MOHS ניתוח מוז
ניתוח מוהס (MOHS) להסרת נגעי עור – מתי הוא נחוץ, איך הוא נערך ומה חשוב לדעת אודותיו? כל התשובות במאמר שלפניכם
MOHS ניתוח מוז (מוהס) - המדריך עם כל המידע הרפואי והמעודכן
ניתוחים להסרת נגעי עור בשיטת מוהס (Mohs) מבוצעים גם כיום ונחשבים יעילים מאוד כחלק מהליך טיפול בסרטן עור מסוגים מסוימים. חלפו כמעט מאה שנים מאז פיתח דוקטור מוהס לראשונה את השיטה והעיקרון העומד בבסיסה נותר בעינו ומיושם באמצעות ציוד כירורגי שבעת המצאת השיטה לא ניתן היה אפילו לחלום עליו.
מנתחים כיום נהנים ממיקרוסקופים מתקדמים, נוחים ורבי עוצמה, עזרים המסייעים לביצוע חיתוך מדויק ועוד. חשוב להדגיש שניתוח מוהס (מכונה לעיתים גם "ניתוח מוז" או "ניתוח מוס") מתאים לא רק להסרת נגעים שהתפתחו בשל מחלת סרטן עור, אלא גם לסילוק סוגים שונים של נגעי עור אשר אינם סרטניים (גידולים שפירים).
במאמר זה תקראו על:
מתי נחוץ ניתוח מוהס להסרת גידולים ונגעי עור?
ניתוח מוהס מתאים להסרת סוגים רבים של נגעי עור אולם ישנן גם שיטות כירורגיות נוספות המשמשות אף הן לטיפול במקרים שונים של סרטן העור. הבחירה באיזו שיטה כירורגית להשתמש מתקבלת תוך שלוקחים בחשבון את מאפייניו הייחודיים של כל מטופל. באופן כללי ניתן לומר שניתוח מוהס מתאים במיוחד לגידולים שהופיעו שוב לאחר שכבר הוסרו כירורגית בעבר.
מקרים נוספים עבורם ניתוח מוהס הוא הטיפול ביותר הם הסרת נגעי עור סרטניים (או כאלה החשודים כסרטניים) מאזורים בהם חשוב להותיר צלקת מזערית ככל האפשר. חשוב לדעת שישנן שיטות יעילות מאוד להסרת גידולים מן העור אולם אחד החסרונות הבולטים של כמה מן השיטות הוא הותרת פגם אסטטי בדמות צלקת בלתי אטרקטיבית. בשיטת מוהס הנגע מסולק בדרך המבטיחה הותרת פצע קטן ככל שניתן, זאת בזכות בחינת שכבות הגידול תחת מיקרוסקופ והסרת רקמה נוספת רק במידה ומסתבר שיש בכך צורך.
הניתוח מסתיים ברגע שניתן לוודא, תחת המיקרוסקופ, שלא נותרו תאים סרטניים (או טרום סרטניים) בגוף. הודות להתקדמות המבוקרת של הסרת הגידול בשיטת מוהס ניתן להגביל את ההתערבות הכיורורגית להיקף המינימלי הנחוץ לשם סילוקם המלא של נגעי עור.
ישנם ניתוחי מוהס בהם מוסר גידול בודד אולם ישנם גם כאלה בהם מטופלים שני גידולים ואף יותר. ישנם מקרים של סרטן העור בהם יש צורך במספר הליכים כירורגיים כדי להסיר גידולים ממקומות שונים. במקרים כאלה ייתכן וכל הניתוחים יבוצעו בשיטת מוס, אך בהחלט יכול להיות גם שאף אחד מן הניתוחים יהיה ניתוח מוס.
יתרונותיה של שיטת מוהס לעומת שיטות כירורגיות אחרות להסרת נגעים מן העור
לניתוח מוהס כמה יתרונות חשובים עלפני שיטות כירורגיות אחרות להסרת נגעים סרטניים ואחרים מן העור. בכל ניתוח להסרת גידול סרטני מכל סוג, כולל גידולים של אחד מסוגי סרטן העור, נעשה כל מאמץ להקפיד להסיר את הגידול כולו וללא שנותרים מאחור תאים סרטניים או טרום סרטניים כלל. מנגד, תמיד ישנה שאיפה לבצע התערבות כירורגית בהיקף המינימלי הנדרש, זאת כדי לגרום לגוף טראומה מצומצמת ככל האפשר, לקצר את משך זמן ההחלמה ולהותיר צלקת קטנה יותר.
