ניתוח שקדים
ניתוח שקדים הוא מההליכים הכירורגיים הנפוצים בילדים, אך מדוע כדאי לעבור אותו ומה התהליך? כל המידע החשוב בכתבה הבאה
ניתוח שקדים - המדריך עם כל המידע הרפואי והמעודכן
בגילאי הילדות (בדרך כלל עד גיל 5 או 6), בלוטות הלימפה הגדולות שבלוע (השקדים, כולל "שקד שלישי", שבהמשך נסביר בדיוק מי הם) נמצאות בשיא גודלן. אצל חלק מהילדים, בלוטות אלה מפריעות לתפקוד התקין בבליעה ואפילו בנשימה, והן גורמות לזיהומים חוזרים ולדלקות גרון. במקרים כאלה, מומלץ לעיתים לעבור ניתוח שקדים – מההליכים הכירורגיים הנפוצים בילדים, ניתוח שאורך בדרך כלל כחצי שעה ושאחוזי ההצלחה שלו גבוהים.
ניתוח שקדים לילדים הוא הליך מומלץ בקרב ילדים שסובלים מקשיי נשימה (ואף דום נשימה בשינה בילדים) בעיקר בלילה, מדלקות חוזרות של השקדים או הלוע, או מהיווצרות ריח רע מהפה. במקרים כאלה – הסרת שקדים עשויה לספק הקלה, לאפשר לילד לנשום היטב, למנוע דלקות נוספות באזור ועוד.
לקביעת תור פרטי מהיר לרופא/ה אף אוזן וגרון מנתח/ת התקשרו עכשיו 073-7818917
תוכן העניינים של המאמר:
מבנה השקדים ומתי כדאי לשקול ניתוח שקדים
מאחורי הלשון, באזור הלוע, מצויות ארבע בלוטות לימפה, מתוך מאות בלוטות כאלה הפזורות בגוף. אלו הן: צמד השקדים, המצויים בצידי הלוע; ה"שקד השלישי", אדנואיד (או פוליפ) הממוקם מעל בסיס הלשון, ושקד הלשון, שהוא בדרך כלל זעיר ואינו מפריע לתפקוד התקין של הלוע. בלוטות הלימפה הן בלוטות של מערכת החיסון, ותפקידן לעצור זיהומים ולהילחם בהם. ביחד עם זאת, הסרה של השקדים באזור הלוע בניתוח שקדים אינה פוגעת בתפקוד מערכת החיסון.
בלוטות אלה נמצאות, כאמור, בשיא גודלן אצל ילדים בגילאים הצעירים (בדרך כלל עד גיל שש), והן נוטות להתנפח במקרים של זיהומים באזור חלל הפה. התוצאה היא הפרעה משמעותית בנשימה, קשיים בנשימה ובבליעה, ולפעמים אפילו הפרעה בהתפתחות תקינה של הדיבור.
בנוסף לכל אלה, חסימת דרכי האוויר על ידי שקדים מוגדלים – עשויה לגרום לנחירות לילה ואף להפסקות נשימה במהלך השינה, תופעה המכונה "דום נשימה בשינה" – והיא מסכנת חיים.
ה"שקד השלישי", פוליפ הממוקם מאחורי בסיס האף, הוא אדנואיד שנוטה להתנפח ולחסום את המעבר החופשי של אוויר ממערות האף אל דרכי הנשימה התחתונות. כשהשקד השלישי מוגדל, נראה לעיתים תופעה של "אף סתום" וקשיי נשימה מהאף – ותסמין נפוץ נוסף על אותו הרקע, הוא הצטברות של נוזלים באוזניים, דלקות אוזניים חוזרות וירידה באיכות השמיעה בילדים.
אצל ילדים, קשיי נשימה בשינה ושינה לא איכותית מהווה פגיעה מהותית בבריאות – מכיוון שתהליכי הגדילה מתרחשים בעיקר בשעות הלילה. שינה לא איכותית על רקע שקדים מוגדלים עלולה לגרום לאיחורים התפתחותיים, עיכובים בגדילה, קשיים בריכוז, הפרעות קשב על רקע שנת לילה לא טובה, ואפילו מהפרעות בתפקודי הלב.
במקרים של הגדלת שקדים, או זיהומים חוזרים ודלקות באזור הלוע, או בעיות נשימה (בעיקר בלילה) על רקע שקדים מוגדלים ובעיקר בגילאי הילדות – מומלץ לשקול ניתוח שקדים.
