מיפוי לב
מיפוי לב - מהי בדיקת מיפוי לב? מתי יש צורך לעשות אותה ואיך מפענחים את התוצאות? הכל במאמר שלפניכם?
מיפוי לב - המדריך עם כל המידע הרפואי והמעודכן
הלב הוא איבר בעל חשיבות עליונה בגופנו, הוא מתחיל לפעום עוד בהיותנו עוברים בני כשמונה שבועות בלבד וחדל רק כאשר חיינו מסתיימים. הלב אמון על הזרמת הדם בגוף, אם תפקודו של הלב לקוי, ובוודאי אם הלב חדל לחלוטין מלפעום, נפגעת אספקת החמצן לרקמות, מצב מסכן חיים שכן ללא חמצן תאי מוח מתים במהירות.
מכיוון שהלב הוא כה חשוב, כאשר מתעורר חשד למחלת לב יש לבצע בדיקות מקיפות כדי להגיע לאבחון מדויק הנחוץ לבחירת הטיפול המתאים ביותר. מיפוי לב (nuclear stress test) הוא בדיקה המספקת מידע רב ערך אודות פעולת הלב בכלל ובמיוחד על אופן זרימת הדם בעורקים המספקים דם לשריר הלב. באמצעות מיפוי לב ניתן לגלות אזורים בלב שאינם מוזנים היטב בדם, לזהות סכנה להתפתחות התקף לב, להעריך היקף נזק שנגרם מהתקף כזה ועוד.
בדיקות דימות מאפשרות הצצה אל הנעשה בתוף הגוף, באיברים פנימיים הנסתרים מהעין. מיפוי לב היא בדיקת דימות המבוצעת בעזרת חומר שפולט כמות קטנה של קרינה המוחדר, בהזרקה, אל מחזור הדם. קליטת הקרינה במצלמה מיוחדת מאפשרת יצירת תמונה ויזואלית (כולל וידאו) של זרימת הדם בעורקים המזינים את שריר הלב (העורקים הכלילים) ופיזור הדם ברקמות שריר הלב עצמו במהלך כל השלבים של מחזור פעולתו.
במאמר זה תקראו על:
העורקים הכליליים ואספקת הדם לשריר הלב
הלב הוא משאבה המזרימה את הדם דרך כלי הדם בגוף. זרימת הדם מאפשרת אספקת חמצן לכל תא ותא (כל תא חי זקוק לחמצן), סילוק דו תחמוצת הפחמן (הנוצר בעת "שריפת" החמצן בתאים) ושלל תהליכים נוספים כגון אספקת חומרי הזנה, הובלת הורמונים, פעולה תקינה של מערכת החיסון, ויסות חום הגוף ועוד.
ליבנו פועם בקצב הנע בין 60 פעימות בדקה, בזמן מנוחה, ועד 180 (ואף למעלה מכך אצל ילדים) בעת מאמץ. לאדם מבוגר יש כ-5 ליטרים של דם בגופו (הכמות משתנה בהתאם לנפח הגוף והרכב הרקמות בו). בכל פעימה הלב מזרים כ-80 סמ"ק של דם וכך יוצא שכל כמות הדם בגוף עוברת דרך הלב בכל דקה. למרות שכמות כה גדולה של דם זורמת דרכו ללא הפסקה שריר הלב עצמו מוזן בדם מבחוץ, דרך עורקים העוטפים אותו ומכונים כלי הדם הכליליים.
סכנות הכרוכות באספקת דם לקויה ללב
מחלות שונות, המכונות מחלות לב איסכמיות, עלולות לסתום, באופן חלקי או מלא, כלי דם כליליים ולפגוע באספקת דם סדירה לשריר הלב. מצבים כאלה מקשים על ביצוע מאמץ גופני, פוגעים באיכות החיים ועלולים להיות מסוכנים מאוד, לגרום להתפתחות התקף לב, שבץ, דום לב ולמוות פתאומי.
בדיקת זרימת הדם בעורקים הכליליים
מיפוי לב היא בדיקה המאפשרת מעקב אחר זרימת הדם בעורקים הכליליים המזינים את שריר הלב. מדובר בבדיקת דימות, בדיקה המאפשרת מבט על איברים בפנים הגוף. אל מחזור הדם מוזרק חומר הפולט כמות קטנה מאוד של קרינה רדיואקטיבית, מכשיר הבדיקה הוא מעין מצלמה הקולטת קרינה זו ומתרגמת אותה להצגה ויזואלית, בתמונות סטטיות ובווידאו, של זרימת הדם בכלי הדם המזינים את הלב.