בניתוח מוס הגידול מוסר, נפרס לשכבות דקות וכל אחת מהן נבחנת תת מיקרוסקופ, ההתקדמות הזהירה והמדויקת הופכת את שיטת מוהס לבעלת סיכויי הצלחה גבוהים מאוד להסרת הנגע במלואו וכל זאת תוך שמירה של התערבות בהיקף מזערי ככל שניתן.
יתרון חשוב נוסף של שיטת מוהס הוא שהצלקת הנותרת בעקבות הניתוח היא קטנה משמעותית מצלקות שנותרות לאחר ניתוח להסרת גידול סרטני מן העור ואשר מבוצע בשיטה כירורגית אחרת.
יתרון זה אחראי לכך שבמסגרת הרפואה הציבורית מבוצעים ניתוחי מוס כאשר הגידול נמצא באזור חשוף, כגון הראש או הצוואר. במסגרת הרפואה הפרטית מבוצעים ניתוחי מוהס גם להסרת נגעי עור מאזורים חשופים פחות.
הכנות לקראת הניתוח
אל המרכז הרפואי בו עוברים את הניתוח יש להגיע בבוקר היום שנקבע לביצוע ההליך ואתכם מעטפה ובה כל המסמכים הרפואיים הנחוצים. מי שעוברים את ההליך במסגרת הרפואה הפרטית אינם צריכים, בדרך כלל, לדאוג למסמכים, הפרטים כולם, כולל תוצאות בדיקות שנדרשו לקראת הניתוח, כבר יוזנו מראש לתיק הרפואי המשמש את הצוות המטפל.
אין הכרח לצום לקראת ניתוח מוהס, למעשה רופאים ממליצים להקפיד לישון טוב בלילה שלפני הניתוח ולהספיק לאכול ארוחת בוקר מזינה לפני שנוסעים אל המרכז הרפואי בו יבוצע ההליך.
כמו לפני כל ניתוח, מי שנוטלים דרך קבע תרופות מדללות דם (אספירין למשל) צריכים להיוועץ עם הרופא המטפל שכן ייתכן ויוחלט להחליפן בתקופה שלפני הניתוח (כשבועיים ולעיתים אפילו חודש) בתרופות מדללות דם שמשך השפעתן קצר יותר (קלקסן למשל).
מי שמכירים עצמם ככאלה החשים חרדה ומתקשים לשמור בתנאים כאלה על מצב רוח יציב ואופטימי יכולים להיעזר בתרופות הרגעה קלות כגון טיפות ולריאן, תמצית פרחי באך, קלמנרבין ועוד.
מומלץ להביא למרכז הרפואי פריטים שיסייעו לנו להתמודד עם הניתוח בצורה המוצלחת ביותר האפשרית. כך למשל מי שנוהגים להאזין למוסיקה יכולים להביא אוזניות וליהנות ממוסיקה החביבה עליהם בזמנים בהם יש להיעזר בסבלנות, להמתין, לחכות ופשוט להעביר את הזמן, עניין לא פשוט כשיודעים שבקרוב ניכנס לחדר הניתוח. מומלץ מאוד להגיע לניתוח עם מלווה שכן תיתכן המתנה בת כמה שעות בעת שהגידול נבחן תחת מיקרוסקופ. לאחר ניתוח מוהס ניתן להשתחרר הביתה עוד באותו יום.
דר' אברהמי מדבר על ניתוח מוז בתוכנית הבריאות של פרופ' קרסו
איך מבוצע ניתוח מוהס (mohs)?
ניתוח מוהס להסרת גידולים מן העור מבוצע בשלושה שלבים המבוצעים פעם אחת או חוזרים על עצמם מספר פעמים. ראשית, האזור ממנו יוסר הגידול מורדם בהרדמה מקומית. הגידול מוסר באמצעות סכין מנתחים יחד עם שכבה דקה מן הרקמה שמתחתיו. המנתח עורך מיפוי של מראה הפצע (מכין "מפת מוהס"). הגידול ושכבת הרקמה שהוסרו מסומנים כך שברור יהיה איזה צד הוא העליון, איזה התחתון, היכן ימין והיכן שמאל. שלב ראשון זה של הניתוח הוא קצר (כעשרים דקות) ובסופו המנותח עובר להמתנה בחדר המתנה (מחוץ לחדר הניתוח).
