ניתוח קיסרי
איך מבוצע ניתוח קיסרי? מתי כדאי לשקול ביצוע ניתוח קיסרי במקום לידה רגילה? איך מתכוננים ומה תהליך ההחלמה מהניתוח? הכל במאמר שלפניכם
ניתוח קיסרי - המדריך עם כל המידע הרפואי והמעודכן
לידה נרתיקית היא לידה "טבעית", שבה התינוק יוצא דרך תעלת הלידה (המחברת בין הרחם לנרתיק) באמצעות צירים שמכווצים את הרחם ודוחפים את התינוק למטה. לא תמיד אפשר ללדת בלידה נרתיקית, וגם לא כל האימהות מעוניינות בכך. שיטה נוספת ללידה, שצוברת פופולאריות (דווקא בשל ההיבטים האלקטיביים שלה, כשהאישה יכולה לבחור באיזה אופן תרצה ללדת), היא לידה בניתוח קיסרי, באמצעות חתך צר בדופן הבטן, חתך ברחם ושליפת התינוק החוצה.
איך מבוצע ניתוח קיסרי? מתי נכון לשקול ביצוע ניתוח כזה במקום לידה רגילה? איך מתכוננים ומה תהליך ההחלמה מהניתוח? האם אפשר לבחור לעבור ניתוח קיסרי גם ללא התוויה רפואית, וכמה זה יעלה לכם? הכל על ניתוח קיסרי – במאמר שלפניכם.
במאמר זה תקראו על:
מהו ניתוח קיסרי?
ניתוח קיסרי היא דרך קלינית להוצאת עובר מבטן אימו, גם בלי התהליך הביולוגי של צירי לידה ולידה. ההיסטוריה של הניתוח הקיסרי מתחילה מימי קיסרות יוון, שם משפחות המלוכה נהנו מהזכות ללדת בניתוח במקום לעבור את התהליך הטבעי של לידה נרתיקית.
כיום, מוערך כי כ-30% מכלל הלידות בעולם וכ-20% מכלל הלידות בארץ הן קיסריות, כאשר חלק לא מבוטל מבין כלל הניתוחים הקיסריים הם ניתוחי בחירה, כלומר כאלה שבהם האם לעתיד בוחרת בלידה קיסרית גם ללא התוויה רפואית, למשל על מנת לבחור את יום הלידה ולהתאים אותו לסדר היום העמוס המאפיין את המאה ה – 21, בשל פחדים וחששות מהתהליך הטבעי של לידה נרתיקית ועוד.
מתי כדאי לשקול ניתוח קיסרי?
כאמור, חלק ניכר של הניתוחים הקיסריים מבוצעים על פי דרישת היולדת. בארץ, מותר על פי חוק ליולדת לבחור את אופן הלידה שלה, ומותר גם ליולדת ללא התוויה רפואית לתכנן לידה בניתוח קיסרי ולהזמין ניתוח כזה במועד המתאפשר במוסד הרפואי בו בחרה ללדת. ביחד עם זאת, יש סיבות לא מעטות להעדיף לידה נרתיקית על פני לידה קיסרית ללא התוויה רפואית, שתיים מהן הן השימוש המוגבר בחומרי הרדמה, וההגבלה על כמות הלידות שניתן לעבור בלידה קיסרית.
ניתוח קיסרי על פי התוויה רפואית מבוצע או באופן אלקטיבי (כלומר מתוכנן מראש), או במתכונת חירום כאשר במהלך הלידה חל סיבוך שאינו מאפשר המשך לידה נרתיקית.
הנה כמה מהסיבות הרפואיות השכיחות לניתוח קיסרי:
• שליית פתח – כאשר השלייה המחוברת אל העובר חוסמת את תעלת הלידה ולא ניתן להשלים לידה נרתיקית. חשוב לדעת כי שליית פתח היא מצב זמני שיכול להשתנות לאורך ההריון. ביחד עם זאת, נשים בעלות שליית פתח נוטות ללדת בשבועות מוקדמים, בדרך כלל סביב שבוע 37, או לפתח סביב שבועות אלה דימומים מהנרתיק. על כן, נהוג לקבוע ניתוח קיסרי לשבוע 37 במקרים אלה.
