בדיקת שקיפות עורפית
בדיקת שקיפות עורפית - מתי לעשות את הבדיקה, איך לבחור רופא מתאים ועוד - כל התשובות במדריך המלא שלפניכם
בדיקת שקיפות עורפית - המדריך עם כל המידע הרפואי והמעודכן
הריון הוא מרגש ומשמח אך מעורבות בו גם חששות ודאגות, במיוחד בכל הקשור לשלומה של האישה, התנהלות תקינה של ההריון ולידת תינוק בריא. לכן, לאורך ההיריון מבוצעות בדיקות בזמנים קבועים מאוד, המסייעות להבטיח את בריאות העובר ולספק מידע רפואי רב ערך בנוגע למצבו, הסיכונים אם יש כאלה, וקצב ההתפתחות שלו – בהשוואה לקצב ההתפתחות הממוצע של עוברים לאורך ההריון.
בעשורים האחרונים, עם התפתחות טכנולוגיות המאפשרת מעקב אחר התפתחות העובר במהלך ההריון, החלו נערכות מיני בדיקות במטרה לוודא שהתינוק שיוולד יהיה בריא לחלוטין, בגופו ובכישוריו הקוגניטיביים. בדיקת שקיפות עורפית היא אחת המרכזיות שבבדיקות הסקר הנערכות במהלך ההריון. לפניכם סקירה אודות בדיקה חשובה זו, בין היתר נפרט על הסיבות לעריכתה, כיצד היא מבוצעת, איך מפרשים את תוצאותיה, עד כמה היא מדוייקת ועוד.
תוכן עניינים למאמר:
- תסמונת דאון בעובר ובדיקות הסקר לגילוי מוקדם שלה
- מהי בדיקת שקיפות עורפית ומה מודדים?
- בדיקת שקיפות עורפית מחיר
- כיצד מבוצעת הבדיקה?
- בדיקת הדם המלווה את השקיפות העורפית
- מדוע מומלץ לבצע בדיקת שקיפות עורפית אצל רופא מומחה
- שקיפות עורפית תוצאות
- עד כמה מדוייקות תוצאות בדיקת השקיפות העורפית?
- שקיפות עורפית מוגברת - המשמעויות
- חדש: שילוב בדיקת שקיפות עורפית עם סקירת מערכות מוקדמת
בווידאו: הסבר על בדיקת שקיפות עורפית משולבת סקירת מערכות מוקדמת
תסמונת דאון בעובר ובדיקות הסקר לגילוי מוקדם שלה
תסמונת דאון היא מצב בו גרעיני תאים בגוף מכילים 47 כרומוזומים במקום 46. עודף זה גורם לשיבושים במבנה ובתפקוד התקין של מגוון רקמות בגוף. בין היתר, למי שלוקים בתסמונת דאון יש מראה ייחודי והם סובלים מעיכוב בהתפתחות, פיגור שכלי (ברמה כזו או אחרת) ופגמים גופניים אופייניים שונים, מהם כאלה העשויים לקצר את תוחלת החיים.
חשוב לדעת שתסמונת דאון אינה תורשתית והיא נגרמת באופן ספונטני (ללא תלות באורח חיים או כל גורם אחר) במהלך הבשלת הביצית או תא הזרע (מדובר בשיבוש המתרחש עוד לפני ההפריה).
הסיכוי ללדת תינוק הלוקה בתסמונת דאון הוא 1 ל-1,500 אצל נשים צעירות (עד גיל 25) והולך ועולה עם הגיל, כך שאצל אישה בת 35 הסיכוי הוא 1 ל-380, עבור בת 40 הסיכוי הוא 1 ל-100 והריון אצל אישה בת 49 עלול להיות של תינוק הלוקה בתסמונת דאון בהסתברות של 1 ל-10.
למרות ההסתברות שתוארה, כיום חיים בישראל רק כ-3,000 אנשים הלוקים בתסמונת דאון. הסיבה לכך היא בדיקות הנערכות במהלך ההריון ומאפשרות גילוי מוקדם שלה (בדרך כלל לפני שבוע 12 ולעיתים מאוחר יותר, אפילו עד שבוע 24) כך שניתן ליזום הפלה ולמנוע לידת תינוק עם תסמונת דאון.
