ניתוח קטרקט - מידע מקיף ורשימת מנתחי עיניים מומלצים
קטרקט - מה חשוב לדעת על הבעיה, מי נמצא בסיכון לחלות בקטרקט, איך מטפלים במחלה ועוד, במאמר שלפניכם
קטרקט - המדריך עם כל המידע הרפואי והמעודכן
קטרקט (בעברית: ירוד ובאנגלית: Cataract), הוא מצב טבעי של ירידה באיכות הראייה לאורך השנים, ומוערך כי לקראת גיל 65 – בין 40% ל-60% מהאוכלוסייה סובלים מקטרקט בדרגות חומרה שונות. הסובלים מקטרקט – סובלים מירידה באיכות הראייה, לעיתים אבחנה מוגבלת בצבעים, פגיעה בראייה באפילה – ועוד.
חשוב לדעת, כי הטיפול הניתוחי בקטרקט הוא מהניתוחים הנפוצים בעולם – ועשרות אלפי מטופלים עוברים את הניתוח בארץ מידי שנה. מדובר בניתוח בטוח יחסית, עם מעל 98% הצלחה. מה שאומר, שהרוב המכריע של המנותחים נהנים מאיכות טובה של הראייה – ובדרך כלל ללא חזרה של הקטרקט לאורך השנים
מה תמצאו במאמר זה:
בווידאו: על ניתוח קטרקט עם ד"ר מודי נפתלי
קטרקט, הוא מצב של פגיעה באיכות הראייה בעין אחת – או בשתי העיניים. הוא נגרם כתוצאה מעכירות בעדשת העין – העדשה הופכת עם השנים מצלולה לחלוטין - לעכורה, שינוי שפוגע ביכולת העדשה למקד את קרני האור – וגורם להפרעה בראייה ברמה קלה – ועד עיוורון של ממש.
עדשת העין, בקוטר ממוצע של כ-9 מ"מ, היא רקמה גמישה ושקופה, הממוקמת מאחורי האישון. באופן טבעי, לאורך השנים גם רקמת עדשת העין "מזדקנת", ובגילאי 60+, קטרקט היא הסיבה הראשונה בשכיחותה לפגיעה בראייה. הקטרקט מתפתח באופן עצמאי בכל עין, אולם במרבית המקרים ישנה התפתחות מקבילה בקטרקט בשתי העיניים (לא תמיד באותה דרגת חומרה).
כאמור, קטרקט היא מצב אופייני בגילאים מבוגרים – אולם אצל חולי סוכרת, מי שנחשפו לקרינה מייננת, מי שספגו חבלה טראומטית לעין, מי שסובלים מדלקות עיניים כרוניות או חוזרות, או מי שנוטלים תרופות כמו סטרואידים באופן קבוע – תהליך ההתעכרות של העדשה עלול להאיץ ולפגוע באיכות הראייה בגילאים צעירים יותר.
במרבית המקרים, עם הופעת הקטרקט השפעתו על איכות הראייה היא מינורית, ולעיתים ניתן "לתקן" אותה על ידי התאמת משקפיים. באופן טבעי, עכירות עדשת העין מחריפה עם השנים ואיתה גם ההפרעות בראייה. על אף שהקטרקט אינו גורם כאבים – מטופלים מדווחים על שינוי ביכולת הראייה, תחושת "סנוור" או רגישות לאור חזק, קושי במיקוד, קושי בראייה בתנאי תאורה נמוכה או בלילה, ראייה כפולה, הפרעה בהבחנה בין צבעים ועוד.
- התמונה התקבלה באדיבות אתר MAYO CLINIC ומדגימה ניתוח קטרקט
איך מאבחנים קטרקט?
הירידה באיכות הראייה בגילאים המבוגרים היא טבעית, ובדרך כלל הדרגתית – ועל כן, מי שראייתם נפגעת לא תמיד חושדים, כי מדובר בקטרקט. אבחון של קטרקט מבוצע על ידי רופא עיניים בבדיקה פשוטה המאתרת את אותה עכירות בעדשת העין.
במרבית המקרים, עקב התפתחות איטית והדרגתית של ההפרעה בראייה, האבחון כמו גם הטיפול בקטרקט אינם דחופים. לאחר האבחנה, הטיפול האפשרי היחיד בקטרקט הינו טיפול ניתוחי – אם כי אין הכרח לבצע את הניתוח, אלא לאחר שאיכות הראייה ניזוקה באופן משמעותי, ו"תיקון" בעזרת משקפיים כבר לא מספק פתרון הולם.
