טיפולי פוריות
כל מה שחשוב לדעת על טיפולי פוריות, בחירת הרופא המטפל ועל השלבים בדרך להריון בריא ומוצלח – לפניכם
טיפולי פוריות - המדריך עם כל המידע הרפואי והמעודכן
טיפולי פוריות הם סידרה של התערבויות רפואיות, תרופתיות וכירורגיות, שנועדו לשפר את הסיכויים לכניסה להריון בכל חודש אצל זוגות שאינם מצליחים להיכנס להריון באופן טבעי וללא התערבות, לאחר שנה של ניסיונות לקיים יחסי מין ללא אמצעי הגנה סביב מועד הביוץ עד גיל 35, ולאחר חצי שנה של ניסיונות כאלה אצל זוגות בני 35 ומעלה.
- טיפולי פוריות לנשים מכילים: טיפולים הורמונליים (בכדורים ובזריקות), תהליכים אבחנתיים (כמו היסטרוסקופיה, לפרוסקופיה וצילומי רחם), והליכים מורכבים יותר כמו הזרעות והפריה חוץ גופית.
- טיפולי פוריות לגברים כוללים: בדיקות זרע והשבחת זרע במידת הצורך.
זוגות שאינם מצליחים להיכנס להריון בתוך פרק זמן סביר, פונים לליווי רפואי הכולל מפגשים לאורך כל החודש, מעקב זקיקים, ליווי לאורך ימי הביוץ (וכמובן זיהוי וודאי של ימי הפוריות בחודש), ותמיכה הורמונלית בשמירת ההריון, בעיקר בחודשים הראשונים. ליווי כזה, מעלה באופן משמעותי את הסיכוי להיכנס להריון בכל חודש, ומהווה לצד זאת גם אלמנט תומך בתהליך מורכב ולא פשוט נפשית.
כשאתם מתמודדים עם בעיות פוריות ובוחרים להתחיל לקבל ליווי רפואי, חשוב שתבחרו מסגרת רפואית ורופא גניקולוג שיוכל ללוות אתכם באופן שיתאים לכם ביותר.
טיפולי פוריות - מדריך רפואי מצולם בוידאו מבית MIOK
תוכן העניינים למדריך טיפולי פוריות:
- מה הם טיפולי פוריות, ומתי יודעים שיש צורך לשקול כאלה?
- תסמונות וסיבות לטיפולי פוריות
- טיפולי פוריות - במסגרת פרטית או אצל רופא מהקופה?
- איך בוחרים רופא מלווה לאורך טיפולי הפוריות
- בדיקות אבחנתיות הקודמות לטיפולי פוריות
- עלויות טיפולי פוריות
- טיפולי פוריות תרופתיים
- טיפולים בזריקות והורמונים מגרי זקיקים
- הזרעה תוך רחמית – ההליך
- הפריה חוץ גופית – ההליך
מה הם טיפולי פוריות, ומתי יודעים שיש לשקול כאלה?
המחזור החודשי של האישה הינו מחזור בן 28 ימים בדרך כלל, כאשר ימי הביוץ הם הימים הפוריים של כל אישה, והם מתרחשים כשבועיים לפני הווסת החודשית. במהלך ימי הביוץ, משתחרר זקיק אחד (לעיתים רחוקות שניים או יותר), אותו יוכל לפגוש זרע ולהפוך לזיגוטה – ביצית מופרית, אשר תשתקע ברירית הרחם המרופדת, ותתחיל בהרפתקה בת תשעת החודשים להפוך לתינוק.
בכל חודש נתון, הסיכוי של זוג המקיימים יחסי מין סביב למועד הביוץ עומד על 25%. במהלך שנה שלמה, הסבירות להיכנס להריון עומדת על כ-80%, ועוד 20% מהזוגות, צפויים להיתקל בבעיות פוריות ובעקבותיהן לפנות לטיפולי פוריות. לאחר בין שישה חודשים לשנה של ניסיונות תקינים להרות שלא צלחו, מומלץ לגשת לרופא המתמחה בפריון, לתחילת בירור רפואי בעניין הסיבה לעיכוב בכניסה להריון.
