בדיקת אולטרסאונד
בדיקת אולטרסאונד - אילו איברים ניתן לבחון באמצעות אולטרסאונד? מה יתרונות השיטה? היכן כדאי לבצע בדיקות אולטרסאונד ועוד – במאמר השלם שלפניכם
אולטרסאונד - המדריך עם כל המידע הרפואי והמעודכן
בדיקת אולטרסאונד היא בדיקה לא פולשנית ממשפחת בדיקות ההדמיה, שמציגה בזמן אמת את המבנה והתפקוד של איברים מתאימים. היא אינה פולשנית, נטולת סיכונים (למשל, בניגוד לבדיקות הדמיה אחרות היא אינה משתמשת בקרינה מייננת), היא בטוחה בהריון, והיא מספקת תמונה מדוייקת וברורה במקרים של חשד לפתולוגיות באיברים אותם ניתן לבחון בעזרת גלי על קול.
בדיקת אולטרסאונד (המכונה גם סונוגרפיה או בדיקת על-שמע) היא בדיקת דימות המבוצעת באמצעות מכשיר המשדר אותות גלי קול בתדר גבוה מזה שהאוזן האנושית מסוגלת לקלוט. בשונה מבדיקות דימות כגון צילום רנטגן ובדיקות CT בבדיקות אולטרסאונד לא נעשה שימוש בקרינה מייננת ולכן מדובר בבדיקה שאינה גורמת להרס תאים ורקמות ואין מגבלה על כמות בדיקות האולטרסאונד שניתן לבצע או על תכיפותן.
במאמר זה תקראו על:
- בקצרה, מהי בדיקת אולטרסאונד?
- אולטרסאונד בטן
- אולטרסאונד נרתיקי
- אולטרסאונד בהריון ובמהלך טיפולי פוריות
- אולטרסאונד ראש-צוואר
- בדיקות מונחות אולטרסאונד
- איפה מומלץ לבצע בדיקת אולטרסאונד, וכמה זה צפוי לעלות
לקביעת תור מהיר לאולטרסאונד פרטי (תוך 72 שעות) - התקשרו עכשיו: 072-3305631
בדיקות אולטרסאונד הן בטוחות לביצוע גם במהלך הריון ואכן בדיקות כאלה כלולות בבדיקות המבוצעת כעניין שבשגרה במהלך היריון כדי לעקוב אחר התפתחות העובר. באמצעות בדיקת אולטרסאונד דופלר (המכונה גם בדיקת דופלקס) ניתן להתחקות אחר זרימת הדם אל אברים בפנים הגוף וחזרה מהם. בדרך כלל בדיקת אולטרסאונד מבוצעות כאשר מכשיר המכונה מתמר מוצמד מבחוץ אל העור מעל האזור המיועד לבדיקה (כך באולטרסאונד בטן למשל). ישנן בדיקות אולטרסאונד פולשניות בהן המתמר מוחדר אל הוושט (כדי לאפשר קבלת תמונה ברורה של חלקי הלב הקרובים לוושט, אקוקרדיוגרפיה דרך הוושט), אל פי הטבעת (אולטרסאונד טרנס רקטלי, כדי לבחון את בלוטת הערמונית) או אל הנרתיק (אולטרסאונד וגינלי, כדי לקבל תמונה ברורה של השחלות והרחם).
בדיקות אולטרסאונד לא חודרניות כרוכות באי נוחות קלה בלבד ומבוצעות ללא הרדמה או טשטוש. בדיקות הדורשות החדרת המתמר אל הגוף מבוצעות לעיתים לאחר מתן תרופת הרגעה. בדיקות אולטרסאונד מבוצעות על ידי רופאי נשים (גניקולוג) במהלך בדיקות מעקב אחר הריון (סקירת מערכות מוקדמת וסקירת מערכות מורחבת), על ידי טכנאים ועל ידי רופאים המתמחים בביצוע בדיקות דימות (אולטרסאונד בטן למשל).
בקצרה, מהי בדיקת אולטרסאונד?