ניתוח קטרקט – כיצד הוא מתבצע
ניתוח קטרקט הוא הניתוח הנפוץ ביותר בעולם. עשרות אלפי ישראלים עוברים ניתוח קטרקט מידי שנה (וכמעט חצי מיליון אמריקאים), ושיעורי ההצלחה שלו גבוהים במיוחד – כ-98%. הוא נחשב ניתוח בטוח, והוא מבוצע בדרך כלל בהרדמה מקומית ואורך 15 – 30 דקות (לא כולל שלבי ההכנה לניתוח). הטכניקה המקובלת כיום לביצוע תיקון של קטרקט בעין מכונה פאקואמולסיפיקציה (או בקיצור – פאקו), הנה מהלך הניתוח, שלב אחר שלב:
הניתוח נערך בהרדמה מקומית במרבית המקרים, והמטופל אינו חש כאב אולם הוא נשאר ער לאורך כל ההליך. במקרים יוצאי דופן, כמו אצל ילדים ואצל מטופלים הסובלים מחרדות או ממחלות ברקע – מבוצע ההליך בהרדמה כללית.
לאחר ההרדמה, מבוצע חתך באורך כשני מ"מ בשולי הקרנית, והעדשה מופרדת בעדינות משאר רכיבי מבנה העין ומהקרומים העוטפים ומגנים עליה לאחר ההפרדה, באמצעות גלי על-קול (אולטרה-סאונד), המנתח מפורר את העדשה, ושואב אותה אל מחוץ לעין דרך מחט זעירה וחלולה.
דרך אותו חתך, לאחר ניקוי העין מחלקיקי העדשה העכורה, מוכנסת עדשה מלאכותית עשויה חומר סינטטי. העדשה החדשה מוכנסת אל העין במצב מקופל ונפתחת בתוך העין, בהתאמה מדויקת למבנה העין.
לאחר הכנסת העדשה החדשה, מבוצעת חבישה של העין (אין צורך לסגור את החתך שדרכו בוצע ההליך – העין מחלימה באופן עצמוני). ניתוח קטרקט בשיטת "פאקו" אינו מתאפשר אצל חולים בעלי מבנה קשיח של העדשה, שם מתבצע הניתוח בשיטה מורכבת יותר, הכוללת חתך ארוך יותר, הכנסת עדשה מלאכותית מפולימר קשיח, ותפירת החתך בעין בתום ההליך.
מעניין לציין, כי בעת החלפת עדשת העין – ניתן להחליף את העדשה בעדשת מולטיפוקל או בעדשה בעלת מיקוד פיזיולוגי, ולתקן במהלך הניתוח גם הפרעות אחרות באיכות הראייה. הניתוח אינו כואב מטופלים מתארים תחושת לחץ בעין וסביבה – אולם במהלך הניתוח, המנותח אינו חש כאב.
ניתוח קטרקט בלייזר
כיום במקרים רבים יש עדיפות לניתוח קטרקט באמצעות ניתוחי לייזר, מכיוון שלניתוח לייזר יש יתרון ביכולת הדיוק שלו והפחתת הסיכון לתופעות לוואי. הניתוח בלייזר מאפשר יצירת פתחים בדיוק מרבי, המתבססים על מערכת ממוחשבת, שמאפשרת לקבל תוצאות מדויקות יותר וטובות יותר בחלק מהמקרים. ניתוח קטרקט בלייזר הוא ניתוח חדשני יותר וכרוך בעלויות נוספות.
יתרונות בניתוח קטרקט בלייזר:
- בניתוח לייזר החתך נעשה על ידי קרן לייזר מדויקת וממוחשבת במקום ידנית
- בניתוח קלאסי החתך מתבצע ידנית על ידי המנתח. בניתוח לייזר החתך מתבצע באמצעות קרן לייזר מדויקת וממוחשבת
- בניתוח לייזר קרן הלייזר ממוססת את העדשה למקטעים, מה שמאפשר פעולה טובה יותר של גלי הקול לעומת האולטרה סאונד שבו עושים שימוש בניתוח הקלאסי.