• מצב גופני שאינו מאפשר לידה רגילה – מומים מבניים במערכת הרבייה, שברים בעמוד השדרה וניתוחים קודמים, ולעיתים אפילו ניתוחים קיסריים קודמים, מפחיתים את הסיכוי ולעיתים אף מבטלים כליל את האפשרות ללדת בלידה נרתיקית.
• הריון מרובה עוברים – בדרך כלל כאשר מדובר בשני עוברים או יותר, האפשרות לניתוח קיסרי עולה בשל מורכבות הלידה והאורך הצפוי שלה. במקרה כזה, ניתן כמובן לבחור גם בלידה נרתיקית ואין הכרח לבצע ניתוח קיסרי.
• מאפייני התינוק: תינוק כבד במיוחד (מעל 4 ק"ג בדרך כלל) או בעל היקף ראש או רוחב כתפיים גדול ונשים בעלות מבנה נרתיק צר, עלולים למצוא את עצמם "נתקעים" במהלך לידה נרתיקים בשל חוסר התאמה אנטומית. על מנת למנוע את הסיבוך שעלול להסתיים בלידת מלקחיים – ניתן לשקול ניתוח קיסרי מבעוד מועד.
• חבל טבור שכרוך סביב צוואר העובר – לעיתים ניתן לגלות סיבוך זה רק במהלך הלידה, עם האטה בקצב פעימות הלב של העובר. כאשר ידוע מראש כי העובר, לקראת הלידה, סובל מחבל טבור כרוך סביבו – ניתן לשקול לידה בניתוח קיסרי
• מדדים שמעידים על לידה שמסתבכת – ניתן לבחור בניתוח קיסרי מטעמים רפואיים בלבד גם במהלך הלידה, ואז מדובר בניתוח קיסרי חירום. סיבות לניתוח כזה יהיו האטה בדופק העובראו סימנים אחרים של מצוקה עוברית, מצוקה אימהית, מצד בעייתי של העובר, התפתחות לא מספקת של הלידה ועוד.
ניתוח קיסרי אלקטיבי וניתוח קיסרי חירום
ההבדלים בין ניתוח אלקטיבי (שהמועד שלו נקבע מראש) וניתוח קיסרי חירום (שמוחלט על ביצועו במהלך הלידה ועקב התפתחות לא תקינה שלה) הם רבים. בין השאר, היולדת לא תוכל לבחור את הצוות שיטפל בה ולא תוכל לקבל מלווה בחדר הניתוח איתה (בעוד בניתוח קיסרי אלקטיבי היא מוזמנת לבחור מלווה שיהיה איתה במהלך הניתוח בחדר הלידה). ניתוח קיסרי חירום מבוצע אך ורק בהתוויה רפואית, כאשר הלידה מסתבכת ויש חשש לבריאות האם ו/או העובר.
ההכנה לקראת ניתוח קיסרי
מעבר להכנה הנפשית, שהיא לא מאוד שונה מזו שלפני לידה נרתיקית, אין צורך בהכנות מיוחדות לקראת ניתוח קיסרי. בדרך כלל תתבקש היולדת להגיע אל מקום ביצוע ההליך בשעות הבוקר המוקדמות ולאחר צום מוחלט (גם מזון וגם נוזלים) לאורך לפחות שש שעות. היא תחובר לעירוי נוזלים, ייבדקו המדדים שלה (כמו מצב ומצג העובר, האם יש צירים, לחץ הדם, ומדדים נוספים) והיא תעבור הכנה לחדר הניתוח.
במרבית בתי החולים מבוצעת כהכנה לקראת הניתוח הקיסרי הסרת שיער באזור הבטן התחתונה, יש להגיע לבית החולים לקראת הניתוח ללא תכשיטים כלל (גם לא כאלה שלא יורדים, כמו נזם וכדומה), ללא לק, ללא שיניים תותבות אם יש.
