גלאוקומה
המדריך הרפואי והמעודכן לגלאוקומה – מהי, איך מטפלים וכיצד בוחרים מסגרת רפואית לטיפול שמרני או כירורגי?
גלאוקומה - המדריך עם כל המידע הרפואי והמעודכן
גלאוקומה (בעברית: בַּרְקִית) המכונה "גנב הראייה השקט", היא הסיבה השנייה בשכיחותה לעיוורון (שנייה לעיוורון מולד) בעולם המערבי. עד 3% מהאוכלוסייה ועד 10% מאוכלוסיית בני ה-65 ומעלה, סובלים מגלאוקומה (בעברית "ברקית"), קבוצה של מחלות שפוגעות בעצב הראייה וגורמות לנזק מתמשך באיכות הראייה (ובעיקר בשדה הראייה), שהולכת ומתדרדרת בחלוף השנים. במקרים חריפים – גלאוקומה תגרום לעיוורון מוחלט.
האבחון של גלאוקומה על פי תסמינים, מבוצע בדרך כלל כשכבר אפיקי הטיפול מוגבלים והנזק לעצב הראייה משמעותי. לכן, מומלץ לבצע בדיקות שגרתיות אצל רופא העיניים החל מגיל 40. איתור מוקדם של גלאוקומה או לחץ תוך עיני, עשויים לאפשר טיפול מהיר ומדוייק ומניעת התדרדרות.
מהי גלאוקומה?
גלאוקומה היא, כאמור, קבוצה של פתולוגיות שפוגעות בעצב הראייה ומביאות לירידה באיכות הראייה, בדרך כלל לצמצום שדה הראייה. הגורם הראשי לגלאוקומה הוא חסימה בדרכי הניקוז הטבעי של הנוזל התוך עיני, הגורמת לעלייה בלחץ התוך עיני. במקרים פחות שכיחים, נראה גלאוקומה במצב של לחץ תוך עיני תקין. מהלך אופייני של המחלה מקשה על אבחון שלה בתחילתו, שכן הפגיעה בראייה אינה מורגשת.
ביחד עם זאת, המחלה מחריפה עם השנים. היא אינה סימטרית בדרך כלל, ועלולה לפגוע בעין אחת, בשני העיניים בדרגות חומרה שונות או באותה בשתי העיניים באופן שווה. כיום, הטיפולים המוצעים למחלה אינם מרפאים, אלא רק מאטים את קצב ההתקדמות של הנזק לעצב הראייה. בגיל מבוגר קיימות מספר סכנות לעיניים, ביניהן קטרקט ועוד שלל בעיות עיניים נפוצות.
וידאו הסבר על גלאוקומה מטעם בית חולים איכילוב
מהו לחץ תוך עיני?
בתוך מבנה העין, נשמר לחץ טבעי המאפשר את המבנה העגול של העין. הלחץ מווסת על ידי כמויות הנוזל התוך עיני, הנוצר בלשכה האחורית של העין, אחראי על ניקוי ופינוי פסולת מהעין, ומנוקז דרך תעלה הממוקמת בין הקשתית לקרנית העין. הלחץ התוך עיני התקין נע בדרך כלל בטווח ערכים של בין 10 ל-22 מ"מ כספית, כשתהליך הייצור או הניקוז של הנוזל התוך עיני נפגמים, הלחץ התוך עיני אינו מווסת כהלכה, וזה הגורם העיקרי (אם כי לא היחיד) לגלאוקומה, בשל פגיעה בעצב הראייה עקב אותו לחץ.
גלאוקומה צרת זווית וגלאוקומה רחבת זווית
כאמור, ישנם סוגים רבים של גלאוקומה, אולם שני סוגים בולטים הם השכיחים:
1. גלאוקומה רחבת זווית או גלאוקומה פתוחת זווית, אחראית למעל 85% ממקרי הגלאוקומה. מדובר במצב כרוני שהתפתחותו איטית והדרגתית, והיא א-סימפטומטית בשלביה הראשונים. היא נגרמת בשל ניקוז לא תקין של הנוזל התוך עיני ללא גורמי מחלה נוספים. גלאוקומה צרת זווית היא גלאוקומה חריפה, המתרחשת באופן פתאומי ואקוטי עקב סגירת זווית הניקוז של הנוזל התוך עיני ועלייה חדה בלחץ התוך עיני.
2. גלאוקומה צרת זווית היא מצב חירום רפואי, הגורם לכאבי עיניים, ירידה פתאומית וחדה באיכות הראייה, רגישות לאור ועוד.