חשוב לדעת, שלאורך השנים בלוטות אלה מתכווצות, וגם אצל ילדים שסבלו מהגדלה שלהן – הבעיה הולכת ונעלמת בגילאים הבוגרים יותר (כאמור, בדרך כלל החל מגיל שש). על כן, כיום ההמלצה היא לשקול ניתוח שקדים בהפרעה מהותית בתפקוד – כאשר בהפרעות קלות, במיוחד אצל ילדים גדולים – ניתן להמתין ולאפשר לבלוטות להתכווץ מעצמן.
אגב, ניתוח שקדים הוא הליך נפוץ מאוד אצל ילדים – אולם הוא נפוץ גם אצל מבוגרים, על רקע הגדלת הבלוטות או היווצרות גידול על אחת מהן.
ניתוח להסרת שקדים – מה כדאי לדעת על מהלך הניתוח
הסרת שקדים הוא ניתוח המתרחש בהרדמה מלאה, כאשר כריתת השקדים מבוצעת דרך חלל הפה – ללא חתכים נוספים באזור הפנים. במהלך הניתוח, השקדים מופרדים מרקמת הלוע וחלל הפה – ואז מוצאים דרך הפה. שיטות שכיחות להפרדה של השקדים משאר רקמות הלוע הן באמצעות צריבה חשמלית, בטכנולוגיית לייזר או בטכניקה כירורגית קלאסית.
הבחירה בטכניקה להסרת השקדים מבוצעת בדרך כלל על פי התמחות הרופא המנתח, כאשר לא הוכח שישנה עדיפות לשיטה אחת על פני אחרת, בהיבט של תוצאות הניתוח או מהלך ההחלמה. לאחר הסרת הבלוטות נצרבים כלי הדם במקום (במקרה הצורך), על מנת לעצור דימומים מכלי דם מקומיים שנפגעו.
בשל העובדה שמרבית העוברים ניתוח שקדים הם ילדים צעירים, בניתוח שקדים מקובל כי ההורים מלווים את המנותח בשלבים המוקדמים של הניתוח ומייד לאחריו. בדרך כלל, שלבי ההרדמה המוקדמים כוללים חיבור הילד למסכה המזרימה גז שגורם להירדמות בתוך שניות ספורות.
לאחר ההירדמות – ההורה מתבקש לעזוב, ובדרך כלל מבוצע השלב השני של תהליך ההרדמה, בהזרקת חומר הרדמה לווריד. חומרי ההרדמה לילדים בניתוח שקדים הם במינונים נמוכים, כך שהילד מתעורר בדרך כלל זמן לא רב לאחר תום הניתוח.מייד לאחר תום ניתוח השקדים, מועבר הילד לחדר ההתאוששות, בדרך כלל כשהוא עדיין רדום לחלוטין. שם, המלווים שלו מוזמנים להצטרף אליו והם נוכחים לצד מיטתו, כשההרדמה מתפוגגת והוא חוזר לערנות מלאה.
מילה על ניתוח שקדים למבוגרים
גם אצל מבוגרים, מתרחשת לעיתים הגדלה של בלוטות הלימפה הממוקמות בלוע, הם השקדים. במקרים של הגדלת השקדים, דלקות וזיהומי גרון, קשיי נשימה בשינה, דלקות אוזניים חוזרות, או במקרים של איתור גידול מעל אחת הבלוטות – יומלץ על ניתוח שקדים למבוגרים. מהלך ניתוח להסרת שקדים למבוגרים הוא זהה לזה של ניתוח שקדים אצל ילדים, גם אז מדובר בניתוח קצר (כשלושים דקות עד שעה) המבוצע בהרדמה כללית.
ניתוח שקדים – מהשכיחים והמוצלחים בניתוחי אף-אוזן-גרון
ניתוח שקדים הוא מניתוחי האף-אוזן-גרון השכיחים, והוא מבוצע אלפי פעמים בכל חודש ברחבי הארץ. לניתוח שקדים מעל 99% הצלחה בהחלמה מלאה והוא מופחת בסיכונים לסיבוכים. במקרים חריפים של דום נשימה בשינה ואיכות ירודה של שנת לילה – השיפור ניראה ממש בתוך ימים ספורים, ואיכות החיים עולה פלאים.
