בדיקת גסטרוסקופיה
בדיקת גסטרוסקופיה - מהן הנסיבות בהן נדרשת בדיקה כזו, כיצד היא מבוצעת וכמה היא עולה? כל התשובות ועוד במדריך שלפניכם
בדיקת גסטרוסקופיה - המדריך עם כל המידע הרפואי והמעודכן
מהי בדיקת גסטרוסקופיה
כאשר מתעורר חשד לבעיה רפואית בדרכי העיכול העליונות יש צורך לבדוק את צינור הוושט לכל אורכו, כמו גם את הקיבה והתריסריון (חלקו העליון של המעי, אורכו כ-25 סמ' שהם כ-12 אצבעות ומכאן שמו). בדיקת גסטרוסקופיה היא הדרך היעילה ביותר לחקור סימפטומים כגון הפרעות בבליעה, הקאות תכופות, כאבי בטן בלתי מוסברים, חשד לדימום מדרכי העיכול ועוד.
המכשיר באמצעותו מבוצעת בדיקת גסטרוסקופיה מכונה גסטרוסקופ. מדובר בצינור גמיש שמצלמת וידאו זעירה מותקנת בקצהו. קוטרו של גסטרוסקופ הוא כ-1 סמ' וכך ניתן להחדירו דרך הפה, במורד הוושט עד אל תוך התריסריון.
במקרים רבים ניתן להיעזר במכשיר הבדיקה כדי לטפל בממצאים שאובחנו. דרך הצינור מוחדר מכשור מיוחד המותאם להליך הנדרש, כך ניתן לעצור דימום, להוציא גוף זר שנתקע בוושט, להסיר גידולים שפירים (פוליפים), ליטול דגימה של רקמה לצורך ביצוע ביופסיה ועוד.
שילוב בדיקת גסטרוסקופיה עם בדיקת אולטרסאונד, כאשר שני ההליכים מתרחשים בו זמנית, מאפשר סקירה מקיפה ואיכותית לא רק של דרכי העיכול העליונות אלא גם של איברים הסמוכים להם, הלבלב למשל.
יתרונות הבדיקה על פני אלטרנטיבות לאבחון פתולוגיות במערכת העיכול
ישנן מגוון פתולוגיות אופייניות לדרכי העיכול העליונות כמו גם פציעות אפשריות של רקמות באזור זה. בין היתר ייתכנו דלקות, התפתחות גידולים שפירים (פוליפים) או גידולים ממאירים, חדירה של גוף זר המזיק לרקמות ונותר שקוע בהן ועוד.
בדיקת גסטרוסקופיה פותחה כדי לתת מענה לצורך לבדוק באופן מעמיק את הרקמות של פנים צינור הוושט, הקיבה והתריסריון. דרכים נוספות לביצוע סקירה של אזור דרכי העיכול העליונות הן באמצעות צילום רנטגן או בבדיקת אולטרסאונד.
בגסטרוסקופיה מתקבל צילום רציף של דרכי העיכול העליונות, בווידיאו, באיכות גבוהה תוך אפשרות להתעכב ולהתמקד בכל ממצא חשוד. הרופא צופה באזור הנבדק מעל גבי צג ומקבל תמונה זהה לזו שהיה רואה לו היה יכול להביט על אזור זה במו עיניו. מצלמת הוידיאו בקצה הגסטרוסקופ היא איכותית מאוד וסיב אופטי מוליך אור שמכוון בדיוק אל המקום אליו מופנית המצלמה.
תמונות המתקבלות מצילומי רנטגן וכאלה שניתן להשיג תוך שימוש בגלי קול (אולטרסאונד) הן דרכים עקיפות לבחון את האזור הנבדק. בדיקת גסטרוסקופיה מאפשרת לרופאים ממש להביט אל דרכי העיכול העליונות. עובדה זו הופכת אותה לאפשרות הטובה ביותר לביצוע סקירה של אזור זה.
יתרון חשוב נוסף של בדיקת גסטרוסקופיה, על פני חלופות לסקירת אזור דרכי העיכול העליונות, הוא שבמקרים מסוימים ניתן לנצל את הצינור הגמיש של הגסטרוסקופ, להחדיר דרכו מכשיר ייעודי ולבצע מיד, בו במקום, טיפול בממצא שאותר (להסיר פוליפ או לעצור דימום למשל). בניגוד לחלופות, גסטרוסקופיה מאפשרת נטילת דגימה של רקמה לצורך ביצוע ביופסיה.
מתי יש צורך בבדיקה?