אולטרסאונד, או בעברית על-קול, הינה שיטה שמאפשרת הדמיה של רקמות שרירים ואיברים פנימיים בעזרת שליחת גלי קול בתחום תדרים גבוה מזה שאנחנו יכולים לשמוע, וניתוח החזרי הצליל. הבדיקה טובה במיוחד לבחינת רקמות ואיברים בצפיפות מתאימה (למשל, אי אפשר לבחון את מבנה העצמות בגוף בעזרת אולטרסאונד, מפני שגלי הקול אינם חודרים דרך צפיפות העצם).
היתרונות הגדולים של בדיקת אולטרסאונד ביחס לבדיקות דימות אחרות הם:
- הבדיקה אינה מסוכנת, אינה משתמשת בקרינה מייננת ואינה אסורה לחולים מסויימים
- הבדיקה אינה כואבת, אינה דורשת הכנות ובדרך כלל היא אינה פולשנית
- הבדיקה מספקת תוצאות מדויקות בזמן אמת
- ציוד הבדיקה זמין ונפוץ והבדיקה מתבצעת על ידי רופא אחד, בניגוד לבדיקות דימות אחרות שדורשות צוות רפואי מיומן
חסרונות שיטת ההדמיה באולטרסאונד עוסקות במיוחד במגבלות גלי הקול של הבדיקה לחדור דרך מבנה הגוף. גלי העל קול אינם חודרים לעומק הגוף ועל כן, למשל, קשה להגיע לאיכות גבוהה בבדיקות אולטרסאונד בטן של מטופלים שסובלים מהשמנה בטנית משמעותית. בנוסף, גלי העל קול של הבדיקה אינם חודרים עצמות והם מופרעים בנוכחות גזים כמו גזים במערכת העיכול.
מאפייני גלי העל קול של הבדיקה אינם מאפשרים, למשל, אבחון של עצמות או אבחון איברי מערכת העיכול המכילים אוויר. עם זאת, הבדיקה מאפשרת לקבל תמונה מצוינת באיברים מתאימים.
בדיקת אולטרסאונד נמשכת בדרך כלל כחצי שעה ואם לא ניתן טשטוש או הרדמה ניתן לשוב לשגרת היום מיד לאחר הבדיקה. בדרך כלל בדיקת אולטרסאונד כרוכה באי נוחות מינימלית בלבד. על העור נמרח ג'ל שקוף ומעט דביק, את הג'ל ניתן להסיר עם תום הבדיקה באמצעות מגבות נייר ומים. בדרך כלל אין צורך בהכנה מוקדמת לקראת בדיקת אולטרסאונד, ישנן בדיקות אולטרסאונד אליהן יש להגיע בצום (אולטרסאונד בטן למשל). לפני אולטרסאונד בטן יש להימנע מאכילת מאכלים עתירי שומן במשך יום אחד ולהגיע בצום של שש שעות. יש לשתות כמה כוסות מים כשעה לפני בדיקת אולטרסאונד בטן, זאת כדי להגיע אל הבדיקה עם שלפוחית שתן מלאה.
הסוגים הנפוצים של בדיקות אולטרסאונד:
אולטרסאונד בטן
בדיקת אולטרסאונד בטן מבוצעת כשהמטופל שוכב על גבו והמתמר מונח מעל העור באזור שיש לבחון. בבדיקת אולטרסאונד בטן ניתן להדגים את המראה והתפקוד של איברים פנימיים כמו: מערכת הרבייה, הרחם, החצוצרות והשחלות, כליות, כיס מרה, כבד, טחול, תוספתן, ואחרים.
מה ניתן לבדוק באמצעות אולטרסאונד בטן:
- חשד לזיהום באיברי הבטן המפורטים לעיל
- חשד לבקע סרעפתי
- חשד לאבנים – בכליות, בכיס המרה או בדרכי השתן - או אולטרסאונד כליות
- חדש לגידולים באיברים או ביניהם ומעקב אחר גידולים
- הצטברות נוזלים בחלל הבטן (מיימת)
- לבדיקת תקינות איברי הבטן לאחר טראומה או חבלה מקומית
- ועוד
לקביעת תור מהיר לאולטרסאונד פרטי (תוך 72 שעות) - התקשרו עכשיו: 072-3305631
רופא מטפל ייתן הפניה לבדיקת אולטרסאונד בטן כאשר המטופל מתלונן על סימפטומים כגון כאבים בלתי מוסברים בבטן או כאשר מתעורר חשד להימצאות גידולים שפירים או ממאירים (כמו גם למעקב אחר גידולים כאלה לאחר שכבר נמצאו), כאשר מתעורר חשד לזיהום בכליות, כאשר יש צורך לברר את הסיבות לנפיחות באחד מאברי הבטן, כאשר הבטן ספגה חבטה, בשל חשד להצטברות נוזלים בבטן, לצורך אבחון בקע ועוד.
