בדיקת CT
בדיקת CT - אלו בדיקות CT קיימות? מתי מתעורר צורך בבדיקת CT, איך בוחרים מכון דימות לביצוע בדיקת CR ועוד – הכל במדריך שלפניכם
בדיקת CT - המדריך עם כל המידע הרפואי והמעודכן
ישנם מקרים בהם ניתן לאבחן בעיות רפואיות לפי סימנים הנראים לעין או שניתנים למישוש, כך למשל בעיות עור, דלקות בגרון ובאוזניים, טחורים ועוד. לעומת זאת, לעיתים תכופות עוד יותר סימפטומים שמטופל מתלונן עליהם נגרמים מבעיות באיברים פנימיים, באזורים נסתרים מן העין.
במקרים כאלה רופאים נעזרים בבדיקות דימות, סקירות הנערכות באמצעים טכנולוגיים שונים ומאפשרות מבט על איברים פנימיים. בדיקת CT היא אחת מבדיקות הדימות המתקדמות ביותר ובכוחה לספק מידע רב ערך על המתרחש בתוך גופנו.
בדיקת הדימות הוותיקה מכולן היא צילום רנטגן, צילום איברים פנימיים באמצעות קרני רנטגן, הקרויות על שם וילהלם רנטגן, פיזיקאי גרמני שגילה אותן בסוף המאה התשע עשרה. בדיקות דימות בטכנולוגיות נוספות הן בדיקות MRI הנערכות תוך ניצול תופעת תהודה מגנטית, בדיקות אולטרסאונד באמצעות גלי קול בתדרים גבוהים מאוד ובדיקות באמצעות חומרים הפולטים קרינה (בדיקות PET ו-SPECT מתחום הרפואה הגרעינית).
לקביעת תור מהיר לבדיקת CT (תוך 72 שעות) - התקשרו עכשיו: 073-7821621
בדיקת CT, ראשי תיבות של Computerized Tomography (טומוגרפיה ממוחשבת בעברית), גם היא רותמת את קרני הרנטגן לטובת הצצה אל פנים הגוף. להבדיל מצילום רנטגן רגיל, במכשיר CT מוקרנות קרני רנטגן ממספר מקורות בו זמנית ולאחר שעברו דרך גופנו הן גם נקלטות במספר חיישנים.
במאמר זה תוכלו לקרוא על:
מהי בדיקת CT?
בדיקת סיטי היא בדיקת דימות המספקת לא רק תמונה תלת ממדית באיכות גבוהה של אזור מסוים בפנים הגוף אלא מאפשרת גם פריסת התמונה כך שניתן יהיה להעמיק חקר ולבחון ביתר דיוק ותשומת לב שכבות בהן מתגלים ממצאים חשודים.
בדיקת CT נערכת באמצעות מכשיר CT, מכשיר מתקדם המנצל באופן מתוחכם את אותה קרינת רנטגן המשמשת עד היום גם בצילומי רנטגן רגילים. במכשיר CT קרני הרנטגן נפלטות מכמה מקורות בו זמנית ולאחר שחדרו וחלפו דרך האיברים הפנימיים הן נקלטות במספר חיישנים הממוקמים סביב גופו של הנבדק.
המידע הנאסף בדרך זו מעובד באמצעות מחשב וכך ניתן ליצור, בהדמיה, תמונות המספקות מידע רב ערך על המתרחש בפנים הגוף.
כאשר בדיקת CT מבוצעת כדי לבחון איברים חלולים (כגון כלי דם, חלקים ממערכת העיכול, דרכי השתן ועוד) נעשה במקרים רבים שימוש בחומר משפר ניגודיות המכיל יוד. החומר מוזרק אל מחזור הדם ויוצר הפרדה טובה יותר בין סוגים שונים של רקמות.
בדיקת CT (CT scan), בשמה המלא Computerized Tomography או בעברית בדיקת טומוגרפיה ממוחשבת, היא בדיקת דימות המבוצעת באמצעות מכשיר המנצל את אפקט קרני הרנטגן החודרות באופן שונה דרך רקמות שונות בגוף.
