טחורים
טחורים – כיצד מזהים את הבעיה ומה ניתן לעשות כדי להחלים מטחורים? כל התשובות ועוד במאמר שלפניכם
טחורים - המדריך עם כל המידע הרפואי והמעודכן
טחורים הם מעין "כריות" של כלי דם הנמצאים באופן טבעי באזור הקצה התחתון של המעי הגס ובפי הטבעת. יש להם תפקיד חשוב בהשגת אטימה טובה של פי הטבעת והרקטום, והם מסייעים בשליטה על היציאות. בעיות בטחורים נוצרות כאשר כלי דם בהם נמתחים, מתרחבים יתר על המידה והופכים גדושים בדם. לעיתים קורה שכלי דם כאלה "צונחים" אל מחוץ לפי הטבעת, וגורמים קושי ודימום ביציאות. מקרים כאלה נובעים מסיבות רבות, ביניהן הריון ולידה, עצירות, הרגלים לא בריאים של מתן צואה, תזונה לקויה, חוסר בפעילות גופנית ועוד.
האבחון של בעיית טחורים עולה כאשר יציאות מלוות בכאב, בדרך כלל ניתן לאתר דם טרי בניגוב או באסלה. במקרים כאלה, ניתן לעיתים לחוש את הטחור משתלשל מפי הטבעת, כאשר מדובר בטחורים חיצוניים – אולם חשוב לדעת, כי במקרה של טחורים פנימיים הנמצאים ברקטום (המעי הגס) - לא ניתן לראות את הטחור או לחוש בו, והאבחון מבוצע רק על ידי סקירה באמצעות אנדוסקופ.
אורח החיים המודרני הפך את בעיית הטחורים לנפוצה מאוד, ההערכה היא שכמחצית מבני האדם בחברה המערבית יסבלו מטחורים לפחות פעם אחת במהלך חייהם. הבשורות הטובות הן ששינויים באורח החיים וטיפולים מתאימים במקרה של בעיות טחורים יחסכו מן הסובלים ימים, שבועות ולעיתים אפילו חודשים של כאבים וסבל.
לקביעת יעוץ פרטי מהיר עם כירורג בכיר התקשרו עכשיו 073-7583239
במאמר זה תקראו על:
- מהם טחורים ומה גורם להם?
- טחורים ופיסורה - מה ההבדל?
- אבחון טחורים - מהם התסמינים?
- טחורים פנימיים וטחורים חיצוניים
- טחורים בזמן הריון
- לפני ששוקלים ניתוח טחורים - שיטות להקלה
- טכניקות שונות להתערבות כירורגית בטחורים
- איפה אפשר לבצע את הניתוח?
- איך בוחרים מרכז רפואי ורופא מומחה לניתוח טחורים?
- ניתוח לכריתת טחורים
- מהן עלויות הניתוח
- הכנה לפני הניתוח
- מהלך הניתוח
- מה היתרונות של בחירה בניתוח טחורים פרטי?
מהם טחורים ומה גורם להם?
כשאנו אומרים טחורים (Hemorrhoids) אנו מתכוונים למגוון בעיות העלולות להתפתח ואשר קיימות אצל כולנו באזור הקצה התחתון של המעי הגס ובפי הטבעת. מגוון גורמים עלולים לגרום לכך שכלי דם בטחורים יהפכו גדושים יתר על המידה. כך למשל מי שנוהגים לשבת זמן ממושך על אסלת בית השימוש מגדילים את הסיכוי לטחורים, כך גם אצל מי שסובלים מלחץ דם גבוה, משלשול תכוף, מעצירות ועוד.
מצב של גודש יתר בכלי דם עלול לגרום לסימפטומים לא נעימים כגון דימום מפי הטבעת בעת מתן צואה, נפיחות סביב פי הטבעת, כאבים ועוד. סימפטומים דומים לאלה של טחורים עשויים להופיע גם במקרים של פיסורה, פיסטולה, דלקת באזור פי הטבעת ועוד. חשוב מאוד לפנות לפרוקטולוג שיוכל לקבוע באיזו מן הפתולוגיות מדובר, ואילו טיפולים יהיו יעילים על פי מאפייני המקרה.
מה ההבדל בין טחורים לפיסורה?
