בדיקת OCT - המדריך עם כל המידע הרפואי והמעודכן
OCT (ראשי תיבות של Optical Coherence Tomography – טומוגרפיה קוהרנטית אופטית), היא בדיקת הדמיה של החלק הפנימי בעין, המבוצעת על הרשתית.
שיטה זו, שהיא חדישה יחסית, מאפשרת להדגים את שכבות הרשתית באמצעות קרני לייזר. יתרונותיה המרכזיים הם שההליך פשוט יחסית, אינו פולשני, לא מלווה בכאב, אינו כרוך בקרינה כמו זו הנפלטת ממכשירי CT או רנטגן, ויתרה מזו אף נכלל בסל הבריאות.
הבדיקה, שפותחה בשנות ה-90 של המאה הקודמת, הייתה לאמצעי מוביל באבחון שינויים שונים המתרחשים בעין ואיתור מגוון מחלות עיניים בראשית היווצרותן, וכלי לקבלת החלטה לגבי הטיפול במחלה או בבעיה בעין וביצוע מעקב אחר הטיפול.
כאן תקראו על:
על אודות הבדיקה
במסגרת בדיקתOCT , המצלמה שולחת בו בזמן שתי קרני רנטגן – האחת לעין והשנייה למראָה. מהחזר האור המוקרן מקרני לייזר אלה מתקבלות תמונות חתך רוחביות בדו-ממד ובתלת-ממד של חלקי העין השונים, המשקפות באופן מדויק את הרקמה הנבדקת.
פענוח הצילומים המתקבלים ותהליך עיבודם מתבצעים במחשב, באופן המאפשר קבלת תמונות בפירוט רב של השכבות השונות המצויות בעצב הראייה או ברקמת הרשתית, וכן מדידת עובי הרשתית באזורים מסוימים. הבדיקה מקנה לרופאי העיניים יכולת לעקוב אחר רקמות העין בדרך שאינה מתאפשרת בבדיקה קלינית, והמדידות המבוצעות במסגרתה מסייעות לאבחן מחלות בעין ותהליכים המתרחשים בה ולנהל מעקב אחריהם.
חשוב לציין כי OCT אינה בדיקה שגרתית שניתן לבצעה ללא אבחון קודם. מטרתה של בדיקה זו להשלים את הערכת המצב ולקבל תמונה מקיפה, מהימנה ומדויקת בעקבות תלונות המטופל על בעיה כלשהי הקשורה לכושר ראייתו או לעין עצמה. ככזו, מהווה הבדיקה כלי רב-ערך ובעל חשיבות רבה עבור רופא העיניים, ומספקת תמונת מצב שלמה ומעודכנת לגבי עיניו של המטופל.
הממצאים שניתן לגלות בבדיקתOCT והשימושים העיקריים בה
צילום OCT מאפשר להדגים באופן מדויק את הרקמות שמעל הרשתית ומתחתיה, וכן את השכבות השונות בה. הצילום יכול להצביע על הצטברות נוזלים בין השכבות המרכיבות את הרשתית וניתן למדוד באמצעותו את השינוי שחל בעובי הרקמה עקב הצטברות הנוזלים.
הבדיקה מאפשרת לזהות תהליכים המתפתחים בעין ולעקוב אחריהם, וכן לאבחן מחלות של העין, בהן:
מחלות הקשורות בחלק המצוי במרכז הרשתית, מָקוּלה (Macula) – חלק זה אחראי לזיהוי עצמים ולאבחנה בצבעים ומאפשר פעולות כמו נהיגה, קריאה ותפקודי ראייה נוספים המצריכים דיוק. עם המחלות המאובחנות בבדיקת OCT נמנות ניוון רשתית (Macular Degeneration); ניוון מרכז הראייה הקשור בגיל (AMD); חור מקולרי ברשתית וכן בצקת מקולרית ברשתית – במקרה זה הבדיקה מאפשרת לערוך מעקב אחר הסובלים מבצקת של מרכז הראייה ומטופלים לצורך כך בהזרקות תוך-עיניות.