בדיקת גסטרוסקופיה נדרשת כאשר קיים חשש לפתולוגיה או פציעה באזור דרכי העיכול העליונות, בוושט, בקיבה או בתריסריון. ישנם תסמינים שונים העלולים להעיד על בעיה באזור זה, כך למשל כאבי בטן שיש לרדת לפשרם, הקאות ללא סיבה נראית לעין, חשד לדימום מדרכי העיכול (למשל כאשר מזהים דם נסתר בצואה), מצב של הפרעות בבליעה העלול להעיד על היצרות של הוושט, חשש לחדירת גוף זר אל דרכי העיכול העליונות ועוד.
בדיקות גסטרוסקופיה נחוצות גם כאשר יש צורך לקחת דגימת רקמה מאזור דרכי העיכול העליונות כדי לברר אם גידול שזוהה הוא שפיר או ממאיר. נטילת דגימת רקמה עשויה לסייע גם לאבחון מצב של דלקת כרונית.
הכנה לבדיקת גסטרוסקופיה
כל מי שעובר בדיקת גסטרוסקופיה נדרש להגיע לבדיקה בצום של 6 עד 8 שעות, יש להימנע לא רק ממזון אלא גם משתייה. חוץ מדרישה בסיסית זו מטופלים עשויים להתבקש לנקוט בצעדים נוספים כהכנה לבדיקה, לכן יש לדרוש ולקבל הנחיות מפורטות מן הרופא המפנה לבדיקה ולהקפיד לפעול לפיהן.
בין היתר תיתכן הנחיה להפסיק ליטול תרופות מסוימות פרק זמן כזה או אחר לפני הבדיקה. מכיוון שמדובר בהליך המבוצע בהרדמה מקומית אין פלא שהוא כרוכה באי נוחות (אך לא כאב). מסיבה זו יתכן והמטופל יקבל תרופת הרגעה כחלק מן ההכנה לקראת הבדיקה, לצד הנחיות נוספות הקשורות אל הכנה לגסטרוסקופיה.
בתמונה: הדמיה של בדיקת גסטרוסקופיה
מהלך הבדיקה
גסטרוסקופיה מבוצעת בהרדמה מקומית בלבד, חומר ההרדמה מרוסס אל תוך הפה בסמוך לתחילת ביצוע הבדיקה. לעיתים נדרש המטופל לאחוז בין שיניו מתקן מפלסטיק שמסייע בשמירת הפה פתוח. אם נעשה שימוש בתרופת הרגעה לא ניתן לנהוג במשך כ-שש שעות לאחר תום הבדיקה.
מכיוון שמטופלים משוחררים לביתם זמן רב לפני שחולפות שש שעות (לפעמים מטופלים משוחררים בתום חצי שעה בלבד) יש לדאוג מבעוד מועד למישהו שינהג עבורנו או שיאסוף אותנו.
כל מי שעובר בדיקת גסטרוסקופיה נדרש להגיע לבדיקה בצום של 6 עד 8 שעות, יש להימנע לא רק ממזון אלא גם משתייה. חוץ מדרישה בסיסית זו מטופלים עשויים להתבקש לנקוט בצעדים נוספים כהכנה לבדיקה, לכן יש לדרוש ולקבל הנחיות מפורטות מן הרופא המפנה לבדיקה ולהקפיד לפעול לפיהן.
בין היתר תיתכן הנחיה להפסיק ליטול תרופות מסוימות פרק זמן כזה או אחר לפני הבדיקה. מכיוון שמדובר בהליך המבוצע בהרדמה מקומית אין פלא שהוא כרוכה באי נוחות (אך לא כאב). מסיבה זו יתכן והמטופל יקבל תרופת הרגעה כחלק מן ההכנה לקראת הבדיקה.
גסטרוסקופיה מבוצעת בהרדמה מקומית בלבד, חומר ההרדמה מרוסס אל תוך הפה בסמוך לתחילת ביצוע הבדיקה. לעיתים נדרש המטופל לאחוז בין שיניו מתקן מפלסטיק שמסייע בשמירת הפה פתוח. אם נעשה שימוש בתרופת הרגעה לא ניתן לנהוג במשך כ-שש שעות לאחר תום הבדיקה.
מכיוון שמטופלים משוחררים לביתם זמן רב לפני שחולפות שש שעות (לפעמים מטופלים משוחררים בתום חצי שעה בלבד) יש לדאוג מבעוד מועד למישהו שינהג עבורנו או שיאסוף אותנו.
כמה עולה בדיקת גסטרוסקופיה באופן פרטי
עלות בדיקת גסטרוסקופיה תלויה בהיקף ההליך המבוצע. כאשר מדובר בסקירה בלבד של אזור דרכי העיכול העליונות מחיר ביצוע הבדיקה באופן פרטי יהיה כ-1,000 ₪. אם הבדיקה כוללת נטילת דגימת רקמה לצורך ביצוע ביופסיה המחיר יעלה בהתאם ועשוי להגיע ל-1,500 ₪ ואף יותר (כתלות במספר הדגימות הנדרש). באופן דומה עלות הבדיקה תעלה כאשר מבוצעים במהלכה הליכים כגון הפסקת דימום, הסרת פוליפים והוצאת גוף זר.
