שתל שבלול - המדריך עם כל המידע הרפואי והמעודכן
אנחנו נולדים עם חמישה חושים שמאפשרים לנו לקלוט מידע מהעולם, ואחד מהם הוא חוש השמיעה. קל לקחת כמובן מאליו את היכולת שלנו לשמוע קולות, רחשים ומידע שמיעתי – אבל למעשה, מכלול של איברים עדינים צריכים לפעול היטב יחד כדי שנשמע: על גלי הקול שנעים באוויר להיקלט באפרכסת, לעבור דרך תעלת השמע, להגיע אל עור התוף וליצור בו רטט שתואם את הצלילים שיצרו את הגלים מלכתחילה. הרטט בעור התוף גורם לתנועה בעצמות השמע שנמצאות באזור האוזן התיכונה, וכך נוצר גירוי של תאי השערה באיבר השבלול שבאוזן הפנימית. תאי השערה שנחשפו לגירוי (שמקורו בגלי הקול) מפיקים אותות חשמליים אותם עצב השמע מוליך אל האזור במוח, שהוא זה שאחראי על תרגום אותם אותות לחוויית שמיעה.
במקרים של ליקוי בשמיעה, ניתן להיעזר במכשיר שמיעה בעיקר כאשר מקור הבעיה הוא בהולכה של גלי הקול והעברת התנודות שהם יוצרים. כאשר מדובר בליקוי שמיעה שמקורו באיברים באוזן הפנימית, איברים שאחראיים על תרגום התנודות לאותות חשמליים והולכת אותות אלה אל המוח, מכשיר שמיעה הוא חסר תועלת. במקרים כאלה ניתן בדרך כלל לטפל באמצעות שתל שבלולי (Cochlear Implant Surgery שתל קוֹכְלִיאַרִי) - מכשיר שמסייע לילדים ולמבוגרים הסובלים מליקוי שמיעה עצבי – תחושתי.
במאמר זה תקראו על:
- על ההבדל בין ליקוי שמיעה הולכתי וליקוי שמיעה תחושתי – עצבי
- איך מסייע שתל שבלולי להתגבר על ליקוי שמיעה עצבי – תחושתי?
- החלק הפנימי והחיצוני של מערכת שתל שבלולי
- למי כדאי לעבור ניתוח השתלת שתל שבלולי?
- אופן ביצוע ההליך הכירורגי להשתלת שתל שבלולי
- תוצאותיו הצפויות של הניתוח בטווח הקצר והארוך
- אלו סיכונים ותופעות לוואי ישנם להשתלה
- איך בוחרים מרכז רפואי מומלץ ורופא מנתח שיבצע את הניתוח?
מה ההבדל בין ליקוי שמיעה הולכתי וליקוי שמיעה תחושתי – עצבי?
מקובל לחלק ליקויי שמיעה לשני סוגים. הסוג הראשון מכונה ליקוי שמיעה הולכתי והוא נגרם מתקלה באיסוף גלי הקול והולכה מכאנית של התנודות אותם הם יוצרים. ליקויים כאלה עשויים לנבוע מנזק לעור התוף (כתוצאה מפגיעת הדף למשל), מחבלה או דלקת באוזן התיכונה שפגעו בעצמות השמע העדינות (שלוש העצמות הקטנות ביותר בגופנו). ליקויי שמיעה מן הסוג השני מכונים ליקויים עצביים - תחושתיים והם כולל ליקויים שמקורם בבעיות באברי האוזן הפנימית האמונים על תרגום התנודות שיצרו גלי הקול (תנודות שעשו דרכם אל איבר השבלול) לאותות חשמליים והולכתם אל המוח.
מי ששמיעתם נפגעה בשל ליקוי שמיעה הולכתי יכולים להיעזר במכשירי שמיעה אשר מגבירים את עוצמת גלי הקול וכך גם את הרטט בעור התוף והתנועה בעצמות השמע. באופן כזה ניתן לשפר את הגירוי של תאי השערה בשבלול ולחזק את האותות החשמליים הזורמים דרך עצב השמע אל המוח. מכשיר שמיעה לא יכול לעזור במצב של ליקוי שמיעה עצבי – תחושתי, זאת משום שהגברת עוצמת גלי הקול אין בכוחה להתגבר על הבעיה המונעת מן האותות החשמליים להגיע אל המוח.