בעוד טחורים נובעים מגודש בכלי הדם, במקרה של פיסורה, הגורמת לתסמינים דומים, מדובר בקרע, סדק או פצע ברקמה הרירית שסביב פי הטבעת. פיסורה נגרמת על פי רוב מעצירות חריפה, כאשר הצואה הופכת נוקשה ופוצעת את פי הטבעת בדרכה החוצה מן הגוף. מכיוון שישנם, בין היתר, גם גורמים המשותפים לטחורים ופיסורה קורה ששתי הבעיות מופיעות במקביל. באופן דומה יש גם טיפולים המתאימים לטחורים ולפיסורה, כל עוד מדובר במקרים קלים.
חשוב להבין שלמרות הדמיון בסימפטומים ולמרות שהגורמים לשתי התופעות עשויים להיות זהים טחורים ופיסורה הם שתי פתולוגיות שונות לחלוטין. שתי התופעות אינן מסוכנות אך הן גורמות לסבל רב. ההערכה היא שבכל רגע נתון בין 20% ל-40% מן האוכלוסייה סובלים מטחורים או מפיסורה ובשל הדמיון בתסמינים לעיתים קשה להשיג אבחון מדויק. בדיקה אצל פרוקטולוג היא הדרך לקבוע אם מדובר בטחורים או פיסורה. פיסורה היא סדק או פצע בתעלת פי הטבעת אשר אינו נרפא. טחורים לעומת זאת הם כינוי להתרחבות של כלי דם דקים הנמצאים באיברים דמויי כריות, איברים ששמם הוא טחורים, הנמצאים אצל כל אחת ואחד מאתנו באזור פי הטבעת, מן הצד הפנימי והחיצוני שלו.
גם טחורים וגם פיסורה עשויים להיגרם מיציאות קשות. במקרה של טחורים היציאה הקשה גורמת לנו לשבת זמן רב בשירותים ולהפעיל כוח, באמצעות שרירי הבטן, על אזור פי הטבעת. הפעלת העומס למשך זמן ממושך גורמת לכלי דם בטחורים (אותן כריות הנמצאות באזור פי הטבעת) להתמלא יתר על המידה בדם ולהפוך תפוחים, גדושים ונוחים להתפקע ולזלוג. מרגע זה עשויות להתחיל מגוון בעיות כגון כאב בעת מתן צואה, קושי לשבת, תחושת אי נוחות באזור פי הטבעת ופנים הישבן, בליטה החוצה מפי הטבעת של חלק מן הטחורים הגדושים בדם, דימום בעת מתן צואה, הפרשה מפי הטבעת ועוד.
במקרה של פיסורה לעומת זאת, הנזק נגרם לא בשל הישיבה הממושכת בשירותים והעומס המופעל על אזור פי הטבעת אלא פשוט בגלל פציעה של פי הטבעת על ידי גלל קשה העובר דרכה. פי הטבעת הוא אזור בו פצעים נרפאים לאיטם, מה גם שאם היציאות ממשיכות להיות קשות כל מתן צואה גורם לפתיחה מחודשת של הפצע או הסדק באזור וכך נמנעת החלמתו. הסימפטומים של פיסורה עשויים להיות דומים לאלה של טחורים, לא תהייה בליטה אל מחוץ לפי הטבעת אולם תיתכן נפיחות באזור, הדימום יהיה בעת מתן צואה, בדרך כלל לא תהיה הפרשה מפי הטבעת שלא בעת מתן צואה כפי שקורה לעיתים במקרה של טחורים.
אבחון טחורים - מהם התסמינים?
טחורים גורמים למגוון תסמינים כתלות במיקומם ודרגת החריפות שלהם. טחורים פנימיים בדרך כלל קשה יותר לאבחן, גם מפני שהתסמינים עדינים יותר – וגם מפני שקשה לראות או לחוש בהם, אלא בבדיקה אנוסקופית.