בדיקת אולטרסאונד בטן משמשת לבחון איברים בפנים הבטן כגון מערכת השתן, הכליות, הטחול, הכבד, הלבלב, מערכת המין והרבייה אצל נשים ועוד. הבדיקה תבוצע בין היתר כאשר יש חשד לדלקת, לזיהום, לגידולים או ציסטות באיברים בפנים הבטן ועוד.
אל בדיקת אולטרסאונד בטן יש להגיע בצום בן שש שעות. יש לשתות כמה כוסות מים כשעה לפני הבדיקה ולהימנע מריקון שלפוחית השתן עד לתום הבדיקה. יש להימנע ממאכלים עתירי שומן, גבינה צהובה למשל, במשך יום לפני הבדיקה (לשמור על דיאטה דלת שומן). בדרך כלל הבדיקה תבוצע על ידי טכנאי והממצאים ייבדקו מאוחר יותר על ידי רופא מומחה בביצוע בדיקות דימות. תוצאות הבדיקה תימסרנה לרופא המטפל והוא אשר יזמין את המטופל כדי להסביר לו על הממצאים ומשמעותם.
אולטרסאונד נרתיקי
אצל נשים, ניתן להחדיר את המתמר אל פתח הנרתיק (וזהו המקרה היחיד בו בדיקת אולטרסאונד מבוצעת בצורה פולשנית) לבחינת מערכת המין והרבייה – הרחם, הנרתיק וצוואר הרחם, החצוצרות והשחלות. בדיקות אלה מבוצעות הן לאבחון פתולוגיות במערכת המין הנשית (כמו: דימומים חריגים, חשד לאנדומטריוזיס, ציסטות או גידולים באזור מערכת המין, ועוד) , והן בתהליכי הפוריות, לפני ובמהלך הריון.
אולטרסאונד בהריון ובמהלך טיפולי פוריות
כאמור, בדיקות אולטרסאונד מדגימות היטב את מערכת הרבייה הנשית, את השחלות, החצוצרות ואת פנים הרחם. לכן, במהלך טיפולי פוריות מבוצע מעקב זקיקים לאיתור יום הביוץ באמצעות אולטרסאונד, ובמהלך ההריון מבוצע מעקב אחר התפתחות העובר ברחם בבדיקת על-קול. יתרונות הבדיקה הופכים אותה למושלמת במהלך ההריון – היא נוחה ולא מסוכנת לאם או לעובר, היא אינה גורמת לכאבים או דורשת זמן החלמה, והיא מדגימה בצורה אופטימלית את האיברים הנבדקים, כך שבדיקת אולטרסאונד היא בדיקת הדימות היחידה שתוכל להציג את העובר מתנועע בתוך הרחם.
חשוב לציין, כי כיום ישנן מערכות אולטרסאונד מתקדמות, המציגות אולטרסאונד באיכות תמונה (צפיפות פיקסלים) גבוהה מאוד ובתלת מימד. ככל שמכשיר האולטרסאונד חדש ואיכותי יותר – דיוק הבדיקה עולה כמו גם הפרטים שתוכלו לצפות בהם, למשל בבדיקות כמו סקירת מערכות מוקדמת או סקירת מערכות מורחבת של העובר במהלך ההריון.
בדיקת אולטרסאונד המכונה סקירת מערכות מוקדמת מבוצעת כבשגרה בין השבוע ה-14 לשבוע ה-17 להריון (ניתן לבצע את הבדיקה גם מעט לפני השבוע ה-14 בשילוב עם בדיקת שקיפות עורפית).
בדיקת אולטרסאונד כזו מכונה גם "סקירה ראשונה" והיא מאפשרת לוודא התפתחות תקינה של מגוון מערכות אצל העובר. רוב בדיקת אולטרסאונד מסוג סקירת מערכות מוקדמת מבוצעת בדו ממד אולם אם מתגלים ממצאים חשודים תיתכן בחינה שלהם גם בתלת ממד. מקובל לומר שלא ניתן לגלות באמצעות סקירת אולטרסאונד בתלת ממד ממצאים שאי אפשר לגלות גם בדו ממד. ברוב מכוני הדימות מבוצעות הבדיקות באמצעות מכשירים להם יכולת להציג גם תמונות בתלת ממד.