- השתלת העדשה המלאכותית אל קופסית העדשה נעשית באופן זהה בשתי השיטות, אך באצצעות לייזר יש תנאים טובים יותר להשתלת עדשת פרימיום.
האם אני מועמד טוב לסוג זה של ניתוח קטרקט? מדוע כן או לא?
האם מצבים בריאותיים או בעיות עיניים אחרות ישפיעו על ניתוח הקטרקט שלי?
מהם היתרונות, הסיכונים והסיבוכים האפשריים של ניתוח קטרקט?
כיצד עלי להתכונן לניתוח?
האם אצטרך לבצע בדיקות נוספות לפני הניתוח?
למה לצפות לאחר הניתוח?
אילו סיבוכים אפשריים עלולים להתפתח לאחר הניתוח?
מה עלי לעשות אם אני חווה סיבוכים?
כמה זמן ייקח לי להתאושש מניתוח קטרקט?
איך אני יכול לעזור לתהליך ההחלמה שלי?
כמה זמן השתלת עדשות בדרך כלל מחזיקה?
באיזו תדירות עלי לעבור בדיקות מעקב? מה הן יכללו?

טרם הניתוח, חשוב לעבור בדיקת עיניים מקצועית ומקיפה. מטרת הבדיקה לשלול מחלות והפרעות נוספות בעין ולבצע בדיקת לחץ תוך עיני ובדיקת רשתית העין וקרקעית העין. במהלך הבדיקה, תותאם למטופל העדשה המלאכותית המיועדת להחליף במהלך הניתוח את העדשה העכורה.
בנוסף, יש להעביר אל הרופא המנתח את סיכום המצב הבריאותי של המנותח, כולל מחלות ומצבים כרוניים שמהם הוא סובל ורשימת תרופות שהוא נוטל לקראת הניתוח או באופן קבוע. ייתכן שיהיה צורך להפסיק זמנית ליטול חלק מהתרופות הקבועות – ולהמשיך ליטול אותן רק לאחר תום ההליך.
כמו לפני כל הליך רפואי אחר, חשוב לבצע טרם הניתוח בדיקות דם מקיפות, הכוללות תפקודי קרישת דם במקרה הצורך. יש מטופלים המתבקשים להציג גם תוצאות בדיקת א.ק.ג. טרם הניתוח. מנותחים הסובלים ממחלות כרוניות כמו מחלות לב, היסטוריה של אירועים מוחיים, מחלות נשימה קשות ואחרות – יתבקשו להיוועץ ברופאים מומחים ולהציג את האישורים המתאימים טרם הניתוח.
ביום הניתוח, מומלץ לא להפריז באכילה ובשתייה – יש הממליצים להימנע כליל מאכילה כ-6 עד 8 שעות לפני תחילת הניתוח. במקרים של ניתוח בהרדמה מלאה – חשוב להיערך בהתאם. תקבלו, כמובן, הנחיות מהרופא ומהרופא המרדים בהתאם להליך שאתם צפויים לעבור.
הסיבוכים האופייניים בניתוח קטרקט
כאמור, ניתוח קטרקט הוא הניתוח הנפוץ בעולם והוא בעל אחוזי הצלחה גבוהים. עם זאת, כמו בכל הליך רפואי אחר, ייתכנו סיבוכים לאחר הניתוח. הנה הנפוצים שבהם:
- זיהום תוך עיני
- שקיפות פחותה של הקרנית
- תחושת יובש בעין – ניתן לטפל ביובש באמצעות טיפות עיניים בתקופה שלאחר הניתוח
- עלייה בלחץ התוך עיני – בשל הטראומה המקומית, מטופלים חשים לעיתים לחץ גובר או אי נוחות, המתבררת כלחץ תוך עיני מוגבר. זהו מצב זמני שניתן לטפל בו תרופתית
- בצקת בקרנית – גורמת לטשטוש ראייה, מטופלת וחולפת
- דימום מקומי והפרדת הרשתית – סיבוכים נדירים
ברוב המכריע של המקרים, גם לאחר הופעת סיבוכים – בהינתן טיפול מתאים (או במקרים נדירים בהליך חוזר) תוצאות הטיפול הן טובות והראייה משתפרת, לאחר תקופת ההחלמה.
חשוב לדעת, כי העדשה המלאכותית שבעין אינה "יודעת" להתמקד באופן עצמאי, זה מצב שיש להתרגל אליו לאחר ניתוח קטרקט והחלפת עדשה.