במכשיר הCT, הנראה כשרוול או גלגל גדול המקיף את האזור המיועד לבדיקה, קרני רנטגן נפלטות ממספר מקומות בו זמנית מסביב לגוף הנבדק. הקרניים חודרות באופן שונה דרך רקמות שונות (כל רקמה בולעת חלק מן הקרינה ומחזירה חלקים אחרים ממנה), ההחזרים נקלטים במספר מקומות ונתונים אלה משמשים, באופן ממוחשב, ליצירת תמונות של המתרחש בתוך הגוף. את המתרחש בתוך הגוף ניתן להציג בחתכים (ב"פרוסות") והצוות הרפואי יכול להתבונן בכל פרוסה בנפרד או שניתן לקבל תמונות בתלת ממד של איברים שלמים.
לעיתים מבוצעת בדיקת CT תוך שימוש בחומר ניגודיות, כך כאשר נבדקים איברים חלולים (כמו שלפוחית השתן למשל או דרכי העיכול וכלי דם) וכן כאשר נבדקים איברים בהם יש כלי דם מרובים (כמו המוח או הכבד). חומר הניגודיות משפר את רמת דיוק בדיקת הCT, הוא ניתן בשתייה, בהזרקה או באמצעות חוקן הכול בהתאם לצרכים הרפואיים של הנבדק.
מצבים שונים בהם תינתן הפניה לבדיקת CT
ניתן לסרוק באמצעות בדיקת CT אזורים שונים בגוף לצורכי אבחון או מעקב אחר תוצאות טיפול. בדיקת CT תבוצע כדי לבדוק מצבם של איברים פנימיים לאחר טראומה, כך למשל כאשר נגרם נזק פנימי כתוצאה מחבלות מתאונת דרכים, נפילה ממקום גבוה, חבטה חזקה וכד'. CT ראש למשל מסייע לאתר או לשלול דימום תוך גולגלתי במקרים של חבלות ראש.
צנתור וירטואלי של עורקי הלב הוא למעשה בדיקת CT המבוצעת כאשר יש חשד לבעיה באספקת דם ללב. בדיקות CT נוספות הן קולונוסקופיה וירטואלית לסריקת המעיים, CT בטן, CT אגן וגם CT כללי לכל הגוף כדי לבדוק אם ישנן גרורות לגידול ממאיר, ובמידה וישנם כאלה לאתר מיקומם, גודלם וצורתם.
בדיקות CT מסייעות בתהליך אבחון של מחלות אף אוזן גרון, לבירור ממצאים בחלל החזה, לזהות מקור לכאבי גב ועוד.
בדיקת CT מבוצעת במקרים של חבלה (טראומה) לאזור כזה או אחר בגוף. כך למשל יבוצע CT ראש לאחר חבלה לגולגולת, זאת כדי לוודא שאין דימום תוך-גולגולתי.
בדיקות CT משמשות לאבחון מחלות שונות וביניהן מחלות אף אוזן גרון, מחלות בצוואר, גידולים או בעיות אחרות בעמוד השדרה, מחלות ריאה ועוד. בדיקת CT של עורקי הלב מכונה גם צנתור וירטואלי והיא משמשת לבדוק את תקינות זרימת הדם אל שריר הלב. קולונוסקופיה וירטואלית היא בדיקת CT של אזור המעי הגס המשמשת לשלול קימום של גידולים במעיים.
את הסיבה לכאבי בטן מבררים לא פעם באמצעות בדיקת CT בטן או CT אגן. ברפואה האונקולוגית נפוצה בדיקת CT של כל הגוף הנעשית כדי לבדוק אם גידול ממאיר שלח גרורות למקומות נוספים בגוף. בעיות אורתופדיות שונות מצריכות ביצוע CT לגפיים. חשד להימצאות אבנים או גידולים בדרכי השתן היא סיבה טובה לביצוע CT של דרכי השתן, CT של כלי הדם מבוצע כדי לאבחן בעיות שונות בכלי דם כגון הימצאות קרישי דם או פגיעה בדופן של כלי דם כזה או אחר.
לקביעת תור מהיר לבדיקת CT (תוך 72 שעות) - התקשרו עכשיו: 073-7821621
הכנות לבדיקה
ישנן בדיקות CT עבורן לא נדרשת הכנה כלל, למעט הסרת כל חפץ או בגד העשוי להכיל מתכת. לבדיקות CT הכוללות שימוש בחומר משפר ניגודיות יש להגיע בצום בן כמה שעות. אם החומר ניתן בהזרקה נחוצות תוצאות עדכניות של בדיקת תפקודי כליות.