מתי נחוץ מיפוי לב?
רופא קרדיולוג עשוי להפנות מטופל למיפוי לב במצבים שונים וביניהם לצורך בירור הגורמים לתחושות תעוקה וכאב בחזה, כדי לבדוק את מצבו הכללי של הלב לאחר התקף לב, כדי לקבוע אם נחוץ צנתור טיפולי או שניתן להסתפק בטיפול תרופתי לשיפור אספקת הדם לשריר הלב ועוד.
מיפוי לב מאפשר לזהות בעיה באספקת דם לשריר הלב ולברר מידת חומרתה. המידע שניתן לאסוף בבדיקה מסייע לצוות הרפואי להנחות מטופלים הסובלים ממחלות לב, להזהיר אותם מפני עיסוק בפעילות מאומצת העלולה להסב להם נזק ואולי אף לסכן את חייהם, לפרט בפניהם מגבלות שהם צריכים להקפיד לא לחרוג מהן, לקבוע אם יש סכנת התקף לב, אם נחוץ צנתור טיפולי ועוד.
מיפוי לב במנוחה ובמאמץ
בדיקת מיפוי לב מחולקת למעשה לשתיים. בתחילה נבדקת אספקת הדם לשריר הלב בעת מנוחה ואז מבוצעת הבדיקה שוב לאחר ביצוע מאמץ פיזי המגביר את קצב הלב. במקרים בהם בדיקת מיפוי לב מבוצעת למי שאינם מסוגלים לבצע את הפעילות הגופנית שמגבירה את הדופק (בדרך כלל הליכה על הליכון או רכיבה על אופני כושר) נעשה שימוש בתרופות המאיצות את קצב פעימות הלב. ברוב המקרים הבדיקה במנוחה מבוצעת קודם ואז ממשיכים לבדיקת זרימת הדם ללב בעת מאמץ. פעמים אחרות מיפוי לב במאמץ מבוצע תחילה ואם תוצאותיו תקינות מוותרים על הבדיקה במנוחה.
הכנה לקראת הבדיקה
ייתכנו הבדלים בדרישות של מכוני בדיקות דימות שונים ממטופלים המגיעים לבדיקת מיפוי לב. בנוסף, ההכנה הנדרשת מושפעת ממאפייני של הנבדק כגון תרופות הניטלות דרך קבע, הימצאות בהיריון, הנקה ועוד. לפיכך, יש לספק לצוות הרפואי את כל המידע המבוקש כולל אודות שימוש בתרופות להגברת האון כגון ויאגרה או סיאליס (אין ליטול תרופה כזו ב-24 השעות לפני הבדיקה). ברוב המקרים יש להגיע לבדיקת מיפוי לב לאחר צום בן כמה שעות ויש להימנע מצריכת קפאין (במשקה או במזון כגון שוקולד) ביממה שלפני הבדיקה. נשים מיניקות יידרשו להימנע מהנקה במשך יומיים לאחר הבדיקה ולכן חשוב שתשאבנה מספיק חלב מראש.
איך מבוצעת הבדיקה?
יש להקפיד על כל ההנחיות הנוגעות להכנות לקראת הבדיקה. מומלץ להגיע לבדיקה בבגדים קלים ונוחים המתאימים לביצוע הפעילות הפיזית שתידרש לפני שלב מיפוי לב במאמץ. כאשר הבדיקה במנוחה מבוצעת ראשונה יינתן חומר הסימון בהזרקה לווריד, הנבדק ישכב במנוחה במשך כ-45 דקות, משך הזמן הדרוש כדי שהחומר יתפשט במחזור הדם יגיע לעורקים הכליליים וייספג ברקמת שריר הלב. בחדר הצילום יחוברו אלקטרודות המנטרות את קצב הלב ויבוצע מעקב בן כחמש דקות באמצעות המצלמה הגרעינית (הקולטת את הקרינה שחומר הסימון הרדיואקטיבי פולט).
