בדיקת א.ק.ג
בדיקת אקג - איך היא מבוצעת? האם היא כרוכה בכאב או אי נעימות ומה עוד כדאי לדעת? הכל במדריך שלפניכם
אקג - המדריך עם כל המידע הרפואי והמעודכן
א.ק.ג. הם ראשי תיבות של אלקטרו – קרדיו - גרם, כאשר הכוונה היא לרישום (גרם, קיצור של דיאגרמה), פעילות חשמלית (אלקטו – קיצור של Electricity, חשמל בעברית), של הלב (קרדיו – קיצור של קרדיולוגיה, רפואת הלב).
תנועת השרירים בגופנו נשלטת על ידי אותות חשמליים. את רוב השרירים אנחנו יכולים להניע לפי רצוננו תוך שאנו שולחים אליהם אותות חשמליים מן המוח דרך מערכת העצבים. גם הלב הוא שריר שתנועות הפעימה שלו נובעות מגירויים חשמליים אולם הפעילות החשמלית השולטת בפעימות הלב מקורה בתאים מיוחדים בלב עצמו, תאים אלה מכונים "תאי הקוצב". שליטה אוטונומית זו היא הסיבה שאנחנו לא מסוגלים להורות ללב שלנו להפסיק לפעום, לחזור לפעום או לשלוט באופן מודע על קצב פעימותיו (קצב פעימות הלב מכונה "דופק").
פעילות לא תקינה של תאי הקוצב עלולה לגרום לשיבושים בקצב פעימות הלב. לפעמים חלק מן הלב מקבל אותות תקינים ואזורים אחרים בו לא. ניתן ללמוד הרבה על תפקוד הלב מהתחקות אחר האותות החשמליים המספקים את הגירוי המעורר אותו לפעום. בדיקת א.ק.ג נועדה לבחון את הפעילות החשמלית בלב, ליצור רישום שלה בצורת גרף ולסייע לאשש או לשלול קיום בעיה כזו או אחרת בלב.
אין לכם זמן להמתין? התייעצו וקבעו תור מהיר כבר עכשיו לבדיקת א.ק.ג: 073-7817180
במאמר זה תקראו על:
מתי נדרשת בדיקת א.ק.ג?
בדיקות א.ק.ג מבוצעות הן למטרת אבחון, כאשר עולה חשד להפרעה כלשהי בלב, והן כדי לוודא שפעולת הלב תקינה ואין מניעה מלבצע פעילות גופנית מאומצת. בדיקות א.ק.ג לצרכי קבלת אישור לעיסוק בפעילות ספורטיבית נדרשות עבור ספורטאים מקצועיים כמו גם עבור מי שמעוניינים להשתתף בפעילות כזו במסגרת המחייבת אישור רופא ספורט.
דרישה כזו לבצע בדיקת א.ק.ג החלה לאחר אירועים בהם מי שעסקו בפעילות גופנית מאומצת במסגרת מאורגנת, שחקנים בנבחרת כדורגל למשל, התמוטטו ואפילו נפטרו בשל אירוע לבבי שנבע מבעיה קרדיולוגית שניתן היה לאבחן מבעוד מועד.
הפניה לבדיקת א.ק.ג תינתן כאשר מתעורר חשד לבעיה בלב. כך למשל במקרים של דופק לא סדיר, אובדן הכרה מסיבה לא ברורה, לחץ דם נתון לשינויים, התקפים של תשישות, ליקוי בלב בעבר, היסטוריה משפחתית של בעיות לב, חשד לבעיה במבנה הלב, חשד לחסימה חלקית בכלי דם לבביים, חשש מפני התפתחות חסימה באחד מעורקי הלב (התקף לב) ועוד.
אל תתעלמו מהסימנים! התייעצו וקבעו תור מהיר לבדיקת א.ק.ג: 073-7817180
אילו סוגי אק״ג קיימים?
