קלקול קיבה
קלקול קיבה - כל המידע הרפואי המעודכן על המחלה כולל כולל תסמינים, אבחון וטיפול מעודכן 2023
קלקול קיבה - המדריך עם כל המידע הרפואי והמעודכן
קלקול קיבה הנקרא גם דלקת מעי Gastroenteritis)) הוא זיהום במערכת העיכול הגורם לתסמינים כמו שלשול תכוף, בחילות, הקאות וכאבי בטן. הגורמים לתופעה הם בעיקר נגיפים מסוג נורו-וירוס וכן חיידקים מזיקים כמו אי קולי או סלמונלה וטפילים שונים כמו אמבה. במרבית המקרים קלקול קיבה חולף מעצמו אך במקרים מסוימים הוא עלול להוביל להתייבשות חמורה, בעיקר בקרב קבוצות סיכון כמו קשישים, נשים הרות, תינוקות ופעוטות.
מהו קלקול קיבה? כיצד ניתן לטפל בתופעה ובאילו צעדים תוכלו לנקוט על מנת למנוע אותה? הכנו לכם מדריך מקיף בנושא.
במאמר זה תקראו על:
מהו קלקול קיבה?
במעי נמצאים באופן קבוע חיידקים שנועדו לעזור בתהליך עיכול המזון ובהגנה מפני חדירה של חיידקים מזיקים. קלקול קיבה הוא זיהום במערכת העיכול הנוצר כתוצאה מחדירת חיידקים מזיקים, טפיל או וירוס. התופעה נגרמת כתוצאה מהעברת מגע של הפרשות צואה עם חלל הפה (בעיקר בקרב ילדים במעונות, גנים ובתי ספר), מגע עם אדם חולה, מגע עם משטח מזוהם בו נגע אדם חולה, צריכת מזון שהזדהם במהלך ייצורו, הכנתו או אחסונו, מזון המכיל מתכות וכימיקלים וכן כתוצאה משתיית מים מזוהמים.
תסמינים של קלקול קיבה עשויים להתבטא בשלשולים, הקאות, התכווצויות, כאבי בטן וחוסר תיאבון. תסמינים אפשריים נוספים כוללים: שלשול דמי, סחרחורות, כאבי גפיים, צמרמורות, חולשה, כאבי ראש, כאבי מפרקים, הזעה מוגברת וחום. התסמינים מתחילים להופיע תוך מספר שעות מההדבקה ולרוב נמשכים עד יומיים-שלושה.
קלקול קיבה - מה הם הגורמים?
הגורם העיקרי לתופעה הוא וירוסים ומקורות הדבקה נוספים הם חיידקים או פרזיטים:
נגיפי נורו-וירוס
נגיף זה כולל סוגים רבים של וירוסים הנפוצים בקרב מבוגרים וילדים. הנגיף מתפשט בעיקר באזורים סגורים כמו גני ילדים, בתי ספר ובתי חולים. ההדבקה מתרחשת כתוצאה ממגע עם אדם חולה, מגע של יד מזוהמת עם חלל הפה (נפוץ בעיקר אצל ילדים), מגע עם משטח או חפץ הנגוע בנגיף או עקב צריכת מזון או מים המזוהמים בנגיף. הטיפול בקלקול קיבה כתוצאה מנגיף כולל מתן תרופות להקלה על התסמינים. למשל, תרופה להקלה על כאבי בטן כמו קלבטן או פפברין, להקלה על בחילות והקאות.
הרעלת מזון הנגרמת בעקבות צריכת מזון מזוהם
חיידקים עיקריים הגורמים לתופעה הם:
סלמונלה (Salmonella) – חיידק הנפוץ בעיקר בעוף, ביצים ומוצרי חלב שאינם מפוסטרים (אך יכול להימצא גם בחלב מפוסטר) וכן בבקר, פירות וירקות. החיידק מושמד בחימום של המזון ל-70 מעלות ולכן חשוב לבשל בשר, עוף ודגים באופן יסודי. ההדבקה בסלמונלה מתרחשת גם בעקבות מגע עם בעלי חיים נגועים או עם ההפרשות שלהם.