מחלות הקשורות ברשתית העין ((Retina כולה – בדיקת OCT מאפשרת לאבחן התפתחות מחלות כמו רטינופתיה סוכרתית (Diabetic Retinopathy) – מחלה כרונית של כלי הדם ברשתית הנגרמת על רקע מחלת הסוכרת מסוג 1 או מסוג 2; רטינופטיה על רקע איסכמי – חוסר באספקת דם למקולה; רטיניטיס פיגמנטוזה – מחלה הפוגעת ברשתית ומובילה לעיוורון בלתי הפיך; ממברנה אפירטינלית (ERM) – רקמה בלתי תקינה, מעין קרום המתפתח על פני מרכז הרשתית ועשוי לגרום להפרעת ראייה. כמו כן הבדיקה מאפשרת לאבחן מצבים של דלף ברשתית והיווצרות ציסטות וחורים ברשתית, לעקוב אחר שינויים ברשתית הנגרמים עקב לחץ דם גבוה, וכן אחר מחלות של כלי הדם ברשתית.
מחלות עיניים נוספות – צילום OCT מאפשר לאבחן מחלות כמו: גלאוקומה, לרבות מעקב אחריה ואחר הנזק שנגרם בעקבותיה לעצב הראייה; מחלות אוטואימוניות המתפתחות בעיניים; מחלות הפוגעות בעצב הראייה; גידולים תוך-עיניים דוגמת רטינובלסטומה או מלנומה – במקרים אלה הבדיקה מסייעת לעמוד על גודלו של הגידול ומידת התפשטותו, ולהעריך את השפעת הטיפול הניתן לצורך הקטנת הגידול.
אבחון מצב פְּנִים-העין לאחר הליכים כירורגיים או אחרים – לדוגמה בסיום טיפול בתכשיר נוגד דלקת; לאחר ביצוע ניתוח קטרקט ובמצבים שונים של עצב הראייה.
ההכנות הנדרשות לקראת בדיקת OCT
כפי שצוין לעיל, הבדיקה אינה פולשנית או מלווה בכאב, לכן אינה מצריכה הכנות מיוחדות. לפני ביצוע הבדיקה מקובל להזליף לעיני הנבדק טיפות להרחבת אישונים, כיוון שנמצא כי הדבר מסייע להשגת תוצאות משופרות ואיכותיות ביחס לבדיקה הנערכת ללא מתן הטיפות. צילום ה-OCT מבוצע חצי שעה לאחר הזלפת הטיפות.
השפעתן של טיפות הרחבת האישונים נעה בין שלוש לארבע שעות לאחר ביצוע הבדיקה. לפיכך, חל איסור לנהוג לאחר הבדיקה, בשל הסכנה הכרוכה בכך. בתום הבדיקה מומלץ לנבדק להרכיב משקפי שמש כיוון שאישונים לאחר הרחבה קולטים כמות רבה יותר של אור ביחס למצב הרגיל, והמטופל עשוי להסתנוור.
אופן ביצוע הבדיקה
בדיקת OCT, אשר משכהּ עומד על כעשר דקות, נערכת במרפאות עיניים או במכונים המתמחים בצילומי עיניים.
הבדיקה דומה לבדיקת אולטרסאונד, אך במקום בגלי קול המשמשים באולטרסאונד, בבדיקה זו נעשה שימוש בגלי אור – לייזר.
את הצילום מבצע טכנאי, ואין צורך בנוכחות רופא. במהלך ההדמיה נבדקת יעילותה, שכּן ישנן מחלות ובעיות בעין שעשויות להפריע למעבר קרני האור דרך העין, דוגמת קטרקט חריף, דימום תוך-עיני וכן עכירות גבוהה בקרנית העין.
תוצאותיו של צילום OCT נשמרות במחשב כך שהנבדק יכול לקבלן באופן דיגיטלי ולצפות בהן מרחוק, וכן ניתן להדפיסן בסמוך לאחר סיום הבדיקה.
פענוח ממצאי הבדיקה
רופא העיניים המטפל מקבל לידיו העתק של תוצאות בדיקת OCT שעבר המטופל, אשר מהוות כלי עזר משמעותי עבור הרופא. התוצאות מספקות מידע מעודכן ומדויק במקרים של חשד למחלת עיניים, או לגבי השלב שבו מצויה המחלה, שעה שכבר אובחנה. כמו כן ממצאי הבדיקה מלמדים על התסמינים והמאפיינים של הבעיה או המחלה בעין, עשויים לשפוך אור על הגורמים להיווצרותה ולסייע במאמצי הטיפול בה.
