ניתוח לב פתוח
ניתוח לב פתוח - מהו ניתוח לב פתוח, מתי זקוקים לו ומה כדאי לדעת על התהליך - הכל במדריך המלא שלפניכם
ניתוח לב פתוח - המדריך עם כל המידע הרפואי והמעודכן
- מהו ניתוח לב פתוח?
- מתי עולה חשד לחסימה או היצרות של כלי הדם באיזור הלב?
- שני הליכים שכיחים: ניתוח מעקפים, ניתוח להחלפת מסתמים
- מהלך הניתוח וחיבור למכונת לב-ריאה
- איך מתכוננים לניתוח לב פתוח?
- אלטרנטיבות לניתוח לב פתוח: השיטה הזעיר-פולשנית וצנתור לב
- ניתוח לב בילדים
- איך בוחרים רופא ומרפאה לניתוח לב פתוח?
- ניתוח בבית חולים ציבורי לעומת ניתוח במרפאה פרטית
- עלויות ניתוח לב פתוח
- לאחר ההליך
מהו ניתוח לב פתוח?
ניתוח לב פתוח הוא מושג המתייחס למספר הליכים כירורגיים במהלכם פותחים את בית החזה כדי לחשוף את הלב ולטפל, בדרך של התערבות ישירה, בכשלים שונים בו, בעוד המטופל מחובר למכונת לב-ריאה. ניתוח לב פתוח נחשב לפרוצדורות רפואית מורכבת ביותר, והחלטה על ביצועו מתקבלת לאחר שקלול כל הגורמים הרלוונטיים, ביניהם גיל המטופל, מחלות נלוות, אופציות טיפוליות חלופיות, שיקול דעת הרופא והעדפות המטופל.
חשיפת הלב אינה ההבדל העיקרי בין ניתוח לב פתוח לניתוח לב סגור. בניתוח לב סגור הלב ממשיך לפעום לאורך ההליך הכירורגי כולו, כאשר בניתוח לב פתוח, לאחר חיבור המנותח למכונת לב-ריאה, עוצרים הרופאים את פעולת הלב (באמצעות קירור ותמיסת אשלגן). מכונת לב-ריאה היא הממשיכה להזרים את הדם, במקום הלב שחדל לפעום, תוך העשרתו בחמצן וסילוק דו תחמוצת הפחמן במקום הריאות (גם הריאות אינן פועלות במהלך ניתוח לב פתוח).
ניתוחי לב פתוח מבוצעים משלוש סיבות עיקריות, חידוש זרימה תקינה של דם לשריר הלב תוך שימוש בכלי דם הנלקח ממקום אחר בגוף (הליך כזה מכונה "ניתוח מעקפים"), תיקון מומים מולדים או על מנת להחליף מסתמים (למסתם מלאכותי או מסתם טבעי).
מתי עולה חשד לחסימה או היצרות של כלי הדם באזור הלב?
כאמור, אחת הסיבות העיקריות לביצוע ניתוח לב פתוח היא הוספת מעקף, בדמות כלי דם הנלקח ממקום אחר בגוף, לצורך חידוש אספקת הדם לאזור בשריר הלב שכלי הדם המזין אותו נסתם חלקית או לחלוטין. הדם הזורם מהריאות אל הלב מועשר בחמצן, ותפקידו העיקרי של הלב הוא להזרים אותו לכל תאי הגוף. אולם, שריר הלב עצמו אינו יכול להיות מוזן בחמצן וחומרים חיוניים אחרים מן הדם הזורם בפנים הלב בלבד, כיוון ששכבת שריר הלב עבה מדי.
