הסרת שיער בלייזר
הסרת שיער בלייזר - מה זה אומר? מתי כדאי לבצע הסרת שיער בלייזר ובמה זה כרוך? כל המידע במאמר שלפניכם
הסרת שיער בלייזר - המדריך עם כל המידע הרפואי והמעודכן
הסרת שיער בלייזר היא הליך קוסמטי שכיח המוכר בקרב הציבור משך שנים רבות ונהנה מפופולריות גוברת והולכת. נשים וגברים רבים פונים לטיפול בשיטה זו במטרה ליהנות מעור חלק לאורך זמן ממושך, ללא צורך להסיר שיער מגופם בתדירות גבוהה. עם השיטות הקיימות להסרת שיער שלא בלייזר נמנות: גילוח, מריטה, שעווה, שימוש בתכשירים כימיים או הבהרת שיער, אך שיטות אלה כרוכות במאמץ ובאי-נוחות, ואף אחת מהן אינה מספקת מענה קבוע לשיער עודף ובלתי רצוי.
שיטה נוספת היא הסרת שיער במחט חשמלית, אשר הורסת את זקיק השיער באמצעות זרם חשמלי ומאפשרת לכאורה הסרת השיער לצמיתות. חסרונותיה של שיטה זו הם שאינה מתאימה לטיפול באזורים נרחבים, הצלחתה תלויה במידה רבה בכישוריו של מבצע הטיפול, ומידת יעילות הטיפול משתנה בין מטופלים שונים.
הסרת שיער בלייזר מתבצעת על ידי רופא או מטפל מוסמך, באמצעות מכשיר לייזר ייעודי. לאורך השנים הטכנולוגיה בתחום מתפתחת ומציעה כיום טיפול נטול כאב, המתאים כמעט לכל סוגי העור והשיער. שיטה זו מאפשרת הורדת כמויות משמעותיות של שיער מאזורים נרחבים בגוף, כמו החזה או הגב.
ככלל, ככל שישנהּ ניגודיות רבה יותר בין גוון השערה לגוון העור, כלומר השערה כהה והעור בהיר, כך התוצאות שניתן להגיע אליהן יעילות יותר, והטיפול בטוח יותר. אולם, התפתחות הטכנולוגיה בתחום הביאה את הבשורה הטמונה בהסרת שיער כמעט עבור כולם.
ישנם סוגים שונים של הסרת שיער בלייזר – מגוון חומרים אשר פולטים אור באורכי גל שונים יעילים עבור סוגי עור ושיער שונים, וככל שהעור בעל גוון כהה יותר, כך יש להשתמש באורכי גל גדולים יותר.
הסרת שיער בלייזר מוכרת כיום כטיפול יעיל ובטוח. יש להקפיד לבצע את הטיפול במרפאה מסודרת ומוכרת, בעלת ותק וניסיון בתחום, אשר הצוות בה מיומן ומנוסה בטיפול מסוג זה, ומכיר היטב את הציוד והטכנולוגיה המשמשים במסגרתו.
במדריך הבא תקרא על:
על אודות התפתחות טיפולי הסרת שיער בלייזר
מכשיר הלייזר הראשון אשר הומצא במטרה להשמיד את זקיקי השיער הוא פרי פיתוחו של הפיזיקאי היהודי האמריקאי תיאודור (טד) הרולד מיימן, בשנת 1960. הלייזר שעליו התבסס המכשיר היה מסוג רוּבִּי – אודם (Ruby) וההליך התאפיין באיטיות ובחוסר יעילות היות שלייזר זה יכול היה להרוס בכל פעם רק כמה זקיקי שיער, מה שהצריך חזרה על התהליך מספר פעמים רב. נוסף על כך, חרף הפחתה בצמיחת השיער, טכנולוגיה זו גרמה לתופעות לוואי שבאו לידי ביטוי בגרימת כוויות ונזק קשה לעור.
בשנת 1964 פותח לייזר מסוג יאג (Yag) שהשימוש בו סייע בהפחתת כמות צמיחת השיער, אך טרם הביא את בשורת הסרת השיער לצמיתות. לייזר זה היה הראשון שאושר לשימוש לצורך הסרת שיער על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA).