יצוין כי ממצאי הבדיקה מסייעים לא רק לרופא העיניים כי אם גם למטפלים ברפואה הבלתי קונבנציונלית, למשל ברפואת העיניים הסינית. בתחום זה, צילום OCT מהווה אחד הכלים המרכזיים לאבחון מגוון בעיות עיניים וטיפול בהן, כאשר פענוח ממצאי הבדיקה מאפשר להתחקות אחר התקדמות הטיפול ושיעור הצלחתו.
אוכלוסיות היעד אשר להן מומלץ לבצע את הבדיקה
בדיקת OCT מומלצת עבור אנשים המתמודדים עם מחלות בחלקה האחורי של העין – הרשתית והשכבה הדמית (Choroid) , שהיא רקמה דקה, עשירה בכלי דם, המכסה את מרבית שטחו של החלק הפנים-אחורי בגלגל העין. דוגמה למחלה כזו היא רטיניטיס פיגמנטוזה.
כמו כן מופנים לביצוע הבדיקה חולים במחלות העיניים גלאוקומה או קטרקט, לצורך מעקב אחר התפתחותן.
כאשר הבדיקה מבוצעת אחרי ניתוח קטרקט, ממצאי הצילום מסייעים להתחקות אחר מצב פנים-העין, להתרשם מהשפעת הניתוח ולבחון את מידת הצלחתו.
אוכלוסייה נוספת המופנית לביצוע צילום OCT היא מטופלים אשר להם מחלות רקע כמו סוכרת לסוגיה השונים או יתר לחץ דם, שבעקבותיהן עשויים להתפתח נזקים לעין או לעצב הראייה, ירידה בכושר הראייה ומחלות שונות הקשורות בעין.
כמו כן משמשת הבדיקה למעקב אחר העין לאחר שטופלה בתכשיר נוגד דלקת.
חשוב לציין כי בדיקת OCT ניתן לערוך מגיל צעיר, גם לילדים, ומקובל להפנות אליה כשהמטופל מתלונן על בעיה או קושי הקשורים בראייה או בעין ומתבטאים בתסמינים כמו טשטוש, יובש בעיניים, עצמים קטנים המפריעים לראייה (מעין זבובים) והידרדרות בכושר הראייה.
היות שבדיקת OCT מבוססת על כניסת קרני אור לעין באמצעות שימוש בטכנולוגיית לייזר, במצבים של מחלות או בעיות בעין אשר במסגרתם נוצרת הפרעה לחדירת האור לעין, כמו מבנה חריג של קרקעית העין, קטרקט בדרגה גבוהה או דימום בחלל העין – איכות הבדיקה נפגעת, תוצאות הצילום הן ברמה נמוכה, ויש להתייחס אליהן בהתאם. מטעם דומה הבדיקה מבוצעת לאחר מתן טיפות הרחבת אישונים למטופל, אשר השפעתן מאפשרת להגביר את איכות התוצאות המופקות מהצילום.
ככלל, הבדיקה בטוחה ואינה מתאפיינת בתופעות לוואי, להוציא התגובה המתרחשת בעקבות הזלפת הטיפות להרחבת אישונים, ומתבטאת בטשטוש ראייה זמני שנמשך שעות ספורות. כמו כן עשויה להתעורר רגישות לטיפות המתבטאת בתחושת גירוי בעיניים ובאודם בעיניים. בתגובות אלה ניתן לטפל על ידי תכשירים אנטי-אלרגיים.
אין צורך לערוך צילום OCT באופן פרטי. הבדיקה כלולה בסל הבריאות וניתן לבצעה במרפאות עיניים של קופות החולים או בתי החולים, או במכונים ייעודיים לצילומי עיניים.
כן. בשל הטשטוש הזמני בראיית הנבדק, הנמשך כמה שעות ונגרם עקב השימוש בטיפות להרחבת אישונים טרם ביצוע הבדיקה.
פרוצדורות שעשויית לעניין אותך
קשר עם

תודה! בקשתך נקלטה בהצלחה
קביעת תור אונליין בקלות ובמהירות
רק עוד כמה פרטים וסיימנו, אל תשכחו להביא את ההפנייה מרופא המשפחה שלכם וכרטיס מגנטי