בעבר נחשבו ליקויי שמיעה עצביים – תחושתיים למצבים שאין עבורם פתרון רפואי. המצאת השתל השבלולי בישרה על שינוי מבורך וכיום ניתן באמצעותו לטפל במצבים מורכבים של אבדן שמיעה בשל ליקוי עצבי – תחושי כזה או אחר. חשוב לציין כי כדי להשיג תוצאות טובות נדרש שיתוף פעולה של המטופל המתבטא בנכונות לתרגל ולשפר בהדרגה את כישורי השמיעה לאחר ביצוע ניתוח ההשתלה.
איך מסייע שתל שבלולי להתגבר על ליקוי שמיעה עצבי – תחושתי?
בניגוד למכשיר שמיעה, המגביר את עוצמת הצלילים החודרים אל תעלת השמע, שתל שבלולי מעבד את הצלילים, הופך אותם לאותות חשמליים ומעביר אותות אלה אל עצב השמיעה דרכו הם מוזנים אל המוח. בצורה זו השתל מחליף את איברי החישה שאינם ממלאים תפקידם ומספק למוח מידע בצורת אותות חשמליים אותם יכול המוח לתרגם וליצור חוויית שמיעה.
החלק הפנימי והחיצוני של מערכת שתל שבלולי
בניתוח שתל שבלולי מושתל החלק הפנימי של מערכת אשר לה חלק נוסף, חיצוני. החלק החיצוני מורכב ממיקרופון הקולט את גלי הקול והופך אותם לאותות חשמליים, מעבד המכין את המידע לתצורה המתאימה להעברתו אל המוח ומשדר עם אנטנה עגולה שבמרכזה מגנט.
החלק הפנימי כולל מקלט בעל אנטנה שבמרכזה מגנט ואלקטרודה המוחדרת לאיבר השבלול באוזן הפנימית. שתל שבלולי מחליף איברי שמע שליקויים בהם מונעים ממידע אודות צלילים להגיע אל המוח בצורת אותות חשמליים. גלי הקול נקלטים במיקרופון שבחלק החיצוני של המערכת (חלק המוצמד לאזור אחורי בראש), המתרגם אותם לאותות חשמליים אנלוגיים. האותות מן המיקרופון מוזרמים אל מעבד דיבור, גם הוא בחלק החיצוני של המערכת, שם הם מומרים לאותות דיגיטליים תוך הפרדת קולות אנושיים כדי שאלה יודגשו.
האותות הדיגיטליים משודרים דרך האנטנה העגולה אל האנטנה של החלק הפנימי של מערכת השתל השבלולי. האנטנות נצמדות אחת אל השנייה משני עברי העור המכסה את הגולגולת בזכות המגנטים שממוקמים במרכז כל אחת מהן.
מן האנטנה של החלק הפנימי של מערכת השתל השבלולי המידע המקודד דיגיטלית זורם למתאם הנמצא מתחת לעור מאחורי האוזן. המתאם ממיר את המידע לאותות שניתן להעביר בעצב השמיעה אל המוח. האותות מועברים באמצעות אלקטרודה אל תוך איבר השבלול ומשם ממשיכים דרך עצב השמע עצמו אל המוח, ממש כאילו מקורם היה באיבר השבלול הטבעי עצמו.
למי כדאי לעבור ניתוח השתלת שתל שבלולי?
באופן כללי ניתוח להשתלת שתל שבלולי יכול להניב שיפור משמעותי בשמיעה אצל מי שסובלים מליקוי שמיעה עצבי – תחושתי. ליקויים כאלה מקורם בבעיה באיברים באוזן הפנימית האחראים על המרת תנודות גלי הקול לאותות חשמליים והולכת אותות אלה אל המוח. על איברים אלה נמנים השבלול עם תאי השערה שבו, עצב השמע והמסילות העצביות המוליכות אל המוח.
ליקויים מעין אלה עלולים להיגרם ממומים מולדים, חבלות לגולגולת, מחלות כגון דלקת קרום המוח וחזרת, מחלות של הגיל השלישי כגון אוטוסקלורוזיס, שימוש בתרופות אוטוטוקסיות, טיפולי קרינה לאזור הראש ועוד.