שלב מיפוי לב במאמץ נעשה באופן דומה לבדיקה במנוחה למעט העובדה שלחדר הצילום מגיע הנבדק לאחר שביצע פעילות גופנית המעלה את הדופק, בדרך כלל הליכה על הליכון או רכיבה על אופני כושר. אצל נבדקים שאינם יכולים לבצע פעילות מאומצת יעשה שימוש בתרופות המגבירות באופן מלאכותי את קצב פעימות הלב. בדיקת מיפוי לב על כל שלביה נמשכת בדרך כלל כארבע שעות. ניתן לשוב לשגרה מיד עם תום הבדיקה. נשים מיניקות יתבקשו לשאוב ולהשליך חלב במשך יומיים לאחר הבדיקה (משך הזמן הנחוץ לחומר הסימון הרדיואקטיבי להעלם מן הגוף לחלוטין).
סיכונים ותופעות לוואי
מיפוי לב היא בדיקה בטוחה והסיכוי לתופעות לוואי שליליות הוא קטן מאוד. במקרים נדירים תיתכן תגובה אלרגית לחומר הסימון, במצבים כאלה יינתן טיפול נוגד אלרגיה והבדיקה תבוצע במועד מאוחר יותר תוך שימוש בחומר סימון מסוג אחר.
עלות בדיקת מיפוי לב
מחיר מלא של בדיקת מיפוי לב נע סביב 2,000 שקלים, אולם מכיוון שבדיקה זו כלולה בסל התרופות ניתן לקבל אותה כמעט ללא עלות במסגרת הרפואה הציבורית. פוליסת ביטוח בריאות משלים מאפשרת פעמים רבות לעבור מיפוי לב במחיר מופחת, או ללא תשלום כלל, במכון דימות פרטי.
בחירת מרכז רפואי לביצוע בדיקת מיפוי לב
בדיקות מיפוי לב מבוצעות במכוני דימות בבתי חולים ציבוריים ובמרכזים רפואיים פרטיים המתמחים גם בבדיקות מתחום הרפואה הגרעינית (שימוש בחומרים הפולטים רמות נמוכות מאוד של קרינה רדיואקטיבית). חשוב לדעת שביטוח בריאות משלים עשוי לאפשר ביצוע הבדיקה באופן פרטי, כך ניתן להשיג תור במועד מוקדם ונוח, ליהנות מיתרונות כגון צוות מקצועי, סבלני ומסור הנכון לענות על כל שאלה ולספק לכם מידע וסיוע ככל הדרוש, לפני הבדיקה, במהלכה וגם לאחריה.
התקף לב מתרחש כאשר אספקת הדם לאזור מסוים בשריר הלב פוסקת, לחלוטין או באופן חלקי. מיפוי לב מספק תמונה עדכנית של אספקת הדם לשריר הלב, באמצעות בדיקה זו ניתן לזהות בעיות העלולות לגרום להתקף לב ולהעניק מבעוד מועד טיפול מונע.
לעיתים המידע שיתקבל בבדיקת מיפוי לב יספיק כדי לקבוע אם נדרש צנתור טיפולי או לא. פעמים אחרות יידרש, בנוסף למיפוי הלב או במקומו, צנתור אבחוני המאפשר בחינת כלי דם מסוים שמצבו עשוי לחייב התקנת סטנט לשם הרחבתו (החדרת סטנט כזה מבוצעת בהליך צנתור טיפולי).
ברוב המקרים יבוצע מיפוי לב במנוחה ומיד אחר כך גם במאמץ. ייתכנו מצבים בהם יבוצע תחילה מיפוי לב במאמץ ובמידה ותוצאותיו תקינות לא תבוצע בדיקה במנוחה כלל. כאשר נדרש מיפוי לב במאמץ עבור מי שאינם מסוגלים לבצע את הפעילות הפיזית להגברת הדופק יעשה שימוש בתרופות המגבירות באופן מלאכותי את קצב הלב.
בהתאם לתוצאות מיפוי לב עשוי הרופא הקרדיולוג להסתפק בהמשך מעקב, להפנות לבדיקות נוספות (כגון צנתור אבחוני או אקו לב), לשנות מינונים או סוגי תרופות (למשל אצל מטופלים שכבר לקו בהתקף לב) ואפילו לקבוע שיש צורך בצנתור טיפולי או ניתוח מעקפים כדי למנוע התקף לב.
קשר עם

תודה! בקשתך נקלטה בהצלחה
קביעת תור אונליין בקלות ובמהירות
רק עוד כמה פרטים וסיימנו, אל תשכחו להביא את ההפנייה מרופא המשפחה שלכם וכרטיס מגנטי