בדיקת CT של המעיים (קולונוסקופיה וירטואלית) דורשת הכנות המתחילות מספר ימים לפני הבדיקה, הימנעות ממזונות מסוימים ושימוש בתמיסה הגורמת שלשול כדי לנקות את המעיים מצואה.
הכנות לקראת בדיקת CT עשויות לכלול צום בן כמה שעות, במיוחד כאשר ייעשה שימוש בחומר ניגודיות. מי שסובלים מרגישות ליוד או מאסתמה עשויים להתבקש ליטול, לפני שימוש בחומר ניגודיות, תרופות נוגדות אלרגיה (למנוע תגובה אלרגית לחומר הניגודיות). כאשר חומר הניגודיות ניתן בעירוי אל תוך הווריד יש להגיע אל בדיקת CT עם תוצאות עדכניות של בדיקת דם להערכת תפקודי כליות (כולל ציון רמת הקריאטינין והאוריאה בדם). מכיוון שלצורך הבדיקה יש לחשוף את האיבר הנבדק בדרך כלל יש להסיר בגדים וללבוש חלוק בדיקה בטרם נשכבים על מיטת הבדיקה.
בכל מקרה יש להסיר תכשיטים וחפצי מתכת. לקראת בדיקת קולונוסקופיה וירטואלית נדרשת הכנה בת כמה ימים של מערכת העיכול, לנבדקים ניתנות הנחיות אודות דיאטה מיוחדת ונטילת חומר משלשל לניקוי המעיים משאריות צואה (כדי לאפשר קבלת תוצאות מדויקות בבדיקה ללא הפרעות לצילום).
כיצד מבוצעת בדיקת CT
במקרים בהם נעשה שימוש בחומר משפר ניגודיות, החומר יינתן בהזרקה אל מחזור הדם או, בבדיקות CT של המעיים, הנבדק ישתה את החומר.
הנבדק שוכב על שולחן הבדיקה ומכשיר דמוי טבעת גדולה יחלוף מעל האזור אותו סורקים. בטבעת המקיפה את הנבדק מספר מקורות הפולטים קרני רנטגן ומספר חיישנים הקולטים אותן לאחר שחלפו דרך הגוף. המידע מעובד במחשב וכך מקבלים תמונות בתלת ממד אותן ניתן גם לפרוס ככל הנדרש כדי לחקור שכבות מסוימות.
עם תום ההכנות לבדיקה הסריקה עצמה במכשיר ה-CT תארך כחצי שעה בלבד. עם תום הבדיקה ניתן על פי רוב להמשיך מיד בשגרת היום.
בדיקת CT אורכת בדרך כלל כשלושים דקות והיא מבוצעת ללא צורך בהרדמה או טשטוש. הרדמה או טשטוש ישמשו בעת ביצוע הבדיקה לילדים קטנים או כל מי שאינם מסוגלים לשתף פעולה ולהימנע מתזוזה למשך זמן הבדיקה.
לעיתים נעשה שימוש באביזרים מיוחדים כגון כרית או רתמה כדי לקבע את האיבר הנבדק. ניתן לדבר עם הטכנאי המבצע את בדיקת הCT במשך כל זמן הבדיקה באמצעות אינטרקום (הטכנאים נמצאים בחדר סמוך כדי למנוע חשיפתם לקרינת רנטגן). כאשר נעשה שימוש בחומר ניגודיות הנבדק עשוי להתבקש לשתות את החומר כחצי שעה לפני הבדיקה. פעמים אחרות החומר ניתן בעירוי דרך הווריד או בחוקן (כאשר מצולם חלקו הסופי של המעי הגס).
לקראת ביצוע קולונוסקופיה וירטואלית יוחדר צינור דק אל פי הטבעת דרכו יבוצע ניפוח קל של המעי (באוויר או בגז Co2).
בדיקת הCT עצמה מבוצעת כאשר הנבדק שוכב על מיטת הבדיקה אשר מחליקה אל תוך מכשיר הבדיקה אשר משמיע רעשים קלים בלבד.
