טיפול בתא לחץ
טיפול בתא לחץ - מתי חשוב לשקול טיפול כזה, מה הוא יכול לעשות וכמה זה עולה? הכל במדריך שלפניכם
טיפול בתא לחץ - המדריך עם כל המידע הרפואי והמעודכן
טיפולים בתא לחץ (רפואה היפרברית) החלו לשמש רופאים ומטפלים בעשורים האחרונים במסגרת הרפואה הציבורית והפרטית בכל רחבי העולם. מחקרים שנעשו בארה"ב בשנות החמישים, הראו כי שהייה בסביבה של לחץ גבוה יכולה לסייע להתמודד עם מגוון בעיות בריאותיות. מה זה בעצם? תאי לחץ הם מבנים דמויי גליל, עשויים ברזל וניתנים לאטימה כך שאפשר לדחוס אליהם אוויר, חמצן או תערובת גזים, עד שהלחץ בתוכם יהיה גבוה פי כמה מן הלחץ המופעל עליהם מבחוץ.
- רפואה היפרברית - תא לחץ, טיפול בחמצן בלחץ גבוה
- מה זה תא לחץ?
- כיצד פועל תא לחץ ומה השפעותיו על הגוף?
- למי זה מתאים ומתי?
- איפה ניתן לקבל טיפול בתא לחץ, ומהם היתרונות של טיפול בתא לחץ במסגרת פרטית?
- עלויות ומחירים של טיפול בתא לחץ
- איך מרגישים במהלך הטיפול?
- החשש מהרעלת חמצן במהלך הטיפול בתא לחץ
- מהלך הטיפול בתא לחץ
רפואה היפרברית מתמקדת בשהייה בסביבה בה מופעל על הגוף לחץ גבוה מזה שאנו רגילים אליו. היתרון של זה הוא שכך ניתן לספק לרקמות בגוף חמצן בלחץ גדול מן הרגיל.
ספיגה מוגברת של חמצן ברקמות בכוחה להניב שיפור משמעותי בפתולוגיות שונות וביניהן נזקי קרינה, פצעים קשים, סכרת, בצקות ועוד. בנוסף, טיפולים היפרבריים הוכחו כיעילים בתחום האנטי אייג'ינג (חידוש מראה העור), משפרי תפקוד ילדים הנמצאים על הרצף האוטיסטי, מפחיתי חרדות, מסייעים להתמודד עם פיברומיאלגיה, הפרעות קשב וריכוז ועוד.
מכיוון שכל תא בגופנו זקוק לחמצן כדי להתקיים מובן שאספקה של חמצן בלחץ גבוה בכוחה לסייע בהתמודדות עם מגוון בעיות. מחקרים רבים מוכיחים את התועלת שברפואה היפרברית וכך מתארכת והולכת רשימת המצבים בהם כדאי לשקול טיפול בתא לחץ.
טיפול אופייני בתא לחץ נעשה בלחץ של בין 2 ל-3 אטמוספירות. נשימת אוויר בלחץ כזה מספקת לגוף חמצן בלחץ של בין 0.4 ל-0.6 אטמוספירות. כאשר המטופלים בתא הלחץ נושמים 100% חמצן גופם מקבל חמצן בלחץ של 2 עד 3 אטמוספירות (למעלה מפי 10 יותר מן הרגיל).
אנו בני האדם פיתחנו יכולת לשהות בסביבה בה הלחץ גבוה מן הרגיל, במכרות החודרים אל בטן האדמה מתחת לאגם או מי ים, בצלילה עם ציוד אמודאים או צלילה עם ציוד שנושאים על גופנו (מערכות נשימה במעגל פתוח, במעגל סגור ובמעגל חצי סגור).
מהר מאוד הסתבר שלשהייה בלחץ יש השלכות, כך למשל ספיגה של גז המתמוסס ברקמות ועלול להשתחרר כבועיות עם העליה לפני המים (מחלת דקומפרסיה), קרעים בראות עקב התרחבות נפח הגז בהן בעת עליה מהירה לפני המים ועוד.
תאי הלחץ הראשונים נבנו כדי לטפל בצוללים שנפגעו ממחלת דקומפרסיה, קרעים בראות והרעלות גזים. בתא לחץ כזה ניתן להשיב, באופן מבוקר ותחת השגחה, את הצולל שנפגע לסביבה של לחץ גבוה, להקל על הסימפטומים ולבצע שחרור איטי והדרגתי של הלחץ עד שמגיעים ללחץ הברומטרי הרגיל.
- ריפוי פצעים מהיר
- מעודד יצירת רקמות עצם וכלי דם
- יעיל בטיפול בבצקות
- מעודד צמיחת תאי גזע במוח
- גורם ליצור עצמי של אנזימים
- מהוות טיפול אנטי דלקתי יעיל
- מחדש את מראה העור
כיצד פועל תא לחץ ומה השפעותיו על הגוף?