בשלב השני מוקפא הגידול במעבדה ונחתכים ממנו "עלים" (שכבות דקות). העלים מסודרים על זכוכית שתאפשר בחינתם תחת מיקרוסקופ. שלב זה אורך כשעה.
בשלב השלישי בוחן המנתח כל אחד מן השכבות של הגידול תחת מיקרוסקופ ומוודא שהוא הוסר במלואו, כולל שורשי הגידול ושלוחות שלו. מבוצע גם סימון על אותה מפת מוהס שהוכנה בשלב הראשון של הניתוח.
הניתוח מסתיים אם בדיקת השכבות תחת מיקרוסקופ מוכיחה שהנגע הוסר במלואו ולא נותרו תאים סרטניים העלולים להתפתח שוב לגידול. אם בבדיקת השכבות מתגלה שישנן שאריות מן הגידול שנותרו באזור ממנו הוסר המנתח נעזר במפת מוהס כדי לבצע הסרה נוספת מן המקום הנכון בדיוק. כך חוזרים על עצמם שלבים 1 עד 3 עד שהבחינה תחת המיקרוסקופ מוכיחה שלא נותרו תאים סרטניים בעור.
ניתוח מוהס אורך בדרך כלל כ- 4 שעות, זאת כאשר שלושת השלבים מבוצעים פעם אחת בלבד (כפי שקורה ברוב המקרים). כאשר יש לחזור על הפעולות פעם שניה ואף יותר הניתוח יתארך. מכיוון שגידולים בעור עשויים להיות בעלי שורשים החודרים אל העור מתחתיו לא ניתן לדעת מראש כמה פעמים צריך יהיה לחזור על שלושת השלבים ולכן על המנותח להקצות את כל היום להליך הכירורגי. ברוב המקרים יידרש רק סבב אחד, לעיתים יהיה צורך בסבב נוסף ורק לעיתים רחוקות יידרשו יותר.
עם תום הסרת הגידול ובירור שלא נותר ממנו זכר בגוף מתקבלת החלטה, תוך היוועצות עם המנותח, לגבי האופן בו יטופל הפצע שנותר. לעיתים ניתן לאפשר לפצע להגליד מעצמו, פעמים אחרות המנתח יסגור את הפצע מיד בהמשך לניתוח מוהס עצמו או שהמנותח יוזמן להליך כירורגי נפרד, שיבוצע יום או מספר ימים אחרי הניתוח, לשם סגירת הפצע בצורה שתשאיר צלקת קטנה ככל שניתן.
התאוששות והחלמה מהניתוח
בתום ההליך הכירורגי תונח חבישה מתאימה על האזור שנותח וייתכן המנותח יתבקש ליטול תרופות אנטיביוטיות למשך כשבוע כדי למנוע התפתחות דלקת. ניתוח מוהס אינו כואב וגם לאחריו מטופלים בדרך כלל סובלים אי נוחות קלה בלבד. אם צריך ניתן להיעזר בתרופות משככות כאבים במהלך ההחלמה.
בדרך כלל התפרים יוצאו כ-10 ימים לאחר הניתוח. האזור יוותר חבוש עד להחלמה מספקת (בין כמה ימים לכמה שבועות, הכול לפי הצורך). לעיתים ניתן לקצר את משך זמן ההחלמה באמצעות עיסוי ג'ל סיליקון על האזור שנותח, המטופל מבצע זאת בעצמו מדי יום.
אחד היתרונות של ניתוח מוהס הוא שהוא מותיר צלקת קטנה בהשוואה לשיטות אחרות להסרת גידולים מן העור. חשוב להדגיש כי מראה הצלקת ילך וישתפר במשך זמן רב לאחר הניתוח, מומלץ להימנע מחשיפת האזור לשמש. במקרים בהם הצלקת הופכת נוקשה, מורמת, בצבע שונה מן העור סביב וכדומה, ניתן לשקול התערבות בהליך ההחלמה, כך למשל הזרקת סטרואידים, חבישה עם ג'ל סיליקון ועוד.
