אולטרסאונד בטן
איך בוחרים מכון לביצוע אולטרסאונד בטן? מתי יש לשקול אולטרסאונד בטן? כל התשובות במאמר שלפניכם
אולטרסאונד בטן - המדריך עם כל המידע הרפואי והמעודכן
במקרים של פתולוגיות, כאבים או נפיחות בבטן, יש צורך לעבור לעיתים בחינות של איברי הבטן לאיתור מקור המחלה. האפשרויות לבחון את המבנה, הנתונים והבריאות של איברי הבטן כמו הקיבה, הכליות, הרחם, שלפוחית השתן, ואחרים, כוללת בדרך כלל בדיקת דימות, כמו בדיקת אולטרסאונד, בדיקת MRI או בדיקת רנטגן.
בדיקת אולטרסאונד היא בדיקה המבוצעת בגלי על קול ומאפשרת לבחון את חלל הבטן וחלק מאיברי הבטן. הבדיקה בטוחה לחלוטין, אינה כרוכה בסיכון או בהכנות וזמן החלמה, ובניגוד לבדיקות דימות אחרות כמו רנטגן או CT, היא לא חושפת את הנבדק לקרינה מייננת, שכבר הוכחה כקרצינוגנית וכמשפיעה על החומר התורשתי.
להתייעצות וקביעת תור מהיר (תוך 72 שעות) - התקשרו עכשיו: 072-3312200 - החזר כספי למבוטחי ביטוח בריאות
במאמר זה תוכלו לקרוא על:
אולטרסאונד, או מתמר על קול, הינו מכשיר דימות המשתמש בהחזר מגלי קול בטווח גבוה מטווחי השמיעה של האדם (או במילים אחרות, על אף שמדובר בבדיקה המבוססת על גלי קול, לא תשמעו כלום במהלך ביצוע הבדיקה). הבדיקה נערכת באמצעות הנחת מתמר דמוי מיקרופון מעל אזור הבדיקה בבטן (לאחר מריחת ג'ל שקוף וקריר על אזור הבדיקה).
המתמר שולח גלי קול והמערכת מפענחת את ההחזרים ומציירת תמונת איברי הבטן הפנימיים מעל מסך. מרפאות מתקדמות עושות שימוש במערכות אולטרסאונד משוכללות במיוחד, המאפשרות שילוב של אולטרסאונד ודופלר (לבחינת זרימת הדם באזורי הבדיקה), תלת מימד ורזולוציה גבוהה במיוחד של החזר הצלילים, לאבחון מדויק יותר.
מתי צריך אולטרסאונד בטן, אילו מערכות ניתן לבדוק (ואילו לא)?
בדיקת אולטרסאונד מתאימה לבחינת איברי הבטן כאשר הצפיפות שלהם מאפשרת החזר ברור של הצלילי והמרתו לתמונה. כך, הבדיקה אינה מתאימה, למשל, להדמיה של עצמות או של איברים שהחלל בהם מלא אוויר, כמו הריאות או הקיבה. מערכות הבטן שניתן לבחון באמצעות אולטרסאונד הן למשל:
- הרחם ומערכת המין והרבייה
- הקיבה ומערכת העיכול ברובה
- הכליות ומערכת השתן
- הכבד
- הטחול
- הלבלב
- ועוד
תופנו לבדיקת אולטרסאונד בטן במקרים של חשד לפתולוגיות באיברי הבטן, כמו למשל:
- חשד לגידולים, הצטברות נוזלים (מיימת) או ציסטות בחלל הבטן או באיברי הבטן
- חשד לזיהום או תהליכים דלקתיים באיברים הנבדקים אולטרסאונד
- חשד לאבנים בכליות או בכיס המרה
- נפיחות או כאבים כרוניים בבטן
- חשד לבקע
איך בוחרים את המכון הכי טוב לביצוע אולטרסאונד בטן?
בהינתן התוויה רפואית לביצוע בדיקת אולטרסאונד בטן, מדובר בבדיקה המבוצעת ללא עלות במסגרת הרפואה הציבורית, ועם ביטוחים משלימים או ביטוחי בריאות פרטיים – גם במסגרות רפואיות פרטיות.
היתרונות לביצוע הבדיקה במרפאה פרטית הם ברורים: יחס אדיב יותר, תורים קצרים יותר ובחלק מן המקרים גם מערכות חדישות יותר לביצוע בדיקות אולטרסאונד בטן, המאפשרות תוצאות מדוייקות יותר בבדיקה באמצעות רזולוציות גבוהות, שילוב של דופלר בבדיקת האולטרסאונד, טכנולוגיית תלת מימד ואחרות.
במסגרות רפואיות פרטיות, בניגוד למכוני אולטרסאונד מטעם קופות החולים, ניתן למטופלים לבחור את הרופא המטפל על פי רמת הניסיון שלו, זמינותו והאדיבות שלו, ומאפיינים נוספים שהם חשובים לכם. אל תוותרו על קריאת סקירות וביקורות עבור כל מכון אולטרסאונד ורופא מתמחה פרטי, על מנת לבחור את הרופא המתאים לכם ביותר.
בנוסף, בדיקה במכון פרטי אמנם עולה כסף, אבל היא נעשית באופן כמעט מיידי ואין צורך להמתין כחודש ומעלה עד לקביעת התור המתאים לכם
להתייעצות וקביעת תור מהיר (תוך 72 שעות) - התקשרו עכשיו: 072-3312200
מחיר אולטרסאונד פרטי מספק פתרון יעיל למי שזקוק לאבחון ופענוח מהיר ואף מיידי ולא מעוניין להמתין זמן רב לתור של קופת החולים. בדיקת אולטרסאונד בטן פרטית אמנם עולה כמה מאות שקלים, אך התמורה, היחס האישי ומקצועיות הרופא המומחה, משתלמת בסופו של דבר.
