בדיקת מי שפיר
מה תרומתה של בדיקת מי שפיר? מתי כדאי לבצע אותה ומתי ניתן לוותר עליה? כמה עולה בדיקת מי שפיר? ועוד מידע רפואי שכדאי לקרוא לפני שבוחרים רופא
בדיקת מי שפיר - המדריך עם כל המידע הרפואי והמעודכן
הרפואה הציבורית בישראל כוללת מעקב הריון החל מבדיקת הדופק בשבוע השמיני, ועד ללידה בין השבועות 38-42 של ההריון בדרך כלל. כל אישה זכאית לסל הבדיקות של מעקב ההריון, הכולל בדיקות מעקב אחר התפתחות העובר (בעיקר באמצעות אולטרסאונד), בדיקת שקיפות עורפית (בהשתתפות עצמית), בדיקות סקר ותבחין, בדיקת העמסת סוכר לאבחון סוכרת הריון, ובדיקת סיסי שילייה או דיקור מי שפיר עבור נשים בהריון שנמצאות בקבוצת סיכון (כמו למשל נשים בנות 35 ומעלה).
למה חשוב לבצע בדיקת מי שפיר: בדיקות המעקב מבוצעות במהלך ההריון על מנת לוודא התפתחות תקינה של העובר, להבטיח שההריון יסתיים בלידת תינוק בריא וללא מומים, ולזהות, מוקדם ככל האפשר, מצבים העשויים לחייב התערבות רפואית למען שמירה על שלום האישה והעובר. ישנן בדיקות הנחשבות בדיקות שבשגרה וישנן כאלה שניתן לבצע בנוסף, אם וכאשר מתעורר הצורך.
בדיקת מי שפיר שייכת למשפחת הבדיקות המבוצעות רק במקרה הצורך ולנשים בקבוצת הזכאיות לבדיקה. גם אז, הבדיקה מבוצעת בהשתתפות עצמית. ביחד עם זאת, מדובר בבדיקה נפוצה שנשים רבות בוחרות לבצע אותה על מנת לוודא מבנה גנטי תקין של העובר ולהבטיח שהוא אינו סובל ממחלות על רקע עיוותים כרומוזומליים. אגב, בבדיקת מי השפיר נבדק גם מין העובר בוודאות קרובה ל-100%.
במאמר זה תוכלו לקרוא על:
- מהי בדיקת מי שפיר?
- מטרת הבדיקה
- דיקור מי שפיר - במרפאות הקופה או במרפאה פרטית?
- מתי מומלץ לבצע בדיקת דיקור מי שפיר?
- אופן ביצוע הבדיקה
- עלויות בדיקת מי שפיר והשתתפות במימון מקופות החולים
- כשאין המלצה לבצע בדיקת מי שפיר - האם כדאי לבצע אותה בכל זאת?
- האם בדיקת מי שפיר היא מסוכנת או בעלת השלכות?
- האם יש תחליף לבדיקת מי השפיר?
בווידאו: על בדיקת מי שפיר עם ד"ר גדי בן שטרית
מהי בדיקת מי שפיר?
בדיקת מי שפיר מכונה גם דיקור מי שפיר ובאנגלית amniotic fluid test או Amniocentesis. בבדיקה נשאבת כמות זעירה של מי שפיר כך שניתן יהיה לחקור את הרכבם ולהסיק מן התוצאות מגוון מסקנות, בין היתר אודות פגמים גנטיים דוגמת תסמונת דאון, אנמיה חרמשית, סיסטיק פיברוזיס ועוד.
מי השפיר הם הנוזל הממלא את שק ההריון ומשמש להגנת העובר המתפתח ברחם מפני זעזועים. בתחילת ההריון מי השפיר מורכבים בעיקר ממים, בהמשך נוספים להם חלבונים, פחמימות, שומנים, אלקטרוליטים וחומרים נוספים המסייעים להתפתחות העובר. במהלך השליש השני להריון מי השפיר מכילים נוזלים חוץ תאיים המפעפעים החוצה מעור העובר.