לכן, ישנה מערכת כלי דם סביב הלב שתפקידה לספק לו דם מועשר בחמצן שנחוץ כדי לשמור על פעילותו תקינה. כלי דם אלה מכונים "כלי הדם הכליליים". מחלות סיסטמיות שונות עלולות להאיץ הצטברות משקעים בפנים דפנות כלי הדם בגוף, וביניהם כלי הדם הכליליים, ולגרום לסתימה חלקית עד מלאה באזורים שונים בכלי הדם הללו. היצרות כזו פירושה פגיעה באספקה תקינה של דם לשריר הלב, פגיעה שעשויה לגרום למגוון סימפטומים וביניהם:
- תעוקת חזה - כאב לוחץ במרכז החזה המתגבר בעיקר בעת פעילות גופנית.
- הפרעות בקצב הלב - קצב לב מוגבר, תחושה של הלמות הלב בחזה ותחושה של דילוג פעימות.
- אי ספיקת ל ב- פגיעה ביכולת הלב להזרים דם ביעילות. תופעה העלולה לגרום לנפיחות ובצקות בקרסוליים, בכבד ובריאות (כתוצאה מהצטברות נוזלים) כמו גם לחולשה כללית, עייפות וקוצר נשימה.
- היצרות כלי דם כליליים עלולה להחמיר לפתע לחסימה מלאה ולגרום להתקף לב (אוטם שריר הלב) שסכנת חיים מידית בצידו.
שני הליכים שכיחים המבוצעים בניתוח לב פתוח - ניתוח מעקפים וניתוח החלפת מסתמים
כאשר מזהים היצרות של כלי דם כליליים המובילה לפגיעה בתפקוד הלב ומהווה סיכון לאוטם לבבי ייתכן שהשתלת כלי דם העוקף את האזור בו מתפתחת הסתימה תהיה הפתרון המתאים. השתלה כזו מבוצעת בניתוח לב פתוח ומכונה "ניתוח מעקפים". בהליך כירורגי כזה נלקח ווריד או עורק מן הרגל או מן הזרוע, וכלי דם חלופי זה מחובר אל העורק הכלילי באופן העוקף את האזור שהפך צר או חסום.
בלב ישנם ארבע מסתמים שתפקידם להזרים את הדם בצורה חד כיוונית בין חללי הלב ומהם לכל איברי הגוף. כאשר מאובחן מצב של היצרות, דליפה, צניחה או מום מבני במסתם אחד או יותר ייתכן שהטיפול המתאים ביותר יהיה החלפת מסתמים המבוצעת בחלק מהמקרים בהליך ניתוח לב פתוח. המסתם שמושתל במקום המסתם הפגום יכול להיות מלאכותי או מסתם ביולוגי שנלקח מתורם איברים או מחיות.
מהלך הניתוח וחיבור למכונת לב-ריאה
המשותף לכל הסוגים של ניתוח לב פתוח הוא פתיחת בית החזה, חשיפת הלב, חיבור למכונת לב ריאה ועצירת פעולת הלב. לאחר שהלב חדל מלפעום ניתן לבצע בו את ההתערבות הנדרשת, חיבור כלי דם עוקף לעורק הכלילי, החלפת מסתם או תיקון מום מולד.
עם השלמת ההתערבות הנחוצה מחדשים את פעולת הלב באמצעות חידוש זרימת הדם לעורקי הלב השוטפת את האשלגן. כשהלב חוזר לפעולה סדירה מנותק המנותח ממכונת לב ריאה, לב המנותח שב להיות האחראי לזרימת הדם בגוף והריאות חוזרות להיות האחראיות לחימצון הדם. בית החזה נסגר והמנותח מועבר, מורדם ומונשם ליחידה לטיפול נמרץ להתאוששות. משך ניתוח לב פתוח נע בין ארבע לשש שעות, כל עוד אין סיבוכים.
המנותח נמצא בהרדמה מלאה מתחילת ההליך, וחזרה להכרה עשויה להתרחש בסמוך להעברה להתאוששות ועד 12 שעות לאחריה. מהלך ההתאוששות הוא הדרגתי, ובדרך כלל ניתן לחזור לפעילות (לשוב לעבודה למשל) לאחר חודש וחצי.
