היפרדות רשתית
היפרדות רשתית - מהי התופעה וכיצד מטפלים בה? הכל במאמר שלפניכם
היפרדות רשתית - המדריך עם כל המידע הרפואי והמעודכן
היפרדות רשתית היא תופעה מסוכנת אשר יש להיות ערים לה ולאבחנהּ בזמן, היות שאי טיפול בה במועד ובאופן ראוי עשוי לגרום לעיוורון. התפתחות הרפואה בתחום לצד מכשור מתקדם ופיתוח אמצעי ראייה אופטיים וחומרי עזר כימיים, מציעים כיום מגוון פתרונות לבעיה זו, גם במקרים הקשים ביותר.
במאמר זה תקראו על:
מהי התופעה של היפרדות רשתית?
הרשתית מצויה בחלק הפנימי של גלגל העין. היא כוללת שכבת תאים אשר קולטים את האור ומתרגמים אותו לסיגנלים חשמליים שמועברים למוח ויוצרים את התמונה שהאדם רואה. בחלק זה של העין, הרשתית, ישנו מרכז ראייה שאחראי לראיית פרטים קטנים ולהבחנה בין גוונים ופריטים.
היפרדות רשתית מתרחשת שעה שמצטבר נוזל בין הרשתית לבין דופן גלגל העין, כפועל יוצא של קרע ברשתית. חוסר טיפול בבעיה במועד ובאופן מוצלח עשוי להוביל לעיוורון.
תופעה זו מופיעה בשכיחות של אחד לכל 10,000 איש, ולרוב היא נגרמת באופן טבעי ולא עקב פגיעה חיצונית.
הגורמים להיפרדות רשתית
קרע ברשתית עשוי להיווצר כתוצאה מהיפרדות רשתית העין מזגוגית העין. הזגוגית מצויה מאחורי העדשה וממלאה את נפח פְּנִים גלגל העין עד הרשתית. זוהי שכבה של ג'ל המכילה מים, חומצה היאלורונית וקולגן.
עם השנים זגוגית העין נהיית נוזלית יותר ועוברת תהליך תֶּמֶט – קריסה לתוך עצמה. הזגוגית נפרדת מהרשתית בחלק האחורי שלה. היה ובתהליך זה נמשכת הרשתית שבהיקף הזגוגית, עשוי להיווצר קרע או קרעים ברשתית ההיקפית כפועל יוצא של משיכת הזגוגית באזורי החיבור. במצב זה עשויה הרשתית להיפרד מדופן העין עקב מעבר של נוזלים דרך הקרע אל מאחורי הרשתית.
עם קבוצות הסיכון להתפתחות היפרדות רשתית נמנים: מי שסובלים משינויים ניווניים בהיקף הרשתית וכן מקוצר ראייה בדרגה גבוהה; מקרים של העברת התופעה בדרך של תורשה; בעקבות טראומה שנגרמה לעין או לאחר ניתוח בעין.
מאפייני התופעה
התופעה של קרע ברשתית אשר עשוי להוביל להיפרדות רשתית עשויה למצוא את ביטויה בכמה תסמינים בהם: תחושת גופים הצפים בעין כמעין זבובים או חוטים ופסים; הבזקי אור.
כאשר מתרחשת היפרדות של הרשתית אזיי באזור שבו הרשתית נפרדת מדופן העין רואים מסך שחור שמסתיר חלק משדה הראייה, ואשר שטחו הולך וגדל ככל שההיפרדות נרחבת יותר. כאשר ההיפרדות מגיעה לדרגה מלאה ונפרד גם מרכז הראייה ברשתית, הראייה נפגעת כך שמצליחים להבדיל רק בין אור לחושך.
אבחון התופעה וטיפול בה
עם זיהוי התסמינים לעיל חשוב להגיע באופן מיידי לרופא עיניים או למיון עיניים. רופא העיניים יבצע הרחבת אישונים ויבדוק את היקף הרשתית באמצעות מנורת סדק. במסגרת הבדיקה הרופא יאבחן את מיקום הקרעים בהיקף הרשתית ואופיים; עד כמה מרכז הראייה מעורב בהיפרדות הרשתית; מידת הירידה בראייה והיקף ההיפרדות. במקרה של דימום שאינו מאפשר לראות את פרטי הרשתית המטופל יופנה לביצוע בדיקת אולטרסאונד של גלגל העין.