לאחר הפנייה לרופא פוריות מומלץ המתמחה בטיפולי פוריות, תתחילו בסדרה של בדיקות שנועדה לבודד את הבעיה הפיזיולוגית. לא תמיד ניתן להגיע לשורש הקושי להיכנס להריון, ואצל כ-30% מהזוגות לא נמצאת בעיה מכאנית או פיזיולוגית – מה שאומר שמבחינה רפואית, הם לחלוטין כשירים להיכנס באופן עצמוני להריון. ביחד עם זאת, בעיות פוריות הם לעיתים על רקע קשיים רגשיים או מנטאליים, וגם במקרים אלה נכון לעיתים לספק תמיכה רגשית לצד תמיכה רפואית – המסייעים להתגבר על הקושי ולהיכנס להריון.
בעיות הפוריות נחלקות למספר קטגוריות שכיחות:
- כ-35% מבעיות הפוריות מקורן באיכות הזרע
- כ-35% מבעיות הפוריות מקורן בכשלים פיזיולוגיים אצל האישה: היעדר ביוץ או ביוץ לא סדיר, תסמונת השחלות הפוליציסטיות, חסימה בחצוצרות, מבנה מכאני מאתגר של הרחם (כמו רחם חד או דו קרני, מחיצות ברחם וכדומה) ועוד
- כ-5% מבעיות הפוריות הן משניות לבעיות רפואיות אחרות, כמו חוסר איזון הורמונלי, תפקוד לקוי של בלוטת התריס, משקל לא תקין, שימוש בסמים ועוד
- כאמור, בכ-30% מהמקרים, לא נמצאת סיבה פיזיולוגית לקושי להשיג הריון תקין.
החל מגיל 35, ככל שגילם של בני הזוג הוא מבוגר יותר – מומלץ לגשת לבירור רפואי בשלב מוקדם יותר של הניסיונות, כאשר אצל בני 40 ומעלה, ייתכן שכדאי לשקול קבלת תמיכה הורמונלית והגדלת הסיכויים להרות בכל מחזור של ביוץ באמצעות תרופות.
טיפולי פוריות - במסגרת פרטית או אצל רופא מהקופה?
קופות החולים מספקות תמיכה וליווי של רופאים גניקולוגיים ואחרים המתמחים בטיפולי פריון, החל משלב הבדיקות הראשוניות ועד לטיפולי הפריה חוץ גופית במידת הצורך. עם זאת, חשוב לדעת כי דרך קופות החולים, הרופאים בעלי המוניטין אינם זמינים לקביעת תורים קרובים או במקרים דחופים.
על כן, בישראל רשת נרחבת של רופאי פוריות מומלצים שמציעים ליווי פרטי לנשים ולזוגות המתקשים להיכנס להריון. טיפולי פוריות במסגרת פרטית מאפשרים פנייה אישית לרופא המטפל על פי הצורך, פרופילים טיפוליים בהתאם לאבחון, וזמינות גבוהה לעדכונים על ידי הרופא והצוות המטפל.
איך בוחרים רופא מלווה לאורך טיפולי הפוריות?
בשל האופי המורכב של טיפולי פוריות, המשלב בין אתגרים פיזיים למורכבויות מנטאליות ורגשיות, חשוב לבחור צוות שיתאים לכם במדויק של אנשי טיפול ורופאי פוריות בעלי ניסיון וידע, ובזמינות גבוהה.
מעבר לניסיון ולכמות ההצלחות או ההמלצות אליהן תיחשפו כשתחפשו רופא פוריות מומלץ, חשוב להתייחס לחיבור הבין אישי בין המטופל לרופא המטפל, לוודא כי דרך המחשבה של הרופא שבחרתם מתאימה לכם, וכי הרופא מבטיח תמיכה שמכילה את ההיבטים החשובים לכם במיוחד.
- חשוב לדעת, כי בחלק מן המקרים תוכלו להשיג החזרים בגין תשלומים לרופאים פרטיים במהלך טיפולי הפוריות. ודאו כי אתם מכירים את זכויותיכם בקופת החולים שלכם, ואם יש באפשרותכם לבחור רופא פרטי לטיפולי פוריות ולקבל החזרים בעד שיעורים שונים מהתשלומים לאותו רופא – נצלו זכות זו, ובמידת הצורך בחרו מרשימת הרופאים שבהסדר עם קופת החולים.