סיכונים ותופעות לוואי אפשריות בניתוח MOHS
ניתוח מוהס נחשב בטוח מאוד ובעל סיכויים טובים מצוינים להשגת התוצאה הנדרשת, הסרת הגידול כולו ללא שנותר זכר ממנו בגוף. הניתוח מבוצע על ידי רופא מומחה בדרמטולוגיה (רפואת עור), דרמטוכירורגיה (ניתוח של העור) והיסטופתולוגיה (אבחון תחת מיקרוסקופ). עם זאת, כבכל הליך כירורגי, גם בניתוח מוהס קיימים סיכונים ותופעות לוואי אפשריות.
כך למשל ייתכן ויידרש ניקוז נוזלים מן האזור שנותח במשך כמה ימים לאחר הניתוח, במקרים נדירים תיתכן פגיעה בעצבים. בנוסף, תמיד קיים סיכוי שהגידול יחזור למרות שהוסר במלואו.
בחירת מרכז רפואי לעבור בו ניתוח מוהס
טיפול בסרטן העור כלול בסל הבריאות וניתן לעבור ניתוח מוהס במסגרת הרפואה הציבורית אם הגידול נמצא במקום בולט לעין וחשוב לעשות מאמץ מיוחד להותיר צלקת קטנה ככל שניתן (אחד היתרונות של ניתוח מוהס). חשוב לדעת שביטוחי בריאות משלימים מכסים לא פעם עלויות ביצוע ניתוח מוהס במסגרת הרפואה הפרטית.
במקרים כאלה ניתן לבחור מרכז רפואי ומנתח. מומלץ לפנות לכמה מרכזים כדי לקבל אבחון ולשמוע איך ממליץ הצוות המטפל לערוך את ההליך הכירורגי. חשוב לבחור מנתח שכבר צבר ניסיון רב בביצוע מוצלח של ניתוחי מוהס. ניתן לשמוע חוות דעת ממטופלים שעברו ניתוח כזה ברכז הרפואי בו אתם שוקלים לעשות זאת ותחת ידיו של המנתח בו אתם שוקלים לבחור.
מי רשאי להיות מנתח מוז
מי שהוכשר לבצע ניתוחי מוז (Surgeon Mohs) הוא רופא עור או מנתח פלסטי שעבר הכשרה מתאימה ונמצא מיומן בחיתוך הרקמה בשכבות דקות, באבחון הפתולוגי של הגידולים במהלך הניתוח
ובשחזור הפגם הניתוחי.
האיגוד האמריקאי לניתוחי מוז בארה"ב, שבו הומצאה השיטה, הגדיר כי חובה על המנתח לעבור תקופת מינימום של שנה של הכשרה במוסד מוכר Gל ידי האיגוד ולבצע לפחות 400 ניתוחים באופן עצמאי בליווי מנתח מוז מוכר.
כלומר ניתוח מיקרוגרפי בשיטת מוז, ניתוח מוז, ניתוח לפי מוז או טכניקת מוז יעשה רק במקרים בהם המנתח הוא הרופא הבודק את הרקמה במהלך הניתוח, כדי להקטין את הסיכון של זילות השיטה והחלפתה המוטעית או המכוונת בניתוח מבוקר חתך.


לפני ניתוח מוהס תיערך פגישה של המטופל עם המנתח ובמהלכה מוודא הרופא שהניתוח אכן נחוץ, שאין מניעה מביצועו ושהמטופל מבין בדיוק מה מתוכנן. בתום הבדיקה ייקבע מועד לניתוח. המנותח יקבל הנחיות להכנה לקראת הניתוח, יוסבר שניתן לאכול בבוקר הניתוח (מכיוון שהניתוח מבוצע בהרדמה מקומית אין צורך בצום לפניו) ושמומלץ ללכת לישון מוקדם בלילה שלפני הניתוח. כדאי להתקלח בבוקר יום הניתוח, זאת משום שלא ניתן יהיה להרטיב את האזור שנותח במשך כמה ימים לאחר ההליך. אל הניתוח יש להגיע עם מלווה שיוכל לעזור להעביר את זמן ההמתנה בעת שמבוצע השלב השני במהלכו נבחן הגידול שהוסר, פרוס לפרוסות דקות, תחת מיקרוסקופ.