התסמינים שיעלו את האפשרות כי מדובר בטחורים הם, מן הקל אל הכבד:
- תחושת גרד מקומית בפי הטבעת
- נפיחות מסביב לפי הטבעת
- כאב בזמן מתן צואה, ברמות משתנות – החל מכאב קל ועד כאב חריף שאינו חולף לאחר היציאה
- דימום – בטחורים פנימיים לעיתים דימום קל בניגוב, בטחורים חיצוניים חריפים ניתן לזהות כמות גדולה של דם טרי באסלה
- אי נוחות מקומית, עד כדי קושי לשבת בשל הכאב באזור הרקטום
- התפתחות דלקת מקומית
טחורים פנימיים וטחורים חיצוניים
אותן כריות עמוסות כלי דם המכונות טחורים נמצאות הן באזור החיצוני של פי הטבעת (גלויות לעין) והן באזור התחתון של המעי הגס (הרקטום). הטחורים הגלויים לעין מכונים טחורים חיצוניים. טחורים חיצוניים נוצרים סביב פי הטבעת, הם גלויים לעין ונראים כבליטה מסביב לסוגר. טחורים כאלה גורמים לאי נוחות וגרד, ללא טיפול עלולים להפוך דלקתיים ולגרום לתסמינים קשים יותר כגון קושי לשבת, כאבים בעת מתן צואה ודימום.
טחורים פנימיים הם כאלה הנוצרים בתוך הרקטום, כך שלא ניתן לראותם במבט על פי הטבעת מבחוץ. טחורים פנימיים ניתן לראות ולאבחן רק בבדיקת אנדוסקופיה המתבצעת באמצעות אנדוסקופ (צינור קשיח המכיל מצלמה זעירה ומאפשר צפייה בחלק הפנימי של הרקטום והאזור התחתון של המעי הגס).
לעיתים קורה שכלי דם גדושים במצב של טחורים פנימיים "צונחים" אל מחוץ לפי הטבעת. במצב כזה הטחורים עדיין נחשבים פנימיים למרות שניתן להבחין בכלי הדם שצנחו, זאת משום שהתערבות כירורגית לטיפול בטחורים כאלה יבוצע באזור פנימי, האזור התחתון של המעי הגס.
טחורים בזמן הריון - אחת הבעיות הנפוצות
אחד הגורמים לטחורים הוא לחץ דם גבוה. אצל נשים רבות ישנה עליה בלחץ הדם בתקופת ההריון, במיוחד בשלושת החודשים האחרונים. מצב של לחץ דם גבוה לאורך זמן במהלך ההריון עלול לגרום לטחורים פנימיים, חיצוניים או שניהם גם יחד. ישנן נשים הסובלות מעצירות במהלך ההריון ואצל הרבה נשים מתפתחת עצירות לאחר הלידה, מצב כזה גם הוא עלול לגרום לטחורים.
כדאי לציין גם שטחורים הם אופייניים לאחר לידה, בפרט אצל נשים שחוו לידה ארוכה בשלב צירי הלחץ. ההפעלה הממושכת של השרירים באזור גורמת לא אחת להופעת טחורים, לעיתים לשילוב של טחורים וקרע בפי הטבעת – הוא פיסורה.
לפני ששוקלים ניתוח טחורים - שיטות להקלה וטיפול עצמאי
אחד המפתחות לטיפול יעיל בטחורים, הוא מהירות האבחון ותחילת הטיפול, מרגע הופעת התסמינים. זאת, בשל נטיית הבעיה להחריף באופן חד ומהיר. מי שנוקטים פעולה מיד עם הופעת התסמינים הראשונים עשויים במקרים רבים להביא להקלה משמעותית, למנוע החמרה ולעיתים קרובות אף להביא לניקוז טבעי של גודש מכלי הדם ללא התערבות כירורגית.
כאשר מתעורר חשד לטחורים מומלץ לשנות את הרגלי התזונה ומתן הצואה. תפריט עתיר סיבים תזונתיים, שתיה מרובה של מים וצריכת מזונות קלים לעיכול יסייעו להשגת יציאות רכות. מתן צואה ללא מאמץ וישיבה קצרה על האסלה עשויים להביא לשיפור מהיר למדי במצב. לעיתים ניתן להיעזר במשחות ובנרות רקטליים המפחיתים מן הכאב ומסייעים להשיג יציאות קלות.
טכניקות שונות להתערבות כירורגית בטחורים:
כאשר בעיית הטחורים הופכת חמורה עד כדי כך שכבר לא ניתן להתמודד עימה ללא התערבות כירורגית ישנן טכניקות שונות להסרת האזור בו כלי הדם הגדושים.
- בטיפול בטחורים בחשמל, או אלקטרו-תרפיה, נעשה שימוש בזרם חשמלי נמוך כדי לטפל במגוון בעיות. טיפול בחשמל עשוי לאפשר כיווץ ושיתוק כלי דם גדושים בטחורים הפנימיים או החיצוניים. בהמשך, הטחורים מתנוונים ונושרים באופן טבעי וכך נחסך הצורך בהתערבות כירורגית נרחבת.
