לפרוסקופיה
לפרוסקופיה - מה כדאי לדעת על ההליך, מתי הוא נדרש ומהם היתרונות שלו? הכל במאמר שלפניכם
לפרוסקופיה - המדריך עם כל המידע הרפואי והמעודכן
השם לפרוסקופיה (laparoscopy) מורכב משתי מילים, "לפרו" שפירושו בטן ו-"סקופיה" שפירושה התבוננות. הליכים לפרוסקופיים אכן כוללים תמיד מבט אל תוך הבטן אולם השם מטעה מעט מכיוון שניתן בהחלט לא רק להתבונן אלא גם לבצע התערבות כירורגית טיפולית.
שיטות זעיר פולשניות מאפשרות בתחומים רבים את ביצוע הפעולה הכירורגית הנדרשת ללא חשיפה של האזור המנותח או ביצוע חתכים נרחבים. הליכים זעיר פולשניים מבוצעים בדרך של החדרת המכשור הנדרש דרך חתכים קטנים וכך נחסך הצורך לבצע חתכים ארוכים ועמוקים רק כדי להגיע אל האיבר בו צריך לטפל. כדי שהרופא המנתח יוכל לראות את המתרחש ולהפעיל בהתאם את המכשור מוחדר גם סיב אופטי עם מצלמה בקצה. דרך הסיב מאירים את האזור הפנימי החשוך והמצלמה מאפשרת הקרנת תמונת זמן אמת על מסך אל מול עיני הצוות הרפואי. לפרוסקופיה היא שם כולל למגוון הליכים כירורגיים בחלל הבטן המבוצעים בשיטה הזעיר פולשנית.
בסקירה שלפניכם, נסקור הליכים כירורגיים לפרוסקופיים. בין היתר נפרט אודות מצבים שונים בהם נדרשים הליכים כאלה, ההבדל בין לפרוסקופיה לצרכי אבחון ללפרוסקופיה לצרכי טיפול, היתרונות של לפרוסקופיה על פני ניתוחים בשיטה הקונבנציונאלית, אופן ביצוע ההליך עצמו, סיכונים ותופעות לוואי אפשריות ועוד.
לקביעת תור מהיר ללפרוסקופיה חייגו: 073-7817516
במאמר זה תקראו על:
באלו מצבים ניתן לטפל באמצעות הליך לפרוסקופיה?
לפרוסקופיה יכולה להיות כל הליך כירורגי בחלל הבטן המבוצע בשיטה הזעיר פולשנית. לפרוסקופיה מבוצעת לעיתים לשם אבחון בלבד ופעמים אחרות היא כוללת גם התערבות כירורגית כגון הסרת גידולים או כריתת איברים (חלקית או מלאה). יש מגוון גדול של בעיות אותן ניתן לאבחן, ולעיתים גם לטפל בהן, באמצעות לפרוסקופיה.
כאשר מטופלים מתלוננים על כאבי בטן חריפים להם לא נמצא הסבר ניתן לבצע לפרוסקופיה אבחונית ולבדוק אם מדובר בדלקת בתוספתן, זיהום, דימום פנימי, גידול ממאיר, תסמונת המעי הרגיז, הידבקויות בחלל הבטן ועוד. לפרוסקופיה משמשת גם לאבחון גושים בכבד, בכיס המרה, בקיבה, בלבלב ועוד. לפרוסקופיה אבחונית מסייעת לבירור הסיבות לקושי להיכנס להריון (איתור הידבקויות בחלל הרחם למשל), אבחון אנדומטריוזיס למשל ועוד.
להתייעצות עם מנתח מומחה בלפרוסקופיה התקשרו: 073-7817516
ניתוחי לפרוסקופיה טיפולית משמשים לכריתת איברים כמו התוספתן, הטחול, המעי הגס, המעי הדק, שחלות, חצוצרות, רחם, הלבלב ועוד. ניתן גם לבצע כריתה חלקית של הקיבה, הכבד ועוד.
בשיטה הלפרוסקופית ניתן לבצע ניתוחים בריאטריים המסייעים להשיג ירידה משמעותית במשקל. גם תיקון בקע ("קילה" בשפה עממית) והפסקת הריון בשיטת הגרידה ניתן לבצע באמצעות לפרוסקופיה.