מהלך הניתוח
הניתוח הוא קצר באופן מפתיע. היולדת עוברת בדרך כלל הרדמה אפידוראלית באופן דומה לזה המבוצע בלידה נרתיקית (אצל מי שבחרה ללדת עם חומרי הרדמה). ההליך מתחיל במיקום האם על שולחן הניתוחים. וילון נייד מועלה באזור בטן האם על מנת למנוע אפשרות שהאם או המלווה שלה יוכלו לראות את מהלך הניתוח. נוכחים בחדר הניתוח צוות לידה שאמון על קבלת היילוד, צוות הניתוח עצמו ורופא מרדים.
מרגע שההרדמה משפיעה באופן מספק – בדרך כלל יעברו פחות מעשר דקות עד שהאם תוכל לשמוע לראשונה את בכיו של התינוק שלה. הרופא המנתח מבצע חתך בדופן הבטן, חותך דרך שכבות השומן והשרירים, מבצע בזהירות חתך צר ברחם עצמה ושולף את התינוק או התינוקת החוצה. רוחב החתך בדופן הבטן כיום הוא כשלושה ס"מ (בניגוד לניתוחים הקיסריים שהיו מקובלים בשנות השבעים והשמונים, אז החתך שבוצע להוצאת התינוק היה לאורך הבטן ונותר בולט במשך שנים רבות).
לאחר שליפת התינוק מרחם האם, התינוק עובר לטיפול אחות חדר לידה. הוא מוצג בפני האם, ועובר טיפול ראשוני (שטיפה ועיטוף, לעיתים שקילה ומדידת ציון אפגר בחדר הלידה). כמובן שבשלב זה נענד צמיד הזיהוי של התינוק ומבוצע תהליך וידוא של מספר הזהות של האם שיהיה זהה למספר הזהות המופיע על הצמיד המיועד לתינוק.
התינוק ממשיך משם לתינוקיה או לידי המלווה או מי שממתין בחוץ (לבחירת האם). בזמן זה, הניתוח ממשיך והצוות הרפואי מבצע תפירה של הרחם, שרירי הבטן, ודופן הבטן. בתוך כחצי שעה האם עוברת להתאוששות ובתוך שעתיים נוספות, תוכל לעבור לחדרי בית היולדות לאשפוז ומנוחה.
ההחלמה וההתאוששות
בעוד לידה נרתיקית היא הליך ביולוגי טבעי והרוב המכריע של היולדות לא נדרש להחלמה מיוחדת לאחריה – ניתוח קיסרי הוא הליך כירורגי לכל עניין, והוא דורש זמן החלמה בהתאם. מעבר להתאוששות מההרדמה, שאורכת מספר שעות בדרך כלל, שני הנושאים המשמעותיים במהלך ההחלמה בימים שלאחר הניתוח הוא אזור החתך מהניתוח ושמירה מפני זיהום באזור הסיכות או התפרים, והתאוששות שרירי הבטן והחלמתם לאחר החיתוך.
בפועל, לאחר ניתוח קיסרי היולדת תתקשה להפעיל את שרירי הבטן על כל המשתמע מכך. צפויים קשיים להרים את פלג הגוף העליון (למשל בקימה משכיבה לישיבה), קשיים להרים את הרגליים בעמידה (למשל בכניסה לאמבט או בעלייה במדרגות), ועוד.
כאשר ההחלמה מיטבית, הפצע מחלים ואינו מזדהם, ושרירי הבטן מתאחים – מרבית היולדות מצליחות לחזור פחות או יותר לפעילות שגרתית מלאה בתוך שבוע. ביחד עם זאת, במהלך ההחלמה אין לחזור לנשיאת משאות כבדים, להפעלת לחץ על אזור הניתוח או לפעילות גופנית מאמצת בששת השבועות שלאחר ביצוע ההליך.