- בקשירת טחורים מונחת גומייה אלסטית קטנה והדוקה על בסיס האזור הגדוש בדם. גם בשיטה זו הפסקת זרימת הדם אל האזור הבעייתי מביא להתנוונות ונשירה טבעית.
- הטרשת טחורים היא שיטה לחסימת ורידים באמצעות הזרקת תמיסה הגורמת לדפנות הווריד להתעבות. בהטרשת טחורים נחסמים הוורידים המובילים דם אל האזור הגדוש. גם בשיטה זו החסימה גורמת להתנוונות ונשירה טבעית של האזור הבעייתי.
- צריבת כלי דם היא שיטה לחסימת כלי דם תוך שימוש בלייזר המאפשר חימום עז ומדוייק של אזור בגודל זעיר. צריבת כלי דם המובילים אל טחורים גדושים יחסום את זרימת הדם אליהם ויגרום להם לנשור בתוך ימים ספורים.
- הקפאת כלי דם או רקמות מכונה Cryosurgery. בהקפאת טחורים נעשה שימוש בגז או נוזל בטמפרטורה נמוכה מאוד כדי להקפיא את האזור בו כלי דם גדושים ולהביא לנשירתו.
ישנן שיטות כירורגיות נוספות לטיפול בטחורים כגון קשירת טחורים תוך סיוע במכשיר דופלר (לאיתור מקור זרימת הדם אל כלי הדם הגדושים), ניתוח להסרת טחורים, ניתוח להסרת קריש דם שנוצר בטחורים ועוד.
כאבים עזים ותקופת החלמה ממושכת לאחר הניתוח הם חלק מהסיבוכים של גישות הטיפול
המסורתיות בטחורים, כמו כריתת טחורים. מחקר ניסיוני חדש מציע טיפול פורץ דרך בטחורים –
שימוש בקרן לייזר.
המחקר, שבוצע על ידי צוות חוקרים אוסטרלי, בדק את הטיפול החדשני על 30 חולים עם טחורים
שלא החלימו לאחר הטיפול השמרני. המחקר הראה הקלה משמעותית בכאב לאחר הטיפול בלייזר,
הן באופן כללי והן בעת עשיית צרכים. בנוסף, המחקר הראה כי המטופלים צרכו משמעותית פחות
תרופות ממשפחת האופיואידים לשיכוך כאבים (תרופות חזקות העלולות לגרום בין השאר
להתמכרות). בנוסף להקלה בכאב, זמן ההחלמה והחזרה לשגרה לאחר הטיפול היה נמוך
משמעותית מהטיפול המסורתי. במעקב ארוך טווח, נראה היה שתסמיני הטחורים ומדדי איכות חיים
רבים השתפרו אודות לטיפול.
מחקר ניסיוני זה הדגים אופציית טיפול אפשרית עתידית נוספת לטחורים, מצב רפואי שכיח המשפיע
על כ-4-25% מהאוכלוסייה. עם זאת, חשוב להדגיש כי זהו מחקר ניסיוני שבוצע על 30 מטופלים
בלבד ומחקר נוסף על השיטה צריך להיעשות על מנת שהטיפול יכנס לשגרת הטיפולים בטחורים.
למחקר - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35584917/
איפה ניתן לעבור ניתוח להסרת טחורים?
ניתוחי כריתת טחורים מבוצעים בכל בתי החולים הציבוריים, מכונים רפואיים, מרפאות ובתי חולים פרטיים, כמו גם בקליניקות של פרוקטולוגים בהם קיים חדר ניתוח המשמש בעיקר להליך כירורגי של הסרת טחורים.
איך בוחרים מרכז רפואי ורופא מומחה לניתוח טחורים?
כמו שנכון לגבי כל הליך כירורגי מומלץ, אם ניתן, לנצל אפשרות לבחור היכן לעבור את הניתוח ומי יהיה הרופא המנתח. למכונים וקליניקות המתמחים בניתוחי הסרת טחורים עשויה להיות עדיפות, ישנן גם מחלקות בבתי חולים פרטיים וציבוריים להן מונטין בתחום הכירורגיה הפרוקטולוגית. ככל שהדבר נוגע לרופא המנתח יש לוודא שמדובר במומחה לפרוקטולוגיה הידוע כבעל ניסיון רב בביצוע הליך כירורגי להסרת טחורים.