בדרך כלל, חוץממעט אי נוחות הקשורה במתן חומר ניגודיות בדרכים השונות (בשתייה, בעירוי או בחוקן), בדיקת CT כרוכה באי נוחות קלה בלבד, היא אינה גורמת תופעות לוואי וניתן לשוב לשגרת היום מיד עם תום ביצוע הבדיקה או זמן קצר מאוד אחריה (כאשר הבדיקה בוצעה עם חומר ניגודיות).
תופעות לוואי וסיכונים הכרוכים בבדיקה
תופעות לוואי לבדיקת CT יתכנו רק במקרים בהם נעשה שימוש בחומר משפר הניגודיות. במקרים כאלה, לעיתים נדירות, תיתכן תגובה אלרגית לחומר המכיל יוד.
בבדיקת CT נעשה אמנם שימוש בקרינת רנטגן הידועה כמזיקה אולם רמות הקרינה נמוכות מכדי להיות מסוכנות. למרות רמות הקרינה הנמוכות אין עורכים בדיקות CT לנשים בהריון.
אלגוריתם CT חדש שמזהה תסחיף ריאתי באמצעות מודל למידה עמוקה
מודל חדשני ללמידה עמוקה מציע שיטה דו שלבית לזיהוי תסחיף ריאתי בבדיקת ה-CT, שעשויה לסייע לרדיולוגים לאבחן את המחלה במהירות. האלגוריתם החדש פותח צוהר לאבחון וזיהוי אוטומטי של מחלות נוספות ב-CT.
כיום, CT (מסוג CTA) היא שיטת ההדמיה הנפוצה ביותר לאבחון תסחיף ריאתי – מצב חמור שמוביל לתחלואה ולתמותה משמעותיות ללא אבחון וטיפול מהיר. אך שיטות למידה עמוקה שפותחו בשנים האחרונות, הראו יעילות משמעותית באיתור התסחיף ברמת דיוק גבוהה.
אחד המודלים המבטיחים ללמידה עמוקה פותח על ידי צוות חוקרים מאוניברסיטת טקסס. המודל, שפורסם ב-29 ליולי בכתב העת NATURE, מציע שיטה דו שלבית לזיהוי התסחיף ותכונותיו. השיטה מבוססת על מנגנונים חדשניים, שכוללים חלוקה של התמונות המתקבלות בסריקה למספר חלונות קטנים, התמקדות בפריטים ספציפיים, ושימוש במפות חום. מלבד יכולתו לזהות את התסחיף ברגישות גבוהה יותר, המודל גם מנבא את המיקום שלו (שמאלי, ימני, או מרכזי) את הסטטוס (אקוטי או כרוני) ועוד. בכך, הלמידה העמוקה יכולה להיות כלי שימושי עבור רדיולוגים באבחון תסחיף ריאתי, לעזור להם לתעדף מקרים בסיכון גבוה יותר, ולזרז את האבחון עבור אותם חולים.
למחקר https://www.nature.com/articles/s41598-022-16976-9
כיצד עליי להתכונן לבדיקה?
האם עליי לצום לפני הבדיקה?
האם עליי להפסיק לקחת את התרופות שלי?
האם ניתן לבצע את הבדיקה במינון קרינה נמוך?
כיצד תוצאת הבדיקה יכולה להשפיע על הטיפול שלי, אם בכלל?
האם אתה יכול להמליץ על חלופה, כגון אולטרסאונד או MRI, שאינה כרוכה בקרינה?
האם אתה אלרגי או רגיש לחומר הניגוד?
האם אתה חולה סוכרת? אם כן, האם אתה נוטל מטפורמין?
האם אי פעם אובחנת עם אסטמה או השתמשת במשאף?
עברת ניתוח כליה או מחלת כליות כלשהי?
האם יש אפשרות שאת בהריון? אם כן, מהו שבוע ההריון?
האם את מניקה?
כך תבחרו מכון דימות לעבור בו בדיקת CT
בדיקות סיטי, ככל שהן נחוצות לצרכי אבחון ומעקב אחר טיפול, כלולות בסל הבריאות ולכן כל אזרח בישראל זכאי לקבלן ללא תשלום במסגרת הרפואה הציבורית. ביטוחי בריאות משלימים או נכונות לשלם עבור הבדיקה מאפשרים לעבור את הבדיקה במסגרת הרפואה הפרטית, כך ניתן לבחור מכון דימות מועדף ולקבל מועד מוקדם ונוח.