לאחר תום הבדיקה המטופל עובר לחדר התאוששות שם יישאר להשגחה קצרה בת כחצי שעה שלאחריה ישוחרר לביתו. אם נעשה שימוש בחומר הרגעה אין לנהוג במשך שש שעות לאחר הבדיקה. בדיקת גסטרוסקופיה נחשבת בטוחה מאוד, תיתכנה תופעות לוואי כגון גזים, כאב בטן או כאב גרון קלים. כאשר בדיקות גסטרוסקופיה מבוצעת במסגרת הרפואה הפרטית מטופלים יכולים לבלות זמן רב יותר בהתאוששות במידה והם מעוניינים בכך.
באופן כללי הליך בדיקת גסטרוסקופיה לילדים אינו שונה מזה המבוצע במבוגרים. עם זאת יש לזכור שאצל ילדים מימדי האזור הנבדק הם קטנים, לעיתים באופן משמעותי מאוד, מאצל מבוגרים. מימדיו המאתגרים של אזור דרכי העיכול העליונות אצל ילדים הם הסיבה שבדיקות גסטרוסקופיה לילדים מבוצעת על ידי רופאי ילדים המתמחים בתחום הגסטרולוגיה (טיפול במחלות ופציעות של כלי העיכול של ילדים).
הבדל חשוב נוסף בין בדיקות גסטרוסקופיה לילדים ולמבוגרים הוא שילדים עלולים להתקשות להתמודד עם רגשות החשש ואי הנוחות, ניסיון של הצוות הרפואי בביצוע הבדיקה לילדים יאפשר השלמת הבדיקה באופן תקין וללא קושי. אם אין ברירה מבוצעות בדיקות גסטרוסקופיה לילדים בהרדמה מלאה.
בדיקת גסטרוסקופיה - יתרונות הרפואה הפרטית
ניתן לעבור בדיקת גסטרוסקופיה במסגרת הרפואה הציבורית, במקרים כאלה תיתכן המתנה ממושכת, ביצוע הבדיקה במועד לא נוח ויחס ענייני, לעיתים אפילו קר, מצד הרופא והצוות. ביצוע הבדיקה באופן פרטי מאפשר השלמתה בהקדם (לא צריך להמתין זמן רב לתור), בחירת מועד נוח וקבלת יחס המבטיח צמצום אי הנוחות למינימום.
מאפיין נוסף של הרפואה הפרטית הוא נכונות של הרופאים להסביר ככל שהנבדק מעוניין לשמוע, לענות על כל שאלה וגם להתחשב בדעותיו של המטופל. מכיוון שאין צורך בחדר ניתוח ניתן לעבור את הבדיקה במגוון מכונים ומוסדות לרפואה פרטית. לעיתים בדיקת גסטרוסקופיה תבוצע באופן פרטי ובתשלום, אצל רופא שנבחר על ידי המטופל, אך תוך כדי שימוש בחדר בדיקה (בו מותקן המכשור הדרוש) בבית חולים ציבורי.
ישנם מקרים בהם הרופא שעורך את הבדיקה מחליט על ביצוע טיפול בבעיות שזוהו כבר תוך כדי ביצוע הבדיקה תוך ניצול העובדה שמוחדר גסטרוסקופ שניתן להחדיר דרכו מכשור מיוחד לביצוע מני הליכים של התערבות רפואית בעלת אופי כירורגי, הסרת פוליפ למשל.
במקרים אחרים הבדיקה תכלול צילום בלבד של אזור דרכי העיכול העליונות כאשר הרופא המטפל יהיה חופשי לבחון בקפידה את הסרטון שצולם במועד מאוחר יותר (לא רק בזמן אמת תוך כדי ביצוע הבדיקה).
במידה ומזוהים ממצאים הדורשים המשך טיפול יבוצעו הליכים נוספים בהתאם. אם נלקחה דגימת רקמה לצורך ביצוע ביופסיה תוצאותיה יתקבלו מספר ימים לאחר הבדיקה.
המאמר הרפואי מתבסס בחלקו על מידע מ-https://www.ncbi.nlm.nih.gov & https://www.cancerresearchuk.org/


גסטרוסקופיה היא בדיקה שמאפשרת להתבונן בוושט, בקיבה ובתריסריון באמצעות מצלמה קטנה הממוקמת בקצה צינור גמיש ומוחדרת דרך הפה. הבדיקה משמשת לאבחון מחלות של דרכי העיכול העליונות ולעיתים אף לטיפול בהן.