גם במקרים של כאבי גרון או אוזניים, דלקות וזיהומים המופיעים מספר פעמים בשנה, צינון, נחירות, ותסמינים קלים יותר של שקדים מוגדלים – תוצאות הניתוח נראות בתוך כשבוע, ומאפשרת הפחתה בכמות הזיהומים והדלקות בגרון ובאוזניים, נשימה קלה ואיכותית יותר – ובעיקר, שיפור באיכות החיים ובהרגשה.
ניתוח שקדים
מינון נמוך יותר של נוגדי כאב (אופיאטים) לפני ניתוח שקדים מפחית את הסיכון להתמכרות, בלי להגביר את הכאבים.
כידוע, שימוש ארוך טווח באופיאטים מעלה את הסיכון להתמכרות אליהם. במחקר שנערך על בני נוער וצעירים שעברו ניתוח להוצאת השקדים, המטופלים השתחררו מבית החולים עם מינון אופיאטים נמוך ב-30% מהמינון המקובל. על אף ההפחתה בכמות התרופות, הם דיווחו על מידת כאב דומה ולא מוגדלת.
עד כה, המינון הסטנדרטי היה 30 מנות של אופיטאים. המינון החדש נקבע בעזרת סקר שנערך בקרב המטופלים הצעירים, אשר בדק כמה מהתרופה שהם מקבלים הם נוטלים בפועל. על פי תוצאות הסקר, נקבע המינון המופחת, שכלל 12 מנות של התרופה.
לאחר הפחתת המינון אחוז החולים שהשתחרר מבית החולים עם 12 מנות עלה מ-1% ל-44%, והמינון הממוצע ירד מ-22 מנות ל-16. בדומה למחקר, לא הייתה ירידה בשביעות הרצון של המטופלים מהטיפול בכאבים במהלך השבועיים שלאחר הניתוח.
"הממצאים מראים שבתי חולים יכולים להפחית מינון מופרז של אופיואידים מבלי לפגוע בויסות הכאב" אומר החוקר הראשי של המחקר, קאו-פינג צ'ואה, רופא ילדים וחבר במכון למדיניות וחדשנות בתחום הבריאות של אוניברסיטת מישיגן.
למחקר https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220630114451.htm
איך מתכוננים לניתוח שקדים?
במרבית המקרים, תקבלו דף הנחיות עם ההכנות הנדרשות לקראת הניתוח. בדרך כלל, ההכנות לקראת הניתוח יכללו:
- ספירת דם ותפקודי קרישה.
- פגישה מקדימה עם הרופא המרדים (בפרט כשיש רקע של מחלות נוספות).
- במקרה של נטילת תרופות באופן קבוע – חשוב ליידע את הרופאים ולעיתים יש להפסיק את נטילת התרופות (בעיקר מדללי דם) עשרה ימים טרם המועד שנקבע לניתוח.
- אם יש מחלות, אלרגיות, מצבים כרוניים או תרופות הניטלות באופן קבוע על ידי המנותח – חשוב ליידע את הצוות המטפל לפני מועד הניתוח.
- יש לצום שש שעות לפני הניתוח – ילדים מורשים לשתות (רק מים, תה, או מיץ – שתייה צלולה) עד שעתיים לפני הניתוח.
- במבוגרים – לעיתים מתבקשות בדיקות נוספות, כמו בדיקת א.ק.ג, צילום חזה, בדיקות כימיה בדם, ואחרות.
- בילדים – כדאי לתת את הדעת בנוגע להכנה נפשית מתאימה, גם למהלך הניתוח וגם לתהליך ההחלמה שלאחריו.
החלמה מניתוח שקדים
ניתוח להוצאת שקדים מבוצע בדרך כלל ללא אשפוז – המנותח יוכל להשתחרר לביתו לאחר מספר שעות השגחה. בחלק מן המקרים, יומלץ על אשפוז להשגחה למשך לילה אחד. מייד עם התפוגגות ההשפעה של חומרי ההרדמה, חוזר המטופל לערנות. תופעות נפוצות עם תום ניתוח שקדים הם כאב מקומי, קושי בבליעה, צרידות וקושי בדיבור, או אף דימום מקומי קל.