ישנן שיטות שונות להסרת נגעים מן העור ומכיוון שניתוח בשיטת מוהס הוא ארוך ומורכב יותר משיטות אחרות במסגרת הרפואה הציבורית ניתוח כזה יבוצע רק אם הגידול נמצא במקום בו יש לעשות מאמץ מיוחד כדי להותיר צלקת מזערית. בדרך כלל ניתן יהיה לעבור ניתוח מוהס במסגרת הרפואה הציבורית כאשר הנגע שיש להסיר הוא האזור הראש והצוואר. במסגרת הרפואה הפרטית ניתן לבחור בניתוח מוהס גם עבור גידולים במקומות אחרים. מי שעוברים את הניתוח באופן פרטי יכולים לבחור מרכז רפואי ואת המנתח. בנוסף, במסגרת הרפואה הפרטית ניתן לקבל מועד קרוב ונוח לביצוע ההליך. יתרון חשוב של הרפואה הפרטית הוא האפשרות לקבל בקלות את כל הידע להפוך חלק מהליך קבלת ההחלטות.
הניתוח עצמו מבוצע בהרדמה מקומית והמטופל אינו חש בכאב. חומר ההרדמה ממשיך לפעול גם בעת ההמתנה בין השלב הראשון (הסרת הגידול) והשלב השלישי (סגירת הפצע), ההמתנה הנחוצה בעת בחינת שכבות הגידול והרקמה שהוסרה עמו תחת מיקרוסקופ. החלמה מן הניתוח היא מהירה יחסית, זאת בזכות פצע קטן לעומת זה שהיה נותר אילו הגידול הוסר בשיטה אחרת. אם ישנם כאבים במהלך ההחלמה ניתן להיעזר בתרופות משככות כאבים (כגון אופטלגין או אקמול).
ניתוח מוהס מתאים למי שסובלים מגידול בעור שעשוי להיות סרטני ושהליך כירורגי מסוג זה הוא השיטה הטובה ביותר להסרתו. חשוב לדעת שבמקרים רבים ביטוח הבריאות המשלים מכסה את ההוצאות הכרוכות בביצוע הניתוח במסגרת פרטית. מי שיש להם כיסוי ביטוחי כזה, כמו גם מי שמוכנים לשלם על ההליך מכיסם, יכולים לפנות למרכז רפואי פרטי המתמחה גם בביצוע ניתוחי מוהס. מומלץ לפנות לכמה מרכזים, לשמוע חוות דעת מרופאים מומחים במרכזים אלה, להתרשם מן הצוות, היחס, רמת המקצועיות והיקף הניסיון ולבסוף לתאם מועד לניתוח במרכז הרפואי שהרשים אותנו ביותר.
מי שיש להם פוליסת ביטוח בריאות המכסה גם ניתוח להסרת גידול מן העור בשיטת מוהס יידרשו לשלם מכיסם סכום של כמה מאות שקלים בלבד. מי שמעוניינים שהסרת נגע עור מגופם תבוצע דווקא בשיטת מוהס חשוב שידעו שבעוד במסגרת הרפואה הציברית ייתכן והדבר יסתבר כבלתי אפשרי בהחלט ניתן לפנות למרכז רפואי פרטי תוך שביטוח הבריאות מכסה את רוב ההוצאות הכרוכות בכך.
שטיפת סינוסים מתבצעת במקרים שבהם הסינוס חסום כתוצאה מלכלוך ולאחר שהטיפול בתרופות כמו תרסיס לאף או אנטיביוטיקה, לא פתח את מעברי הסינוסים תוך שלושה שבועות. במקרים כאלו עדיין יהיו כאבים ולכן יומלץ לכם לבצע שטיפת סינוסים.
שטיפת סינוסים נעשית לאחר אבחון, צילום רנטגן ובדיקת CT סינוסים ומבוצעת על ידי רופא אף אוזן גרון, תחת הרדמה מקומית. בטיפול יחדיר הרופא מחט מיוחדת דרך הנחיר או מעל השיניים היכן שהסינוס חסום ויוזרמו מי מלח אל הסינוס. מדובר בטיפול לא הכי נעים שמצריך את שיתוף הפעולה שלכם.
קשר עם

תודה! בקשתך נקלטה בהצלחה
קביעת תור אונליין בקלות ובמהירות
רק עוד כמה פרטים וסיימנו, אל תשכחו להביא את ההפנייה מרופא המשפחה שלכם וכרטיס מגנטי