חשוב לציין כי סקירת מערכות מוקדמת אינה מתאימה לאבחון מומים גנטיים או כרומוזומליים (תסמונת דאון למשל) זאת מפני שרק 50% מן המקרים בהם קיימים מומים כאלה יש גם ממצא אנטומי חריג. לעיתים מתגלה ממצא המצביע על צורך לבצע בדיקת סיסי שליה או בדיקת מי שפיר, בדיקת שבכוחן לגלות מומים גנטיים וכרומוזומליים. ברוב המקרים ניתן לזהות את מין העובר בסקירת המערכות המוקדמת. אין צורך לצום לפני בדיקת אולטרסאונד לסקירת מערכות מוקדמת.
סקירת מערכות מאוחרת (המכונה גם "סקירה שניה" או "סקירת מערכות מורחבת") מבוצעת בדרך כלל בין השבוע ה-20 לשבוע ה-23 להריון (ובכל מקרה לא לפני השבוע ה-19 או אחרי השבוע ה-25). ישנן מערכות הממשיכות להתפתח לאחר המועד בו נעשתה סקירת המערכות המוקדמת, יש מומים המתפתחים לאט ולא ניתן להבחין בהם לפני השבוע ה-18 להיריון.
בבדיקת סקירת מערכות מאוחרת ייבדק הקוטר הדו רקתי של הגולגולת (BPD), היקף הראש (HC), היקף הבטן (AC) ואורך עצם ירך אחת (FL). עוד יבדקו המוח, צורת הגולגולת, ארובות העיניים והשפתיים, ריאות, מבט על ארבע מדורי הלב, מוצא העורקים הגדולים בלב, הקיבה, הכליות, כיס השתן, חבל הטבור, עמוד השדרה, קיום עצמות ארוכות בגפיים העליונות והתחתונות, קיום כפות ידיים וכפות רגליים (לא כולל קיום אצבעות), ייבדק מספר כלי הדם בחבל הטבור, ייבדק מיקום השליה, תיבדק כמות מי השפיר, קיום דופק ותנועה תקינה של העובר, אורך צוואר הרחם ועוד. בהריונות מרובי עוברים ייבדקו במהלך סקירת מערכות מורחבת גם מספר שקי ההיריון, מיקומם, מין כל עובר ועוד.
וידאו על בדיקת אולטרסאונד:
אולטרסאונד ראש-צוואר
בדיקת אולטרסאונד ראש צוואר משמשת לאבחון בלוטת התאירויד (בלוטת התריס), בלוטות לימפה צוואריות, בלוטות הרוק, רקמות ושרירים באזור. הבדיקה משמשת לאבחון פתולוגיות מקומיות, שינויים בתפקוד כלי דם גדולים באזור, דלקות, זיהומים (בלוטות לימפה מוגדלות וכדומה), אבנים או סתימות בבלוטות.
בדיקות מונחות אולטרסאונד
בדיקות רבות בכל תחומי הרפואה נעזרות בהדמיית אולטרסאונד במהלך ביצוע הבדיקה על מנת לדייק את אופן ביצוע הבדיקה. למשל, בדיקות ניקור באמצעות מחט עדינה (FNA) במהלכן מוחדרת מחט דקה לשאיבת תאים מאזור פתולוגי לאבחון ציטולוגי שיקבע האם מדובר בתאים שפירים או ממאירים. בדיקות כאלה מבוצעות בגושים תת עוריים, בבלוטת התריס, בבלוטות לימפה ועוד. בדיקות מונחות אולטרסאונד מבוצעות גם במהלך הריון, למשל בדיקת דיקור מי שפיר.
איפה מומלץ לבצע בדיקת אולטרסאונד, וכמה זה צפוי לעלות?