התסמינים בעקבות ההדבקה מופיעים בתוך 6-48 שעות והם כוללים: שלשולים, בחילות, כיווצים בבטן, הקאות וחום. בדרך כלל המחלה חולפת מעצמה תוך כמה ימים ובמהלכה יש להרבות בשתייה כדי למנוע התייבשות.
אי קולי (E. Coli) – חיידק הנמצא בבשר, ירקות ובמוצרי חלב לא מפוסטרים. חיידק זה נמצא באופן קבוע במעיים ותפקידו לסייע בפירוק מזון ובעיכולו אך כשהוא חודר למחזור הדם הוא עלול לגרום לדלקת במעי. כדי למנוע את ההדבקות בחיידק יש להקפיד על שטיפת פירות וירקות במים חמים וסבון, לבשל את הבשר היטב ולנקות היטב את המשטחים וכלי הבישול במטבח.
קמפילובקטר (Campylobacter) - חיידק הנמצא במים מזוהמים, בשר נא, עוף ומוצרי חלב לא מפוסטרים. החיידק גורם לכאבי בטן חזקים, לשלשולים תכופים ולעתים גם לשלשול דמי.
שיגלה Shigellosis)) – חיידק מדבק ביותר המופיע בעיקר בקיץ ונפוץ בקרב ילדים בני שנה עד ארבע. ההדבקה נוצרת בעקבות מגע עם משטח מזוהם בחיידק, אכילת מזון מזוהם בחיידק ועוד. חיידק שיגלה עשוי לגרום לשלשולים, שלשול עם דם, כאבי בטן וחום גבוה. במרבית המקרים המחלה חולפת מעצמה עם טיפול תומך הכולל שתיה מרובה, מנוחה ומתן תרופות להורדת החום. כדי למנוע את ההדבקה יש להקפיד על שטיפת הידיים עם מים וסבון לפני הכנת מזון, לפני אכילה, לאחר החלפת חיתול לתינוק ולאחר הליכה לשירותים. בשום אופן אין לשלוח ילד חולה למסגרת הלימודית והוא יכול לחזור אליה רק אם עברו יומיים מהבראתו.
טפילים שונים יכולים אף הם לגרום קלקול קיבה עקב צריכת מים ומזון מזוהמים. תופעה זו נקראת "שלשול מטיילים" משום שהיא מתרחשת בעיקר במדינות מתפתחות בהם רמת הניקיון במסעדות ירודה.
דוגמאות לטפילים הן:
אמבה Ameba)) – טפיל חד-תאי החי שההדבקה בו היא על ידי שתיית מי שתייה או מזון מזוהמים. האמבה יכולה לגרום לשלשולים, כולל שלשולים דמיים והטיפול בה הוא אנטיביוטי. כדי להימנע מהדבקה מומלץ להרתיח מי ברז לפני השתייה ולהצטייד באימודיום נגד שלשולים.
גיארדיה (Giardia) - טפיל מעיים חד תאי הקיים במים שזוהמו על ידי צואה של אדם או בעלי חיי, שההדבקה בו גורמת לכאבי בטן ושלשול מימי. ניתן להידבק בטפיל עקב שתיית מים מזוהמים או צריכת מזון שנשטף במים אלו.
קלקול קיבה בעקבות הרעלת מזון
קלקול קיבה יכול להיגרם מהרעלת מזון שמקורה בחיידק, טפיל, וירוס או רעלנים המצויים בחיידקים.
בין הגורמים לקלקול קיבה:
- צריכה של מזון שלא אוחסן בטמפרטורות הנדרשות וכתוצאה מכך התרבו בו חיידקים או טפילים
- בשרים ודגים נאים או שלא בושל מספיק
- מוצרי חלב לא מפוסטרים
- מזון שלא הוכן או עובד בתנאים הגייניים
- מזון שבא במגע עם משטח מזוהם (כמו שיש) או כלי בישול מזוהמים (כמו קרש חיתוך)
סיבוכים אפשריים בעקבות קלקול קיבה
במרבית המקרים קלקול קיבה חולף מאליו תוך יומיים-שלושה. סיבוך העיקרי שיכול להיגרם בעקבותיו הוא התייבשות בשל שלשול והקאות מרובים. כשהגורם למחלה הוא חיידק, ייתכנו סיבוכים נדירים ביותר כמו חסימת מעי או התכווצויות.