ההבדל בין לפרוסקופיה אבחונית לטיפולית
לפרוסקופיה היא הליך כירורגי זעיר פולשני, ניתוח המבוצע באמצעות מכשור המוחדר דרך חתכים קטנים ומבלי לחשוף את האזור בו נדרשת ההתערבות. בכל הליך לפרוסקופיה נעשה שימוש בסיב אופטי שבקצהו מצלמה. דרך הסיב מוקרן אור וכך ניתן לצלם בתוך הגוף, להציג את שרואה המצלמה על גבי מסך ולאפשר לצוות הרפואי להביט על המתרחש.
לפרוסקופיה אבחונית היא כזו בה ההליך כולו מבוצע לשם בחינת האזור וגילוי ממצאים חשודים, במידה וישנם כאלה. כאשר מלבד הסיב האופטי והמצלמה מוחדר מכשור נוסף ומבוצעת התערבות כירורגית, ההליך כבר אינו אבחוני גרידא אלא לפרוסקופיה טיפולית. ייתכנו מצבים בהם לפרוסקופיה אבחונית מתפתחת לטיפולית בהתאם לתמונת המצב הנחשפת, כך למשל כאשר בעת בדיקת הרחם מתגלות הידבקויות ומתקבלת החלטה לטפל בהן כבר במסגרת אותו הליך לפרוסקופיה.
יתרונותיה של הלפרוסקופיה
יתרונותיה של הלפרוסקופיה נובעות מכך שהיא הליך זעיר פולשני. בזכות העובדה שמבוצעים רק כמה חתכים קטנים ההתאוששות מניתוח כזה היא מהירה הרבה יותר מזו הנדרשת לאחר ניתוח בשיטה הקונבנציונאלית במהלכו מבוצעים חתכים בהיקף נרחב הרבה יותר על מנת לחשוף את האזור בו נדרשת ההתערבות הכירורגית.
לפרוסקופיה אבחונית מאפשר לא פעם בחינה מדוקדקת של המצב ואיסוף נתונים שאי אפשר להשיג באמצעות בדיקות דימות, כגון בדיקת CT, אולטרסאונד ובדיקת MRI.
חסרונותיה העיקריים של לפרוסקופיה הם מבט מצומצם שהצוות הרפואי נאלץ להסתפק בו בעת הפעלת המכשור מבחוץ. בניתוחים קונבנציונאליים האיברים המנותחים נחשפים וקל יותר לראות ולפעול. ניסיון ומיומנות מפצים על חיסרון זה עד כדי כך שכיום הנטייה היא להעדיף לנתח בשיטה זעיר פולשנית אם ניתן.
סיכונים ותופעות לוואי אפשריות
באופן כללי לפרוסקופיה היא בטוחה יותר מניתוח בו מבוצעת אותה התערבות כירורגית בשיטה הקונבנציונאלית. עם זאת יש לזכור שמדובר בהליך המבוצע תחת הרדמה מלאה ובמהלכו עשויות להתבצע פעולות מורכבות. על הסיכונים הנלווים לניתוחי לפרוסקופיה נמנים פגיעה באיברים פנימיים, דימומים וזיהום. לעיתים במהלך הניתוח מסתבר שאי אפשר להשיג את מטרתו בשיטה הזעיר פולשנית ומתקבלת החלטה לבצע פתיחה של הבטן וחשיפת האיבר הפנימי בו צריך לטפל.
בדרך כלל כשבועיים לאחר ניתוח לפרוסקופיה ניתן לשוב לשגרה מלאה אולם יש להמשיך ולהימנע מפעילות גופנית מאומצת. במידה ומופיעים סימפטומים כגון חום גבוה (מעל 38 מעלות), סחרחורת, צמרמורת, כאבים עזים, הקאות, חולשה או קשיי נשימה יש לפנות מיד לרופא המטפל.
איך לבחור מרכז רפואי לעבור בו לפרוסקופיה?