בדיקות לגילוי תסמונת דאון בעובר נחלקות לשתיים, בדיקות סקר המצביעות על סיכוי גבוה מן הרגיל לקיום התסמונת בעובר, ובדיקות אבחון באמצעותן ניתן לקבוע בוודאות גבוהה מאוד אם העובר לוקה בתסמונת או לא. בדיקת שקיפות עורפית היא בדיקת סקר המבוצעת בין השבוע ה-11 לשבוע ה-13 ושישה ימים, ובכוחה להצביע על סיכוי מוגבר לתסמונת דאון בעובר.
הבדיקה מכונה לעיתים גם "בדיקת סקר שליש ראשון". שקיפות עורפית נערכת במטרה לזהות סיכון מוגבר לקיום תסמונות כרומוזומליות (תסמונת דאון ביניהן) כמו גם מחלות וליקויים אחרים (כגון מומי לב ומומים בכלי הדם הגדולים) בעובר.
איך נעשית הבדיקה: בדיקת שקיפות עורפית נערכת באמצעות מכשיר אולטרסאונד (מכשיר דימות הפועל באמצעות גלי קול בתדרים שאיננו יכולים לשמוע) ועיקרה מדידת עובייה של שכבת נוזל דקה המצויה בין העור לרקמה הרכה של העורף אצל עוברים בשלב בו מבוצעת הבדיקה (שכבת הנוזל נעלמת סביב שבוע 15 להריון).
מכיוון שנמצא קשר בין עובי חריג של אותה שכבת נוזל לקיום תסמונת דאון ניתן לקבוע שיש סיכוי מוגבר לה כאשר בבדיקת השקיפות העורפית נמצא שהעובי הוא 3 ממ' ומעלה.
חשוב להדגיש שמדובר בבדיקת סקר שעיקרה לסייע בזיהוי הסתברות גבוהה מן הרגיל לליקויים שצויינו לעיל. תוצאות הבדיקה משוכללות עם נתונים וממצאים נוספים כגון גיל האישה ורמות חלבון A והורמון בטא גונדוטרופין בפלזמה (כפי שעולה מתוצאות בדיקת דם של האישה הנמצאת בהריון לקראת סוף הטרימסטר הראשון).
בדיקת שקיפות מחיר
בדיקת שקיפות עורפית כלולה בסל הבריאות וכל אישה זכאית לקבל בדיקה כזו, במסגרת הרפואה הציבורית, ללא תשלום במהלך ההריון.
כדאי לדעת שפוליסות ביטוח בריאות רבות מאפשרות בחירה לעבור את הבדיקה באופן פרטי, בהשתתפות עצמית סמלית או ללא תשלום כלל. עלות בדיקת שקיפות עורפית פרטית, עבור מי שמשלמת את ההוצאה כולה מכיסה תעמוד על כ-1,000 ש"ח לערך.
כיצד מבוצעת הבדיקה?
בדיקת שקיפות עורפית היא בדיקת אולטרסאונד רגילה המבוצעת בדרך כלל בגישה בטנית (חיישן מכשיר האולטרסאונד מונח על עור הבטן) אך לעיתים, במידה ומנח התינוק מקשה על ביצוע המדידה הנדרשת, בגישה וגינלית (חיישן האולטרסאונד מוחדר לנרתיק).
על עור הבטן של האישה נמרח ג'ל שתפקידו להבטיח מעבר טוב של גלי הקול מן המכשיר וחזרה אל החיישן (בגישה וגינלית הג'ל נמרח על חיישן המכשיר המוחדר לנרתיק).
הבדיקה מבוצעת על ידי גיניקולוג מומחה, במרפאת קופת חולים או במרפאה פרטית, אורכת כ-20 עד 30 דקות ותוצאותיה מוסברות לנבדקת מיד עם תום הבדיקה.
חשוב להדגיש שממצאים סופיים בנוגע לסיכוי שליה מוערך לתסמונת דאון מתקבלים רק לאחר שכלול תוצאות בדיקת סקר ביוכימי. במידה והממצאים מעידים על סיכוי מוגבר לתסמונת דאון בעובר מומלץ לבצע בדיקת סיסי (CVS) שליה הנותנת אבחנה חד משמעית בנוגע לליקויים שונים, פגמים גנטיים ותסמונת דאון ביניהם.