הכנה לקראת ניתוח טחורים
כבכול הליך כירורגי המבוצע בהרדמה מלאה גם לפני ניתוח טחורים יש לבצע בדיקות דם, צילום חזה ובדיקות לב. לעיתים יהיה צורך בבדיקה אנדוסקופית ואלי גם קולונוסקופיה כדי לשלול מחלות מעיים (כגון דלקת או פוליפ). יש להיות בצום לפחות 6 שעות לפני הניתוח. לפני הכניסה לחדר הניתוח מרוקן המעי באמצעות חוקן. מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה (מדללי דם כמו אספירין או קומדין) יפסיקו נטילת תרופות אלה לקראת הניתוח, כל זאת בתיאום עם הרופא המטפל וקרדיולוג שיוכל לקבוע תרופות חלופיות לפי הצורך.
חשוב להבין שהכנה לקראת ניתוח טחורים מתחילה בשלב האבחון עת בה יש לקבוע בוודאות אם אכן מדובר בטחורים או בפיסורה. הטיפול בפיסורה עשוי להיות אף הוא כירורגי אולם מטרתו שונה בתכלית. בעוד בניתוח טחורים המטרה היא להסיר אזורים בהם כלי הדם שהפכו תפוחים וגדושי דם, הרי בפיסורה המטרה היא לסייע באיחוי הסדק או הפצע שנוצר בפי הטבעת.
בשלב האבחון תתקבל גם החלטה אם בכלל נחוץ ניתוח טחורים כדי לטפל בבעיה. במקרים רבים של טחורים ניתן לנסות לטפל תחילה ללא ניתוח. כך למשל ניתן לבחור להניח קשירות גומי זעירות בבסיס טחורים פנימיים כך שאספקת הדם אליהם תפסיק והם ינשרו תוך זמן קצר (מספר ימים) טיפול כזה עשוי לגרום לאי נוחות, דימום ואף כאב.
טיפול נוסף בטחורים ללא ניתוח מכונה "סקלרותרפיה" ובו מוזרקת תמיסה כימית אל בסיס אזור כלי הדם התפוחים במטרה לכווץ אותם. טיפול זה נחשב יעיל פחות מקשירות גומי אולם אי הנוחות והכאב הכרוכים בו גם הם פחותים. ניתן לנסות לטפל בטחורים ללא ניתוח באמצעות לייזר, אור אינפרה אדום או חום, מדובר בטיפול חדשני יחסית אודותיו טרם הצטבר מידע רב וניסיון. רק אם טיפולים שאינם כירורגיים לא עלו יפה או כשמדובר במקרה חמור של טחורים, ייקבע תור לביצוע ניתוח להסרת טחורים.
ביום ביצוע ניתוח הטחורים יתקבל המנותח לאשפוז, יש להגיע עם כל המסמכים הדרושים לשם כך, כולל טופס 17 מקופת החולים (לאשפוז יום כירורגי). אל הניתוח יש להגיע בצום של שש שעות לפחות, בערב לפני הניתוח יבוצע לפעמים חוקן בבית (הכל לפי הנחיות הרופא המטפל), יש להימנע מאכילת פירות וירקות ומזונות עשירים בסיבים במהלך יומיים לפני הניתוח. כשבוע לפני הניתוח תופסק בדרך כלל נטילת תרופות נוגדות קרישת דם, תרופות חלופיות יינתנו לפי תיאום עם הרופא המטפל (תרופות נוגדות קרישת דם ניטלות בדרך כלל בשל מחלות לב לכן התיאום יהיה עם הקרדיולוג המטפל).
נטילת תרופות קבועות ותרופות הרגעה תימשך כרגיל או תהיה כפופה לשינויים, הכול בהתאם להנחיות הצוות הרפואי כאשר החלטות בנושאים אלה תתקבלנה על ידי רופא מומחה בפרוקטולוגיה כאשר הוא מתייעץ עם רופאים מטפלים אחרים במידת הצורך. בבוקר יום הניתוח יש להתרחץ היטב ולהסיר איפור, לק מן הציפורניים ותכשיטים מן הגוף. לפני העברה לחדר הניתוח יסיר המטופל את בגדיו וילבש חלוק של בית החולים.
