העמסת סוכר
העמסת סוכר - מה משמעות הבדיקה ומתי צריך לבצע אותה? מדוע חשוב למדוד את ערכי הסוכר בגוף? כל המידע הרפואי על העמסת סוכר במאמר שלפניכם
העמסת סוכר - המדריך עם כל המידע הרפואי והמעודכן
אחת הדרכים לבדוק התפתחות של סוכרת או של מצב טרום סוכרתי הוא באמצעות בדיקת העמסת סוכר, המנטרת את קצב הפינוי של כמות מדודה של סוכר מהדם באמצעות בדיקות דם. העמסת סוכר היא בדיקה שגרתית אצל נשים בהריון והיא משמשת גם לאיתור סוכרת או טרום סוכרת באופן כללי.
סוכרת היא מחלה כרונית מורכבת, שנגרמת מפגיעה ביכולת לפנות את הסוכרים מהמזון ומהדם אל התאים ביעילות. נהוג לחלק את מופעי המחלה לשתיים: סוכרת מסוג 1 שהיא בדרך כלל מולדת ונגרמת כתוצאה מפגם בתפקודי האינסולין או הלבלב. סוכרת מסוג 2 היא סוכרת שנרכשת במהלך החיים, והיא קשורה בקשר הדוק לבריאות הגופנית, למשקל הגוף ולרמות הסוכרים הנצרכות בתפריט היומי. בעוד סוכרת מסוג 1 היא בעיקר בעלת מרכיבית גנטיים ובדרך כלל אי אפשר למנוע אותה – סוכרת מסוג 2, שפעם כונתה "סוכרת מבוגרים" (היום היא כבר לא נקראת כך מפני שישנה כמות גדולה – ועולה עם השנים – של נערים ואף ילדים שכבר סובלים מסוכרת מסוג 2), היא ברוב המכריע של המקרים תוצאה של הרגלי חיים לא בריאים.
תוכן העניינים של המאמר:
למה חשוב לאבחן סוכרת בהקדם האפשרי?
ה – 14 בנובמבר הוא יום הסוכרת הבין לאומי, וביום הסוכרת של שנת 2020 פורסם כי 382 מיליוני חולי סוכרת חיים בעולם, כאשר מספר זה צפוי להאמיר כמעט פי שתיים בעשרים השנים הקרובות. השכיחות של סוכרת, ובפרט סוכרת שאינה תלוית אינסולין (סוכרת מסוג 2, שיש לה קשר הדוק עם התזונה שלנו והיא אינה מולדת בדרך כלל) עולה כתוצאה משינויים בתזונה המערבים, והגדלה משמעותית בכמות הפחמימות הפשוטות והסוכרים שאנחנו צורכים מידי יום: בחטיפים, במזונות מעובדים ובאוכל קנוי בעיקר.
סוכרת היא לא רק מחלה נפוצה. מדובר במחלה מטאבולית מורכבת, עם השלכות על כל תחומי החיים כולל על תוחלת החיים. מי שחולים בסוכרת סובלים מפגיעה בכלי דם קטנים ופריפריאליים, מפגיעה עצבית, מפגיעה בתפקוד הכליות, מהפרעות בתפקוד תאי הדם הלבנים של מערכת החיסון, ועוד. הראייה משתמשת, זרימת הדם לכפות הרגליים והתחושה נפגעים, ועוד. בישראל נכון לשנת 2019, סוכרת נחשבת גורם התמותה השלישי בשכיחותו – וניראה ששיעורי המתים בסוכרת בסימן עלייה.
וידאו על סוכרת הריון:
מבין החולים בסוכרת, כ-10% בלבד חולים בסוכרת תלויית אינסולין (שהיא בדרך כלל מולדת), ושאר 90% החולים בסוכרת – מתמודדים עם המחלה הקשה בעיקר עקב תזונה לקוייה וצריכת כמויות מופרזות של סוכרים. מי שבוחרים לקחת אחריות על תפריט האכילה ולצמצם צריכת מזונות שעלולים לגרום לסוכרת – יכולים בהחלט למנוע הופעה של סוכרת, גם כאשר מדובר במי שיש להם נטייה תורשתית למחלה, למשל.