ניתוח קטרקט: החלמה - מה צפוי לי לאחר הניתוח?
הניתוח עצמו אורך, כאמור, עד 30 דקות במרבית המקרים, וזמן לא רב לאחריו – המנותח משוחרר לביתו. בדרך כלל, תשוחררו לביתכם כ-4-5 שעות לאחר שהגעתם אל חדר הניתוח. עם השחרור, תקבלו מרשם לטיפות עיניים אנטיביוטיות, שתפקידן לזרז את קליטת העדשה בעין, להפחית סיכון לזיהום מקומי, ולמנוע התפתחות של דלקת. הטיפול בטיפות יימשך כשלושה שבועות. בדרך כלל, תוזמנו לביקורת אצל הרופא ביום שלמחרת הניתוח, וגם 4- 6 שבועות לאחר הניתוח.
במהלך הימים הראשונים לאחר הניתוח, אתם צפויים לחוש אי נוחות, לעיתים לחץ או כאבים קלים באזור העין. תוכלו להיעזר בטיפות עיניים ובמשככי כאבים בימים הראשונים לאחר הניתוח, וחשוב להמשיך ולהגן על העין, למשל מחשיפה לשמש או מחדירה של אבק, לכלוך, ועצמים זרים אחרים. במהלך השבועיים שלאחר הניתוח, תתבקשו להימנע ממאמץ פיזי (אשר מגדיל את רמת הלחץ התוך עיני) ותתבקשו להמשיך להגן על העין מאור השמש, מאבק ומלכלוך.
השיפור בראייה מתרחש באופן הדרגתי, אולם ברוב המכריע של המקרים כבר בימים שלאחר הניתוח, אתם צפויים לחוש שיפור ניכר באיכות הראייה והאבחנה בין צבעים. לאחר שישה שבועות בדרך כלל ניתן להתרשם מהתוצאות הסופיות של הניתוח. לעיתים, מנותחי קטרקט נדרשים עדיין להשתמש במשקפיים, כמו למשל משקפי קריאה. ניתן להתאים את המשקפיים החדשות 6-8 שבועות לאחר הניתוח.
לאחר ניתוח קטרקט, ניתן לחזור לשגרה בהדרגה. מרבית המנותחים חוזרים לנהוג כיומיים לאחר הניתוח, חשוב להמשיך ולהגן על העין מחשיפה לאור ולזיהומים.
במרבית המקרים, לא תחזור הופעת הקטרקט – מכיוון שעדשת העין הביולוגית הוחלפה באחת מלאכותית. עם זאת, מוכרת תופעה של התפתחות "קטרקט משני" – הוא מעין קרום עדין המתפתח מעל העדשה הסינטטית. במקרים כאלה, ניתן בדרך כלל להסיר את הקרום בטיפול חד פעמי בלייזר במרפאת עיניים מקצועית, ואין צורך בטיפול כירורגי. הטיפול הוא מקומי, ללא הרדמה, והשפעתו מיידית.
ניתוח קטרקט מחיר
קודם כל חשוב מאוד לבדוק מיהם מנתחי קטרקט מומלצים ולבחור מישהו מהם לביצוע הניתוח. מנתח קטרקט מומלץ הוא בעל ניסיון רב ולכן הניתוח יהיה פשוט וקל עבורו וגם אתם תוכלו להרגיש בידיים טובות. בנוסף, ניתוח קטרקט פרטי מאפשר זמינות גבוהה, תנאי אשפוז טובים ואינטימיים יותר ויחס אישי.
מבחינת המחיר, במידה ואתם בוחרים לבצע ניתוח קטרקט פרטי, העלות היא החל מ-6,000 שקלים וכמובן תוכלו לקבל החזר במידה ויש לכם ביטוח בריאות.


הודות לטיפות הרדמה או קבלת זריקה לפני הניתוח, ניתוח להסרת קטרקט גורם לאי-נוחות מינימלית. לאחר הניתוח לא צפויים כאבים משמעותיים אך קיימת לעיתים אי-נוחות מסויימת.
ניתוח קטרקט עבר התפתחות בשנים האחרונות וכיום הוא ניתוח פשוט וקצר, וברוב המקרים אין צורך בהרדמה כללית או באשפוז בבית החולים. המנתח ישתמש בהרדמה טופיקלית "טיפות" או מקומית "זריקה" כדי להרדים את העין. החולה נשאר ער במשך הניתוח.