מהלך ניתוח להסרת טחורים
לאחר ביצוע החוקן מועבר המנותח לחדר ניתוח המאוייש ברופא מנתח, עוזר מנתח, רופא מרדים וצוות אחיות. המטופל מורדם והניתוח עצמו, הליך פשוט למדי, נמשך בדרך כלל כחצי שעה עד שעה בלבד. לאחר הניתוח, ובשל העובדה שהוא מבוצע בהרדמה כללית, נהוג להשאיר את המנותח בהשגחה למשך 24 שעות. בימים שלאחר הניתוח אוכלים מזון רך, מרבים בשתייה ונוטלים משככי כאבים לפי הצורך.
בדרך כלל נדרש בין שבוע לשבועיים עד להחלמה מלאה מן הניתוח. מומלץ להרבות באמבטיות חמימות, במיוחד לאחר מתן צואה. יש להימנע ממאמץ פיזי עד להחלמה מלאה.
לאחר ניתוח להסרת טחורים תהיה שהייה בת כשעתיים בחדר התאוששות ואז יועבר המנותח למחלקה להמשך אשפוז. במידה ויהיו כאבים יינתנו תרופות שיכוך כאבים על פי הצורך. במשך מספר שעות לאחר ניתוח להסרת טחורים ייתכנו תופעות כגון טשטוש, בחילה והקאה, כל זאת כתגובה לחומרי ההרדמה.
לאחר הניתוח מותר יהיה לאכול רק מזון רך, הכול בהתאם להוראות הצוות הרפואי. אין לרדת מן המיטה ביום של הניתוח. ביום שלמחרת הניתוח ניתן לרדת מן המיטה וגם להתקלח. בדרך כלל משתחררים הביתה כ-24 שעות לאחר ניתוח טחורים. בעת השחרור מקבלים מכתב ובו הנחיות להמשך הטיפול ודברים שיש להקפיד עליהם בימים הקרובים.
בדרך כלל יינתן זימון לביקור במרפאה כשבוע לאחר ניתוח טחורים לשם ביקורת. לאחר הימים הראשונים בהם מומלץ לאכול רק מזונות רכים, בדרך כלל אין מגבלות לתזונה לאחר ניתוח טחורים. מומלץ לאכול הרבה פירות וירקות ולהרבות בשתייה. במקרים של עצירות לאחר ניתוח טחורים חשוב להשתמש בתרופות מרככות צואה לפי הנחיות הרופא הפרוקטולוג המטפל (למשל, כף אחת ליום של שמן פרפין).
טיפול בפצע שנותר לאחר הסרת הטחורים הוא חשוב מאוד. יש לבצע מספר שטיפות ביום במים וסבון, במיוחד לאחר מתן צואה. מומלץ לנגב את האזור מדי פעם במטלית לחה נטולת אלכוהול, חשוב להימנע מניגוב בנייר (ניגוב בנייר מייבש את האזור ועלול גם לגרום לגירוי ולשריטות). את ההפרשות מן הפצע ניתן לספוג באמצעות חבישה בפדים יבשים. חשוב להימנע ממריחת משחות כלשהן על האזור המנותח. דימום קל מן האזור הוא תופעה שכיחה בימים שלאחר ניתוח טחורים אולם אם הדימום מתחזק יש לפנות ללא דיחוי אל הרופא המטפל וכך גם אם יש נפיחות ההולכת וגוברת, מלווה בכאבים. תופעות מעין אלה עלולות להעיד על התפתחות זיהום.
אי נוחות וכאבים עמומים ייתכנו במשך חודש לאחר ניתוח טחורים. אין לחזור לעסוק בפעילות גופנית מאומצת ויש להימנע משחייה בים או בבריכה ומהרמת משאות כבדים עד לריפוי מלא. במקרה של כאבים ניתן להיעזר במשככי כאבים רגילים שניתן לרכוש ללא מרשם, כגון אופטלגין ואקמול.
ניתוח לכריתת טחורים
במצב חמור של טחורים (טחורים ברמה 3-4) ייתכן שלא יהיה מנוס מביצוע ניתוח להסרת טחורים, Hemorrhoidectomy. ניתוח כזו נעשה בהרדמה כללית ובדרך כלל ניתן להשתחרר מבית החולים באותו יום או ביום למחרת. מדובר בהליך כירורגי מסורתי של הסרת האזורים הבעייתיים באזור כלי הדם הגדושים, בהתערבות כירורגית ישירה.