בדיקות אולטרסאונד מבוצעות תמיד בשל התוויה רפואית לאיתור פתולוגיה, תפקוד איברים או למעקב אחר התפתחות או שינויים, למשל במהלך טיפולי פוריות והריון או במהלך טיפול ומעקב אחר תגובת גידולים לטיפול תרופתי. על כן, במסגרת הרפואה הציבורית ניתן לבצע בדיקות אולטרסאונד במסגרת הביטוח הבסיסי, ללא עלות, ובדרך כלל גם ללא תורים ארוכים בשל שכיחות המכשירים והכמות הגבוהה יחסית של רופאים וטכנאי אולטרסאונד המסוגלים לבצע את הבדיקה.
ביחד עם זאת, כפי שנאמר, בדיקות אולטרסאונד הן מדוייקות יותר כאשר המרפאה מאובזרת במכשיר אולטרסאונד חדיש ומשוכלל ודיוק הבדיקה מושפע ממקצועיות ומיומנות הרופא שמבצע את הבדיקה בפועל. מי שמעדיפים לעבור בדיקות אולטרסאונד במסגרת פרטית יגלו בדרך כלל כי בדיקות אולטרסאונד פרטיות כלולות בביטוחי הבריאות המשלימים ומשכך, ניתן לבחור את הרופא והמרפאה שתבצע את בדיקות האולטרסאונד ללא עלויות נוספות.
בבחירת מסגרת פרטית לביצוע בדיקות אולטרסאונד – חשוב לבחור מסגרת מיומנת, מקצועית, בעלת שיעור גבוה של סקירות וחוות דעת חיוביות בבדיקות דומות לאלה שעל הפרק. במקרים יוצאי הדופן שבהם מטופל נדרש לשאת בעלויות של בדיקת אולטרסאונד פרטית, העלות עומדת בדרך כלל על 800-2,200 ₪.
לקביעת תור מהיר לאולטרסאונד פרטי (תוך 72 שעות) - התקשרו עכשיו: 072-3305631


לקביעת תור מהיר לבדיקת אולטרסאונד פרטי במכונים המובילים בישראל
התקשרו: 072-3305631 או השאירו פרטים בטופס ונציג יחזור אליכם בהקדם
הבדיקה מתעמקת במראה והתפקוד של איברים פנימיים כמו: מערכת הרבייה, הרחם, כליות, חצוצרות ושחלות כיס מרה, כבד, טחול, תוספתן, ואחרים. אולטרסאונד היא בדרך כלל בדיקה חיצונית שבמהלכה מניחים מכשיר על העור, בליווי חומר דמוי ג'ל שמאפשר תנועה קלה של המכשיר.
בדיקת אולטרסאונד סורקת תמונות מדויקות של אזורים רבים בגוף, באמצעות שימוש בגלי קול ומאפשרת לזהות בעיות שלא ניתן לזהות ללא צילום של האיבר מבפנים. בדיקת אולטרסאונד לא מתאימה לכל האיברים, כמו למשל הקיבה והמעי הגס שמכילים אוויר או הדמייה של עצמות.
רופא רדיולוג הוא היחיד המורשה לפענח את הבדיקה, הוא בדרך כלל גם מפענח אותה ושולח את התוצאות לרופא המפנה. לפעמים הרדיולוג יספר לך מהם הממצאים שהוא רואה כבר בזמן הבדיקה. לגבי טיפול בממצאים - יש לגשת לרופא המטפל שיחליט כיצד לטפל בבעיה אם נמצאה.
- אולטרסאונד בטן – למצב האיברים הפנימיים: טחול, כבד, כליות, תוספתן וכדומה.
- אולטרסאונד ראש-צוואר – לבעיות שמקורן בבלוטת התריס ולאתר גידולים באזור הצוואר והלסת.
- אולטרסאונד נרתיקי – בדיקה מדוייקת על מערכת הרבייה הנשית - מדובר בבדיקה פנימית שנעשית על ידי מתמר ייעודי ולא חיצונית.
- אולטרסאונד טרנס־רקטלי - מתמר ייחודי צר אשר וחדר דרך פי הטבעת כדי לקבל תמונה עדכנית של בלוטת הערמונית.
- ביופסיות מונחות אולטרסאונד – בדיקת FNA (שאיבה בעזרת מחט דקה), מאפשרת לקיחת דגימה פתולוגית לבדיקה מיקרוסקופית.
- אולטרסאונד תלת מימד - נמצא בשימוש בעיקר בסקירת מערכות העובר בהריון.