כאשר מדובר במומים מולדים יש לבצע את ההשתלה בגיל מוקדם ככל האפשר, זאת משום ששתל שבלולי לא יעזור אם לא הייתה התפתחות מוחית המאפשרת תרגום האותות החשמליים לחוויית שמיעה. אצל מי שליקוי השמיעה שלהם החמיר עם הזמן ניתן לבצע את ההשתלה בכל גיל.
ניתוח שתל שבלולי מתאים רק למי שמוכנים להשקיע מעצמם ולעבור תהליך הסתגלות, אימון ולמידה כדי לשפר אט אט את יכולתו של המוח להפיק את המרב מן האותות שהשתל מעביר.
אופן ביצוע ההליך הכירורגי להשתלת שתל שבלולי
ניתוח להשתלת שתל שבלולי הוא הליך כירורגי מדרגת מורכבות בינונית, הוא מבוצע בהרדמה מלאה ואורך כשלוש שעות. הרופא המנתח מבצע חתך מאחורי אפרכסת האוזן ומחדיר את רכיבי האנטנה, המקלט והמעבד אל כיס בין עצם הגולגולת לעור הקרקפת. כדי להעביר את האלקטרודה מהמקלט - מעבד אל איבר השבלול באוזן הפנימית המנתח יוצר מעבר דרך עצם המסטואיד (המהווה חלק אחורי במבנה האוזן) ואז מבצע קידוח עדין באיבר השבלול עצמו. האלקטרודה מוחדרת בסמוך לעצב השמיעה. לפני תפירת החתך וסיום ההליך מבוצע ניסוי ממוחשב של המערכת כדי לוודא שאותות חשמליים אכן מיוצרים ומועברים דרך האלקטרודה אל עצב השמע.
תוצאותיו הצפויות של הניתוח בטווח הקצר והארוך
ההתאוששות מניתוח להשתלת שתל שבלולי היא מהירה. החבישה מוסרת כבר ביום למחרת ההליך והתפרים נמסים מעצמם בתוך כמה ימים. בדרך כלל מספיקים שלושה ימי אשפוז בטרם משתחררים הביתה ולאחריהם אפשר לחזור לשגרת החיים רגילה כמעט. יש להימנע מפעילות במהלכה עלולים לספוג מהלומה באזור שנותח.
בתום תקופת החלמה האורכת כשלושה שבועות ניתן להתקדם, להוסיף את הרכיב החיצוני ולהתחיל תהליך אימון שמטרתו הפקת תועלת מרבית מהשתל. החלקים החיצוניים מורכבים במכון שמיעה על ידי קלינאי תקשורת שהוסמך לכך. קלינאי התקשורת גם מתכנת את המערכת בהתאם למשוב מן המטופל כך שתספק נתונים אופטימאליים למוח אודות צלילים הנשמעים באזור עם דגש על קולות דיבור. שלבי הוספת הרכיב החיצוני ומפגשי האימון לשיקום השמיעה אינם כרוכים בכאב או אי נעימות מכל סוג אחר. את האזור המנותח אפשר להרטיב לאחר שחלף שבוע ממועד הניתוח, את הרכיב החיצוני אסור להרטיב (יש להסיר אותו לפני כניסה למים).
קשה לצפות מראש עד כמה תשתפר שמיעתם של מי שעוברים השתלת שתל שבלולי. ייתכן מאוד שהמערכת תתפקד היטב ואותות חשמליים הנושאים מידע רב יוזנו אל עצב השמע ויגיעו אל המוח ובכל זאת התועלת שתופק מכך תהיה מצומצמת, זאת משום שהמוח פשוט אינו מתורגל בפענוח האותות. זו הסיבה ששתל שבלולי לא יוכל לסייע למי שמעולם לא שמעו וכבר עברו את גיל 10, אפילו אם ניתן לתקן באמצעותו את הבעיה הפיזיולוגית שבגללה המטופל לא שומע. חשוב להבין שאיכות התוצאות תושפע מאוד מנכונות המטופל להתאמן, להסתייע בקלינאי תקשורת ולהתחייב לתהליך ארוך שיניב שיפור הדרגתי.