ישנם מספר סוגי אק"ג שהנפוצים שבהם כוללים בין השאר:
- אק״ג במנוחה - כפי ששמו מרמז, מדובר אק״ג הנעשה עם 12 אלקטרודות ומספק 12 זוויות שונות המדגימות את הפעילות החשמלית של הלב. סוג זה של אק״ג נעשה במנוחה - המטופלים נדרשים לשכב או לשבת במהלך הבדיקה, הנמשכת בין 5 ל-10 דקות. זהו הסוג הנפוץ ביותר של אק״ג, והוא גם אחד הקלים ביותר לביצוע. כיוון שהמטופל מתבקש לשכב במהלך הבדיקה, התוצאות שהאק״ג יתעד משקפות את הלב במנוחה.
עם זאת, מאחר והאק״ג המסורתי של 12 האלקטרודות דורש מידה ניכרת של ידע רפואי על מנת לחבר את האלקטרודות כראוי וכן לאחר מכן לתרגם את ממצאיו, מומחים ומטופלים רבים משתמשים גם במכשירים עכשוויים יותר הכוללים רצועה חד-פעמית עם אלקטרודות ממוקמות מראש.
- אק״ג במאמץ - אק״ג במאמץ, המכונה גם מבחן מאמץ, מנטר את יכולות הלב ופעילותו בתנאים של מאמץ פיזי - פעילות גופנית. בדיקה זו נעשית בסביבה מבוקרת, כאשר המטופל מחובר לאק״ג ומתבקש ללכת על הליכון או לדווש על אופניים נייחים במשך כ-10 עד 20 דקות, ועוצמת התרגיל מוגברת בהדרגה. סוג זה של אק״ג נעשה לרוב במטופלים שיש להם תסמינים בזמן פעילות גופנית, באלו הנמצאים בהערכה לצורך ניתוח או צנתור, או אלו הנמצאים בסיכון להתקף לב. על מנת שבדיקה זו תספק תוצאה ברורה וללא הטיות, ייתכן והמטופלים יתבקשו לצום ולהפסיק מראש לקחת חלק מהתרופות שהם נוטלים באופן קבוע - כך מתאפשר לאק״ג להעריך את הלב ללא הפרעה או שינויים שנגרמים בידי גורמים חיצוניים, שלרוב יכולים לשפר את תוצאות הבדיקה.
- הולטר אק״ג - מוניטור הולטר הוא סוג של אק״ג נייד, לכן הוא אופציה טובה עבור מטופלים שצריכים להיבדק לזמן ממושך. בדיקת ההולטר נעשית במשך 24-72 שעות, ובמצבים מסוימים יכולה להגיע עד 14 ימים.
באמצעות אלקטרודות נדבקות המחוברות למוניטור קטן שניתן להדק על החגורה, המכשיר מתעד כל הפרעה פתאומית באק״ג ובהולכה החשמלית שייתכן ולא ייקלטו במהלך בדיקת אק"ג קצרה סטנדרטית. על מנת לתעד במדויק את פעילות הלב של המטופל לאורך זמן, מוניטור הולטר צריך להיות בעל יכולת הולכה טובה וממושכת ובעל יכולת להעביר אות מדויק ואיכותי - מוניטור הולטר מהונדס במיוחד לעבוד במשך שעות ארוכות בצורה מיטבית כך שלא מתחמם ולא נכבה, מה שהופך אותו לבטוח ומדויק כשהמטופל ממשיך בפעילות היומיומית שלו במהלך הבדיקה. במקרים בהם רופא מעוניין לתעד חריגות קצרות המתרחשות רק מדי פעם, או לבדוק את השפעותיה של תרופה חדשה, בדיקת הולטר אק״ג תהיה הבדיקה המתאימה ברוב המקרים.
איך מבוצעת הבדיקה?