בדיקת הדם המלווה את השקיפות העורפית: במקביל לבדיקת השקיפות העורפית, מיד לאחריה ובצמוד לה ככל שניתן, מקובל לערוך בדיקת דם, המכונה סקר ביוכימי שליש ראשון. בדיקה זו מסייעת לזיהוי סיכון מוגבר לליקויים בעובר (כולל תסמונת דאון). מדובר בבדיקת סקר הכוללת מדידת רמות חלבונים מסויימים בפלזמה של הדם אצל אישה בהריון בתקופת סוף הטרימסטר הראשון.
רמות גבוהות של חלבונים מסויימים, העוברים אל הדם של האישה מן העובר, עשויים להעיד על ליקויים. תוצאה משולבת של בדיקת השקיפות העורפית ובדיקת הדם מתקבלת עד שבועיים לאחר נטילת הדם לביצוע בדיקת הסקר הביוכימי.
האם תוצאות גבוליות בבדיקת שקיפות עורפית מראות על סיכון מוגבר להפרעות כרומוזומליות?
שקיפות עורפית מוגברת של העובר (NT) היא מצב שכיח במהלך ההיריון. מחקרים רבים אישרו כי תוצאה של מעל 3 מ"מ הוא גורם סיכון גבוה לתוצאות לא טובות של ההריון. עם זאת, אין מספיק מידע לגבי מצב הביניים, בו התוצאה היא בין 2.5 ל-2.9 מ"מ, והאם תוצאה זו מגדילה את הסיכון להפרעות בכרומוזומים עובריים ומחלות אחרות.
מחקר חדש פורסם על ידי קבוצת חוקרים מסין, וכלל דגימות עובריות מנשים שעברו דיקור מי שפיר משנת 2017 עד 2020. הדגימות של קבוצת הניסוי היו עוברים עם תוצאה של מעל 2.5 מ"מ בשבוע 11 עד 13+6 שבועות של הריון. קבוצת הביקורת הכילה עוברים עם תוצאה של פחות מ-2.5 מ"מ. ב-262 דגימות עובריות עם תוצאה בין 2.5 ל-2.9 מ"מ, שיעור הגילוי והסיכון של הפרעות כרומוזומליות היה גבוה משמעותית מזה של קבוצת הביקורת. על כן, תוצאות החוקרים הראו כי תוצאות גבוליות בבדיקת שקיפות עורפית, בין 2.5 ל-2.9 מ״מ, מגדילות את הסיכון להפרעות כרומוזומליות. לכן, החוקרים סבורים כי סקר טרום לידתי לא פולשני מומלץ כבחירה הראשונה להערכת כרומוזומים טרום לידתית באוכלוסייה זו.
באיזה שלב של ההיריון צריך לבצע את הבדיקה?
האם תוצאות הבדיקה חד משמעיות?
האם הבדיקה יכולה להזיק לעובר?
מהן הסיבות לתוצאות בדיקה לא תקינות?
באיזה שלב של ההיריון את נמצאת?
האם ביצעת או תבצעי סקר ביוכימי ראשון?
האם את מרגישה בנוח עם ביצוע אולטרסאונד וגינלי?
מדוע מומלץ לבצע בדיקת שקיפות עורפית אצל רופא מומחה
ביצוע טוב של בדיקת שקיפות עורפית דורש מיומנות ונסיון, על המדידה להיות מבוצעת בדיוק רב שכן כל סטייה פוגעת ביכולת להסיק מסקנות רלוונטיות מן הממצאים. חשוב להבין שאין מדובר רק ביכולת טכנית של הפעלת מכשיר האולטרסאונד והתמצאות בתמונה המתקבלת, אלא גם בהבנה מעמיקה של משמעויות הממצאים תוך שהם משוכללים עם מאפיינים של האישה וממצאים מבדיקות נוספות.