איך מתכוננים לניתוח לב פתוח?
ניתוח לב פתוח הוא הליך כירורגי מורכב ולכן חשש ממנו הוא טבעי. כהכנה לניתוח מומלץ לסגל במודע הלך רוח אופטימי וחשיבה חיובית, כך למשל אפשר לשמוח על כך שהמצב הגופני לאחר הניתוח יהיה טוב יותר באופן משמעותי מאשר לפניו. אין סיבה להתעלם מן הסכנה אך יש לזכור שזהו ניתוח ותיק עם ניסיון של עשרות שנים שיעילותו לאורך זמן אינה מוטלת בספק.
כמו כן, התפתחויות מהעשור האחרון הובילו לשרידות טובה יותר ואחוזי הישנות נמוכים יותר. כך למשל התמותה לאחר ניתוח מעקפים עומדת על אחוז אחד בלבד בקרב חולים צעירים ועל כ-4% בקרב חולים מבוגרים עם מחלות רקע.ברוב המקרים, מועד ביצוע ניתוח לב פתוח ייקבע זמן מה מראש וכך יש שהות להתארגן להיעדרות ממושכת מן העבודה והבית. חשוב שבני המשפחה יהיו מעורבים וידעו פרטים רבים ככל שניתן על העתיד להתרחש ומה יהיה חלקם בהליך ההתאוששות.
אלטרנטיבות לניתוח לב פתוח - השיטה הזעיר פולשנית וצנתור לב
ההתפתחות טכנולוגית מרחיבה את מעגל ההליכים הכירורגיים שניתן לבצע בשיטות זעיר פולשניות שיתרונות רבים לצידם. ככל שמדובר בניתוחי לב המטרה של הליכים כירורגיים זעיר פולשניים היא לאפשר ביצוע התיקון הדרוש ללא פתיחת בית החזה, הפסקת פעולת הלב וחיבור למכונת לב ריאה. ניתוח זעיר פולשני מבוצע באמצעות מיכשור מתקדם המוחדר אל גוף המנותח דרך חתך קטן.
כיום ניתן לבצע הליכים מורכבים למדי באופן זעיר פולשני, ביניהם תיקון או החלפת מסתמים, יצירת מעקף לעורק הכלילי, סגירת פגמים במחיצות הלב, הסרת גידולים לבביים, טיפול בהפרעות קצב ועוד. חשוב להדגיש כי לא תמיד ניתן לטפל בבעיה בשיטה זעיר פולשנית, החלטה לגבי התאמת המטופל לניתוח זעיר פולשני מתקבלת על ידי צוות הרופאים לאחר אבחון מקיף ותוך היוועצות ושקילת מגוון רחב של נסיבות ומשתנים.
ניתוחי לב בילדים
ניתוחי לב בילדים מבוצעים כדי לתקן שלל סוגים של מומים מולדים. קיימים הבדלים משמעותיים בין ניתוחי לב אצל ילדים לבין ניתוחים כאלה אצל מבוגרים. בעוד אצל מבוגרים מבנה הלב הוא לרוב תקין ויש כשל נקודתי כזה או אחר, אצל ילדים ייתכנו מומים מולדים ההופכים את הבעיה למורכבת ודורשים מציאת פתרון פרטני תוך קבלת פשרות לשם השגת התוצאה הטובה ביותר האפשרית.
הבדל נוסף הוא קושי להשלים באופן מוצלח פעולות כירורגיות באיברים בעלי מימדים קטנים, כך למשל תפירת כלי דם שקוטרו זעיר (פחות ממילימטר אחד) אצל ילדים היא קשה עשרות מונים מביצוע תפר דומה בעורק כלילי בליבו של אדם מבוגר, עורק שקוטרו נע בין 3 ל-5 ממ'.