בדיקת א.ק.ג היא בדיקה פשוטה, בטוחה ואינה דורשת כל הכנה מראש. ניתן להגיע למכון הרפואי בו תבוצע הבדיקה כמה דקות לפני המועד שנקבע. הבדיקה תבוצע על ידי רופא, אחות או טכנאי. הנבדק מתבקש לשכב על מיטת הבדיקה ולחשוף את פלג הגוף העליון. הבדיקה מבוצעת באמצעות מכשיר א.ק.ג, אל ארבעת הגפיים ואל העור שמעל הלב וסביבתו תחוברנה בין עשר לחמש עשרה אלקטרודות, מספר האלקטרודות ואופן חיבורן משתנה ממכשיר למכשיר.
כדי להבטיח הולכה טובה של האותות החשמליים כל מקום אליו מוצמדת אלקטרודה ינוקה תחילה באלכוהול, יורטב במים או ימרח בג'ל מיוחד. אצל גברים בעלי חזה שעיר צריך לפעמים לגלח נקודתית מקומות אליהם יש להצמיד אלקטרודה.
לאחר חיבור המכשיר הנבדק יתבקש לשכב ללא תנועה ומבלי לדבר, יש להמשיך לנשום כרגיל (אין צורך לעצור נשימה, לנשום עמוק, מהר יותר או פחות וכד'). מרגע שהמכשיר חובר והחל לרשום את הפעילות החשמלית בלב יידרשו כחמש דקות בלבד עד תום ההליך ואז ינותקו האלקטרודות, ניתן יהיה להתלבש ולשוב לשגרה היום. בדרך כלל מרגע ההגעה ועד שעוזבים את המרכז הרפואי בו בוצעה הבדיקה חולפות לא יותר מארבעים דקות.
אילו סיכונים ותופעות לוואי יש לא.ק.ג?
אק״ג היא בדיקה מהירה, בטוחה ואינה כואבת כלל - בשום שלב בבדיקה לא מעבירים זרמים חשמליים דרך הגוף. תיתכן אי נוחות קלה בעת הסרת האלקטרודות מהעור, מאחר ובמהלך הבדיקה הן מודבקות במקומן. אנשים מסוימים עלולים לפתח פריחה קלה במקום בו האלקטרודות היו מחוברות.
הסיכון הגדול ביותר בין בדיקות האק״ג הוא אק״ג במאמץ. עם זאת, אק״ג מאמץ מבוצע בתנאים מבוקרים, כאשר מי שמבצע את הבדיקה צופה באופן מתמיד על הנבדק. עוצרים את הבדיקה במיידי במידה והנבדק חווה תסמינים כלשהם או במידה והוא מתחיל לחוש לא בטוב.
מהפכת הבינה המלאכותית - אלגוריתם חדש מנבא חזרה עתידית של פרפור פרוזדורים על סמך אק"ג
מחקר חדש מראה כי אלגוריתם חדשני מבוסס בינה מלאכותית עשוי להיות שיטה יעילה לניבוי הסיכון לחזרה של הפרעת קצב על סמך מכשיר האק"ג. המחקר בדק מטופלים שהיה להם בעבר הפרעת קצב בשם פרפור פרוזדורים, ולאחר טיפול בהפרעה על ידי טיפול בשם "אבלציה", ביקש המחקר לבדוק אם ניתן בעזרת בינה מלאכותית לחזות אילו מטופלים ימשיכו לסבול מהפרעת הקצב למרות הטיפול.
הבינה המלאכותית נכנסת אט-אט לתחומים רבים ברפואה והמחקר החדשני מציג שימוש חשוב של הטכנולוגיה – חיזוי מטופלים טרם הופעת מחלה. חיזוי אילו מטופלים עשויים לסבול מהפרעת הקצב יכול להשפיע על הטיפול במטופלים שנמצאים בסיכון מוגבר על פי האלגוריתם ולהציל חיים.