היתרונות והחסרונות של ניתוח קיסרי
הדיון בניתוח קיסרי אלקטיבי ביחס ללידה נרתיקית הוא כמובן רלוונטי רק אצל מי שיש להן את הפריווילגיה להתלבט. כשהניתוח הקיסרי הוא ניתוח חירום או כאשר מאפייני ההריון גורמים לסיכון מוגבר בלידה רגילה – כדאי לדעת שניתוח קיסרי יכול לספק חוויית לידה מצוינת, והכי חשוב – אמא בריאה ותינוק בריא ושלם. עבור המתלבטים בין שתי הבחירות, הנה רשימה קצרה ותמציתית של יתרונות וחסרונות של לידה בניתוח קיסרי ביחס ללידה נרתיקית:
היתרונות
- תאריך הלידה לבחירת ההורים
- ללא צירים
- אצל מי שחוששת מהלידה הרגילה, כתוצאה מטראומה בלידה הראשונה או מסיבות אחרות – החשש מטופל
- הליך הלידה הוא קצר וללא בילוי ארוך בחדר הלידה
- ללא נזקים לרצפת האגן
החסרונות
- בעוד לידה קיסרית היא "פשוטה" יותר – זמן ההחלמה והמורכבות שלו, כמו גם ההגבלה בשגרת החיים הם ארוכים יותר. נושא זה הוא משמעותי במיוחד לאור העובדה שיש תינוק חדש בבית, והאם שזה אר עברה הליך כירורגי נדרשת בדרך כלל להשתתף בטיפול בו לכל הפחות, אם לא להיות המטפלת העיקרית בו, תוך שהיא מחלימה מההליך שעברה זה עתה.
- כמו בכל הליך כירורגי, גם בניתוח קיסרי קיימים הסיכונים בהרדמה, במעבר ההליך (למשל סיכון מוגבר לתסחיף ריאתי), ובסיבוכים לאחר ההליך כמו זיהום אזור החתך הפנימי או החיצוני
- לאחר ההליך אזור הצלקת צפוי להיטשטש – אולם אצל נשים רבות הוא לא נעלם לחלוטין. אזור הצלקת ממוקדם בדרך כלל בשיפולי הבטן, במיקום מוסתר.
- קיימת מגבלה לכמות הניתוחים הקיסריים המומלצים, והיא עומדת כיום על שלושה בלבד. מהניתוח הקיסרי הרביעי והלאה, הסיכונים לסיבוכים כמו הידבקויות של הרחם ואחרים, עולה באופן משמעותי. ההמלצה הגורפת היא להמעיט בניתוחים קיסריים, גם אצל מי שמעוניינת ללדת מספר רב של ילדים.
- בניתוחים קיסריים אלקטיביים ההליך מבוצע בדרך כלל בשבוע 39, לפני שעולה הסיכוי להתפתחות של לידה רגילה (ניתוח קיסרי כשהגוף בלידה הוא מורכב יותר וגם מסוכן יותר מכיוון שהתינוק כבר מתקדם במורד תעלה הלידה). קיים סיכון נמוך שהבשלת הריאות לא הסתיימה ובנוסף, תהליך הלידה עצמו מספק את הלחץ הנדרש לתינוק על מנת שיתחיל לנשום עצמונית.
- אחרון חביב: תהליך הלידה הנרתיקית הוא תהליך חווייתי רב עוצמה. בעוד ברור שיש נשים שיבקשו להימנע ממנו בשל הכאבים החזקים המאפיינים אותו, יש מה לומר בזכות הבחירה לעבור את חוויית הלידה הנרתיקית, גם עבור האם וגם עבור התינוק (שהלידה הטבעית מתרחשת בדיוק כשהוא בשל ומוכן לכך בדרך כלל).
ניתוח קיסרי וביות או הנקה
הרוב המכריע של בתי החולים הציבוריים בארץ לא יאפשרו ביות מלא למי שעברו ניתוח קיסרי, וזאת מהסיבה שמי שמחלימה מניתוח קיסרי אינה מסוגלת, פיזית, לגשת לתינוק שלה כשהוא בוכה מפני שהקימה מן המיטה היא מורכבת ואורכה זמן בתקופה הראשונה שלאחר ההליך. יש בתי חולים שיאפשרו ביות 24 שעות לאחר הניתוח בתנאי שהיולדת מסוגלת לקום מהמיטה ולהתנועע באופן שיאפשר לה לטפל בתינוק. חלק מבתי החולים הפרטיים יאפשרו ביות מייד לאחר הלידה בתנאי שהיולדת תשיג מלווה שיישאר איתה לאורך 24 השעות הראשונות מביצוע ההליך.