בדיקות אבחנתיות הקודמות לטיפולי פוריות
עוד לפני שנבחר הפרוטוקול הטיפולי לתמיכה בפוריות – תבוצע, כאמור, סדרה של בדיקות לצורך אבחון הבעיה. הנה כמה מן הבדיקות שייתכן שתתבקשו לעבור:
פרופיל הורמונלי - מרבית טיפולי הפריון מתחילים בפרופיל הורמונלי – בדיקת דם לאיתור רמות חריגות של הורמונים שיש להם חלק בתהליך ההפריה, ההתעברות וההריון:
- אסטרוגן – ההורמון המלווה את המחזור החודשי הנשי לצד ההורמון הנשי פרוגסטרון. בבדיקות פרופיל הורמונאלי נבדקות רמות האסטרדיול - (Estrdiol) המופרש בשחלות.
- פרוגסטרון – הורמון המופרש בכמויות מוגברות בדם במהלך הריון (גם מייד לאחר ההתעברות). את רמת הפרוגסטרון בודקים בדרך כלל במהלך ימי הדימום של הווסת החודשית.
- טסטוסטרון – הורמון המין הגברי, המופרש גם אצל נשים במהלך הביוץ.
- TSH – הורמון בלוטת התריס, המאפשר לאתר חוסר איזון (תת פעילות או פעילות יתר) של בלוטת התריס, שנמצא כי הוא קשור בקשר ישיר לבעיות פוריות.
- FSH – ההורמון המרכזי בגירוי התפתחות ושחרור של זקיקים מהשחלות במהלך הביוץ.
ספירת זרע - כבר בשלבים הראשוניים של טיפולי פוריות, יתבקש הגבר לתת דגימת זרע לבדיקת מעבדה. הדגימה תשמש לבדיקת תאי הזרע של הגבר: ייבדקו נפח וכמות הזרע בנוזל הזרע, תנועתיות הזרעונים, המורפולוגיה של תאי הזרע (הצורה שלהם), דרגת הצמיגות של נוזל הזרע, ומשתנים נוספים.
חשוב לדעת, שבחלק גדול של המקרים, באיתור של בעיות בדגימת הזרע, ניתן להשביח את הזרע ולבצע הזרעה של זרעונים תקינים; או לבצע הזרעה חוץ גופית והחזרת עוברים - כך, ניתן להשתמש בזרע בעל מאפיינים פחות ממושלמים, להשגת הריון תקין.
הבדיקות שיש לבצע לפני טיפולי הפוריות אצל נשים - מדריך רפואי מצולם בוידאו
צילום רחם / היסטרוסקופיה - בדיקת צילום רחם הינה בדיקת הדמייה המבוצעת באמצעות שיקוף רדיולוגי. בתחילת הבדיקה מוזרק אל תוך הרחם (דרך הנרתיק) חומר רדיולוגי, אשר ממלא את הרחם ומגיע גם לשחלות ולחצוצרות. לאחר הזרקת חומר הניגוד, מבוצע צילום רנטגן לאיתור צורת הרחם ובעיות מבניות ברחם, בשחלות או בחצוצרות.
היסטרוסקופיה אבחנתית היא בדיקה מיקרו פולשנית, המבוצעת באמצעות החדרה של מצלמה מעל סיב אופטי זעיר אל חלל הרחם דרך הנרתיק (ללא חתכים). בבדיקת ההיסטרוסקופיה נסרק חלל הרחם לאיתור דלקות, זיהומים, גידולים בדופן הרחם, מחיצות, חסימה בחצוצרות, ואחרים. במקרים מסויימים יומלץ על ביצוע שתי הבדיקות.
לפרוסקופיה - במקרים מסויימים יומלץ גם על ביצוע לפרוסקופיה אבחנתית – זהו הליך של החדרת מצלמה זעירה מעל סיב אופטי אל חלל הבטן, ואיתור פגמים בחלל הבטן כמו אנדומטריוזיס, שרירנים חוץ רחמיים, רקמות צלקתיות ועוד.
קופות החולים בישראל מספקות מסגרת שלמה לטיפולי פוריות ללא עלות. רופאי פוריות פרטיים גובים תשלומים שונים עבור ליווי בטיפולי פוריות – בדרך כלל החל מ-200 ₪ למפגש ועד מעל 1,000 ₪ לליווי חודשי פרטי של רופא פוריות מומלץ.