בשליש השלישי להריון, כאשר כליותיו של העובר מתחילות לפעול, העובר בולע את הנוזל שסביבו ופולט שתן ההופך המרכיב העיקרי במי השפיר. חשוב כמובן להיות במעקב ולבדוק שאין מצב של מיעוט מי שפיר או ריבוי מי שפיר.
בבדיקת מי שפיר שואבים, באמצעות מזרק עדין, כמות קטנה של מי שפיר. מניתוח דוגמית זו ניתן ללמוד רבות אודות מצב העובר, זאת מכיוון שמצויים בה תאים משק ההריון, מעור העובר וממערכות השתן, הנשימה והעיכול שלו. תאים מגוף העובר יכולים לשמש לקביעת הקrיוטיפ שלו (מיפוי מערכת הכרומוזומים) ולגלות אנומליות. עוד ניתן לזהות פגמים קטנים ב-DNA. בדיקת מי שפיר מסייעת גם לקביעת מידת הבשלתה של מערכת הנשימה, לזהות זיהומים ועוד.
כאמור, בבדיקת מי השפיר ניתן גם לזהות בוודאות את מין העובר על פי ניתוח כרומוזומי המין של העובר – זאת, בניגוד להערכת מין העובר ברמת וודאות גבוהה (אך לא מוחלטת) על פי איברי המין הנסקרים בצפייה במהלך בדיקת אולטרסאונד במעקב ההריון השגרתי אצל הרופא.
מה מטרת הבדיקה?
בדיקת מי שפיר מבוצעת בעיקר כדי לשלול ליקויים גנטיים, ולאפשר זיהוי מוקדם של בעיות כגון תסמונת דאון, סיסטיק פיברוזיס, אנמיה חרמשית, תסמונת טרנר, טאי זקס ועוד. כל זאת באמצעות סקירה של הכרומוזומים והגנום.
בנוסף, הבדיקה מאפשרת זיהוי מחלות תורשתיות (באמצעות הפקת DNA מתוך תאים שמקורם בגוף העובר). בדיקת מי שפיר מבוצעת בדרך כלל בין השבועות 15 - 20 להריון. בדיקת מי שפיר אשר מבוצעת בשבועות 22 - 24 תכלול גם בדיקת חלבון עוברי שמטרתה שלילת מומים פתוחים בדופן הבטן של העובר או במערכת העצבים המרכזית שלו.
דיקור מי שפיר - מה היתרונות במרפאה פרטית?
בדיקת דיקור מי שפיר כלולה בסל הבריאות ובלבד שרופא המעורב במעקב אחר ההריון ממליץ על ביצועה. במקרים כאלה ניתן לעבור את הבדיקה בבית חולים ציבורי או כמה ממרפאות מעקב הריון של קופות החולים. נשים המעוניינות לעבור את הבדיקה גם אם בהיעדר המלצה כזו יידרשו לשלם עבורה מכיסם. ישנם ביטוחי בריאות המכסים עלות ביצוע בדיקת מי שפיר במרפאה פרטית, באופן מלא או חלקי.
ישנם יתרונות משמעותיים לביצוע הבדיקה במסגרת הרפואה הפרטית:
- תוכלי לקבוע מועד נוח המתאים לך בדיוק
- תקבלי הסבר מפורט וסבלני מן הרופא
- תוכלי לבחור את המומחה הספציפי שבו את מעוניינת
- הבדיקה תתבצע במרפאה פרטית ונעימה
- תקבלי כמובן יחס אישי ונינוח
מתי מומלץ לבצע בדיקת דיקור מי שפיר?
כל אישה יכול להחליט לעבור בדיקת מי שפיר על מנת להקטין ככל שניתן את הסיכוי ללדת תינוק עם ליקויים. הבדיקה אמנם נחשבת בטוחה מאוד אך היא אינה נטולת סיכון לגמרי ולכן יש לשקול היטב את מידת נחיצותה. רופאים ימליצו על ביצוע דיקור מי שפיר לנשים הנמצאות בקבוצת סיכון מוגבר להימצאות ליקויים בעובר שבבטנן, כך למשל כאשר יש ממצאים לא תקינים בבדיקת אולטרסאונד שגרתית.