מי נמצא בקבוצת סיכון לסבול מהתופעה?
קלקול קיבה הוא תופעה נפוצה בקרב כלל האוכלוסייה אך ישנן קבוצות הנמצאות בסיכון מוגבר להידבק במחלה, משום שהמערכת החיסונים שלהם חלשה יותר. קבוצות אלו כוללות: תינוקות, פעוטות, נשים הרות, קשישים ואנשים עם מערכת חיסונית שנחלשה בעקבות מחלות שונות כמו סוכרת, מחלת כליות או סרטן.
בקרב נשים הרות - במקרים חמורים ביותר קלקול קיבה עלול לגרום לירידת מים מוקדמת, לידה מוקדמת ואף הפלה. כדי למנוע התייבשות יש להרבות בשתייה ובמידה והמצב לא משתפר, יש לפנות מידית לטיפול רפואי להשבת מינרלים ומלחים לגוף.
בקרב תינוקות ופעוטות - קלקול קיבה נגרם בעיקר מנגיפים כמו רוטה הגורם להקאות, שלשולים וחום וכן מחיידקים כמו סלמונלה ואי-קולי או מפרזיטים שונים. תינוקות ופעוטות עלולים להתייבש במהירות וכתוצאה מכך גופם מאבד נוזלים ומלחים חיוניים. לכן, במקרה של קלקול קיבה יש להקפיד על שתייה מרובה ותכופה בכמויות קטנות. בכל מקרה של התייבשות המתבטאת בתסמינים כמו: יובש בעיניים, בפה ובעור, ישנוניות, שתן מועט, חום, הקאות ושלשולים מרובים, שלשול עם דם ואפתיה יש לפנות לטיפול רפואי מידי. במצב של התייבשות חמורה יינתנו נוזלים דרך הווריד, במסגרת אשפוז בבית חולים.
כדי למנוע קלקול קיבה, ניתן לחסן תינוקות בני 2-3 חודשים נגד נגיף הרוטה בחיסון הניתן כשגרה במסגרת טיפת חלב. החיסון יעיל כנגד כ-90% מהזנים של הווירוס. מכיוון שנגיף הרוטה מועבר בעקבות מגע עם צואת האדם הנושא את הנגיף, יש לשמור על היגיינה מרבית בסביבת התינוק ולשטוף ידיים אחרי כל ביקור בשירותים ולאחר כל החלפה של חיתול. כמו כן, יש להרגיל ילדים להקפיד לשטוף ידיים לאחר כל ביקור בשירותים ולפני האכילה. מכיוון שהמחלה מדבקת מאוד, אין לשלוח את הילד למעון לגן או לבית הספר, עד להבראתו המלאה.
בקרב קשישים וחולים - מכיוון שמערכת החיסון של קשישים ושל חולים במחלות כמו סוכרת או מחלת כליות מוחלשת, הם מועדים לסבול מסיבוכים בעקבות קלקול קיבה. במקרים בהם הגורם הוא חיידק, יישקל מתן טיפול אנטיביוטי. במקרים חמורים של התייבשות יידרש אשפוז בבית חולים ומתן טיפול תוך ורידי, הכולל נוזלים וחומרים מזינים.
כיצד מאבחנים קלקול קיבה?
יש לפנות לטיפול רפואי במידה והשלשול נמשך יותר מיומיים-שלושה, כאשר אתם סובלים משלשולים תכופים ורבים, שלשול עם דם, הקאות בלתי פוסקות, חום של יותר מ-38 מעלות, צמרמורות, כאבי בטן חזקים, סחרחורות ועוד.
האבחון כולל תשאול לגבי ההיסטוריה הרפואית של המטופל, לשלילת מקורות אחרים לתסמינים. הבדיקות לאבחון קלקול קיבה כוללות בדיקת צואה לתרבית Stool Culture)) שנועדה לבדוק אילו פרזיטים או חיידקים נמצאים בצואה. בדיקות אפשריות נוספות הן בדיקות דם ושתן, שנועדו לשלול מצבים של דלקת ריאות או זיהום בדרכי השתן. חום גבוה, קצב לב מהיר ולחץ דם נמוך, הם בין התסמינים העשויים להעיד כי הזיהום אינו מוגבל רק למערכת העיכול ובמקרים אלו המטופל יופנה לביצוע בדיקות נוספות. במקרים מסוימים המטופל מופנה לביצוע צילומים שונים כמו CT.