מי שמגלים מצב טרום סוכרתי או סוכרת הריון, שבדרך כלל חולפת עם תום ההריון אולם היא קשורה סטטיסטית גם להופעה של סוכרת מסוג 2 בגילאים מבוגרים יותר – יכולים גם הם לבצע את השינויים הנדרשים בתזונה ובאורח החיים, ולהימנע מטיפול כרוני ומתמשך בסוכרת. מי שכבר פיתחו ואובחנו כחולים בסוכרת, חייבים לשמור על מעקב וטיפול מתאים – מפני שהימנעות מטיפול במצב כזה תגרום להתדרדרות מהירה של המחלה ולתסמינים נוספים כמו, כאמור, טשטוש בראייה, פגיעה בתפקודי הכליות ועוד רבים.
למי חשוב לבצע בדיקת העמסת סוכר?
מי שיודעים שהתפריט היומי שלהם מכיל כמויות גבוהות של סוכרים, פחמימות פשוטות ומזון מעובד – מומלץ שיבצעו מידי פעם בדיקת דם ובמקרה הצורך בדיקת העמסת סוכר חלקית. מכיוון שמחלת הסוכרת מתפתחת בדרך כלל ללא תסמינים שניתן לחוש בהם – הבחירה לבצע בדיקת העמסת סוכר תלויה בעיקר בתוצאות בדיקות הדם ובבחירת המטופל עקב הרגלי האכילה שלו.
ביחד עם זאת, בדיקת העמסת סוכר חלקית מבוצעת בשגרה במהלך הריון. זאת, מפני שגם נשים שאינן סוכרתיות מתמודדות לעיתים עם שינויים בתפקודים המטבוליים בגוף במהלך ההריון (כמו גם עם שינויים בתפריט ובסגנון האכילה, או עם השמנת יתר במהלך ההריון). סוכרת הריון עלולה להשפיע על גודל העובר, על מהלך הלידה ולהסתיים ברעלת הריון. סוכרת הריון בדרך כלל נעלמת לאחר הלידה, אולם נמצא קשר מחקרי בין נשים שסבלו מסוכרת הריון לבין נשים שבשלב מאוחר יותר בחיים פיתחו סוכרת מסוג 2.
הבדיקות המקדימות לבדיקת העמסת סוכר הן בדרך כלל בדיקת סוכר בשתן ובדיקת דם הכוללת את שיעורי ההמוגלובין המסוכרר (HbA1c).
העמסת סוכר 50 (חלקית) והעמסת סוכר 100 (מלאה)
הבדיקה הראשונה של העמסת סוכר המבוצעת כאשר עולה החשד למצב סוכרתי או טרום סוכרתי, היא בדיקת העמסת סוכר של 50 מ"ג סוכר (כחמש כפות סוכר). במהלך הבדיקה מגיע הנבדק למעבדה הרפואית, ומקבל נוזל מתוק לשתייה, שמזכיר טעם של לימונדה.
את הנוזל יש לשתות במידת האפשר בבת אחת, ולאחר מכן הנבדק מתבקש להמתין באזור הישיבה של המעבדה במשך שעה אחת. לאחר שעה אחת, ניטלת דגימת דם של הנבדק. אם נמצאים ערכים גבוהים של סוכר בדמו של הנבדק – בדרך כלל יש לבצע העמסת סוכר מלאה.
העמסת סוכר מלאה מתבצעת לאחר צום של 12 שעות לפחות, ובמהלכה נצרכת כמות סוכר כפולה בשתייה (100 מ"ג סוכר). בבדיקה זו ניטל דם מן הנבדק ארבע פעמים: פעם אחת לפני שתיית הנוזל, ואז פעם אחת בתוך שעה מהשתייה, פעם אחת לאחר שעתיים ופעם נוספת ואחרונה לאחר שלוש שעות.
העמסת סוכר מקובלת נוספת היא העמסת סוכר של 75 מ"ג, שהיא הבדיקה השגרתית לאיתור סוכרת שאינה סוכרת הריון. הבדיקה מבוצעת לאחר צום ובמהלכה ניטלת דגימת דם פעמיים: פעם אחת לפני שתיית הנוזל ופעם נוספת בתום שעה מזמן שתיית הנוזל.