מי שהנקה חשובה לה, במיוחד כשמדובר במי שאין לה ניסיון קודם עם הנקה, כדאי שתפעל לביסוס ההנקה מייד לאחר הניתוח גם במקרה של חוסר האפשרות לביית את התינוק לאחר הלידה. יש לבקש מהאחריות שיביאו את התינוק אל היולדת בשעות שלאחר הניתוח על מנת להניקו, וכדאי להיעזר בדולה או בבן/בת משפחה שיהיו שם על מנת להבטיח שהתינוק והאם ישהו ביחד ככל האפשר בשעות שלאחר הלידה.
לידה רגילה לאחר ניתוח קיסרי
אחד היבטים המורכבים של ניתוח קיסרי הוא השפעת ההליך על הרחם ושרירי הבטן. אזור החתך ברחם נשאר אזור של רקמות חלשות, והוא עלול להינזק כתוצאה מהפעלת לחץ באזור – כפי שקורה באופן טבעי בלידה. על כן, לידה נרתיקית לאחר ניתוח קיסרי מכונה לידת ויב"ק (VIBAC – Vaginal Birth After Cesarean), ויש להיערך לקראתה בהתאם.
הסיכוי להצליח ללדת בלידה רגילה לאחר ניתוח קיסרי אחד עומד היום על כ – 75%, כאשר אצל עד 2% מהנשים שיבקשו לעבור לידה רגילה לאחר ניתוח קיסרי, תתרחש בקיעה של אזור הצלקת מהניתוח הקיסרי הקודם. חשוב לדעת, כי הסיכוי ללידת ויב"ק מוצלחת לאחר ניתוח קיסרי אלקטיבי הוא גבוה מהסיכוי ללידה טובה לאחר ניתוח קיסרי חירום, על פי הסטטיסטיקות.
מי שילדה בניתוח קיסרי ומבקשת ללדת בלידה נרתיקית, חייבת ליידע את הצוות שילווה אותה בלידה על ההיסטוריה המי ילדותית שלה, על מנת שהצוות יוכל לנטר את מצבה והתקדמות הלידה ולהיות ער לסיכונים ולסיבוכים הספציפיים שעשויים להתרחש. במקרה של סיבוך אופייני בלידת ויב"ק – תועבר היולדת לניתוח קיסרי חירום.
הטיפ החשוב ביותר ליולדת המעוניינת בלידה נרתיקית לאחר ניתוח קיסרי הוא להימנע מלחצים גבוהים לפני שלב הלידה האקטיבית, או במילים אחרות: לשמור על רגיעה במהלך השלבים הראשונים של הלידה והתפתחות הצירים, ולהימנע מנטילת תרופות מזרזות (כמו פיטוצין).
ניתוח קיסרי במסגרת פרטית – האם אפשרי וכמה יעלה?
בישראל, כל אישה זכאית לבחור לעבור ניתוח קיסרי גם ללא התוויה רפואית – וללא עלות. כמו כן, כל אישה זכאית לבחור את בית החולים בו היא תלד מתוך כל המגוון של בתי החולים, הציבוריים והפרטיים בארץ. חשוב לדעת, כי הגישות המיילדותיות של בתי החולים בארץ הן שונות ואחוזי ההצלחה שלהם בלידות ויב"ק משתנה בהתאם (כדאי לברר, כשזה רלוונטי). בכל מקרה, לידה אינה מבוצעת בארץ בתשלום. ניתן להזמין חדר פרטי ללידה ואשפוז במלוניות מטעם בית החולים – אבל כל אלה מתאימים ללידה נרתיקית או לאשפוז שלאחר הלידה.
במהלך ניתוח קיסרי אלקטיבי (שנקבע מראש), ההליך מבוצע בהרדמה אפידוראלית עם טשטוש כללי. היולדת ערה אולם לא מרגישה כאב כלל. כמובן שבמקרים של ניתוח חירום, ההליך מתבצע לעיתים בהרדמה מלאה.