תוצאות תקינות ושאינן תקינות והשפעתן על המשך הטיפול
כאשר בדיקת א.ק.ג מבוצעת כדי לוודא פעילות תקינה של הלב מספיק שלא יהיו ממצאים חשודים כדי לקבוע שזה אכן המצב. כאשר הבדיקה מבוצעת בגלל חשד לבעיה כזו או אחרת בלב, תוצאה תקינה תעיד שאין בעיה בפעילות החשמלית, הלב פועם באופן סדיר ואין עדות להפרעה כזו או אחרת. לעיתים תבוצע בדיקת א.ק.ג במאמץ, זאת כדי לברר אם גם בעת שהדופק עולה ואז יורד שוב אין אי סדרים הנובעים מאותות חשמליים לא תקינים.
אם מתוצאות בדיקת הא.ק.ג עולה שיש עדות לבעיה בפעולת הלב תבוצענה בדיקות נוספת כגון CT לב, MRI לב, אקו לב ועוד. בעיות באותות החשמליים שתאי הקוצב מפיקים עלולות לחייב התקנת קוצב לב. בעיות אחרות שהאבחון שלהן החל בבדיקת א.ק.ג עשויות לחייב טיפולים אחרים, הכל לפי חוות הדעת של קרדיולוג מומחה.
איך בוחרים היכן לעבור בדיקת א.ק.ג?
בדיקות א.ק.ג כלולות בסל הבריאות ולכן אם נדרשת בדיקה כזו לצרכי אבחון ניתן לקבל אותה ללא תשלום במסגרת הרפואה הציבורית. כאשר אין סיבה רפואית לבדיקה, למשל כאשר היא מבוצעת לצורך קבלת אישור מרופא ספורט לעיסוק בפעילות גופנית כזו או אחרת, יש לשלם על הבדיקה מכיסנו.
בדיקות א.ק.ג מבוצעות במרפאות רבות, ניתן לבחור כזו שנוח לנו להגיע אליה ובלבד שנדע שמדובר במרכז רפואי איכותי ושהבדיקה תבוצע על ידי רופא או טכנאי מנוסה.
לקביעת תור מהיר לבדיקת א.ק.ג התקשרו: 073-7817180
מהי הפרעת קצב?
הפרעת קצב היא הפרעה בלב המשפיעה על המהירות או הקצב שבו הלב פועם. הפרעת קצב היא שינוי באופן בו פועל החשמל בלב – מצב המתרחש כאשר הזרמים החשמליים המפעילים ומווסתים את פעימות הלב אינם פועלים כראוי.
הפרעות הקצב הללו יכולות לגרום לדפוסים שונים של דופק ופעימות:
- דופק מהיר מדי
- דופק איטי מדי
- פעימות מוקדמות – לפני הזמן
- פעימות לא מסונכרנות ולא יציבות – פרפור
הפרעת קצב עשויה להרגיש כאילו הלב דופק מהר או חזק, או מרפרף, וכן ייתכן שהפרעת הקצב תהיה ללא תסמינים כלל.
הפרעות קצב הן שכיחות - קיימות בשכיחות של בין 1.5 ל-5 אחוזים באוכלוסייה - ולרוב לא מזיקות, אך חלקן יכולות להיות בעייתיות. כאשר הפרעת קצב מפריעה לזרימת הדם בגוף היא עלולה לפגוע במוח, בריאות, בלב ובאיברים אחרים. הפרעות קצב לא מטופלות עלולות להיות מסכנות חיים.
אילו סוגי הפרעות קצב יש?
הפרעות קצב מסווגות לפי שלושה מאפיינים או גורמים עיקריים:
- קצב – דופק איטי מדי או מהיר מדי
- מקור הפרעת הקצב – מקור עלייתי או מקור חדרי
- סדירות ותכיפות הפרעת הקצב
בלב הפועם כהלכה, זרמים חשמליים ממקור מסוים (המכונה ״קוצב״) עוברים במסלולים מדויקים דרך שריר הלב ומפעילים אותו בצורה מסונכרנת, מתואמת ואחידה, כך שזרמים אלו מתאמים את פעילות שריר הלב באופן שבו הדם זורם פנימה והחוצה מהלב.