הליווי הפרטי בתהליך הכניסה להריון מעניק לא פעם את תחושת הביטחון והעוגן הנדרשים לקראת השגת הריון תקין, שיסתיים בלידת תינוק בריא – ועל כן העלות הגבוהה מתגלה כבחירה הנכונה עבור זוגות במהלך טיפולי פוריות.
בשלב הטיפולי הראשון נקבעת תמיכה הורמונליים באמצעות תרופות, דוגמת איקקלומין או לטרוזול, הניטלת לאחר תחילת הווסת ולמשך חמישה ימים בדרך כלל, התרופה מכילה הורמונים כמו אסטרוגן וגורמת לעלייה בשיעורי ההורמון מגרה הזקיקים LH בדם. לצד הטיפול התרופתי מקובל בדרך כלל ללוות את המחזור החודשי, החל מכשבוע לאחר תחילת הווסת, בבדיקות אולטרסאונד לאיתור ימי הביוץ, הם הימים הפוריים במהלך החודש.
טיפולים בזריקות והורמונים מגרי זקיקים
לאחר מספר מחזורי טיפול באמצעות איקקלומין או תרופות דומות, יומלץ למטופלת בדרך כלל לעבור לפרוטוקול טיפולים באמצעות זריקות הורמונים, דוגמת זריקות ההורמונים FSH ו -LH (גונל, פוריגון, מנופור או מנוגון), המעודדים את הבשלת הביצית לקראת ימי הביוץ.
חשוב לדעת כי המעבר להזרקות כרוך בסיכון מוגבר לגירוי יתר שחלתי, ועל כן במהלך חודשי ההזרקות תתבקשו לעבור גם מעקב באולטרסאונד וגם בדיקות דם.
בנוסף, הסיכוי להריון מרובה עוברים גדול בכ-20% ביחס לסיכוי ללידת תאומים בהריון טבעי. עם הבחירה לעבור לזריקות של הורמון מגרה זקיקים, תקבלו הנחייה להזרקה עצמית (בבית). הזריקות ניתנות בדרך כלל החל מהיום השלישי לווסת, במינונים משתנים על פי הפרופיל ההורמונלי של המטופלת.
מה הם גורמי הסיכון לאובדן הריון לאחר טיפולי פוריות בחולות תסמונת השחלות הפוליציסטיות?
מחקר שפורסם לאחרונה ביקש לבחון אילו גורמים קשורים לסיכון לאובדן הריון בנשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות שעוברות טיפולי פריון מסוג IVF. המחקר שהתבצע במספר מרכזים והשווה מספר פרמטרים לפני טיפול ה-IVF ומספר משתנים במהלך התהליך כמו הגירוי השחלתי וסוג תהליך העברת העוברים.
ממצאי המחקר העלו בין השאר כי בדומה למחקרים קודמים שבחנו נשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות, החזרת עוברים טריים (בהשוואה להחזרת עוברים קפואים) הביאה לסיכון גבוה יותר לאובדן הריון קליני, במיוחד בקרב נשים עם מספר זקיקים גבוה. לפיכך, עורכי המחקר הגיעו למסקנה כי "מדיניות להקפיא את כל העוברים" הנהוגה במרכזים רפואיים רבים עשויה להיות בחירה טובה יותר עבור קבוצת מטופלות זו. יתרה מכך, בטיפולים בהם הייתה החזרת עוברים טריים, חילוף חומרים חריג של גלוקוז היה קשור לסיכון מוגבר לאובדן הריון קליני. לכן, המסקנה לרופאים הייתה כי מומלץ שיבצעו מעקב צמוד אחר חילוף החומרים של גלוקוז במטופלות אלו.
כיצד הבריאות שלי משפיעה על הפוריות לפני ההתעברות?
מהם טיפולי הפוריות הניתנים לגברים ומהם הטיפולים לנשים?
כמה זמן צפוי להימשך תהליך ההפריה החוץ גופית מתחילתו ועד סופו?
אילו תסמינים פיזיים ורגשיים אני צפוי לחוות כתוצאה מהטיפול?
האם חווית כאבים, הפרשות או דימומים חריגים?
האם יש לך מחלות כרוניות שעלולות להשפיע על הפוריות?
מה הם הרגלי אורח החיים שלך?