מה קורה בגוף לאחר העמסת הסוכר?
לאחר שתיית כמות נכבדה של סוכר, הסוכר מתפזר בדם ומשם הוא נדרש להגיע לתאי הגוף. אצל מי שמאובחן כחולה בסוכרת או במצב טרום סוכרתי, תוצאות הבדיקות מראות על תהליך פחות יעיל של פיזור הסוכרים בדם, כלומר – כמות גדולה יותר של הסוכר נותרת בדם גם זמן מה לאחר שתיית הנוזל המתוק. לפיכך, האיתור של סוכרת או של מצב טרום סוכרתי עולה מתוך שיעורי הסוכר בדם – ככל שהם גבוהים יותר לאחר זמן, כך איתור הסוכרת הוא וודאי יותר.
הנחיות טרם הבדיקה
בדיקת העמסת סוכר חלקית אינה דורשת הכנות כלל. היא מבוצעת בדרך כלל בשעות הבוקר אולם על פי הדרישות הרפואיות אין מניעה מלהגיע אל הבדיקה גם לאחר ארוחת בוקר. יש רופאים שימליצו על אכילת כמות קטנה של פחמימה או חלבון (כמו כריך מלחם ללא סוכר עם גבינה) לפני הבדיקה, והימנעות מצריכת סוכרים על מנת שלא להטות את תוצאות הבדיקה.
בבדיקות העמסת סוכר 75 או 100 מ"ג (העמסת סוכר מלאה) – יש להגיע בצום של 12 שעות לפחות. בחלק מהמקרים, בעיקר בשתיית נוזל הבדיקה לאחר צום, תיתכן תחושת סחרחורת לאחר שתיית הנוזל – כדאי להתכונן לתחושה זו ולשתות את הנוזל בישיבה, כמו גם להביא איתכם משהו שיעזור להעביר את הזמן, בשעה או בשלוש השעות בהן תמתינו לסיום ביצוע הבדיקה במעבדה.
פענוח תוצאות הבדיקה
תוצאות הבדיקה מכילות את רמות הסוכר בדם – לפני הבדיקה, ובמהלך השעות שלאחר הבדיקה. אבחון של סוכרת מבוצע על פי הנתונים הבאים:
• רמות סוכר בדם של מעל 140 מ"ג לדציליטר בשתי בדיקות שונות לאחר צום
• רמות סוכר בדם של מעל 200 מ"ג לדציליטר לאחר העמסת סוכר של 75 או 100 גרם
• לפחות שתי בדיקות לא תקינות בהעמסת סוכר של 100 גרם: מעל 95 מ"ג לדציליטר לפני שתיית הנוזל; מעל 180 מ"ג לדציליטר כעבור שעה; מעל 155 מ"ג לדציליטר כעבור שעתיים; מעל 140 מ"ג לדציליטר כעבור שלוש שעות
לעיתים תוצאות חיוביות המאששות סוכרת (או סוכרת הריונית) יצריכו קיום בדיקה נוספת. בדרך כלל, כשמדובר בתוצאות גבוהות או בתוצאות חריגות בהעמסת סוכר מלאה – האבחון יהיה סופי כבר לאחר בדיקה זו.
התוצאות גבוליות / גבוהות – מה עכשיו?
בנוסף לאיתור של סוכרת בבדיקת העמסת סוכר, ניתן גם לאתר מצב טרום סוכרתי כשתוצאות הבדיקות הן גבוליות. תוצאות גבוליות בבדיקת העמסת סוכר הן תוצאות של 100-130 מ"ג סוכר לדציליטר דם בבדיקה לאחר צום או 140-199 מ"ג סוכר לדציליטר דם בבדיקה שעתיים לאחר העמסת סוכר של 75 גרם.
כשהתוצאות גבוליות, ייתכן שהן מרמזות על מצב טרום סוכרתי: תהליך פינוי הסוכר מהדם מאבד מיעילותו, וללא טיפול ואימוץ שגרת חיים בריאה יותר, ייתכן שתתפתח סוכרת. במקרים כאלה בדרך כלל יומלץ על שינוי (שהוא לעיתים דרמטי) בסגנון החיים, בתפריט ובשגרת הפעילות הגופנית, כולל הפחתה במשקל – ומעקב, ללא תרופות.