בישראל נולדים כ-1,200 תינוקות עם מומי לב מדי שנה וכמחציתם נזקקים לצנתור או ניתוח לב במהלך שנת חייהם הראשונה. ברוב המקרים ניתן לתקן את המום במלואו בהליך כירורגי אחד. במקרים מורכבים נדרשת התערבות כירורגית נוספת בשלבים מאוחרים יותר בחיי הילד.
בחירת רופא ומרפאה לניתוח לב פתוח
הדרך אל ניתוח לב פתוח מתחילה בדרך כלל מהפנייה של רופא המשפחה אל קרדיולוג מומחה בשל תלונות של מטופל על סימפטומים המעידים על מחלת לב, מום או בעיה אחרת בלב. הקרדיולוג מבצע סדרת בדיקות ותמונת המצב מתבהרת. ככל שמסתבר שניתוח לב פתוח הוא האופציה הטיפולית המתאימה ביותר המטופל עשוי להרגיש מעוניין לבחור בעצמו את הרופא המנתח, בית החולים או המכון בו יבוצע ההליך.
בחירת רופא אינה פשוטה: בישראל ישנם מנתחי לב בעלי שם עולמי, מחלקות לב מעולות פועלות בבתי חולים ציבוריים כמו גם במכונים רפואיים פרטיים. תנאי הביטוח הרפואי עשויים לאפשר מידה כזו או אחרת של בחירה (מתוך רשימה סגורה של מנתחים למשל), וניתן כמובן לבחור לעבור את ההליך בכל מקום בארץ או בעולם תוך שמשלמים את עלותו הגבוהה מאוד מן הכיס הפרטי.
ככלל, אין סיבה לשקול ביצוע ניתוח לב פתוח בחו"ל דווקא. האפשרויות בארץ הן מן האיכותיות והמתקדמות ביותר בעולם. מומלץ להיוועץ עם מספר רופאים, לברר פרטים על תחום מומחיותם והניסיון שרכשו בביצוע הליכים מן הסוג הרלוונטי.
מקצועיות הצוות: ניתן גם למצוא מידע רב על מחלקת הכירורגיה הקרדיולוגית ששוקלים לבחור בה, לשוחח עם מטופלים שעברו את ההליך באותה מרפאה ואצל אותו מנתח. יש לזכור שניתוח לב פתוח מבוצע על ידי צוות רפואי גדול, לכן חשוב לא רק המוניטין של המנתח המוביל, אלא גם מקצועיות כל המעורבים ויכולת מוכחת שלהם לעבוד יחד.
ניתוח בבית חולים ציבורי לעומת ניתוח במרפאה פרטית
מי שיש להם ביטוח רפואי משלים מתאים יכולים לבחור את הרופא והמוסד הרפואי בו יבוצע ההליך. ניתוח לב פתוח ניתן לבצע רק בחדר ניתוח מתקדם ועל ידי צוות גדול של רופאים, אחיות וטכנאים. גם מי שבוחרים לעבור את הניתוח במסגרת הרפואה הפרטית ינותחו בסופו של דבר בחדר ניתוח באחד מבתי החולים הגדולים בארץ. ההבדל העיקרי בין ניתוח בבית חולים ציבורי ופניה לרפואה פרטית הוא האפשרות לבחור את המנתח והמקום בו יבוצע הניתוח.
הבדלים נוספים עשויים להיות במידת המעורבות של המנותח בהליך קבלת ההחלטות. בבית חולים ציבורי הרופאים אינם מצטיינים במסירת מידע למטופל, ממעטים לערב מטופלים בהתלבטויות ואינם מעניקים משקל להעדפותיהם ודעותיהם של מטופלים. ניתוח פרטי יאפשר למטופל להיות מעורב יותר ולא להרגיש כאילו כבר אינו אדון לגורלו.
עלויות ניתוח לב פתוח
כאמור, ישנם סוגים שונים של ניתוחי לב פתוח כאשר הנפוצים ביותר הם ניתוח מעקפים וניתוח החלפת מסתמים. מדובר בהליכים כירורגיים מורכבים מאוד, הדורשים צוות גדול ומיומן וחדר ניתוח מתקדם ומאובזר בכל הציוד הדרוש.