3. סוגים נוספים ופחות שכיחים של גלאוקומה הם גלאוקומה משנית (הנגרמת כתוצאה ממחלות רקע כמו דלקות עיניים חוזרות, נטילה קבועה של סטרואידים, סוכרת, וכדומה); גלאוקומה פיגמנטאלית (הנגרמת כתוצאה מנוכחות לא תקינה של מלנין בזווית ומעל קרנית העין); גלאוקומה מולדת; ועוד.
מה גורם לגלאוקומה ומי בסיכון?
כאמור, הגורם העיקרי לגלאוקומה הוא לחץ תוך עיני, ועל כן מומלץ לבצע בדיקות שגרתיות ולוודא כי הלחץ התוך עיני תקין. גורמים נוספים המקושרים לגלאוקומה הם:
• גיל: החל מגיל 40, השכיחות של גלאוקומה עולה
• מחלות רקע: יתר לחץ דם, סוכרת
• היסטוריה של ניתוחי עיניים או טראומות מקומיות בעין
• מוצא – אוכלוסיה ממוצא אפריקאי היא רגישה יותר לגלאוקומה
• תורשה והיסטוריה משפחתית – מוערך כי מי שיש להם קרובי משפחה מדרגה ראשונה שסובלים מגלאוקומה הם בעלי עד פי 8 יותר סיכוי לפתח גם הם את המחלה.
התסמינים של גלאוקומה
בגלאוקומה פתוחת זווית בדרך כלל אין סימנים מקדימים. ניתן לחיות עם לחץ תוך עיני גבוה ועצב ראייה פגוע מבלי לחוש בירידה באיכות הראייה גם במשך תקופה ארוכה.
הסיבוכים של גלאוקומה שאינה מטופלת
ככל שהמחלה מתקדמת, הפגיעה בעצב הראייה מחריפה, ומדובר בפגיעה בלתי הפיכה. איכות הראייה נפגעת באופן תמידי, ולא ניתן להשיב את המצב לאחור. כך, במקרים חריפים של גלאוקומה ניתן להגיע לעיוורון מוחלט, בהיעדר טיפול מתאים ובזמן.
אבחון גלאוקומה
בשל השכיחות של גלאוקומה ללא תסמינים, מומלץ להיבדק אצל רופא עיניים אחת לשנה מגיל 40 ואילך. אבחון גלאוקומה מתבצע לפי מספר בדיקות:
• בדיקת ראייה עם דגש על שדה הראייה
• בדיקת הלחץ התוך עיני
• בדיקה גוניוסקופית, להערכת זווית הלשכה הקדמית וניקוז הנוזל התוך עיני
• בדיקת קרקעית העין ומבנה עצב הראייה
הבדיקות לאבחון גלאוקומה יתחילו בדרך כלל מבדיקה שגרתית אצל רופא העיניים, ועשויות להמשיך לבדיקת אולטרה-סאונד של העין, ולעיתים גם בדיקות נרחבות יותר, כגון MRI או CT.
טיפולים שמרניים בגלאוקומה
במקרים של גלאוקומה בשלבים התחלתיים, עם פגיעה מועטה בשדה הראייה ונזק קטן לעצב הראייה, ניתן להאט את קצב ההתפתחות של המחלה או אף לבלום אותו לחלוטין באמצעות תרופות:
• טיפות עיניים שמשפיעות על הלחץ התוך עיני, על ידי ניקוז טוב יותר או ייצור מופחת של נוזל תוך עיני. מעל 80% מהסובלים מגלאוקומה מטופלים באמצעות טיפות עיניים
• תרופות אלפא ובטא אנטגוניסטיות שמשפיעות על קצב ייצור הנוזל התוך עיני
• אנזימים מקבוצת קרבוניק אינהידרז
• תרופות לכיווץ האישון
• פרוסטגלנדינים שמשפרים את יכולות ניקוז הנוזל התוך עיני
טיפולי לייזר בגלאוקומה
טיפולי לייזר משמשים לשיפור יכולת הניקוז של הנוזל בעין, ולאיזון הלחץ התוך עיני. צריבת אזורים בזוויות העין משפיעה על זווית הלשכה הקדמית באופן שמאפשר ניקוז יעיל יותר של הנוזלים, לצד נטילת תרופות או לאחר שהתגלה כי הטיפול התרופתי אינו מספק מענה לעצירת התקדמות המחלה.