המלצה לעבור בדיקת מי שפיר תינתן גם כאשר תוצאות הסקר הביוכימי בשליש הראשון מצביעות על סיכון משוכלל של 1 ל- 400 או למעלה מכך לנשיאת עובר הלוקה בתסמונת דאון. ערכים הסוטים מן הנורמה בתוצאות הסקר הביוכימי בשליש השני מצדיקים ביצוע בדיקת מי שפיר.
בדיקת מי שפיר מבוצעת כעניין שבשגרה אצל נשים מעל גיל 35, זאת משום שהסיכוי ללידת תינוק הלוקה בתסמונת דאון גדל ביחס ישר לגיל היולדת. עוד נמצאות בקבוצת הסיכון נשים הנושאות מחלה גנטית, אם אבי העובר בבטנן נושא מחלה כזו או שבהריון קודם שלהן התגלה עובר עם בעיה כרומוזומלית.
הסבר על אופן ביצוע הבדיקה
בדיקת מי שפיר אורכת מספר דקות בלבד. האישה שוכבת על גבה בבטן חשופה, הרופא נעזר במכשיר אולטרסאונד כדי לכוון מחט דקה ולהחדיר אותה דרך דופן הבטן אל תוך שק ההריון מבלי לפגוע בעובר. הרופא שואב כ-20 עד 40 סמ"ק של מי שפיר והאישה משוחררת לביתה מיד עם תום הבדיקה. תוצאות הבדיקה מתקבלות בתוך שבועיים - שלושה.
מחיר בדיקת מי שפיר והשתתפות במימון מקופות החולים
כאשר יש הצדקה רפואית לבצע אותה עלות הבדיקה תמומן על ידי משרד הבריאות, כך למשל כאשר גיל האישה הוא 35 ומעלה בעת הכניסה להריון , כאשר בדיקות סקר מצביעות על סיכון מוגבר לליקוי בעובר, כאשר יש המלצה של גנטיקאי ועוד.
כאמור, פוליסות ביטוח בריאות שונות מכסות באופן מלא או חלקי את ההוצאות הכרוכות בביצוע בדיקת מי שפיר. מי שנדרשים לממן את עלות הבדיקה כולה מכיסם ישלמו כ-1,500 שקלים לרופא המומחה המבצע אותה, כ-1,000 לבית החולים או המרפאה בה נערכת הבדיקה וכ-800 שקלים נוספים למעבדה אליה נשלחת דגימת מי שהשפיר לצורך הפקת ממצאי הבדיקה.
כשאין המלצה לבצע בדיקת מי שפיר - האם כדאי לבצע אותה בכל זאת?
בסופו של יום הבחירה אם לעבור בדיקת מי שפיר או לא היא של האישה בלבד. ניתן לבחור לא לבצע את הבדיקה גם אם הרופאים ממליצים עליה וניתן להחליט לבצע את הבדיקה גם אם אין כל המלצה כזו. יש לשקול את התועלת שבבדיקה אל מול הסיכונים הכרוכים בה ולקבל החלטה מושכלת.
בחירה לעבור בדיקת מי שפיר גם אם אין המלצה לכך מתאימה לאישה שמעוניינת לעשות כל דבר כדי לשלול ליקויים בעובר שהיא נושאת בבטנה, אישה היודעת כי תחוש שלמה עם בחירה לעבור בדיקת מי שפיר גם אם הבדיקה תגרום להפסקת ההריון (כאמור, הסיכוי לכך נמוך מאוד).
האם בדיקת מי שפיר היא מסוכנת או בעלת השלכות?
בדיקת מי שפיר נחשבת לבטוחה מאוד, הסיכוי להתממשות הסיכונים הכרוכים בה הוא מזערי. עם זאת, יש לקחת בחשבון שהסיכוי להפלה כתוצאה מן הבדיקה עומד על כ-0.06% וישנם גם סיכונים נוספים, בסבירות פחותה עוד יותר, כגון זיהום רחמי.