הזרעה תוך רחמית הינה אפשרות טובה להעלאת הסיכויים להתעברות כאשר ספירת הזרע אינה תקינה. בניגוד להפריה חוץ גופית, תהליך ההזרעה אינו כואב ואינו מתרחש בהרדמה (מקומית או מלאה). התהליך כרוך במעקב חודשי אחר התפתחות הזקיקים ואיתור ימי הפוריות – במהלך ימים אלה, מבוצעת החדרה של זרע (לאחר השבחה במידת הצורך) אל צוואר הרחם. תיתכן תמיכה הורמונלית באמצעות כדורים או זריקות לעידוד הבשלת הביציות ותמיכה הורמונלית.
הפריה חוץ גופית שאפשר לקרוא לה גם טיפולי ivf היא השיטה הפולשנית ביותר לטיפולי פוריות, והיא מהווה בדרך כלל את הקו הטיפולי האחרון לזוגות בטיפולי פוריות, טרם יוצעו אלטרנטיבות כמו פונדקאות או אימוץ. ההליך מומלץ במקרים של בעיה קיצונית באיכות הזרע, במקרים של בעיה מכנית אשר שוללת את האפשרות להפריה תוך גופית (כמו למשל חצוצרות חסומות לחלוטין או מטופלת שעברה כריתת חצוצרות).
הפריה חוץ גופית כוללת שאיבת ביציות (בהרדמה), הזרעת הביציות מחוץ לרחם, מעקב אחר התפתחות העוברים בתנאי מעבדה, והחזרת עוברים בשלבי התפתחות ראשוניים (בדרך כלל 2-8 תאים) לקליטה ברחם והמשך הריון, בדרך כלל עד שלושה ימים לאחר השאיבה, ובמקרים חריגים עד שישה ימים משאיבת הביציות.


הגדרת האבחנה לאי-פוריות, וכן ההחלטה על טיפולי פריון, נעשית בשיתוף הגינקולוג/מומחה פוריות בקהילה, ובדרך כלל, לאחר בדיקות שונות שהגינקולוג בקהילה ביקש מבני הזוג/האישה לבצע, בהתאם לבעיה שעלתה. לאחר שניתנה הפניה של הגינקולוג בקהילה, בהתאם להחלטת בני הזוג/האישה, תתבצע פנייה ליחידה/המרפאה בה יבוצע הטיפול.
מתן של תרופות להפעלת הביוץ (induction of ovulation) הוא הבסיס לטיפולי הפוריות. תרופות אלו קרויות גונדוטרופינים ומבוססות בעיקר על הורמון (FSH - Follicle Stimulating Hormone). בטיפולי IVF ניתנים מינונים גבוהים של FSH במטרה לגייס כמות זקיקים גדולה משמעותית בהשוואה למחזור ווסת טבעי.
מטרת מעקב האולטראסאונד (monitoring) ובדיקות הדם היא לאפשר לרופא למצוא את הטיפול היעיל ביותר עבורך. התוצאות מאפשרות לדייק את ימי הטיפול ואת סוג ומינון התרופות לכל מטופלת באופן אישי. במעקב האולטראסאונד מודדים את מספר הזקיקים ומודדים את הקוטר הממוצע של כל זקיק. כמו כן מודדים את עובי רירית הרחם.בדיקות הדם הינן הכרחיות על מנת לעקוב אחר רמות ההורמונים השחלתיים בדם.
מותר לקיים יחסי מין לאורך כל מחזור הטיפול. כאשר מבוצעת הזרעה או הפריה חוץ-גופית בה הגבר מתבקש לתת זרע, לעתים ניתנת לגבר הוראה להימנע ממתן זרע יומיים לפני הפעולה והתהליך עצמו. עם זאת, עניין זה שנוי במחלוקת.
בעיקרון נכון. יש לכך מספר סיבות: ראשית, כדאי לתת גם לגוף וגם לנפש לנוח. בנוסף, לאחר הטיפול יכולות להיות בשחלות "שאריות" בדמות ציסטות, העלולות להפריע לתגובה השחלתית. ועוד: במקרים רבים תיתכן תגובה שחלתית מופחתת ממילא ברגע שמגרים את השחלות חודש אחרי חודש.
פרוצדורות שעשויית לעניין אותך
קשר עם

תודה! בקשתך נקלטה בהצלחה
קביעת תור אונליין בקלות ובמהירות
רק עוד כמה פרטים וסיימנו, אל תשכחו להביא את ההפנייה מרופא המשפחה שלכם וכרטיס מגנטי