- אולטרסאונד דופלר - הבודק את זרימת הדם בכלי הדם למשל.
בדיקת אולטרסאונד מספקת תמונה ברורה ומדויקת על מצב האיברים ולא רק צילום סטטי – מה שמאפשר לאבחן שלל איברים ונותן הצצה למה שקורה בתוך הגוף. קיימות בדיקות אולטרסאונד שיכולות לבדוק את תפקוד האיבר גם מבחינת כלי הדם וזרימת הדם שבו מה שנותן תמונת מצב רחבה יותר. בדיקת אולטרסאונד ידועה כבדיקה ללא סכנת קרינה ולכן היא מהווה שיטה מועדפת לאבחון ולביצוע של בדיקות שגרתיות.
בנוסף, בדיקת אולטרסאונד היא בדיקה יעילה ולא כואבת, היא לא מצריכה תכנון ארוך על ידי הנבדק ואפשר לבצע בדיקות במספר מקומות במקביל על מנת לבצע השוואה. תחת הדמייה של אולטרסאונד אפשר לבהזריק חומרים אל האיברים הניזוקים במידת הצורך, מה שיתרום להחלמה מהירה.
תוצאות בדיקת אולטרסאונד נחשבות תקינות כאשר מבנה האיבר שנסרק ותפקודו נמצאים תקינים. הבדיקה מאפשרת איתור ואבחון של ממצאים לא תקינים וגם כאלו שמעידים על בעיה חמורה שמחייבת טיפול.
ממצאים לא תקינים שנמצאו בבדיקת אולטרסאונד תלויים בסוג הממצא, האיבר שנבדק ומשמעות ההשפעה של הממצא עליו ולטווח אורך. במידה ויש ממצא לא תקין, חשוב לשוחח עם הרופא המטפל על תוצאות הבדיקה.
בדרך כלל לאחר שתקבלו הפניה מרופא לבדיקת אולטראסאונד תצטרכו לתאם תור דרך קופת החולים והיא עובדת עם רשימת מכונים מוגבלת, בדרך כלל באזור המגורים שלכם, אבל לא תמיד זה יתאים לכם בול. חשוב מאוד לקרוא חוות דעת על המכון שאליו אתם מגיעים כדי לדעת אם לפסול אותו מראש. לעיתים זמן ההמתנה ארוך מאוד והמכונים שעובדים עם קופות החולים מאפשרים המתנה לא מאוד נוחה. לכן, רבים בוחרים לבצע בדיקת אולטרסאונד פרטית וכך הם יכולים לבחור את המכון שאליו הם ילכו, בדגש על יחס אישי והמתנה קצרה וכמובן קרבה לבית.
קיימים יתרונות רבים לקביעת תור לבדיקת אולטרסאונד פרטית, בראשון שבהם הוא הגמישות בתיאום התור תוך 12-72 שעות מרגע הזמנת הבדיקה.
מעבר לכך, התשלום עבור הבדיקה מאפשר לכם לקבל יווי אישי ומענה אנושי בכל עת בתצטרכו, הבדיקה מתבצעת על ידי רופא מומחה בתחום והפענוח נעשה באופן מיידי.
בניגוד לאולטרסאונד במכוני הבדיקה שעובדים עם קופות החולים, כאן יש חשיבות לזמן שלכם, ההמתנה תהיה נעימה, היחס יהיה אישי וללא המון רב של ממתינים. תוכלו לקבל מידע על המקום שבו תבצעו אותה, על המכשירים והרופא וכן לשוחח איתו בזמן ולאחר הבדיקה. את הבדיקה תוכלו לתאם לזמן שנוח לכם ובדרך כלל במקום מגוריכם או במקום שנוח לכם להגיע אליו.
פרוצדורות שעשויית לעניין אותך
קשר עם

תודה! בקשתך נקלטה בהצלחה
?רוצים תור מהיר ופרטי לאולטרסאונד
השאירו פרטים
לתיאום תור אולטרסאונד אצל רופא מומחה
התקשרו 072-3305631
מכוני האולטרסאונד הפרטיים המובילים בישראל
קביעת תור אונליין בקלות ובמהירות
רק עוד כמה פרטים וסיימנו, אל תשכחו להביא את ההפנייה מרופא המשפחה שלכם וכרטיס מגנטי