במקרים הבאים עשוי הרופא להפנות מטופל לבדיקת גסטרוסקופיה: • לבירור תסמינים של בעיה בדרכי העיכול העליונות - למשל, כאבי בטן, הקאות, הפרעות בבליעה או חשד לדימום מדרכי העיכול. • לאבחון מחלות של דרכי העיכול באמצעות בדיקת דגימה של רקמה מאזור חולה (ביופסיה). בדרך הזאת ניתן לאבחן מחלות דלקתיות או גידולים במערכת העיכול העליונה. • טיפול בבעיות בדרכי העיכול העליונות - למשל, עצירת דימום, טיפול בהיצרות של הוושט, הוצאת גוף זר שנתקע בוושט או בקיבה.
ברוב המקרים נעשית הבדיקה בהרדמה מקומית הניתנת באמצעות התזת תרסיס לתוך הפה והזרקת חומר הרגעה לווריד. בדרך כלל המטופל ישן במהלך הבדיקה, אך אין מדובר בהרדמה כללית.
הבדיקה אינה מכאיבה, אך גם אינה נוחה. למרבה המזל מדובר בבדיקה מהירה למדי, כך שהאי־נוחות אינה נמשכת זמן רב. נוסף על כך, חומרי ההרדמה שניתנים מקילים על האי־נוחות הקצרה.
גסטרוסקופיה היא בדיקה בטוחה. עם זאת קיים סיכון קטן לסיבוכים הבאים: דימומים הסיכון לדימום גדל כאשר נעשית ביופסיה במהלך הבדיקה. ברוב המקרים מדובר בדימום קל. במקרים נדירים עלול להיגרם דימום שמחייב מתן עירוי דם. זיהום לעיתים רחוקות עשוי להיגרם זיהום שמחייב טיפול אנטיביוטי.
תיתכן תחושת חוסר נוחות בגרון בעקבות החדרת המכשיר לגרון – ניתן להתחיל לאכול חצי שעה מסיום הבדיקה, או עד להתעוררות מלאה. להקלה, ניתן לשתות משקאות קרים ולקחת תרופות משככות כאבים. כמו כן, יתכנו כאבי בטן המלווים בתחושת נפיחות וגזים, בעקבות החדרת האויר לקיבה.
אין איסור או מניעה לאכול מזון כלשהו, אך עדיף להתחיל במאכלים קלים ובכמות קטנה ובשתייה לא מוגזת.
אנדוסקופיה וגסטרוסקופיה הם שני תהליכים שעושים שימוש באותו מכשיר. בשני המקרים מתרחשת בדיקה פנימית של גוף האדם. היא נקראת אנדוסקופיה אם הפעולה נעשתה בעזרת אנדוסקופ. גסטרוסקופיה היא הליך בו מוחדר צינור דק וגמיש לגוף האדם לבחינת החלקים הספציפיים הכוללים את דרכי העיכול העליונות, הקיבה ואזורים מסוימים במעי. הבדיקה האנדוסקופית היא בדיקה המתבצעת בעזרת אנדוסקופ - מכשיר מתקדם העשוי צינור ארוך, צר וגמיש ובנוי מסיבי זכוכית וסביבו מעטה מחומר פלסטי. עוביו של האנדוסקופ כאצבע ובאמצעותו ניתן להסתכל אל תוך חלל הקיבה או המעי ולבצע פעולות שונות בו זמנית.
גסטרוסקופיה נעשית גם היא באמצעות אנדוסקופ אבל נקראת כך כיוון שהיא מתבצעת בעיקר על מנת לאבחן סוגים שונים של כיבים ובעיות דימום וכדי לרפא מספר פגיעות פנימיות. כיוון שהבדיקה מתמקדת בגדרכי העיכול העליונות היא נקראת גסטרוסקופיה - שילוב של גסטרו ואנדוסקופיה.
לקראת הבדיקה תקבלו הוראות מסודרות מהרופא, ההכנות לקראת הבדיקה כוללות בדרך כלל את המרכיבים הבאים:
- הימנעות ממזון או משתייה 6 עד 8 שעות לפני הבדיקה.
- הפסקת נטילת תרופות מסוימות בימים שלפני הבדיקה, למשל, תרופות שמדללות את הדם. יש להתייעץ עם הרופא אם יש צורך להפסיק חלק מהטיפול התרופתי הקבוע לפני הבדיקה.
- לקראת הבדיקה נותנים לנבדק חומר הרגעה - מה שימנע ממנו את האפשרות לנהוג לאחר מכן. לכן יש לדאוג למלווה שיחזיר את המטופל הביתה לאחר הבדיקה.
פרוצדורות שעשויית לעניין אותך
קשר עם

תודה! בקשתך נקלטה בהצלחה
קביעת תור אונליין בקלות ובמהירות
רק עוד כמה פרטים וסיימנו, אל תשכחו להביא את ההפנייה מרופא המשפחה שלכם וכרטיס מגנטי