כל הפרעה במסלולים או בקוצבים אלו עלולה לגרום ללב לפעום בצורה לא תקינה, מה שמוביל להפרעת קצב. הפרעות אלה יכולות להתחיל בעליות (ה״חדרים״ העליונים של הלב) או בקוצב המכונה ״סינוס״ בעליות, וכן בחדרים (הם החדרים התחתונים של הלב) ובקוצב החדרי.
מקורות
לקביעת תור מהיר לבדיקת א.ק.ג ולהתייעצות עם רופא מומחה
המכונים המובילים בארץ!
הקצב של לב בריא מהיר יותר במאמץ ואיטי יותר במנוחה. במידה ועולה חשד כלשהו להפרעה בלב, וכדי לוודא שפעולת הלב נעשית בצורה תקינה ואין מניעה מלבצע פעילות גופנית מאומצת.
1. חסימה פתאומית באחד מעורקי הלב (התקף לב)
2. ליקוי שנובע מהתקף לב ישן
3. דופק מהיר מדי או איטי מדי
4. בעיות במבנה הלב
5. סיכון משפחתי למוות פתאומי
ברישום של פעילות הלב ניתן לראות את קצב הלב (קצב נורמלי נע בין 50 ל־80 פעימות בדקה), את מהירות ההולכה בין העליות לחדרים (כך ניתן לברר אם יש חסם עלייתי־חדרי), את תיאום הפעילות בין שתי העליות או בין שני החדרים, את יכולת ההתאוששות של שריר הלב לאחר כל פעימה ואת מהירות ההתאוששות הזאת.
המכשיר בודק את הפעילות החשמלית של הלב באמצעות אלקטרודות המחוברות לגוף ומודדות את הפעילות ותקינותה.
מכשיר הא.ק.ג קולט את האותות החשמליים שעוברים בשריר הלב ומתרגם אותם לתרשים שבו יופיעו קווים בעלי צורה אופיינית. בהתבוננות בתרשים ניתן לעיתים לזהות שינויים הקשורים למחלות או סיכון להתפתחות של מחלות כאלה בעתיד. במקרים של כאבים בחזה למשל תרים אחר שינויים הקשורים להתקף לב או לחוסר חמצן (שינויים במקטע ST או גלי Q לא תקינים); במקרים של דפיקות לב לא סדירות למשל יש לחפש סימנים לקצב לא תקין ובמקרים שבהם המטופל מאבד את ההכרה, אפשר למצוא הפרעות בהתאוששות הלב לאחר פעילות חשמלית.
- אבחון קצב הלב, הפרעות בקצב הלב וסיכון יתר להפרעות קצב
- בדיקת תקינות מערכת ההולכה החשמלית של שריר הלב
- סיוע לאבחון מחלות של שריר הלב, אוטם בשריר הלב, הפרעות באספקת הדם לשריר הלב ועוד
- אבחון פעילות הלב במאמץ
- סיוע לאבחון מחלות מולדות או תורשתיות של שריר הלב
אין צורך בהכנה מיוחדת לבדיקה
לפני הבדיקה מומלץ להימנע משתיית מים קרים מאוד או מביצוע פעילות גופנית מאומצת, שעלולה להשפיע על הלב ופעילותו.
אם ידוע על בעיה כלשהי בלב, יש לדווח על כך לרופא.
פרוצדורות שעשויית לעניין אותך
קשר עם

תודה! בקשתך נקלטה בהצלחה
לקביעת תור לא.ק.ג
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
לתיאום תור מהיר לא.ק.ג
התקשרו 073-7817180
המכונים הרפואיים המובילים בארץ
קביעת תור אונליין בקלות ובמהירות
רק עוד כמה פרטים וסיימנו, אל תשכחו להביא את ההפנייה מרופא המשפחה שלכם וכרטיס מגנטי