לעיתים, מסיבות שונות, ניתוח מי השפיר לא עולה יפה (למשל אם לא נמצאו די תאים מרקמות העובר בדגימת מי השפיר). במקרים כאלה יש לבחור אם לעבור את הבדיקה שוב. במקרים בהם ממצאי הבדיקה מצביעים על בעיה כזו או אחרת יש לקבל החלטה אם להפסיק את ההריון או לא.
האם יש תחליף לבדיקת מי שפיר?
למעשה הבדיקה היחידה שיכולה להחליף חלקית בדיקת מי שפיר היא בדיקת דם המכונה NIPT, בדיקה חדשנית ומתוחכמת לאיתור DNA עוברי חופשי בדם האם.
בדיקה כזו מאפשרת זיהוי סיכון גבוה לעובר הלוקה בהפרעות כרומוזומליות. אם העובר לוקה בתסמונת דאון, בדיקת NIPT תגלה זאת ב-99% מן המקרים. חסרונה העיקרי של בדיקה זו הוא שחלק מן הליקויים הגנטיים שניתן לזהות בבדיקת מי שפיר אינם ניתנים לגילוי בבדיקת NIPT.
נכון לסוף שנת 2019 ניתן לבצע בדיקת מי שפיר רק במסגרת הרפואה הפרטית ובעלות גבוהה יחסית (כ-5,000 שקלים).


לא קיימת הגבלה לשבוע ההיריון ממנו והלאה ניתן לבצע בדיקה מי שפיר. למעשה, הזמן האופטימלי לבצע את הבדיקה הוא בשבועות 17-20 להריון. על פי משרד הבריאות, כאשר בדיקת מי השפיר מבוצעת לפני שבוע 16 או אחרי שבוע 22 ו 6 ימים – יש לקבל אישור מיוחד ובכתב מגנטיקאי אחראי במקום בו מתבצעת הבדיקה. כאשר הבדיקה מובצעת לפני שבוע 16 יתכן וכמות התאים העובריים תהיה מועטה מידי מכדי שניתן יהיה לפענח את מבנה הכרומוזומים של העובר. כאמור הזמן האופטימלי הוא 17-20 שבועות.
הפגם השכיח ביותר הינו תסמונת דאון, המכונה בשפה של גנטיקאים - טריזומיה 21. משמעות הביטוי הינו עודף ניכר של החומר הגנטי של כרומוזום 21.
בדיקת מי השפיר נעשית בתנאים סטריליים ובשימוש בציוד חד פעמי, שנזרק כולו בסיום הפעולה. תופעת הלוואי השכיחה ביותר היא עילפון לאחר הפעולה, ובמקרה כזה מורמות רגלי המטופלת והיא שבה להכרה מלאה בתוך שניות. ייתכנו תחושות לחצים והתכווצויות באזור הדקירה או בשיפולי הבטן. אלה חולפים באמצעות מנוחה. כאשר בדיקת מי השפיר מבוצעת על ידי גינקולוג מיומן, הסיכוי לסיבוכים מזערי.
מכיוון שהבדיקה כרוכה בהחדרת מחט לחלל מי השפיר, יש בבדיקה סיכון לאבדן ההיריון, כלומר להפלה בעקבות הדיקור.
ישנם סיבוכים נדירים. פגיעה טראומתית בעובר הינה נדירה ביותר מכיוון שהדיקור מתבצע בהנחיית אולטרה סאונד. קיים סיכון קטן מאוד לזיהום אימהי קשה
פרוצדורות שעשויית לעניין אותך
קשר עם

תודה! בקשתך נקלטה בהצלחה
קביעת תור אונליין בקלות ובמהירות
רק עוד כמה פרטים וסיימנו, אל תשכחו להביא את ההפנייה מרופא המשפחה שלכם וכרטיס מגנטי
