השתלת עדשה
השתלת עדשה - מתי יש צורך בהשתלת עדשה וכיצד ניתן להמנע מכך? כל המידע העדכני במאמר שלפניכם
השתלת עדשה - המדריך עם כל המידע הרפואי והמעודכן
העין היא איבר בעל מבנה מורכב, המעביר מידע בצורת אותות חשמליים אל המוח, שם מתפרשים האותות והופכים לתמונת המציאות שאנחנו רואים. עם השנים, איכות הראייה נפגמת בשל עיוותים במבנה העין, כמו למשל פגיעה ביכולת של עדשת העין לרכז את האור ולהעביר מידע מדוייק אל המוח. במקרה של פגיעה בתפקודן של העדשות בעין, קרני האור אינן ממוקדות והתמונה מטושטשת. העיוות בתפקוד העין נגרם בעיקר משינויים בקימורים הטבעיים של עדשת העין – כשהעדשה הופכת קמורה או קעורה יותר, מתפתחים רוחק או קוצר ראייה, וכאשר קימורי העדשה מתעוותים באופן בלתי שווה, נפגמת הראייה באופן שאנחנו מכנים אסטיגמציה, או "צילינדר".
במקרים של פגיעה באיכות הראייה, ניתן להרכיב משקפיים ש"מתקנים" באופן מכני את האופן שבו קרני האור מוגשות לעין, כך שהעיוות בקימורי העדשה יבוטל על ידי קמירות או קעירות מתאימה בעדשה שלפני העין. מי שאינו מעוניין להרכיב משקפיים או להשתמש בעדשות מגע, יכול עבור ניתוח לייזר לתיקון הראייה, בניתוח נעשה שימוש בקרני לייזר מדוייקות לתיקון העיוות בעדשה. במקרים של עיוות משמעותי של הראייה או קרנית דקה במיוחד, בדרך כלל לא ניתן לבצע ניתוח לייזר לתיקון הראייה. במקרה כזה, אפשרות נוספת שעומדת בפני המטופל הוא ניתוח השתלת עדשה חלופית.
במאמר זה תקראו על:
השתלת עדשה – מהו ההליך ולמי הוא מתאים?
הליך השתלת עדשה הינו הליך כירורגי המבוצע במרפאות רופאי עיניים המתמחים בביצוע ההליך, בעיקר כאשר המטופל אינו מתאים לניתוח לייזר (בשל מספר גבוה, קרנית דקה, עווית של הקרנית, יובש, אישונים רחבים, קרטוקונוס ועוד). הניתוח מתאים לבני 18-55, בעלי תשבורת ראייה (מספר) יציבה, אשר לא השתנתה לפחות שנה, שהם בריאים וללא מחלות עיניים, המעוניינים לשפר את ראייתם.
ההליך מתאים לבעלי "מספר גבוה", או לבעלי עיוות משמעותי בראייה. מספרי העדשות המלאכותיות הקיימות הם:
החל מדיופטר 3- עד דיופטר 24- לקצרי הראייה
והחל מדיופטר1+ עד לדיופטר 12+ לרחוקי הראייה.
וידאו על השתלת עדשה תוך עינית:
כיצד מבוצעת השתלת עדשה?
הליך השתלת עדשה הוא, כאמור, הליך קצר המבוצע בהרדמה מקומית ובאשפוז יום בלבד. לפני הניתוח נעשות בדיקות מקדימות: בדיקת מבנה העין, תקינות הקשתית והקרנית, ביומטריה למדידת אורך גלגל העין, צילומים ועוד. מטרת הבדיקות היא לחשב את הדיופטריות ("מספרים") של העדשה שיש ליצור עבור המטופל. עדשה חדשה מוזמנת עבור המטופל בסיום הבדיקות.
הניתוח נעשה בחדר סטרילי ומותאם, בדרך כלל במרחק של שבועיים בין עין לעין. במהלך הניתוח חותכים פתח זעיר בין גבול הקרנית עם לובן העין. את העדשה המלאכותית ממקמים בין עדשת העין הטבעית והקשתית, על גבי הקשתית, או בלשכה הקדמית בין הקרנית לקשתית (המיקום תלוי בסוג העדשה). העדשה הטבעית נשארת במקומה. בדרך כלל אין שימוש בתפרים.
לאחר הניתוח, המטופל נשאר להתאוששות למשך זמן קצר (בדרך כלל פחות משעה), ומשוחרר לביתו. לאחר ההליך חשוב לשמור על ניקיון העין ורצוי להמעיט בחשיפת העין לשמש ולהשתמש במשקפי שמש, אולם אין זמן החלמה או צורך להימנע מפעולות מסויימות בימים הראשונים.
יתרונות ניתוח השתלת עדשה
מי שמעוניינים לוותר על הרכבת משקפיים אולם הם אינם מתאימים לניתוח לייזר, עשויים למצוא באפשרות הניתוחים להחלפת עדשה יתרונות גדולים. הניתוח מהווה פתרון גם לקוצר ראייה גבוה, לרוחק ראיה גבוה ולטיפול בצילינדר, והוא מבוצע ללא תופעות לוואי כמו שיש בניתוח לייזר (יובש, סינוורים, הילות, עכירות, עיוות). הניתוח מבוצע בצורה בטוחה ועל סמך ניסיון קליני, ללא פגיעה ברקמות שכנות וסכנה לבריאות העין. במהלך הניתוח, העדשה מושתלת לצמיתות אך ניתן להחליף או להסיר אותה בקלות בהליך פשוט.