הליכי לפרוסקופיה מבוצעים בחדרי ניתוח בבתי חולים ציבוריים ומוסדות רפואיים פרטיים בכל רחבי הארץ. מי שזקוק להליך כזה יכול לעבור אותו במסגרת הרפואה הציבורית ללא תשלום אולם במקרים כאלה כמעט שלא ניתן לבחור היכן ומתי לעבור את ההליך. ביטוח בריאות משלים מאפשר לא פעם לבחור את המרכז הרפואי והרופא המנתח, ניתן גם לקבל מועד מוקדם ונוח.
חשוב לוודא שבוחרים לעבור את ההליך במקום בו נצבר די ניסיון בביצוע הליכים מן הסוג הרלוונטי לנו (שהרי יש מגוון גדול של ניתוחי לפרוסקופיה). בנוסף, חשוב שתהיה לנו שפה משותפת עם הצוות הרפואי בכלל והרופא המנתח בפרט. כך נוכל לקבל את מלוא המידע, להיות מעורבים ולהרגיש שאיננו מוסרים את גורלנו בלי להבין בדיוק מה יבוצע, איך ומדוע.
להתייעצות עם כירורג מומחה התקשרו: 073-7817516
עומדים לקראת ניתוח לפרוסקופיה? נשמח לעמוד לשירותכם
המרכזים הרפואיים המובילים בישראל
לפרוסקופיה משמעותו הסתכלות (סקופיה) לתוך חלל הבטן (לפרו) והוא מתייחס לאבחון רפואי של מחלות וסימפטומים בחלל הבטן וטיפול בה בגישה זעיר פולשנית. באמצעות לפרוסקופיה ניתן לאבחן מחלות שקשה לאבחן בשיטות הדמיה וצילום אחרות, ואף לטפל בהן במהלך הניתוח הלפרוסקופי
הניתוח נעשה באמצעות מכשיר טלסקופי צר המוחדר לגוף ומאפשר לצפות בחללים הפנימיים. ייחודה של השיטה הזו היא היכולת לאבחן ולטפל במצבי חולי הקשורים לאיברי הבטן ולאגן, מבלי לפתוח את הבטן, מה שמשפיע גם על זמן ההחלמה ועל משך הטיפול
הניתוח הלפרוסקופי מבוצע בהרדמה כללית. במהלכה מחדירים מחט חלולה אל חלל הבטן. דרך המחט מזרימים פחמן דו חמצני אשר מנפח את חלל הבטן ויוצר חלל בין דופן הבטן לבין איברי הבטן, שמאפשר לראות את האיברים.
לאחר מכן מבצעים חתך קטן באזור הטבור (ברוב המקרים). דרך החתך מחדירים מכשיר אופטי זעיר (בקוטר 0.5 – 1.5 ס”מ) שבקצהו מצלמה ארוכה “טלסקופ", שמעבירה תמונה אל צג טלוויזיה וכך יכול צוות הרופאים להתבונן בחלל הבטן.
במידת הצורך ניתן ליצור חתכים נוספים וקטנים באזור הבטן התחתונה, דרכם מכניסים מכשור נוסף, המאפשר לבצע פעולות ניתוחיות בתוך חלל הבטן.
ההליך הלפרוסקופי הינו הליך בטוח הרבה יותר מהליכים ניתוחיים אחרים, אך ייתכנו סיבוכים קלים כמו: זיהום, זיהום במערכת הנשימה וכן סיבוכים הקשורים בתהליך ההרדמה.
סיבוכים רציניים הם נדירים מאוד ומתרחשים בד״כ כאשר ישנה פגיעה לא מכוונת, באיברים תוך בטניים במהלך הניתוח
פרוצדורות שעשויית לעניין אותך
קשר עם

תודה! בקשתך נקלטה בהצלחה
ייעוץ עם כירורג מומחה
ניסיון רב בניתוחי לפרוסקופיה
מועמדים לניתוח לפרוסקופיה?
התקשרו 073-7817516
לקביעת תור מהיר לייעוץ עם כירורג מומחה
קביעת תור אונליין בקלות ובמהירות
רק עוד כמה פרטים וסיימנו, אל תשכחו להביא את ההפנייה מרופא המשפחה שלכם וכרטיס מגנטי
