פזילה אצל תינוקות
פזילה אצל תינוקות - מדוע זה קורה, מתי מומלץ לטפל ומה כדאי לעשות? כל התשובות במאמר שלפניכם
פזילה אצל תינוקות - המדריך עם כל המידע הרפואי והמעודכן
פזילת תינוקות היא תופעה נפוצה המופיעה בקרב יילודים רבים, שכיחותה עומדת על בין 3%-4% מקרב האוכלוסייה. על פי רוב היא חולפת מאליה בהגיע התינוק לגיל של בין שלושה לתשעה חודשים, אולם שעה שאין זה כך וכאשר ההורים חושדים בנטייה של ילדם לפזול חשוב להיוועץ ברופא עיניים מקצועי ולשמוע את חוות דעתו. זאת בעיקר היות שפזילה משפיעה על ביטחונו העצמי של הילד, מעצבת בין השאר את דימויו האישי ומשליכה על המקובלות שלו בקרב חברת הילדים.
במאמר זה תקראו על:
- הגורמים לפזילת תינוקות
- סוגי פזילה אצל תינוקות ודרכי הטיפול המקובלות
- פזילת תינוקות – כיצד מומלץ לפעול ובאיזה שלב
הגורמים לפזילת תינוקות
ככלל, הסיבות להיווצרות פזילה בקרב תינוקות אינן ברורות לאשורן, אך מוסכם כי במרבית המקרים מדובר בתופעה אשר עוברת באופן גנטי, כלומר בתורשה במשפחה. המקור לפזילה הוא מבנה הפנים והעפעפיים המאפיין תינוקות. היות שלרוב התינוקות יש גשר אף רחב או קפלי עור בשוליים של העפעף, אלה מסתירים חלק מהעין ויוצרים מראה של פזילה מדומה. כאשר פני התינוק גדלות ומקבלות פרופורציה, גשר האף קטן, ועקב כך תופעת הפזילה נעלמת עד גיל תשעה חודשים לכל היותר אצל מרבית התינוקות.
סוגי פזילה בתינוקות ודרכי הטיפול המקובלות
פזילה, ובמינוח הרפואי "טרופיה", היא למעשה חוסר תיאום בין שתי העיניים, כאשר כל אחת מהעיניים ממוקדת בכיוון אחר וקולטת תמונה שונה במרחב.
בתחום רפואת העיניים של ילדים נהוג להבחין בין כמה סוגי פזילה עיקריים:
אזוטרופיה – פזילה פנימית מוּלדת – תופעה שבה אחת העיניים פונה פנימה: זו פזילה בולטת ומשמעותית המופיעה מיד לאחר הלידה ואינה משתפרת עד גיל חצי שנה. יש והפזילה מתחלפת בין העיניים, ועוברת לסירוגין בין עין ימין לעין שמאל, לכן על פי רוב לא נגרמת אצל הילד תופעה של עין עצלה. פזילה מסוג זה אפשר לתקן על ידי הרכבת משקפיים מתאימים או ביצוע ניתוח.
פזילה אקומודיטיבית – מדובר בסוג פזילה שאף הוא מתאפיין בפזילה פנימה. התופעה שכיחה בין הגילים שמונה חודשים לארבע שנים. היא מופיעה בעיקר בקרב ילדים אשר לוקים ברוחק ראייה ובולטת במיוחד שעה שהילד עייף או חולה, וכאשר הוא מבקש למקד את העיניים במטרה קרובה. הפזילה מתהווה שעה שהילד מתאמץ לראות באופן חד, ולכן הוא מכווץ באופן עוצמתי שריר פנימי בתוך העין. יש והפזילה מופיעה באופן פתאומי ויש והיא מופיעה ונעלמת לסירוגין.
במרבית המקרים משקפיים יתקנו את סוג הפזילה הזה, במידת הנדרש יהיו אלה משקפיים מולטי פוקאליות או ביפוקאליות.