לכן, אין פלא שניתוח לב פתוח הוא אחד ההליכים הרפואיים היקרים ביותר. ניתוח מעקפים בבית חולים ציבורי מבוצע ללא תשלום, עבור ניתוח כזה בבית חולים פרטי ישלם המנותח מכיסו סכום של עד כ-13,000 שקלים ובלבד שיש לו פוליסת ביטוח בריאות משלים. עלות ניתוח לב פתוח בבית חולים פרטי עבור מנותח שאין לו ביטוח בריאות המכסה הליך כזה היא כ-85,000 שקלים.
לאחר ההליך
הליך ההתאוששות מניתוח לב פתוח שונה ממקרה למקרה אך בממוצע מדובר על כחודש וחצי עד שאפשר לחזור לשגרת חיים רגילה וכחצי שנה עד להחלמה מלאה.מטופלים שעברו ניתוח לב פתוח צריכים לקחת תרופות, חלקן לתקופה מוגבלת ואחרות דרך קבע, ויש להקפיד ליטול את התרופות לפי הוראות הרופא המטפל.הכאבים בשעות לאחר ההתעוררות בחדר ההתאוששות עשויים להיות עזים, וצוות האחיות נעזר במשככי כאבים כדי לסייע למנותח בשלבים אלה.
עוצמת הכאב פוחתת במהירות, ואם ממשיכים לסבול מכאבים גם לאחר השחרור מבית החולים ניתן לקחת כדורים נגד כאבים ולהיעזר בעיסוי ותרגילים להפחתת כאב. מנותחי לב יכולים לבצע פעילות גופנית מתונה ללא חשש. יש להיוועץ ברופא לפני עיסוק בפעילות מאומצת כגון ריצה, רכיבה על אופניים, שחיה, רכיבה על סוסים, משחק טניס וכד'.
כיוון שמדובר בניתוח מורכז אחד הסיכונים הוא הפרעת קצב לב העלולה לסכן חיים, בנוסף, יש סיכון לדימומים בעקבות פגיעה בכלי דם במהלך הניתוח - סיכונים אלו הם מאוד נדירים ביחד לאופי הניתוח וניסיון המנתחים
תהליך ההחלמה לוקח כחודש וחצי שבמהלכו צריך להתחיל שיקום על מנת לתרגל חזרה לשגרה. יש לקחת בקפידה את התרופות שנרשמו לך, עלולים להיות כאבים ותחושת חוסר נוחות, יש להמנע מהרמת משקל במשך חצי שנה לאחר הניתוחיש קושי בעליה במדרגות ולכן חשוב לתרגל זאת. . יש להמנע מנהיגה במשך כחודש וחצי וחשוב מאוד להקפיד על תזונה, פעילות מבוקרת, מעקב אצל הרופאים והמנעות מעישון.
חובה לבקר אצל רופא השיניים ולוודא שאין טיפולים עתידיים, יש להפסיק עישון ולשתות אלכוהול במינון מינימלי. חשוב לתרגל נשימות ולהקפיד על פעילות גופנית ותזונה מתאימה, לא מומלץ להגיע לניתוח עם עודף משקל קיצוני.
חשוב לשמור על היגיינה, לנקות את המקום, לא לחשוף אותו לשמש ולא ללכת לבריכה או לים במהלך החודשים הראשונים. יש משחה מיוחדת גם לטיפול בצלקת עצמה על מנת שתחלים והמקום יתאחה.
קשר עם

תודה! בקשתך נקלטה בהצלחה
קביעת תור אונליין בקלות ובמהירות
רק עוד כמה פרטים וסיימנו, אל תשכחו להביא את ההפנייה מרופא המשפחה שלכם וכרטיס מגנטי