כעשור לאחר מכן, בשנות השבעים של המאה הקודמת, פותח לייזר מסוג אלכסנדרייט (Alexandrite). לייזר זה אומנם היה בטוח מסוגי הלייזר הקודמים, אך לא פלט חום בכמות מספקת שהיה ביכולתה להרוס את זקיק השיער. לפיכך, נדרשו שנים רבות לצורך הגעה לתוצאות משביעות רצון, ומידת יעילותו של הטיפול הייתה מועטה.
באמצע שנות השבעים, ד"ר תומאס ב פיצפטריק, ראש המחלקה לדרמטולוגיה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת הארוורד, פיתח את סולם פיצפטריק, אשר קיטלג והציע סיווגים לצבע עורו של האדם. כיום נעשה שימוש בסולם זה כדי לעמוד על מידת ההתאמה להליך הסרת שיער בלייזר של אנשים המבקשים לעבור את הטיפול, וכדי לקבוע את סוג הלייזר המתאים למטופל המסוים.
בראשית שנות השמונים של המאה הקודמת פותח לייזר המבוסס על איתור זקיק השיער. כפועל יוצא התאפשר להשמיד את זקיק השערה בלי לגרום נזק לעור – הייתה זו התפתחות משמעותית.
באמצע שנות התשעים היו מכשירי הסרת שיער בלייזר נגישים מסחרית.
העיקרון העומד בבסיס המכשיר, אופן הטיפול ומשכו
העיקרון שעליו מבוסס מכשיר הסרת שיער בלייזר הוא "פוטותרמוליזיס סלקטיבי", כאשר פירוש המילה "פוטותרמוליזיס" – פירוק על ידי אור. בשיטה זו קרן הלייזר עוברת דרך העור הבהיר, חודרת לאזור הגוף שבו שיער כהה, הופכת לאנרגיית חום והורסת את זקיק השערה. הלייזר פועל על הפיגמנט החום-שחור בעור, אשר ריכוזו בבסיס השיער גבוה.
שיטה זו נמצאה יעילה בעיקר עבור אנשים בעלי גוון עור בהיר וגוון שיער כהה, כאשר ההבדל המובהק בין הגוונים מגביר את מידת האפקטיביות של הטיפול ומוביל לתוצאות מוצלחות הנשמרות לאורך זמן. פיתוחים שנעשו במכשיר הלייזר לאורך השנים מאפשרים כיום לבצע את הטיפול גם לאנשים אשר הטיפול בהם נחשב בעייתי בעבר, או כלל לא התאפשר, דוגמת בעלי גוון שיער בהיר וכן כהי עור.
הליך הסרת שיער בלייזר מתבצע כאמור על ידי רופא או על ידי מטפל מוסמך. משך כל טיפול נע בין 20 דקות לכשעה וחצי ואף יותר, בהתאם לכמות האזורים בגוף שבהם מבוקשת הסרת השיער. בדרך כלל מבוצעים בין כ-5–12 טיפולים שונים, כתלות בתגובת המטופל או המטופלת להליך, שינויים הורמונליים שחלים בגוף ותכונות השיער של כל מטופל. הסיבה לכך שיש לחזור על הטיפול היא כפולה: ראשית, בזמן טיפול בודד לא כל השיער חשוף ושנית, לפעמים השיער באזורים שונים בגוף גדל שוב לאחר הטיפול.
חשוב לציין כי בשל המגבלות המאפיינות את מכשירי הלייזר הישנים לצד מזג האוויר בישראל שהוא חם במרבית ימות השנה, לא ניתן להסיר שיער בלייזר באזורים נרחבים במהלך הקיץ, כיוון שהעור חשוף אז לשמש, ונדרשת הפסקה של חודשיים בין טיפול אחד למשנהו. לכן, התקופה שבה מתאפשר לבצע טיפולי לייזר מצטמצמת לפרק הזמן שבין החודשים נובמבר לפברואר, והמשמעות היא שההליך כולו עשוי לארוך כמה שנים.