כך למשל לשקיפות עורפית מוגברת אצל אישה בת 20 משמעות שונה מממצא דומה אצל אישה בת 35 שבהריונות קודמים שלה כבר נתגלו סימנים לתסמונת דאון בעובר. כדאי לדעת שניתן לעבור בדיקת שקיפות עורפית באופן פרטי אצל רופא מומחה בו אנו מעוניינים. לעיתים קרובות ביטוח הבריאות מאפשר בחירה כזו תוך כיסוי עלות הבדיקה.
שקיפות עורפית תוצאות
בדיקות אולטרסאונד במהלך ההריון הן מרגשות מכיוון שהן מאפשרות להביט בעובר, לראות אותו נע, לזהות איברים ואפילו תווי פנים.
הרופאים העורכים את הבדיקות מבינים את ההתרגשות ונוהגים לאפשר לאישה (כמו גם לבעל או מלווים אחרים שהגיעו עם האישה לבדיקה) להביט במסך תוך שהם מסבירים את מה שניתן לראות והמדידות שהרופא מבצע. בנוסף, פעמים רבות ניתן לקבל מן הרופא עותקים מתמונות שהדפיס ואפילו סרטון וידאו.
עם השלמת הבדיקה יסביר הרופא את הממצאים ויציין אם נחוצות בדיקות נוספות ומדוע (למשל, יפנה לבדיקת סיסי שליה). הרופא גם יסביר שניתן יהיה לדעת יותר לאחר קבלת תוצאות בדיקת הסקר הביוכימי.
תוצאות משוכללות של בדיקת השקיפות העורפית והסקר הביוכימי מתקבלות בתוך כשבועיים לאחר מתן דם לבדיקת הסקר הביוכימי (בדיקה שיש לבצע אחרי ובסמוך ככל האפשר לבדיקת השקיפות העורפית).
עד כמה מדוייקות תוצאות בדיקת השקיפות העורפית?
מדידת עובי של מעל ל-3 ממ' בשכבת הנוזל בין העור לרקמה הרכה של העורף מזהה כ-75% מן המקרים של עוברים הלוקים בתסמונת דאון. בשילוב תוצאות הסקר הביוכימי ניתן להשיג זיהוי מוקדם של תסמונת דאון בדיוק של כ-85%.
חשוב לציין שתוצאות מדאיגות בבדיקת השקיפות העורפית מצדיקות ביצוע בדיקת סיסי שליה פולשנית (נטילת דגימה מן השליה באמצעות מחט תוך שנעזרים במכשיר אולטרסאונד), בדיקה כזו בכוחה לאשר או להפריך את החשד לתסמונת דאון בדיוק קרוב ל-100%.
הסיבה לכך שבדיקות פולשניות כגון סיסי שליה ובדיקת מי שפיר מבוצעות רק אם מתגלה, בבדיקות סקר, סיכוי מוגבר לקיום ליקוי היא שבדיקות פולשניות כאלה כרוכות בסיכונים, אמנם בהסתברות נמוכה מאוד, של נזק לעובר או הפלה.
שקיפות עורפית מוגברת - המשמעויות
מצב של שקיפות עורפית מוגברת הוא למעשה מצב בו במהלך בדיקת השקיפות העורפית נמדד עובי העולה על 2.5 ממ' בשכבת הנוזל שבין העור לרקמה הרכה של עורף העובר. תוצאות כאלה, במיוחד כאשר הן נתמכות בממצאים מעוררי חשד מבדיקת הסקר הביוכימי, יניעו ברוב המקרים את הרופא להמליץ לאישה לבצע בדיקת סיסי שליה.
שקיפות עורפית מוגברת בה עובי שכבת הנוזל עולה על 3.5 ממ' עשויה להעיד של מומי לב, ניקוז ורידי לקוי ובעיות בזרימת הדם ללב. מסיבה זו האישה תופנה לביצוע בדיקת אקו לב עוברי בהמשך ההריון. ממצא של שכבת נוזל בעובי העולה על 5 ממ' עשויה להעיד על מומים נוספים, הסטטיסטיקה מראה כי בכ-40% מן העוברים בהם נמדדה שכבת נוזל בעובי כזה אכן קיימים מומים חמורים.