אקזוטרופיה – פזילה שבה אחת העיניים פונה החוצה. פזילה מסוג זה מופיעה בעיקר שעה שהילד חולה או עייף ומתבטאת בעצימה של אחת העיניים בזמן שהות בשמש. הפזילה מופיעה לרוב אחרי גיל שנה והיא מתחלפת בין שתי העיניים, אך חרף האמור אחת העיניים נוטה לפזילת יתר לעומת השנייה, מה שלימים גורם להפיכתה של עין זו לעין עצלה.
פזילה אקזוטרופית גורמת לתופעות לוואי דוגמת כאב ראש, כפל ראייה, טשטוש ראייה ודמע. שעה שהפזילה זמנית, הטיפול בה הוא על ידי סגירה מתחלפת של העין או תרגול של העיניים אצל אורטופטריסט הנותן תרגילי אימון לעיניים וטכניקות לשיפור יכולות העין, או בהרכבת משקפי מינוס. אם הפזילה קבועה נדרש ביצוע ניתוח.
היפרטרופיה/היפוטרופיה – שני סוגי פזילה אלה: היפוטרופיה – כאשר עין אחת נוטה למטה, והיפרטרופיה כאשר עין אחת נוטה למעלה, נחשבות נדירות ביותר. הטיפול המבוצע בשנת חייו הראשונה של תינוק הסובל מכך הוא ניתוח עיניים בהרדמה מלאה, לרבות התרופפות והידוק של שרירי העין.
שעה שנצפית לאורך זמן היחלשות של שריר העין ניתן לבצע ניתוח חוזר. ככלל, ככל שהניתוח מתבצע בשלב מוקדם יותר כך סיכויי הצלחתו גוברים. לאחר ביצוע הניתוח חשוב לשלב תרגילי עיניים כדי לשפר את מערכת הראייה ולגרום לעיניים להתאמץ.
פזילת תינוקות – כיצד מומלץ לפעול ובאיזה שלב
ככלל, רק כרבע מהתינוקות נולדים עם עיניים ממוקדות המתבוננות ישר אל מטרה, כל השאר סובלים מפזילה. ברובם המכריע של המקרים, הפזילה עוברת מאליה בחלוף כמה חודשים, והראייה אינה נפגעת.
אולם, ישנו גיל אקוטי אשר אסור להחמיץ כדי לאתר בעיות, בייחוד שעה שהרפואה יכולה לתת מענה על כך בשלב מוקדם ולחסוך מהילד ומהוריו תסכול רב. מדובר בגיל חצי שנה עד שנתיים או עד ארבע שנים, אז מתגבשת התפתחות הראייה הדו-עינית. בעיה אשר אינה מאובחנת בפרק זמן זה עשויה לגרום נזק בלתי הפיך שאי אפשר לתקנו.
לפיכך, מומלץ לערוך לתינוק בדיקת עיניים ראשונה בגיל שלושה חודשים, לאחר מכן בגיל תשעה חודשים ואז להעבירו בדיקה נוספת בגיל ארבע-חמש שנים. ככל שהבעיה מאותרת ומטופלת בגיל מוקדם יותר כך גוברים סיכויי פתרונה וריפוייה, לרווחתו של הילד.
לצד דרכים כמו ניתוח של העין או הרכבת משקפיים בכפוף לנסיבות כל מקרה לגופו, ניתן ומומלץ לפנות לטיפול אצל אורטופטריסט, מומחה לבדיקת תנועות עיניים. אורטופטריסט יקנה לילד כלים להפחתת העומס על מערכת הראייה בדרך של אימונים ותרגילים לעיניים. תרגול מסוג זה מביא לשיפור ביכולות העין, ותורם להפחתת תופעה של פזילה לסוגיה השנים.
פרוצדורות שעשויית לעניין אותך
קשר עם

תודה! בקשתך נקלטה בהצלחה
קביעת תור אונליין בקלות ובמהירות
רק עוד כמה פרטים וסיימנו, אל תשכחו להביא את ההפנייה מרופא המשפחה שלכם וכרטיס מגנטי