אופני הטיפול בהיפרדות רשתית
במקרה של היווצרות קרע בלבד, טרם הרשתית נפרדה מדופן העין, אפשר לסגור את הקרע באמצעות טיפול לייזר המתבצע באופן מיידי וללא המתנה. במקרה זה אין צורך בביצוע ניתוח.
אם הרשתית כבר נפרדה מדופן העין נדרש ביצוע ניתוח לסגירת הקרע או הקרעים וניקוז הנוזל אשר הצטבר מאחורי הרשתית. קיימת חשיבות עליונה לביצוע הניתוח באופן מהיר ומיידי, כדי להקדים את האפשרות להיפרדות מרכז הראייה מדופן העין, מה שעשוי להוביל לעיוורון מלא.
ישנם כמה סוגים של ניתוחים אפשריים לטיפול בהיפרדות רשתית. בהתאם לנסיבות המקרה יחליט הרופא המטפל על בחירה באחת השיטות הניתוחיות או על שילוב של כמה מהן.
אלה הן טכניקות הניתוח המקובלות:
- ניתוח חיגור (Scleral buckle) – מתבצע בהרדמה כללית, מקפיאים בו את הקרע כדי ליצור צלקת סביב. אחר כך תופרים ספוג או רצועת סיליקון שמצמידה את הרשתית לדופן גלגל העין.
- ויטרקטומיה (Vitrectomy) – במסגרת טיפול זה נכנסים דרך פתחים קטנים בלובן העין ומבצעים כריתה של רוב זגוגית העין ובאזור הקרע שנוצר. לאחר מכן מבוצע טיפול בהקפאה או בלייזר סביב הקרע, ליצירת צלקת. בסיום משאירים בעין שמן סיליקון או גז כדי להבטיח שהרשתית צמודה לדופן גלגל העין. לאחר כמה חודשים שבהם הרשתית דבוקה לדופן העין ואינה נפרדת, מוציאים את הסיליקון בביצוע ניתוח נוסף.
- פנאומטיק רטינופקסיה (Pneumatic retinopexy) – הליך שבמסגרתו מזריקים גז לעין ומטפלים בקרע בדרך של שימוש בלייזר אחרי הצמדת הרשתית לדופן העין, או בדרך של הקפאה. לאחר הניתוח יש להקפיד במשך כמה ימים על מנח מסוים של הראש שיגרום לבועת הגז לסגור את החור שנוצר. שיטה זו רלוונטית כאשר מדובר בהיפרדות הרשתית בשל קרע בחלק העליון שלה.
- היעזרות במיקרו־אנדוסקופ ובמסך צפייה – במסגרת שיטה זו מחדירים לתוך העין מקור אור ומצלמת טלוויזיה זעירה בגודל מילימטר, ומתקנים את הפגיעות ברשתית ובזגוגית אגב צפייה במצג המופיע על גבי המוניטור.
הודות להתפתחות המכשור והטכנולוגיות בתחום לצד שליטה ומומחיות של המנתחים בשימוש בהם ובהפעלתם, שיעור ההצלחה של ניתוחי היפרדות רשתית הוא כיום גבוה ביותר.
מדובר במצב שבו מצטבר נוזל בין הרשתית לדופן של גלגל העין. במרבית המקרים התופעה מתרחשת כתוצאה מקרע ברשתית.
אם היפרדות הרשתית מתרחשת בזגוגית ואינה מלווה בקרע של הרשתית, היא אינה מסכנת את הראייה ולא מצריכ ההתערבות כירורגית. במידה והיפרדות הרשתית יוצרת קרע ברשתית שיכול להוביל למעבר של נוזלים אל מאחורי הרשתית, קיימת סכנת התעוורות
התסמינים שמעידים על קרע ברשתית כוללים הבזקים של אור, תחושה של גופים קטנים שמופיעים מול העין בצורת ברחשים או עכביש או חוטים וקווים. אם הרשתית נפרדת מדופן העין, קיים אובדן של שדה ראייה.
המחלה פוגעת באחד מתוך 10,000 איש והיא נפוצה יותר בקרב אנשים שסובלים מקוצר ראייה גבוה וגם שינויים ניווניים ברשתית. כמו כן היא נפוצה בקרב מי שבמשפחתם קיימת המחלה הזאת.
פרוצדורות שעשויית לעניין אותך
קשר עם

תודה! בקשתך נקלטה בהצלחה
קביעת תור אונליין בקלות ובמהירות
רק עוד כמה פרטים וסיימנו, אל תשכחו להביא את ההפנייה מרופא המשפחה שלכם וכרטיס מגנטי