לאור המשמעויות המרחיקות לכת של שקיפות עורפית מוגברת יערכו בדיקות נוספות, בטווח הקצר, כמו גם בהמשך ההריון (אלא אם מתקבלת כבר בשלב המוקדם החלטה על הפסקת ההריון). בדיקות נוספות כאלה עשויות לכלול בדיקת סיסי שליה, סקר ביוכימי משולב, בדיקת דיקור מי שפיר, בדיקות אקו לב עוברי ועוד.
חדש: שילוב בדיקת שקיפות עורפית עם סקירת מערכות מוקדמת
לאחרונה החל שילוב חדש של בדיקות לזיהוי מומים בעובר באמצעות בדיקת שקיפות עורפית יחד עם סקירת מערכות מוקדמת בשלב מוקדם של ההריון. הבדיקה מתבצעת בין שבוע 13 לשבוע 13.5 והיא משלבת בין בדיקת השקיפות העורפית שבודקת את הנוזל בעורף העובר לבין סקירת מערכות לאיברים של העובר. השילוב הזה מאפשר לקבל מידע נרחב יותר על מומים בעובר בשלב מאוד מוקדם של ההריון.


שקיפות עורפית הינה בדיקת אולטרסאונד המבוצעת לצורך קביעת רמת הסיכון לעובר עם הפרעות כרומוזומליות כגון: תסמונת דאון. שקיפות עורפית הינה בדיקת סקר והיא מצביעה על ההסתברות להימצאותו של המום. הבדיקה איננה יכולה לשלול או לאשר בוודאות הפרעה כרומוזומלית כזו או אחרת. בדיקת שקיפות עורפית נערכת בין שבועות 11-14 להריון.
מחקרים רבים עסקו בשאלה האם בדיקת האולטראסאונד מסוכנת לאם או לעובר. עד היום לא הוכח קשר בין השימוש באולטראסאונד לגרימת נזק בעוברים היות והאנרגיה של גלי הקול הנשלחים מוגבלת והרבה מתחת למסוכן. למרות זאת לא ניתן לשלול כי קשר כזה יוכח בעתיד.
קביעת מין הילוד איננה חלק מבדיקת שקיפות עורפית! לפעמים יהיה ניתן להדגים את מין הילוד (בעיקר אם מבצעים את הבדיקה בשבועות מתקדמים יותר) כאמור חשוב לזכור כי תשובה זו איננה ודאית שכן איבריו של העובר עוד לא סיימו להתפתח ולכן קשה להבחין בשוני בין שני המינים ושיעור הטעות נע סביב 20-30 אחוז.
צריך לזכור כי שקיפות עורפית הינה בדיקת סקר, כלומר, היא מצביעה על ההסתברות להימצאותו של פגם. הבדיקה איננה יכולה לשלול או לאשר בוודאות פגם. ביכולתה לגלות עד כ-70% מכלל מקרי תסמונות הדאון לפי עבודות שונות שפורסמו בספרות רפואית. כאשר התוצאות מראות כי עובי שכבת הנוזל בעורף העובר גבוהה או השקלול של הבדיקה מראה על סיכון מוגבר להפרעה כרומוזומלית, חשוב לפנות לקבלת יעוץ גנטי. באפשרות האישה לבצע דיקור מי שפיר, ולשלול בוודאות מוחלטת קיום של תסמונת דאון.
במקרה של הריון מרובה עוברים, בדיקת שקיפות עורפית היא הבדיקה האמינה ביותר מכל בדיקות הסקר וזאת משום שדם האם מכיל הורמונים מכל העוברים ולא ניתן לזהות באמצעות בדיקת דם מי מהעוברים הוא העובר שבסיכון. רק שקיפות עורפית יכולה לעשות את ההבדלה בין עובר למשנהו. שכן, בבדיקה זו נסרק כל עובר ותוצאות עובי הנוזל בעורף העובר מתייחסות לכל עובר בנפרד.
פרוצדורות שעשויית לעניין אותך
קשר עם

תודה! בקשתך נקלטה בהצלחה
קביעת תור אונליין בקלות ובמהירות
רק עוד כמה פרטים וסיימנו, אל תשכחו להביא את ההפנייה מרופא המשפחה שלכם וכרטיס מגנטי