מומלץ לוודא שבמכון הדימות בו אנו שוקלים לעבור את הבדיקה אכן נצבר די ניסיון בביצוע בדיקות CT מן הסוג הרלוונטי לנו. עוד חשוב לבדוק שנעשה שימוש במכשור מתקדם ושיש לנו שפה משותפת עם הצוות הרפואי.
לחוצים בזמן? תאמו בדיקת C.T תוך 72 שעות - התקשרו: 073-7821621
כמה עולה בדיקת ct
מחיר של בדיקת CT פרטית משתנה בהתאם לסוג הבדיקה ומידת מורכבותה. קיימות בדיקות שעולות כ-1,000 ש”ח ואחרות שעולות 2,500 ש”ח. בדיקות בהרדמה מלאה הן יקרות יותר ולכן על מנת לברר מחיר סופי, כדאי לוודא מול מכון הדימות בנוגע לתוספות עבור בדיקות ספציפיות.
מה חשוב לדעת על פענוח בדיקת ct
שלב הפענוח של בדיקת סיטי הוא משמעותי וחשוב, שכן הוא זה שמביע לידי ממצאים ועשוי אף להציל חיים. אין להקל ראש בביצוע הפענוח על ידי רדיולוג או רופא מנוסה בפענוח בדיקת CT. למרות שמרבית הרדיולוגים בארץ הוכשרו לכך, עדיין מתרחשות טעויות בשלב פענוח ממצאי בדיקות CT ולכן חשוב מאוד לבחור רדיולוג מוסמך ומנוסה ורצוי אף במסגרת פרטית, בייחוד כשמדובר במקרים אקוטיים.


לקביעת תור מהיר (עד 72 שעות) לבדיקת C.T במכוני הדימות המובילים בישראל
השאירו פרטים ונציגנו ישמחו לעזור לכם
בדיקת CT קרויה גם טומוגרפיה ממוחשבת והיא בוחנת את מה שנמצא בתוך הגוף, היא אחת מבדיקות הדימות המתקדמות ביותר והיא מספקת מידע חשוב על מה שמתרחש בתוך גופנו. מכשיר CT הוא כלי חשוב לאבחון מחלות שונות וכן מאפשר לדעת כיצד לטפל בהן. המכשיר מאתר מחלות סרטן, מחלות זיהומיות, מחלות דלקתיות ומחלות מולדות. CT משלב קרינת X, עם טכנולוגייה שמייצרת תמונות רנטגן של פנים הגוף. באמצעות המכשיר ניתן לראות בפירוט את האיברים הפנימיים, כלי הדם, העצמות והרקמות. סריקת CT היא מהירה, אינה כואבת ונמשכת ברוב המקרים זמן קצר ביותר.
בדיקת סי טי הינה קצרה מאוד ונמשכת בין כמה שניות לדקה, היא אינה מכאיבה כלל. בחלק מהבדיקות יצטרכו להזריק לכם חומר ניגודי על בסיס יוד, ש"צובע" את כלי הדם ומאפשר לזהות חסימות ושינויים אנטומיים יותר בקלות. הדבר היחיד שתרגישו הוא חומר דמוי ג'ל קר שאותו ימרח עליכם הטכנאי והוא אמור לשפר את התנועה של המכשיר על הגוף או האיבר הרלוונטי. לפעמים יופעל לחץ על האיבר במקומות שונים כדי לראות בבירור את מה שקורה לנו בתוך הגוף.
עלות בדיקת CT פרטית נקבעת לפי סוג הבדיקה הספציפי. יש מספר סוגים של בדיקות CT - CT אורוגרפיה תעלה כ-1,000 ש”ח ואילו CTA בית החזה תעלה כ-2,300 ש”ח למשל. כיום עם ריבוי הביטוחים הפרטיים, רבים פונים לביצוע של בדיקת סיטי פרטית, כיוון שהיא נעשית בצורה אינטימית יותר, במרפאות פרטיות ונעימות, וכוללת יחס אישי וטיפול מהיר ביותר.