בניתוח קיסרי אלקטיבי מותר להכניס מלווה אחד לחדר הניתוח. המלווה יושב למראשות המנותחת כך שהוא אינו רואה את מהלך הניתוח אבל הוא מקבל את התינוק מייד לאחר הלידה, אם רצונו בכך. בניתוחי חירום אי אפשר להכניס מלווה לחדר הניתוח, אולם ניתן לחכות מחוץ לחדר הניתוח ולקבל את התינוק מייד לאחר הלידה (כשהאם אינה יכולה לקבל אותו, טרם סיום ההליך).
הרוב המכריע של בתי החולים הציבוריים בארץ לא יאפשרו ביות מלא למי שעברו ניתוח קיסרי, וזאת מהסיבה שמי שמחלימה מניתוח קיסרי אינה מסוגלת, פיזית, לגשת לתינוק שלה כשהוא בוכה מפני שהקימה מן המיטה היא מורכבת ואורכה זמן בתקופה הראשונה שלאחר ההליך. יש בתי חולים שיאפשרו ביות 24 שעות לאחר הניתוח בתנאי שהיולדת מסוגלת לקום מהמיטה ולהתנועע באופן שיאפשר לה לטפל בתינוק. חלק מבתי החולים הפרטיים יאפשרו ביות מייד לאחר הלידה בתנאי שהיולדת תשיג מלווה שיישאר איתה לאורך 24 השעות הראשונות מביצוע ההליך.
מי שהנקה חשובה לה, במיוחד כשמדובר במי שאין לה ניסיון קודם עם הנקה, כדאי שתפעל לביסוס ההנקה מייד לאחר הניתוח גם במקרה של חוסר האפשרות לביית את התינוק לאחר הלידה. יש לבקש מהאחריות שיביאו את התינוק אל היולדת בשעות שלאחר הניתוח על מנת להניקו, וכדאי להיעזר בדולה או בבן/בת משפחה שיהיו שם על מנת להבטיח שהתינוק והאם ישהו ביחד ככל האפשר בשעות שלאחר הלידה.
אחד ההיבטים המורכבים של ניתוח קיסרי הוא השפעת ההליך על הרחם ושרירי הבטן. אזור החתך ברחם נשאר אזור של רקמות חלשות, והוא עלול להינזק כתוצאה מהפעלת לחץ באזור – כפי שקורה באופן טבעי בלידה. על כן, לידה נרתיקית לאחר ניתוח קיסרי מכונה לידת ויב"ק (VIBAC – Vaginal Birth After Cesarean), ויש להיערך לקראתה בהתאם. הסיכוי להצליח ללדת בלידה רגילה לאחר ניתוח קיסרי אחד עומד היום על כ – 75%, כאשר אצל עד 2% מהנשים שיבקשו לעבור לידה רגילה לאחר ניתוח קיסרי, תתרחש בקיעה של אזור הצלקת מהניתוח הקיסרי הקודם. חשוב לדעת, כי הסיכוי ללידת ויב"ק מוצלחת לאחר ניתוח קיסרי אלקטיבי הוא גבוה מהסיכוי ללידה טובה לאחר ניתוח קיסרי חירום, על פי הסטטיסטיקות.
מי שילדה בניתוח קיסרי ומבקשת ללדת בלידה נרתיקית, חייבת ליידע את הצוות שילווה אותה בלידה על ההיסטוריה המי ילדותית שלה, על מנת שהצוות יוכל לנטר את מצבה והתקדמות הלידה ולהיות ער לסיכונים ולסיבוכים הספציפיים שעשויים להתרחש. במקרה של סיבוך אופייני בלידת ויב"ק – תועבר היולדת לניתוח קיסרי חירום.
הטיפ החשוב ביותר ליולדת המעוניינת בלידה נרתיקית לאחר ניתוח קיסרי הוא להימנע מלחצים גבוהים לפני שלב הלידה האקטיבית, או במילים אחרות: לשמור על רגיעה במהלך השלבים הראשונים של הלידה והתפתחות הצירים, ולהימנע מנטילת תרופות מזרזות (כמו פיטוצין).
פרוצדורות שעשויית לעניין אותך
קשר עם

תודה! בקשתך נקלטה בהצלחה
קביעת תור אונליין בקלות ובמהירות
רק עוד כמה פרטים וסיימנו, אל תשכחו להביא את ההפנייה מרופא המשפחה שלכם וכרטיס מגנטי
