטשטוש).
כאמור, בדיקת קולונוסקופיה היא פשוטה והסיכון הכרוך בה נמוך. עם זאת, לאחר ביצוע קולונסקופיה יש לשים לב שלא מתפתחים סימפטומים העלולים להעיד על בעיה. אם בימים שלאחר הבדיקה הנבדק מוצא עצמו סובל מכאבי בטן, חום גבוה, הקאות (במיוחד אם יש סימני דם) או תחושה כללית רעה יש לפנות ללא דיחוי לקבלת טיפול רפואי.
במקרים כאלה חשוב לעמוד בקשר עם המרפאה בה בוצעה הבדיקה ועם הרופא שביצע אותה ולשמור על תיאום בין מי שהיו אחראים לביצוע הבדיקה ומי שמעניקים טיפול רפואי לבעיה שייתכן ונובעת ממנה.


בדיקת קולונוסקופיה, נועדה לבדוק סימנים לסרטן המעי הגס, שהוא סוג הסרטן השני הנפוץ אחרי סרטן הריאות. באמצעות בדיקה מוקדמת לזיהוי סרטן המעי הגס ניתן למנוע את רוב המקרים האלו ואף לאבחן מחלות אחרות. הבדיקה מאפשרת להתבונן בחלל המעי הגס והחלחולת, באמצעות קולונוסקופ מכשיר שבנוי כצינור דק שבקצהו בנויה מצלמה זעירה. בדיקת קולונוסקופיה מאפשרת לאתר ולטפל במצבים רבים במערכת העיכול, כמו גירויים בדפנות המעי, פוליפים וגידולים ממאירים.
כיוון ששכיחות המחלה בגילאים צעירים מ-50 היא נדירה יחסית, ההמלצה היא לבצע את הבדיקה מעל גיל 45 אחת לעשר שנים
במידה ויש גורמי סיכון אחרים הידועים לך לסרטן המעי, בעיקר בקרב בני משפחה שחלו בסרטן המעי, יש להקדים את גיל הבדיקה. במידה ויש בן משפחה בדרגה ראשונה עם סרטן המעי, ההמלצה המקובלת הינה להתחיל לעבור בדיקות בגיל 40 או בגיל צעיר ב-10 שנים מהגיל בו בן המשפחה חלה.
בדיקת קולונוסקופיה כלולה בסל הבריאות רק לבני 40+ הנמצאים בקבוצת סיכון. במידה ויש ברשותך ביטוח בריאות פרטי מומלץ לבדוק בנוגע להחזר הכספי עבור בדיקה פרטית
מי זכאי למימון הבדיקה?
- כל מי שקיבל הפניית רופא לביצוע הבדיקה.
- מי שיש לו קרוב משפחה מדרגה ראשונה, שחלה בסרטן המעי הגס, זכאי לסבסוד הבדיקה אחת ל-5 שנים החל מגיל 40 או בגיל הצעיר ב-10 שנים מגיל החולה הצעיר במשפחה (המוקדם מביניהם).
- מי שקיים לגביו חשד כי לקה בתסמונת משפחתית של סרטן המעי הגס, זוהתה אצלו המוטציה הגנטית המתאימה – זכאי לסבסוד הבדיקה אחת ל-5 שנים.
הדבר הראשון שחשוב לשים לב אליו הוא דם בצואה ושינויים בהרגלי היציאות, מה שמעיד על בעיה כלשהי שיש לבדוק בדחיפות
בנוסף, קיימים תסמינים נוספים שמצריכים הפניה לבדיקת קולונוסקופיה:
- תוצאה חיובית של בדיקת דם סמוי בצואה
- בדיקת סקר לגילוי סרטן המעי הגס
- דימומים מפי הטבעת
- סימנים המעידים על היתכנות מחלה במעי הגס
- אנמיה
- ירידה לא מוסברת במשקל
ישנם שני סוגים של בדיקות קולונוסקופיה: קולונוסקופיה רגילה וקולונוסקופיה וירטואלית:
קולונוסקופיה רגילה - בדיקה המתבצעת על ידי גסטרואנטרולוג ואורכת כחצי שעה, בעוד המטופל נמצא תחת טשטוש. הרופא המטפל מחדיר את הקולונוסקופ לפי הטבעת על מנת לבחון את המעי ודפנותיו באמצעות המצלמה. הקולונוסקופ גם מאפשר לרופא להסיר גידולים ופוליפים חשודים, ואף לבצע ביופסיה כדי לקבוע האם מדובר בגידולים ממאירים או שפירים, עוד במהלך הבדיקה.