קלקול קיבה – מה הם דרכי הטיפול?
כלכלה קלה: במידה והמחלה קלה, חשוב להקפיד על שתייה של לפחות 2 ליטרים מים ביום ולהרבות במנוחה. בנוסף, מומלץ לשתות תה עם סוכר ומרקים, לעתים קרובות ובכמויות קטנות, על מנת להשיב לגוף את הנוזלים והמלחים שאבדו לו. יש להימנע משתיית מיצי פירות או משקאות המכילים חלב. כמו כן, יש להימנע ממאכלים שומניים, מאכלים המכילים רמה גבוהה של סוכר, פירות, ירקות, בשר ומוצרי חלב. לאחר שחל השיפור במצב, ניתן לאכול בכמויות קטנות מזונות כמו פירה צנימים או אורז מאודה. במידה ומרגישים טוב יותר, ניתן בהדרגה להתחיל לחזור לתזונה רגילה.
טיפול תרופתי: טיפולים תרופתיים הניתנים במקרים מסוימים, בהתאם למצב המטופל כוללים: מתן תרופות לעצירת הקאות כמו מטוקלופראמיד (פרמין) המגביר את יכולת ספיגת הנוזלים והמזון במעי במקרים של חשש מהתייבשות, קלבטן להקלה על כאבי בטן ולופרמיד (אימודיום), להקלה על שלשול מתמשך. קלקול קיבה כתוצאה מחיידק חולף בדרך כלל ללא צורך בטיפול אנטיביוטי אך במידה והחולה סובל מחום גבוה, שלשולים תכופים או שלשול דמי וכאשר החולה נמצא בקבוצת סיכון, יישקל מתן טיפול אנטיביוטי כמו ציפרופלוקסצין.
טיפול במקרים חמורים של התייבשות: שלשול והקאות מתמשכים עלולים לגרום להתייבשות ולתסמינים נוספים. מצב זה עלול להיות מסוכן, בעיקר עבור מטופלים בעלי מערכת חיסון מוחלשת כמו נשים בהריון, תינוקות, פעוטות, קשישים ואנשים עם מחלות שונות. סוג הטיפול תלוי בדרגת החומרה של המצב והוא יכול לכלול מתן תמיסות מלח להשבת מינרלים וסוכרים לגוף. במקרים של התייבשות חמורה, ייתכן ויהיה צורך במתן עירוי של נוזלים המכילים חומרי הזנה שונים.
הקפדה על היגיינה שוטפת למניעת הדבקה
קלקול קיבה הנגרם בעיקר בעקבות צריכת מים ומזון מזוהמים הוא מדבק ביותר. כדי למנוע את התפשטותו יש לנקוט באמצעים הבאים:
- הקפידו לשטוף ידיים במים וסבון לעתים קרובות ובמיוחד לאחר כל ביקור בשירותים ולפני אכילה או הכנת מזון
- הימנעו מלחלוק מצעים, מגבות, סכו"ם וכלים בזמן המחלה
- ניתן לחזור למסגרת לימודית או עבודה רק לאחר שחלפו יומיים מסיום התסמינים
כללים לשמירה על היגיינה של המזון
כדי למנוע קלקול קיבה יש להקפיד על הכללים הבאים:
עריכת קניות
- ערכו את קניות המזון במקום נקי, מסודר וממוזג בעל רישיון עסק, שעובדיו מקפידים על היגיינה אישית
- ברכישת מזון טרי, בדקו את הצבע, הריח והמרקם שלו ואת התאריך האחרון לשימוש
- הקפידו לרכוש מוצרים באריזה שלמה ולא פגומה
- ברכישת ביצים הקפידו שיהיו שלמות וקליפתן תהיה נקייה
- השאירו מוצרים הדורשים קירור או הקפאה לסוף הקנייה, כדי לקצר את זמן שהייתם מחוץ לקירור.