התוצאות לאחר הניתוח הן מדוייקות מאוד. ההחלמה היא מהירה וכמעט לחלוטין נטולת סיכויים לסיבוכים, אין צורך בתחזוקת העדשות החדשות מלבד נטילת טיפות עיניים בתקופה הראשונה שלאחר הניתוח, בתקופת ההחלמה.
בסופו של תהליך, מדובר בפתרון קבוע המספק ראייה טובה ככל האפשר, כאשר העדשה לא מורגשת בעין כלל.
השתלת עדשה בניתוח קטרקט
ניתוח קטרקט (בעברית: ירוד) הינו הליך כירורגי נפוץ מאוד, שבמהלכו מוסרת עדשת העין ומוחדרת עדשה חדשה. הניתוח מתאים למי שסובלים מעכירות בעדשת העין, פתולוגיה ששכיחותה הולכת ועולה באופן טבעי עם הגיל.
בניתוח קטרקט, שהוא כאמור הליך נפוץ בעל סיכויי הצלחה גבוהים מאוד וסיכויים נמוכים לסיבוכים, הרופא המנתח מסיר בעדינות את עדשת העין הטבעית, שעכירותה מפריעה לאיכות הראייה, ובמקומה משתיל עדשה סינטטית חדשה. במקרים רבים נבחר להשתיל עדשת מולטי פוקאל אשר כוללת בתוכה תיקון לעיוותי ראייה, או עדשות טוריות לתיקון אסטיגמציה ("צילינדר"). במקרים כאלה מהלך הניתוח לא רק פותר את העכירות בעדשה אלא גם משחרר את המטופל מהצורך להרכיב משקפי ראייה.
סיבוכים אפשריים של הניתוח
הליך השתלת עדשה נחשב הליך בטוח, המבוצע ללא הרדמה כללית ובמהירות, לעיתים קרובות ועל ידי רופאים בעלי ניסיון קליני רב. סיבוכים אפשריים לעיתים רחוקות הם קטרקט, פגיעה ברקמות הסמוכות, דלקת תוך עינית (נדיר ביותר) ותזוזה של העדשה המושתלת (ניתן להחזירה בהליך קל למקומה).
איך בוחרים מסגרת רפואית לביצוע הליך השתלת עדשה?
ניתוח השתלת עדשה מבוצע על ידי רופאי עיניים במסגרות ציבוריות ופרטיות. בדרך כלל יש יתרון לביצוע ההליך בקליניקה פרטית בשל הזמינות הגבוהה, הליווי הקרוב, הציוד שנוטה להיות חדשני והנוחות במהלך הניתוח ובהתאוששות. גמישות בלוח הזמנים תאפשר לכם לא רק לקבוע מי יבצע את ההליך אלא גם מתי (בניגוד לביצוע ניתוח החלפת עדשה במסגרת ציבורית).
חשוב לדעת כי ניתוחים להחלפת עדשה במסגרת ציבורית מבוצעים רק על פי התוויה רפואית של הרופא המטפל. לעומת זאת, בניתוח במסגרת פרטית ישנה השתתפות עד כדי כיסוי כלל העלויות על ידי ביטוחים פרטיים.
ייתכן מאוד! ניתוח השתלת עדשה מבוצע בהתאמה אישית של העדשה ומאפשר תיקון בעיוות הראייה בשל עיוות בצורת העדשה. הניתוח מביא לשיפור בראייה עד כדי ראייה טובה ללא משקפיים.
לא, בדרך כלל הניתוח נקבע בהפרשים של לפחות שבועיים בין עין לעין.
בשל ההכנה האישית של העדשה בדיוק על פי מבנה העדשה הקיימת בעין, ניתוח החלפת עדשה הוא ניתוח לא זול, שעלותו מתחילה בכ – 6,500 ₪. נזכיר שוב שמרבית הביטוחים הפרטיים מציעים שיפוי לעלות הניתוח במסגרת טיפולים אמבולטוריים מכוסים.
הניתוח להשתלת עדשה מאפשר תיקון של העיוות במבנה עדשת העין כפי שהיא ביום ביצוע ההליך. במקרה של עיוותים נוספים בעדשה, מה שמתרחש לעיתים לאורך החיים, ייתכן שיהיה צורך להחליף את העדשה ולהתקין אחת חדשה שמתאימה למבנה העדשה המשתנה. בדרך כלל, ניתוח להשתלת עדשה משפר את הראייה לחמש שנים ויותר.
הליך השתלת עדשה הינו הליך כירורגי המבוצע במרפאות רופאי עיניים המתמחים בביצוע ההליך, בעיקר כאשר המטופל אינו מתאים לניתוח לייזר
פרוצדורות שעשויית לעניין אותך
קשר עם

תודה! בקשתך נקלטה בהצלחה
קביעת תור אונליין בקלות ובמהירות
רק עוד כמה פרטים וסיימנו, אל תשכחו להביא את ההפנייה מרופא המשפחה שלכם וכרטיס מגנטי