קולונוסקופיה וירטואלית - בדיקה מתקדמת יותר שמתבססת על מכשיר CT ואינה מצריכה טשטוש או הרדמה כמו בבדיקת קולונוסקופיה רגילה. הרדיולוג הבודק סורק באמצעות מכשיר ה-CT את אזור המעי' הכבד, הכליות, כיס המרה, הרחם והשחלות בנשים והערמונית בגברים. בדיקה זו היא אמנם קלה ומהירה יותר, אך אינה מאפשרת להוציא פוליפים שאותרו או לקחת דגימה מהם כמו בקולונוסקופיה רגילה.
בדיקת קולונוסקופיה מצריכה שיתוף פעולה מצד המטופל וההכנה לבדיקה היא חיונית:
שלושה ימים לפני הבדיקה: ההכנה מתחילה 72 שעות לפני הבדיקה וכוללת שימוש בחומר משלשל, וכן הקפדה על תזונה ספציפית. רק ניקיון מוחלט של חלל המעי יאפשר בדיקה מדויקת. אין לאכול פירות וירקות מכל סוג (חיים או מבושלים).
יומיים לפני הבדיקה: בשעה 20:00 בערב יש ליטול 2 כדורי לקסעדין (Laxadine) על מנת להתחיל בהתרוקנות המעי, עוד לפני שתיית החומר המשלשל.
יום לפני הבדיקה: 24 שעות לפני הבדיקה, עליך להפסיק לאכול מזון מוצק ולשתות רק נוזלים צלולים. בשעה 18:00 עליך ליטול 2 כדורי לקסעדין (Laxadine) כדי להמשיך בהתרוקנות המעי.
לאחר נטילת הלקסעדין יש ליטול חומר משלשל לצורך ניקוי המעי. עליך ליטול 2 שקיות פיקולקס (Picolax) ולשתות את כל החומר, להשגת תוצאות טובות בבדיקה.
ביום הבדיקה - עליך להיות בצום מוחלט - ללא שתייה - 6 שעות לפני מועד הבדיקה, מומלץ מאוד להגיע לבדיקה עם מלווה, אין לנהוג ברכב 8 שעות לאחר הבדיקה.
- אם יש לכם יתר לחץ דם או מחלת לב, עליכם לקחת את התרופות הקבועות שלכםך עד 3 שעות לפני הבדיקה עם מעט מים
- לחולי סוכרת: אסור להזריק אינסולין או לקחת תרופות אחרות לסוכרת בבוקר יום הבדיקה
- מומלץ להגיע עם בגד נוח
- יש להסיר תכשיטים לפני הבדיקה ולמסור למלווה
לאחר הבדיקה יש לחזור בהדרגה לתזונה הרגילה. מומלץ לאכול ארוחות קלות ורכות, כגון: מרקים, טוסטים, ביצה רכה, ירקות, יוגורט, תפוחי אדמה, גבינות.רק כעבור 12 שעות מהבדיקה ניתן לחזור לאכול רגיל.
חשוב להקפיד לשתות הרבה נוזלים ובעיקר מים. אין לשתות אלכוהול עד 12 שעות לאחר ביצוע הבדיקה.
ידוע שלצורך הצלחת ההליך יש צורך במעי גס נקי. השיטות המקובלות לניקוי מעי כוללות הכנה מוקדמת באמצעות דיאטה ומשלשלים בנפח גבוה החל מ-3 ימים לפני ההליך. כיום יש מכונים פרטיים שמבטיחים ביצוע קולונוסקופיה ללא הכנה מוקדמת בנוחות רבה יותר. הכנת המעי להליך נעשית בשיטה בשם ColonoScoPrep ומתבצעת כחלק מן ההליך עצמו באופן פרטי. אך אין הרבה עדויות של רופאים כי השיטה הזו אכן מומלצת ורוב הרופאים ימליצו לכם לבצע הכנה מוקדמת נכונה.
לפני הבדיקה יש להימנע ממזונות עשירים בסיבים תזונתיים, כמו פירות וירקות, מזון מלא, קטניות וכדומה ולהרבות באכילת מזונות שאינם מכילים כמות רבה של סיבים, לרבות תפוחי אדמה ולחם לבן. חשוב להרבות בשתייה ולהימנע מצריכת אלכוהול. ב-24 השעות שלפני בדיקת קולונוסקופיה יש לצרוך מזונות נוזליים בלבד, כמו מרק צח, מיצים צלולים או תה. כשש שעות לפני הבדיקה יש להתחיל בצום מוחלט, למעט שתיית מים המותרת ואף מומלצת עד לשעתיים לפני הבדיקה.
פרוצדורות שעשויית לעניין אותך
קשר עם

תודה! בקשתך נקלטה בהצלחה
קביעת תור אונליין בקלות ובמהירות
רק עוד כמה פרטים וסיימנו, אל תשכחו להביא את ההפנייה מרופא המשפחה שלכם וכרטיס מגנטי