- ודאו שהמזון שנועד לקירור/הקפאה מאוחסן בצורה תקינה ובהתאם למעלות הנדרשות
- בעת אריזת הקניות, הפרידו בין הירקות והפירות לבשר, עוף דגים וביצים
הכנת המזון
- הקפידו על בישול יסודי של מוצרי עוף, דגים ובשר. ניתן להיעזר במד חום מיוחד לבדיקת טמפרטורת המזון ועליה להיות לפחות 70 מעלות צלזיוס
- אין להשאיר מזון בחוץ! לאחר הבישול יש להכניס את המזון למקרר בטווח של שעתיים לכל היותר. במידה והטמפרטורה בחוץ עולה על 30 מעלות, יש להכניסו למקרר תוך שעה. אין להכניס מזון חם למקרר
- יש לבשל ביצים טריות באופן יסודי באמצעות הרתחתם במשך 10 דקות לפחות או על ידי טיגון יסודי שלהן
- יש לשטוף פירות וירקות היטב במים חמים וסבון לפני אכילתם
אחסון המזון
- יש לאחסן בשר, עופות ודגים טריים במקרר, בטמפרטורה הנעה בין 0-4 מעלות צלזיוס ומומלץ לבשל אותם בהקדם
- במידה ואתם רוצים לאחסן בשר, עופות ודגים לתקופה ארוכה, יש להקפיא אותם בטמפרטורה שאינה עולה על -18 מעלות צלזיוס. כמו כן מומלץ לקנות בשר, עופות או דגים קפואים ויש להפשירם במדף התחתון במקרר. בשום אופן אין להפשיר בשר, עוף או דגים ולהקפיא אותם שנית
- אין לאחסן מזון מבושל ולא מבושל באותו מקום
- אין לצרוך מזונות שתאריך התפוגה שלהם עבר
- יש לאחסן ביצים במקרר, במיכל פלסטיק סגור, בקרטון ביצים עטוף בשקית או במקום המיועד לאחסונם במקרר. יש למנוע מגע בין הביצים ואריזתן למזונות לא מבושלים. אסור להשתמש בביצים שבורות או סדוקות
ניקיון המטבח
- שמרו על ניקיון יסודי ושוטף של המטבח, כולל השיש, משטחי העבודה והכיור
- החליפו את כרית ניקוי הכלים ואת מטלית הניקוי לעתים קרובות וחטאו אותם מדי פעם עם מים רותחים
- השתמשו במגבות חד פעמיות לניגוב הכלים וכבסו מגבות רב פעמיות לעתים קרובות
- הקפידו לשטוף היטב את הכלים המשמשים אתכם להכנת המזונות. ניתן לחטא את הכלים עם מים רותחים או להכניסם לטמפרטורה גבוהה במדיח
- הפרידו בין קרש החיתוך לבשר נא לקרש בו אתם חותכים פירות וירקות
- החליפו קרשי חיתוך עם סימני חיתוך רבים בקרשי חיתוך חדשים
- הקפידו לשטוף את הידיים היטב במשך כמה שניות עם מים חמים וסבון, לפני ואחרי הכנת מזון, בעיקר לפני הכנת בשר, עוף, דגים וביצים, כדי להימנע מזיהום צולב (העברת חיידקים ממזונות אלו למזונות אחרים)
אכילה מחוץ לבית
- הקפידו לאכול במקומות היגייניים ברישיון של משרד הבריאות
- אכלו במקומות עם תחלופה גבוהה של סועדים
- העדיפו להזמין אוכל מבושל ושימו לב שהוא מעלה אדים בעת ההגשה
- שטפו ידיים לפני האוכל
לסיכום
קלקול קיבה נגרם כתוצאה ממגע של הפרשות צואה עם חלל הפה (בעיקר בקרב ילדים), עקב מגע עם אדם חולה, מגע עם משטח מזוהם וצריכת מזון או מים נגועים. תסמיני קלקול קיבה כוללים: שלשולים תכופים, הקאות, בחילות וייתכנו גם: שלשול דמי, צמרמורות, חום, כיווצים וכאבים בבטן, סחרחורות ועוד.