במרבית המקרים, מדובר בכאבים קלים בשעת הבליעה בלבד. מינונים מתאימים למשקל של תרופות משככות כאבים, יסייעו להתגבר על הכאב. עוד "טיפ" יעיל להפגת הכאב והגדלת השמחה, בעיקר במטופלים צעירים – בחירה במזונות במרקם נוזלי (שקל לבלוע) המוגשים קרים – הקור מפחית משמעותית את הכאב המקומי, כדאי להצטייד באריזות גלידה מסוגים שונים...
מזונות חמים או מוצקים (שקשה לבלוע) יקשו על תהליך ההחלמה – מומלץ לוותר עליהם בימים שלאחר ניתוח השקדים. הכאבים בלוע בעת הבליעה, מופחתים עד נעלמים לחלוטין בדרך כלל בתוך עד יומיים מהניתוח
עוד תופעות שגרתיות בתהליך ההחלמה:
- כאבי אוזניים הנובעים מהקרנה של כאב הניתוח לאזור האוזן (כאבים כאלה מתגברים בדרך כלל בזמן הבליעה)
- בחילות או הקאות – כתוצאה מההרדמה, חולפים בדרך כלל בתוך שעות ספורות
- תפליט לבן – מי שיתבוננו אל תוך הלוע לאזור הניתוח, יוכלו לשים לב כי האזור מכוסה שכבה דקה לבנה המעידה על החלמה תקינה באזור הלוע
- חום קל – עד 38 מעלות, למשך עד יממה לאחר הניתוח
- קושי בדיבור או שינוי בקול
- דימום מקומי קל
- ריח רע מהפה
ההחלמה צפויה לארוך לכל היותר כשבוע עד עשרה ימים, עם שיפור בכל יום. מי שעברו ניתוח שקדים על רקע של זיהומים חוזרים, קשיי נשימה, דלקות אוזניים וכדומה – מדווחים על שיפור מהותי באיכות החיים ממש החל מיומיים שלושה לאחר תום הניתוח.
חשוב להיעזר במשככי כאבים במקרה הצורך – לעיתים, בתהליך ההחלמה ועקב הכאב הנגרם בבליעה, מטופלים לא אוכלים (ובעיקר לא שותים) די הצורך. השימוש במשככי כאבים יסייע בצריכת כמות נאותה של נוזלים בימי ההחלמה הראשונים.
מקורות
1. Tonsillectomy (2019). my.clevelandclinic.org
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/15605-tonsillectomy


אם השקדים המוגדלים חוסמים מעבר תקין של אוויר וגורמים להפסקות נשימה בשינה, קרוב לוודאי שהרופא ימליץ על ניתוח להסרת שקדים. סיבות אפשריות נוספת להמלצה לניתוח להסרת שקדים הן: דלקות חוזרות ונשנות בשקדים הגורמות תחלואה קשה או אירועים חוזרים של מורסה (אבצס) סביב השקד.
הסיכון העיקרי לכריתת שקדים הוא דימום. בערך 1% מהחולים יחוו דימומים במידה שהם זקוקים לטיפול רפואי כדי לשלוט בה. סיכונים אחרים כוללים זיהום, התייבשות וכאבים ממושכים.
אם השקדים המוגדלים חוסמים מעבר תקין של אוויר וגורמים להפסקות נשימה בשינה, קרוב לוודאי שהרופא ימליץ על ניתוח להסרת שקדים. סיבות אפשריות נוספת להמלצה לניתוח להסרת שקדים הן: דלקות חוזרות ונשנות בשקדים הגורמות תחלואה קשה או אירועים חוזרים של מורסה (אבצס) סביב השקד.
זמן ההחלמה של מבוגרים הוא בדרך כלל ארוך יותר מזה של ילדים. בעוד שילדים יכולים לצפות לחזור לפעילותם הרגילה תוך 5-7 ימים, אצל רוב המבוגרים זה יכול לקחת עד כשבועיים.
מומלץ לאכול מזון רך ופושר ולהימנע מחשיפה לחום ולפעילות גופנית במשך שבוע לפחות. בדרך כלל מומלץ לאכול גלידה ומעדני חלב. הקור מפחית את הכאב ומקטין את הסיכון לדימום. חשוב מאוד להרבות בשתייה.
קשר עם

תודה! בקשתך נקלטה בהצלחה
קביעת תור אונליין בקלות ובמהירות
רק עוד כמה פרטים וסיימנו, אל תשכחו להביא את ההפנייה מרופא המשפחה שלכם וכרטיס מגנטי