אולטרסאונד בטן אנדוסקופי (EUS)
הליכים אנדוסקופיים הם הליכים זעיר פולשניים (אנדו – בתוך, סקופיה – לבחון או להסתכל), כאשר השילוב בין טכנולוגיית אולטרסאונד לטכניקת האנדוסקופיה מאפשר החדרה של מתמר זעיר אל חלל האיבר וקבלת תמונת האיבר מתוך הגוף.
שימוש בטכניקת אולטרסאונד אנדוסקופי הוא שכיח כיום בעיקר בבחינת מערכת העיכול, דפנות מערכת העיכול ואבירים סמוכים כמו הלבלב, צינורות המרה, או כיס המרה. הכניסה למערכת העיכול מבוצעת דרך הלוע.
הליכים אנדוסקופיים הם הליכים זעיר פולשניים (אנדו – בתוך, סקופיה – לבחון או להסתכל), כאשר השילוב בין טכנולוגיית אולטרסאונד לטכניקת האנדוסקופיה מאפשר החדרה של מתמר זעיר אל חלל האיבר וקבלת תמונת האיבר מתוך הגוף.
שימוש בטכניקת אולטרסאונד אנדוסקופי הוא שכיח כיום בעיקר בבחינת מערכת העיכול, דפנות מערכת העיכול ואבירים סמוכים כמו הלבלב, צינורות המרה, או כיס המרה. הכניסה למערכת העיכול מבוצעת דרך הלוע.
כאמור, בדיקת אולטרסאונד שאינה אנדוקסקופית הינה בדיקה פשוטה, חיצונית, שאינה מסוכנת ואינה דורשת החלמה או חושפת את המטופל לסיבוכים. ביחד עם זאת, ניתן להתכונן לבדיקה היטב על מנת לאפשר חשיפה טובה יותר של האיברים הנבדקים לתמונה הנוצרת כתוצאה מהחזר הצלילים.
למשל: מי שמיועד לבדיקת אולטרסאונד בטן של כיס המרה, דרכי השתן או הכליות (ולעיתים גם איברים אחרים), מומלץ שיהיה בצום שש שעות לפני הבדיקה ושיימנע ממאכלים שמתעכלים לאט, מאכלים שומניים וארוחות גדולות במיוחד במשך 24 השעות שקודמות לבדיקה.
במקרים של אולטרסאונד בטן עם מיקוד בשלפוחית השתן, כדאי להגיע לבדיקה בשלפוחית מלאה. ההמלצה היא לשתות כליטר מים לפני הבדיקה ולהימנע מביקור בשירותים טרם הבדיקה.
מהלך הבדיקה אינו כואב ואינו כרוך באי נוחות, פרט ללחיצות קלות על הבטן לצורך קבלת תמונה ברורה יותר במערכת – וגם כאן, נראה כי ישנה עדיפות לביצוע בדיקת אולטרסאונד בטן במרפאה המצויידת במכשיר אולטרסאונד ברזולוציה גבוהה, לתוצאות אמינות ומדויקות יותר.
בניגוד לבדיקות דם, שם התוצאות ניתנות בתצורה קבועה ובאופן שאפשר לפרש גם ללא עזרה מאיש מקצוע – פלט מכשיר האולטרסאונד אינו מאפשר פיענוח עצמי של התוצאות או בחינת מצב איברי הבטן בעין שאינה מקצועית. זאת, בשל המונחים השונים והמקצועיים בהם נעשה שימוש ואי האחידות בנתונים המופיעים בפלטי האולטרסאונד המועברים אל הרופא.
התוצאות מתקבלות מבדיקת אולטרסאונד בטן כבר במהלכה - מכשיר האולטרסאונד מציג מעל מסך המרפאה את נתוני האיברים הנבדקים והמידות שניטלו על ידי הרופא במהלך הבדיקה, ועל כן, כשהרופא הבודק הוא ידידותי ואדיב, הוא צפוי לשתף אתכם במהלך הבדיקה בממצאים, ובפרט בממצאים חריגים.
במקרה שהרופא הבודק אינו נוטה לשתף בממצאים כבר במהלך הבדיקה, תקבלו בדרך כלל את תוצאות הבדיקה במעטפה עימה תיגשו לרופא המטפל לפענוח התוצאות.
להתייעצות וקביעת תור מהיר (תוך 72 שעות) - התקשרו עכשיו: 072-3312200
כיוון שמדובר בבדיקה לא נעימה מבצעים אותה באמצעות טשטוש שמאפשר להקל על כאב וגם למנוע חוזר נוחות
אולטרסאונד בטן מאפשר לבדוק בצורה מדוייקת את דופן מערכת העיכול ואיברים סמוכים כמו כיס המרה, לבלב וטחול. אפשרי לבצע ביופסיה תוך כדי הבדיקה ולזהות בקלות וביעילות תהליכים דלקתיים וגידולים שלא מתאפשר לבדוק בצורות אחרות
בבדיקת אולטרסאונד של הבטן נעשה שימוש בגלי קול לצילום מבנה האיברים וכלי הדם בבטן העליונה והתחתונה. בבדיקה נבחנים איברים כגון הכליות, הכבד, כיס המרה, הלבלב, הטחול והעורקים בבטן. אולטרסאונד בטן היא בדיקה בטוחה, לא פולשנית וללא קרינה מסוכנת

- אולטרסאונד בטן
- בדיקת CT
קשר עם

תודה! בקשתך נקלטה בהצלחה
- חיפושים פופלאריים
- כירורגיה של היד
- אף אוזן גרון
- נשים ופיריון
- ניתוח אף