לא תמיד יש צורך בניקוי המעי באמצעות חוקן לפני ניתוח להסרת טחורים. צום של שש שעות נדרש לפני הניתוח ולעיתים, לפי המלצת המנתח, יהיה צורך להפסיק ליטול תרופות מדללות דם. ישנם מקרים בהם ניתוח להסרת טחורים יבוצע בהרדמה מקומית אם כי על פי רוב הניתוח יבוצע תחת הרדמה מלאה. לעיתים נעשה במהלך ניתוח להסרת טחורים שימוש במכשיר דופלר המסייע בזיהוי העורקים המספקים דם לטחורים. שימוש במכשיר דופלר מבטיח קשירה מדויקת והפסקת אספקת הדם לטחור לפני שמבוצעת הסרתו הכירורגית באמצעות סכין מנתחים. ניתוח להסרת טחורים מתאים לכריתת טחורים פנימיים או חיצוניים כמו גם טחורים פנימיים אשר צנחו החוצה. חשוב להשתמש בתרופות מרככות יציאות בתקופה בת שבועיים עד שלושה ממועד ביצוע ניתוח להסרת טחורים.


טחורים (hemorrhoid) נוצרים עקב לחץ מוגבר בכלי הדם הטחוריים, המביא להתמלאותם, התרחבותם והתנפחותם עד להיווצרות בליטות באזור פי הטבעת ובחלק התחתון של הרקטום. טחורים פנימיים מצויים בחלק הפנימי לפי הטבעת, ואילו טחורים חיצוניים ממוקמים מחוצה לו. טחורים מהווים בעיה נפוצה ביותר הן בקרב נשים והן בקרב גברים, כאשר קרוב ל-50% מהאוכלוסייה בגיל 50 ומעלה יסבלו מטחורים.
התסמינים לטחורים כוללים בליטות חיצוניות על גבי פי הטבעת ובסביבתו, כאבים, תחושת צריבה, עקצוץ וגרד בפי הטבעת, צואה דמית, פעילות מעיים בלתי תקינה (עצירות או שלשולים), הפרשות ריריות ואף דימום. התסמינים מופיעים בהדרגה ובהתאם לחומרת המצב, כאשר קיימות 4 דרגות חומרה בטחורים. טחורים כואבים, צורבים ושורפים מצרכים אבחון וטיפול רפואי.
קיימות כמה דרכים להקלה על כאבי טחורים. ניתן להשתמש בתחבושות קרות או פדים קפואים, שכן קירור האזור מסייע להפחתת הכאב. ניתן לבצע טיפול באמבט ישיבה, במהלכו יושבים באמבט מים פושרים למשך 15-20 דקות ביום. טיפול זה מסייע לכיווץ הטחורים והקלה במתן הצואה. הקפדה יתרה על היגיינה, הכוללת שטיפה ידנית מספר פעמים ביום, מונעת אפשרות לזיהומים ודלקות, ומעניקה הקלה מידית בטחורים.
בדרגות חומרה נמוכות, טחורים עשויים להיעלם מעצמם, עם טיפול סימפטומטי בלבד, לאחר מספר שבועות. עם זאת, דרגות חומרה גבוהות יותר מצריכות טיפול רפואי פולשני ואף כירורגי. תקופת ההחלמה משתנה ממטופל למטופל ובהתאם לשיטת הטיפול, ונעה בין כמה ימים למספר שבועות.
לטיפול בטחורים מרכיב התנהגותי-מניעתי ומרכיב רפואי. בשלב הראשוני, הטיפול נעשה באמצעות תרופות סבתא וטיפולים ביתיים וטבעיים נגד טחורים. לדוגמא, אמבטיות ישיבה, תחבושות קרות, שטיפות מרובות, שינוי תזונתי, שימוש בתכשירים וחומרים טבעיים להקלה סימפטומטית ועוד. ניתן להשתמש קרמים, נרות או משחות, המכילים חומרים מאלחשים ומשככי כאב, וכן רכיבים המסייעים לכיווץ הטחורים ולשיקום רקמות העור.
קשר עם

תודה! בקשתך נקלטה בהצלחה
קביעת תור אונליין בקלות ובמהירות
רק עוד כמה פרטים וסיימנו, אל תשכחו להביא את ההפנייה מרופא המשפחה שלכם וכרטיס מגנטי