מכשירי הסרת שיער בלייזר מהדור החדש מאפשרים להתגבר על הבעיה, לקצר באופן מהותי את כמות הטיפולים הנדרשת ולהגביר את יעילות הטיפול. כיום ניתן להבחין בתוצאות משמעותיות של ההליך כבר לאחר שלושה חודשי טיפול.
הכנות נדרשות לקראת הטיפול
טרם התחלה בהליך הסרת שיער בלייזר ישנם כמה דברים שחשוב להקפיד עליהם.
ראשית, במהלך פגישת הייעוץ לצורך בחינת התאמת המועמד או המועמדת לטיפול, מומלץ לבקש מהמרפאה שבה יבוצע ההליך לבצע בדיקה או טסט על חלק קטן וסמוי יחסית בעור, במטרה לבחון כיצד עורו של המטופל מגיב להסרת שיער בלייזר, וכדי להתרשם מרמת הכאב ואי-הנוחות הצפויה לאורך הטיפול.
כחודש לפני תחילת הטיפול יש להימנע משיזוף של אזורי הגוף המיועדים לטיפול, שכּן הנחיות רפואיות ובטיחותיות אוסרות לערוך טיפול לייזר בגוף שעה שעבר שיזוף. הטעם לכך הוא ששימוש בלייזר על עור שזוף עשוי לגרום להופעת כתמי פיגמנטציה במקרה הקל, ולכוויות בעור במקרה החמור היות שהלייזר נספג באופן עמוק משמעותית בעור בעל גוון שזוף. כחלק מאיסור זה יש להקפיד להגן על העור בעת חשיפה לשמש, ולהימנע משימוש בקרם/ ספריי שיזוף ומשימוש במיטות שיזוף.
כיממה לפחות לפני התחלת טיפול הסרת שיער בלייזר יש לגלח את האזור המיועד לטיפול – זאת כיוון שהלייזר מכוון להשמיד את שורש השערה, ולא את השערה עצמה. כדי שאנרגיית הלייזר תתמקד בשורש השיער יש לבצע גילוח.
הנחיות לאחר הטיפול
בסיום מפגש טיפול במסגרת הליך הסרת שיער בלייזר יש לברר עם המרפאה שבה בוצע הטיפול לגבי קרמים ומשחות להרגעה שבהם מומלץ להשתמש לאחר הטיפול. ככלל, רצוי להימנע מחשיפה לשמש בתום הטיפול, אך אם המטופל יודע שלא יוכל להימנע מכך, עליו להשתמש בתכשיר הגנה מפני השמש בעל מקדם הגנה גבוה ככל האפשר.
למשך לפחות שלושה ימים מסיום הטיפול מומלץ להימנע ממגע עם מים חמים, בכלל זה ביצוע אמבטיות חמות, שחייה בבריכה מחוממת וכן שהייה בסאונה או בג'קוזי.
כמו כן, לאחר הטיפול חל איסור למרוט את השיער באמצעות שעווה או בשיטה אחרת להסרת שיער. על המטופלת או המטופל בהסרת שיער בלייזר לאפשר לשיער לנשור באופן טבעי בסיום הטיפול.
תופעות לוואי הכרוכות בהליך
כמו בטיפולים קוסמטיים אחרים, עשויים להתפתח סיבוכים במהלך טיפול הסרת שיער בלייזר ולאחר סיומו.
לעיתים, במהלך הטיפול ירגיש המטופל חוסר נוחות או כאב. הסיבה לכך היא שמכשירי הלייזר מהדור הישן מחממים מאוד ובאופן ממוקד את האזור שבו מתבצעת הסרת השיער, ועקב כך נגרמת תחושת כאב.
למרות ההתפתחויות שחלו בטכנולוגיית הלייזר לאורך השנים, מרבית טיפולי הלייזר כרוכים בכאב, אשר מטופלים מתארים אותו כמעין גפרור השורף את השיער באזור המטופל. כמה טכנולוגיות חדישות בתחום המצויות בשימוש כיום מבוססות על שיטות קירור מתקדמות המשפיעות לטובה על חוויית הטיפול, ומשפרות אותה באופן מהותי. שיטות אלה מקררות את שטח העור באופן רציף, ומאפשרות בקרת טמפרטורה משך כל הטיפול. חרף האמור, ישנם אזורים בגוף אשר הטיפול יורגש בהם בכל מקרה ובכל שיטה.