במהלך ההריון, לצד שינויים נוספים שהגוף עובר, גם התהליך המטאבולי של פינוי סוכרים מהדם עלול להשתבש. זאת, לצד העובדה שנשים רבות מגדילות את צריכת המזונות המתוקים והפחמימות שלהן לקראת השליש השלישי של ההריון. על כן בישראל מקובל לבצע העמסת סוכר חלקית (של 50 גרם) בין השבועות 24-28 להריון. במקרים של תוצאות גבוליות או גבוהות, יומלץ בדרך כלל גם על ביצוע העמסת סוכר מלאה של 100 גרם סוכר, לאחר צום.
חשוב לדעת, כי בדיקת העמסת סוכר חיובית במהלך הריון מגדילה את הסיכוי לסוכרת גם לאורך החיים לאחר ההריון, ועל כן, מומלץ בחום לשמור על עלייה תקינה במשקל ועל צריכה במידה של פחמימות פשוטות וסוכרים, בכלל ובפרט במהלך ההריון.
סוכרת מסוג 1 היא בדרך כלל סוכרת מולדת והיא מחלה כרונית הנגרמת כתוצאה מכשלים בתפקוד האינסולין בגוף. לעומת סוכרת מסוג 1, סוכרת מסוג 2 וסוכרת הריון תלויים במידה ניכרת בשגרת החיים, בדיאטה התזונתית ובשיגרת הפעילות הגופנית, ועל כן ניתן למנוע התפתחות המחלה ובדרך כלל ניתן גם לשלוט בה באמצעות שינויים באורח החיים. אם כן, התשובה היא כן: בסוכרת מסוג 2 ובסוכרת הריון, ובפרט במצבים טרום סוכרתיים, ניתן בהחלט להשתחרר מעול המחלה המכביד, באמצעות שינויים באורח החיים.
בשל שינויים גופניים ושינויים בתזונה, לא תמיד ניתן לסמוך על תוצאות בדיקת העמסת סוכר – בפרט כאשר אנחנו מדברים על בדיקת העמסת סוכר שבוצעה שלא בצום וכאשר הנבדק צרך סוכרים בזמן הקצר שלפני הבדיקה. על כן, מקובל בעיקר במקרה של תוצאות גבוליות, לבצע בדיקה נוספת על מנת לאמת את תוצאות הבדיקה. חשוב לזכור שלצד בדיקת העמסת הסוכר ניתן לבדוק גם רמות של סוכרים בשתן (המעידים על כשל כלייתי בערכים גבוהים) ועל שיעורי ההמוגלובין המסוכרר HbA1c בדם.
בהחלט לא. במקרים של סוכרת מסוג 1 או במקרים של סוכרת חריפה, הטיפול כולל בדרך כלל אינסולין בהזרקה ממקורות חיצוניים. ביחד עם זאת, במקרים של סוכרת מסוג 2 (סוכרת שאינה תלוית אינסולין) שאינה חריפה או במקרים של סוכרת הריון – ההיבטים הטיפוליים משמעותיים יכללו: הפחתת משקל, תזונה בריאה, פעילות גופנית, והפחתת הסטרס. לעיתים, כאשר שינויים אלה אינם מביאים להפחתה המיוחלת ברמות הסוכר בדם בבדיקת העמסת סוכר, יומלץ על שילוב של אותם שינויים באורח החיים עם טיפול תרופתי בכדורים.
ייתכן שהרופא ששלח את הנבדק לבדיקה ייצור קשר עם הנבדק להנחיות נוספות. בדרך כלל, מומלץ לקבוע פגישה עם תזונאית או דיאטנית שילוו את הנבדק בתהליך הלא תמיד פשוט של שינוי אורח החיים.ייתכן שיומלץ גם על שילוב טיפול מונע לחץ מכיוון שלחץ נמצא כקשור להתפתחות של סוכרת.
פרוצדורות שעשויית לעניין אותך
קשר עם

תודה! בקשתך נקלטה בהצלחה
קביעת תור אונליין בקלות ובמהירות
רק עוד כמה פרטים וסיימנו, אל תשכחו להביא את ההפנייה מרופא המשפחה שלכם וכרטיס מגנטי