בזמן המחלה נדרשת מנוחה והקפדה על שתייה מרובה של נוזלים כולל מים, תה עם סוכר ומרקים. יש לעבור לאכילת מזונות כמו פירה ואורז בכמויות קטנות ובהדרגה ניתן לחזור לכלכלה רגילה. במרבית המקרים המחלה חולפת תוך יומיים-שלושה אך במידה והשלשולים וההקאות מתמשכים, החולה עלול להתייבש. במקרים אלו הטיפול מותאם לחומרת המצב והוא עשוי לכלול מתן תמיסות מיוחדות המשיבות לגוף את המלחים והסוכרים שאבדו לו ועירוי תוך ורידי של נוזלי הזנה במסגרת אשפוז בבית חולים. אנשים בסיכון להתייבשות הם תינוקות ופעוטות, נשים הרות, קשישים ואנשים עם מחלות שונות כמו מחלת כליות או סרטן.
כדי למנוע קלקול קיבה וכדי למנוע הדבקה בין אדם חולה ליתר בני הבית, חשוב להקפיד על היגיינה אישית ועל סביבה הגיינית במטבח בעת הכנת המזון ואחסונו.
נגיפים מסוג נורו-וירוס, חיידקים כמו אי קולי וטפילים כמו אמבה, עלולים לגרום לתופעה. מעבר החיידקים והנגיפים נגרם כתוצאה מהעברת מגע של הפרשות צואה עם חלל הפה הנפוץ בקרב ילדים הנמצאים במעונות יום ומסגרות לימודיות שונות, עקב מגע עם אדם חולה, מגע עם משטח מזוהם בו נגע אדם חולה ומצריכת מזון או מים מזוהמים.
תסמינים של קלקול קיבה עשויים לכלול: שלשולים רבים ותכופים, הקאות רבות, בחילות, התכווצויות, חוסר תיאבון, כאבי גפיים, צמרמורות, חולשה, כאבי ראש, כאבי מפרקים והזעה מוגברת. יש לפנות לטיפול רפואי מידי בכל מקרה בו יש סכנה של התייבשות: במידה והשלשול נמשך יותר מיומיים-שלושה, כאשר אתם סובלים משלשולים תכופים ורבים, שלשול עם דם, הקאות בלתי פוסקות, חום של יותר מ-38 מעלות, צמרמורות, כאבי בטן חזקים וסחרחורות.
כדי למנוע קלקול קיבה יש להקפיד על ניקיון השיש, הכיור וכלי הבישול. יש לנקות את הידיים היטב במים וסבון לפני ואחרי הכנת המזון ולפני האכילה. בשלו מוצרי עוף, דגים ובשר באופן יסודי, הרתיחו ביצים לפחות 10 דקות ושטפו פירות וירקות בסבון ומים חמים לפני אכילתם. הימנעו מאחסון מזון מבושל ולא מבושל ביחד ואל תצרכו מזונות שתאריך התפוגה שלהם עבר. הקפידו לערוך את קניות המזון במקום נקי עם רישיון של משרד הבריאות וארזו את הקניות תוך הפרדה בין הירקות והפירות לבשר, הדגים והביצים. כשאתם אוכלים בחוץ, בחרו במקום בעל רישיון של משרד הבריאות המקפיד על היגיינה ושהתחלופה של הסועדים בו גבוהה.
במרבית המקרים המחלה חולפת תוך יומיים-שלושה. במהלך המחלה יש להקפיד על מנוחה ועל שתייה מרובה של מים ונוזלים, כמו תה עם סוכר ומרקים. לאחר התאוששות ניתן לעבור לאכילה קלה של אורז מבושל, פירה וצנימים. יש להימנע ממיצי פירות, משקאות על בסיס חלב, מוצרי חלב ומאכלים שומניים או עתירי סוכר. במקרים חמורים יותר ייתכן ויידרש טיפול תרופתי או מתן תמיסות מיוחדות להשבת מלחים וסוכרים לגוף. במצב של התייבשות חמורה יידרש מתן עירוי ורידי של חומרי הזנה, במסגרת אשפוז בבית חולים.
פרוצדורות שעשויית לעניין אותך
קשר עם
תודה! בקשתך נקלטה בהצלחה
קביעת תור אונליין בקלות ובמהירות
רק עוד כמה פרטים וסיימנו, אל תשכחו להביא את ההפנייה מרופא המשפחה שלכם וכרטיס מגנטי