את הכאב ואי-הנוחות ניתן להקל באמצעות שימוש במשככי כאבים, אף ללא מרשם רופא, וכן על ידי מריחת משחות וקרמים לעור, בעלי אפקט מרגיע ומצנן. במרבית המקרים הכאב יחלוף בטווח שבין 24-12 שעות מסיום הטיפול.
לאחר הטיפול עשויות להתפתח נפיחות ואדמומיות של זקיק השערה – תופעה שכיחה במרבית הליכי הסרת שיער בלייזר.
תופעה נוספת המופיעה לאחר הטיפול אך שכיחותה נדירה היא היווצרות כוויות ושלפוחיות בעור, זאת בשל שימוש במכשירי לייזר ישנים הפולטים חום גבוה מדי, או שעה שאזור הטיפול נחשף לשמש לאחר סיום הטיפול. בעקבות כך עשויים להתפתח מצבי היפר-פיגמנטציה (עודף פיגמנט בעור) או היפו-פיגמנטציה (חוסר פיגמנט בעור). לעיתים השלפוחיות או הכוויות עלולות להשאיר צלקות בעור.
תופעת לוואי נוספת, אשר נמצאה במחקרים רפואיים, היא התפתחות צמיחה פרדוקסלית, המתבטאת בהאצה בצמיחת השיער עקב הטיפול בשיער בגב העליון אצל גברים, ובשיער עדין באזורים מסוימים בפנים בקרב נשים. שיעור הופעתה של תופעה זו עומד על עד כ-10%.
רגולציה והסדרה של התחום
בחלק ממדינות העולם הסרת שיער בלייזר אינה מוסדרת, ומדובר בהליך שכל אדם רשאי לבצעו, גם ללא הכשרה מוקדמת בתחום. במדינות מסוימות הסמכות לביצוע הטיפול מסורה בידי רופאים או אנשי מקצוע בפיקוח רופא, ובמקומות אחרים ההרשאה ניתנת לאנשי מקצוע המחזיקים ברישיון דוגמת עוזרי רופאים, קוסמטיקאיות, עובדי סיעוד ומי שמטפל בתחום האסתטיקה.
בישראל, משרד הבריאות קבע כי הסרת שיער אינה פעולה כירורגית המצריכה רישוי, ולפיכך מכונים קוסמטיים להסרת שיער בלייזר אינם מחויבים ברישוי ולא מצויים בפיקוח משרד הבריאות. בד בבד משרד הבריאות הישראלי ממליץ כי הטיפול יבוצע בידי רופא או מטפל רפואי, אשר עברו הכשרה ייעודית לכך.
ההיבט המשפטי
שעה שהסרת שיער בלייזר הייתה להליך פופולרי ומבוקש, גדלה כמות המכונים הקוסמטיים והרפואיים המתמחים בכך והתחרות בתחום גברה. מכונים ומרפאות רבים פרסמו עצמם באופן שהבטיח הסרת שיער, כאשר בפועל התחוור ללקוחות רבים בסיום הטיפול כי לא כל השיער הוסר אלא רק מרביתו. כפועל יוצא, החל שטף של תביעות ותלונות שהוגשו נגד המרפאות והמכונים על ידי לקוחות מאוכזבים. לפיכך, בארצות הברית כיום מכונים רבים להסרת שיער בלייזר מפרסמים עצמם כמומחים בדילול שיער בלייזר, מחשש להגשת תביעות.
ישנם ילדים וילדות הסובלים מתופעה של שׂיעור יתר בגיל מוקדם. הדבר עשוי להוביל להפיכתם מושא ללעג ולהקנטות מצד חברת הילדים. מכשירי הלייזר להסרת שיער מהדור הישן לא הורשו לטיפול במי שגילוֹ פחות מ-18, זאת בשל הכאב שהיה כרוך בתהליך והסיכון להתפתחות שלפוחיות וכוויות בעור.