לעיתים תאלצו להמתין לבדיקת CT למעלה מחודש - לכן רבים פונים כיום לביצוע בדיקת CT פרטית שנעשית באופן מיידי. מי שמבצע את הפענוח באופן פרטי הוא רופא מקצועי שפנוי להקדיש זמן רב לבדיקת הממצאים והסיכון שלו לטעות הוא אפסי. במסגרת הבדיקה הפרטית תקבלו ייעוץ יקר ערך לאחר הפענוח. הבדיקה תבוצע בטכניקה הטובה ביותר עבור הבעיה הספציפית שלכם. ולאחר ביצועה תקבלו ייעוץ אישי מהרדיולוג המפענח אשר יסביר לכם את הממצאים ויכוון אתכם להמשך הבירור או הטיפול הנדרשים.
בבדיקות פרטיות ינתן לכם חומר ניגוד לא יוני, במידה ונדרשת הזרקת חומר ניגוד, כיון שחומר יוני ידוע בבטיחותו הרבה ובמיעוט תופעות לוואי לעומת יוד לא יוני, שהוא הרבה יותר זול, ובו עושים שימוש ברוב מכוני הבדיקה. בנוסף, פענוח של CT פרטי מספק תוצאות מלאות תוך 24-48 שעות בלבד.
בחלק מבדיקות ה-CT השונות נדרש להזריק חומר ניגוד - כך אפשרית הדגמה טובה יותר של רקמות בגוף. חומר הניגוד מכיל מולקולות של יוד ויתרונו בכך שהוא משפיע על כניסת קרני הרנטגן ומשפר את הניגודיות של הרקמות השונות. באמצעות הבלטת תהליכים פתולוגיים ושימוש ביוד, מתאפשר לאבחן כיום תהליכים שלא היה אפשרי לאבחן בעבר. ולכן, השימוש בבדיקת סיטי עם חומר ניגוד הולך וגובר. בישראל מקובל לתת חומר ניגוד יוני לכל הנבדקים למעט במקרים מיוחדים. היוד מדגיש את ההבדל בין רקמות חולות ורקמות בריאות וכן מדגים היטב את כלי הדם ומקל על זיהוי בעיות.
אחת מתופעות הלוואי הקיימות בבדיקת סיטי היא חשיפה לכמות קרינה גבוהה יותר לעומת צילום רנטגן. משערים כי החשיפה לקרינה הזאת עלולה להגדיל מעט את הסיכון לחלות בעתיד בסרטן ולכן חשוב לבצע בדיקות במינון המתאים ולמעט בכמות הבדיקות, אך יחד עם זאת צורך אמיתי בבדיקה עולה על הסיכון העתידי הכרוך בה.
בדיקת CT בהריון ובהנקה אינה מומלצת ובמקרה יתכן שימליצו לך לבצע בדיקה אחרת כמו MRI או אולטרסאונד כדי לא לחשוף את העובר לקרינה. עבור נשים מיניקות הבדיקה נחשבת לבטוחה, והן אינן צריכות להפסיק את ההנקה באופן זמני בסמוך לבדיקה.
במקרים נדירים עלול חומר הניגוד, שניתן בחלק מבדיקות ה-CT, לגרום לבעיות בריאות או לתגוות אלרגיות עבור חלק מהאנשים. התגובות האלו הן לרוב קלות ובאות לידי ביטוי בגירוד או בפריחה, אך במקרים נדירים עלולה להיות תגובה חמודה, לכן חשוב לעדכן את הרופא אם הייתה בעבר תגובה אלרגית לחומר ניגוד בבדיקה רפואית.
פרוצדורות שעשויית לעניין אותך
קשר עם

תודה! בקשתך נקלטה בהצלחה
לקביעת תור לבדיקת C.T
השאירו פרטים:
לחוצים בזמן? לקביעת תור מהיר לבדיקת C.T
התקשרו 073-7821621
השאירו פרטים ונציג יחזור אליכם מיד
קביעת תור אונליין בקלות ובמהירות
רק עוד כמה פרטים וסיימנו, אל תשכחו להביא את ההפנייה מרופא המשפחה שלכם וכרטיס מגנטי