אצל כל מטופל העין מתנהגת באופן שונה. ברוב המקרים ניתן לראות טוב לאחר הניתוח. השיפור מגיע לעוצמתו המקסימלית מספר שבועות לאחר ניתוח הקטרקט, אז גם ניתן לקבל מרשם חדש למשקפיים
רוב המטופלים יכולים לחזור לפעילות בסיסית רגילה כגון קריאה וצפייה בטלוויזיה יום לאחר ניתוח קטרקט. מותר לבצע פעילות גופנית קלה, להרים משאות במשקל סביר ולבצע משימות ביתיות שגרתיות כמו בישול, נקיון וכדומה. חזרה לעבודה אפשרית לאחר שניים עד שבעה ימים. בדרך כלל מומלץ להימנע מפעילות פיזית משמעותית במשך שבועיים עד חודש.
כמובן שחשוב להקפיד על הוראות הרופא, להשתמש בטיפות עיניים, לא לשפשף או לגעת בעין ולשמור על ניקיון. יש לצאת מהבית עם משקפי שמש, בייחוד בתקופה הראשונה.
קטרקט לא יכול לחזור. לאחר הוצאת העדשה העכורה לא יתפתח שנית קטרקט. לעומת זאת, עם הזמן מטופלים יכולים להתלונן על כך שראייתם שבה להיות מעורפלת. מצב זה שכיח ויכול להופיע עם כל סוגי העדשות המושתלות ומכונה קטרקט משני., מסתבר, שבאחוז מסוים של מנותחי קטרקט, מופיעה עכירות בחלק האחורי של קופסית העדשה מספר חודשים ואפילו כעבור מספר שנים, אחרי ניתוח הקטרקט. בתופעה זו מטפלים באמצעות טיפול מרפאתי קצר ביריות לייזר YAG.
את שיטת הניתוח מתאימים בהתאם להמלצת הרופא וצורכי המטופל. יש כיום שלוש שיטות לביצוע ניתוח קטרקט:
פאקואמולסיפיקציה - השיטה הפופולארית ביותר אשר מתאימה לטיפול ברוב החולים. הניתוח מתבצע באמצעות מכשיר שמפרק את גרעין העדשה על ידי ויברציות על קוליות וכשהעדשה מפוררת הוא שואב אליו את החלקים. כך למעשה ניתן להוציא את הקטרקט על ידי חתך מזכרי שאינו מצריך תפרים. את העדשה החלופית מכניסים גם כן דרך החתך.
ניתוח קטרקט בלייזר - באמצעות לייזר נעשים חתכים בעדשה ולאחר החיתוך, ממשיכים את הניתוח באמצעות השיטה הקודמת - פאקואמולסיפיקציה רגילה. ניתוח קטרקט בלייזר אינו משפיע באופן שונה על תוצאות הניתוח, אלא זו שיטה קצת שונה לטיפול בבעיה.
מינינוק - בשיטה זו מוציאים את גרעין העדשה בשלמותו ואז שואבים את רקמת העדשה שנותרה סביבו. מדובר בשיטה אשר מחייבת חתך מעט יותר ארוך (בין 4 ל־5 מילימטרים) ולכן סגירת החתך מצריכה שימוש בתפרים. שיטה זו מתאימה למקרים של קטרקט מתקדם מאוד, כשהשיטות הרגילות עלולות לא להיות יעילות מספיק.
כחמישית מהמטופלים שעברו בהצלחה ניתוח קטרקט עלולים לפתח בתוך כמה חודשים או שנים עכירות בקופסית האחרוית של העדשה - הרקמה שעליה הונחה העדשה המלאכותית. תופעה זו משפיעה על ירידה בראייה שמצריכה את הסרת העכירות באמצעות קרני לייזר. הטיפול נמשך כמה דקות ואינו מצריך אשפוז.
פרוצדורות שעשויית לעניין אותך
קשר עם

תודה! בקשתך נקלטה בהצלחה
קביעת תור אונליין בקלות ובמהירות
רק עוד כמה פרטים וסיימנו, אל תשכחו להביא את ההפנייה מרופא המשפחה שלכם וכרטיס מגנטי