אלו סיכונים ותופעות לוואי ישנם להשתלה
ניתוח להשתלת שתל שבלולי נחשב הליך כירורגי ברמת סיכון נמוכה ועם מעט תופעות לוואי להן הוא עלול לגרום. עם זאת חשוב לזכור שמדובר בניתוח המבוצע בהרדמה מלאה וישנם סיכונים הנלווים לו כמו לכל ניתוח. כך למשל יתכנו תגובה אלרגית לחומר ההרדמה, זיהום, פגיעה בעצב הפנים או דחיית השתל. אם בימים שלאחר הניתוח מתפתח חום גבוה, מורגשת נפיחות באזור שמעל מיקום השתל או שמופיעים כאבי ראש יש ליצור מיד קשר עם הרופא המטפל ולפעול לפי הנחיותיו. בטווח הארוך, אם מורגשת ירידה באיכות השמיעה יש לפנות מיד לבירור מפני שהדבר יכול להעיד על תקלה ברכיב הפנימי, תזוזה של האלקטרודה המובילה ממנו אל איבר השבלול או בעיה אחרת.
איך בוחרים מרכז רפואי בו נעבור את ההשתלה ורופא שיבצע את הניתוח?
ניתוחי השתלת שתל שבלולי מבוצעים בחדרי ניתוח במספר בתי חולים בארץ. מכיוון שמדובר בטיפול הכלול בסל הבריאות מי שסובלים מליקוי שמיעה ויכולים להפיק תועלת מן ההליך זכאים לעבור ניתוח כזה במסגרת הרפואה הציבורית. לעיתים קרובות פוליסות ביטוח בריאות משלים מאפשרות בחירת המרכז הרפואי והרופא המנתח שיבצע את ההליך.
כדאי לנצל אפשרות כזו, לבחון את החלופות, להתרשם מהיקף הניסיון שנצבר בבית החולים בביצוע ניתוחי שתל שבלולי ומנכונות הצוות לספק לכם את מלוא המידע ולענות על שאלותיכם. חשוב שתהיה לכם שפה משותפת עם הרופא המנתח ושתרגישו בטוחים שאתם מעוניינים שהוא יהיה זה שיבצע את הניתוח. יש ליזכור שניתוח ההשתלה עצמו הוא רק תחילת ההליך ושתצטרכו להתמיד בשגרת אימון שרמת המקצועיות בה תנוהל חשובה לא פחות מזו של ההליך הכירורגי.
השתל מורכב ממרכיב חיצוני ופנימי.
בחלקו החיצוני של השבלול קיים מיקרופון - הקולט את צלילי הסביבה, מעבד דיבור שמכין את המידע שנקלט לצורך העברתו לעצב השמיעה, אנטנה ומגנט - הנצמדים לראש, ומשדרים את המידע אל החלקים המושתלים.
הרכיבים הפנימיים שמושתלים אל תוך האוזן בניתוח, כוללים: אנטנה ומגנט - שקולטים את המידע המשודר מהרכיב החיצוני ומעבירים אותו אל אלקטרודה שמוחדרת לאוזן הפנימית - השבלול, דרכה מועברים הגירויים לעצב השמיעה.
השתל מאפשר ללוקים בשמיעתם לקלוט בצורה טובה צלילי סביבה ודיבור, אך תמיד נדרשת לכך תקופת הסתגלות ולמידה.
לא. כשאוזן אחת שומעת ברמה טובה או נעזרת במכשיר שמיעה בצורה יעילה, אין צורך להשתיל באוזן השניה
הגיל המתאים ביותר הוא בסביבות גיל שנה. לאחר מכן היעילות פוחתת בהדרגה, כאשר עד גיל 5-6 שנים התוצאות עדיין יכולות להיות טובות ומגיל 10 שנים התועלת פחות יעילה
קשר עם

תודה! בקשתך נקלטה בהצלחה
קביעת תור אונליין בקלות ובמהירות
רק עוד כמה פרטים וסיימנו, אל תשכחו להביא את ההפנייה מרופא המשפחה שלכם וכרטיס מגנטי