אולם, החידושים בטכנולוגיית הלייזר הפכו את המכשירים לבטוחים ובטיחותיים. טכנולוגיית הקירור הרציף של פני העור ומערכת בקרת הטמפרטורה, כמו גם אורכי הגל השונים שהמכשור המתקדם מציע, מאפשרים כיום חוויית טיפול שאינה כרוכה בכאב ובסכנה להיווצרות כוויות. בשל תכונות אלה, המכשירים החדישים מאושרים לשימוש גם בילדים ובני נוער, מראים תוצאות יעילות ומהווים בשורה חשובה ומשמעותית עבור הורים וילדים.
טכנולוגיית הלייזר שבה נעשה שימוש בעבר לא אפשרה התאמת המכשיר לבעלי עור כהה. זאת כיוון שהתבססה על העיקרון של זיהוי מידת כהוּת השיער על שטח העור הבהיר – הלייזר היה מזהה את האזורים הכהים, שבהם צומחות שערות, ושורף את השיער. כיוון שבעור כהה אין הבדלי צבע בין העור לשיער, עור בגוון כהה לא הגיב לטיפולי לייזר מהדור הישן.
הטכנולוגיה החדישה בתחום נותנת מענה לצורך בטיפול במגוון גווני עור, וכוללת לייזר בשלושה אורכי גל שונים שכל אחד מהם פועל על מבנים אנטומיים שונים בזקיק השיער ובעומק שונה של הרקמות. ככל שאורך הגל גדול יותר הוא מסוגל לחדור לזקיק השיער באנרגיה גבוהה יותר, ולהציע פתרון יעיל עבור בעלי עור בגוון כהה.
לפני תחילת הטיפול מומלץ לבדוק עם המרפאה שבה עתיד להתבצע הטיפול ולבקש ממנה להציג אישור מטעם משרד הבריאות למכשיר הסרת השיער שבו הצוות בה משתמש, כדי לוודא שהמכשיר מבוסס על טכנולוגיה המתאימה לטיפול במי שגוון עורו כהה.
הטכנולוגיה שעליה התבססו מכשירי הסרת שיער בלייזר הישנים לא התאימה למי שגוון שיערו בהיר, כלומר ג'ינג'י או בלונדיני, כיוון שלא היה הבדל בין הגוון הבהיר של השיער לגוון הבהיר של העור, והאנרגיה שנפלטה מהמכשיר ונספגה באופן בררני במלנין – הפיגמנט החום, לא נקלטה ביעילות בשיער בגוון בהיר.
המכשירים החדשים, אשר מבוססים על טכנולוגיה מתקדמת, כוללים אורכי גל שונים המשפרים את ספיגת אנרגיית האור על ידי הפיגמנט החום בעור – מלנין, ובכך מרחיבים את התאמת הטיפול גם לבעלי שיער בהיר.
הסרת שיער בלייזר אינה מאפשרת הורדה של 100% מהשיער בטכנולוגיה זו, ואינה מבטיחה שהתוצאה תישאר לצמיתות. למרות ההתפתחויות המשמעותיות בתחום, אשר הרחיבו את קשת גווני וסוגי השיער שבהם אפשרי לטפל כיום בלייזר, עדיין לא ניתן לטפל למשל בשיער שׂיבה בגוון לבן, אשר לרוב הלייזר אינו משפיע עליו.
הסרת שיער בלייזר מובילה בדרך כלל לתוצאה של הורדת יותר מכ-90% מהשיער באזורים שבהם בוצע הטיפול. את השׂיעור שנותר מומלץ להסיר בשיטת אפילציה, המתבצעת לרוב באמצעות מחט חשמלית. בגמר הטיפול בלייזר חֵלֶק מהשיער עשוי לצמוח שוב ולכן מומלץ לבצע טיפול משמר בתדירות של פעם בשנה, כדי להבטיח המשך הנאה מתוצאות הטיפול.
פרוצדורות שעשויית לעניין אותך
קשר עם

תודה! בקשתך נקלטה בהצלחה
קביעת תור אונליין בקלות ובמהירות
רק עוד כמה פרטים וסיימנו, אל תשכחו להביא את ההפנייה מרופא המשפחה שלכם וכרטיס מגנטי