במקרים של גלאוקומה בזווית צרה, ניתן לנקב את הקשתית באמצעות לייזר ובכך להשפיע באופן מיידי על הלחץ התוך עיני.
הטיפול בלייזר לגלאוקומה הוא תהליך זעיר פולשני, שאורך כחצי שעה ומאפשר לנוזלים העודפים במבנה העין לפעפע החוצה. השפעתו מהירה והוא מביא להקלה משמעותית במקרים מסויימים.
הטיפול הניתוחי בגלאוקומה
כשהטיפול השמרני לא מביא את התוצאות המצופות והליך זעיר פולשני בעזרת לייזר נשלל, חשוב לשקול ניתוח שמטרתו העיקרית הפחתת הלחץ התוך עיני.
ישנם מספר סוגים של הליכים כירורגיים מקובלים לטיפול בגלאוקומה:
• ניתוח פילטרציה – ההליך השכיח ביותר לטיפול בגלאוקומה, במהלכו נוצר נתיב עוקף לניקוז הנוזלים התוך עיניים במקום הנתיבים שאינם פועלים כהלכה.
• טרבקולקטומיה – הליך שכיח של ניקוב דופן העין באופן שמאפשר פיעפוע הנוזל התוך עיני אל מחוץ למבנה העין
• השתלת צינורית ניקוז – מאפשרת מעבר וניקוז מלאכותיים של הנוזל התוך עיני אל מחוץ לעין. סוג ומימדי הצינורית יקבעו את קצב הפעפוע החוצה של הנוזל התוך עיני. ההליך מיועד לחולי גלאוקומה קשים
• קריותרפיה (הקפאה) – בהליך זה, המבוצע במקרים חריגים וחריפים במיוחד, מוקפא האיבר האחראי על ייצור הנוזל התוך עיני.
איך בוחרים מסגרת רפואית לטיפול בגלאוקומה?
בין אם המהלך הטיפולי הנבחר הוא מהלך כירורגי, טיפול בלייזר או טיפול תרופתי, חשוב שכל מטופל יחוש שהוא מטופל על ידי איש מקצוע שמבין את מצבו ואת צרכיו וזמין להתאים את הטיפולים, לאבחן מורכבויות חדשות או לענות לצרכים רפואיים שעולים. את הליווי הרפואי בגלאוקומה יוכל כל אדם בישראל לקבל במסגרת הרפואה הציבורית.
מי שמחזיקים ביטוח רפואי משלים יכולים בדרך כלל גם לבחור בליווי רפואי פרטי בכיסוי חלקי או מלא של העלויות. היתרונות בבחירת מסגרת רפואית פרטית בטיפול בגלאוקומה הן מהותיות: בבחירת ליווי רפואי פרטי יכול המטופל לבחור את הצוות המטפל על פי ניסיונו המקצועי וחיבור אישי, הזמינות לשאלות ותמיכה והליווי הם צמודים יותר, ומתקני האשפוז והניתוח לעיתים חדישים יותר ביחס לאלה העומדים בשירות חלק מהמסגרות הציבוריות.
גלאוקומה אמנם שכיחה יותר במבוגרים מעל גיל 65, אבל נמצאו חולים גם מעל גיל 35 מי שיש לו היסטוריה משפחתית של גלאוקומה ואנשים חולי סוכרת
אין קשר בין הדברים, אפשרי לעבור טיפולים קוסמטיים בעיניים ומסביבן ואין איסור על כך למי שסובל מהמחלה.
הסימנים שמעוררים חשד הם הידרדרות הראייה, טשטוש בראייה, קושי במעבר מחושך לאור וכן ראיית הילה סביב מנורות כמו גם צמצום בשדה הראייה. במקרים של גלאוקומה חריפה תופיע אדמומיות בעין, דקירות חזקות וטשטוש עד למצב של בחילה.
מומלץ ללכת לבדיקות תכופות אצל רופא עיניים, לשמור על העיניים מפני נזקי שמש, להגן עליהן מפני פציעה או חבלה, לעבוד נכון מול המחשב ולא לעייף את העיניים, להמנע מעישון ולדאוג לאורח חיים בריא ופעיל
פרוצדורות שעשויית לעניין אותך
קשר עם

תודה! בקשתך נקלטה בהצלחה
קביעת תור אונליין בקלות ובמהירות
רק עוד כמה פרטים וסיימנו, אל תשכחו להביא את ההפנייה מרופא המשפחה שלכם וכרטיס מגנטי