עקרון פעולתו של תא לחץ הוא פשוט. גוף התא אטום וכאשר מוזרם אליו גז דחוס (אוויר, חמצן או תערובת אחרת של גזים) הלחץ בתא עולה. ניתן לדחוס את התא ללחץ הרצוי ואז לשחרר באופן מבוקר ואיטי את הגז שבתוך התא עד שהלחץ בו חוזר להיות 1 אטמוספירה, רק אז ניתן לפתוח את דלת התא.
בתאי לחץ הנדחסים בחמצן המטופלים נושמים ישירות מחלל התא וגופם מוזן בחמצן בלחץ אליו דחוס התא. בתאי לחץ הנדחסים באוויר, או תערובות אחרות של גז, לחץ החמצן בחלל התא הוא בהתאם לאחוז החמצן בתערובת הגזים (כאמור 20% באוויר) והלחץ אליו דחוס התא. כך למשל, בחלל תא הדחוס באוויר ללחץ של 3 אטמוספירות, לחץ החמצן יהיה 0.6 אט'. בתאים הדחוסים באוויר או בתערובות גזים אחרות ניתן לתת למטופלים לנשום 100% ממסיכות וכך לספק, דרך הריאות, לחץ גבוה יותר של חמצן. אין השפעות שליליות של הלחץ על הגוף, מוכרחים לוודא השוואת לחצים לסינוסים ולאוזן התיכונה.
עניין נוסף שיש לקחת בחשבון הוא השפעת נשימת חמצן בלחץ גבוה. חמצן הופך רעיל מלחץ של 1.8 אט' לערך, בטיפולים בתא לחץ מקפידים לא לאפשר נשימת חמצן בלחץ העולה על 1.6 אט'. גם נשימת חמצן בלחץ נמוך יותר אך לאורך זמן עשויה להיות בעייתית לכן מוגבל משך הזמן בו מאפשרים נשימת חמצן טהור.
ההשפעות המיטיבות של טיפולים בתא לחץ נובעות מן החשיפה לחמצן בלחץ גבוה, ספיגה מוגברת של חמצן מסייעת לתהליכי ריפוי, מזרזרת חידוש רקמות, משפרת תפקוד תאים, מקלה על עומס בו מצויים הלב והריאות ועוד.
טיפול בתא לחץ מתאים לסובלים ממגוון בעיות וביניהן פצעים שממאנים לעבור, פצעי לחץ, פגיעה מוחית, סוכרת, זיהומים, בצקות, נזקי רעלנים, נזקי קרינה, חסימת עורק הרשתית, שתלי עור במצוקה, נמק ועוד. לאחרונה הוכח שטיפולים בתא לחץ מסייעים לילדים על הרצף האוטיסטי וכן שהם יעילים מאוד כטיפולי אנטי אייג'ינג.
במסגרת הרפואה הציבורית בארץ פועלים ארבעה תאי לחץ, בבית חולים רמב"ם, בית חולים אלישע, בבית חולים אסף הרופא ובמרכז הרפואי יוספטל באילת. במצבים מסויימים טיפולים בתא לחץ עשויים להיות כלולים בסל הבריאות, כך שניתן לקבל אותם ללא תשלום במסגרת הרפואה הציבורית. בשנים האחרונות מוצעים טיפולי תא לחץ פרטיים במכונים שהצטיידו בתאי לחץ קטנים.
ישנם יתרונות רבים לטיפול בתא לחץ במסגרת פרטית וביניהם האפשרות לקבל טיפולים בהתראה קצרה, לתאם מועד נוח, ליהנות מצוות השם דגש על נוחות המטופל, לבחור בין רופאים המתמחים ברפואה היפרברית ועוד.
אם שאלתם את עצמכם כמה עולה טיפול בתא לחץ, בדקנו את נושא המחיר עבורכם ומכיוון שטיפול בתא לחץ מחייב הפעלת מתקן יקר על ידי מערך של אנשי צוות (רופא אחראי, מלווה בתוך התא, טכנאי ועוד) מחיר טיפול בתא לחץ בודד עשוי להאמיר עד כדי 2,000 שקלים ואף יותר.
מחיר של תא לחץ במכון פרטי הכולל טיפולים פשוטים עשוי לעלות הרבה פחות, בין 300 ל-500 שקלים. במקרים רבים הטיפולים מכוסים בביטוח הבריאות הממלכתי או בביטוח בריאות משלים כך שהמטופלים משלמים רק רכיב השתתפות עצמית או שאינם נדרשים לשלם עבור הטיפול כלל.
מכיוון שהתא הוא חלל סגור טיפול בתא לחץ אינו מתאים למי שסובלים מקלסטרופוביה. במהלך דחיסת התא נשמע רעש הגז המוזרם אל תוך חלל התא ויש להשוות לחצים אל חלל האוזן התיכונה כדי למנוע תחושת כאב באוזן עד כדי קרע בעור התוף. השהייה בתא נוחה, בתאים הבנויים להכיל מספר מטופלים ישנן כורסאות נוחות לאורך דפנות התא.
בתאים קטנים ניתן לעיתים לשכב על מיטה. במשך השהייה בתא יש להישמע להוראות המפעיל, לחבוש מסיכות חמצן כשמגיעה העת, להסיר אותן כשתם משך הזמן לשימוש בהן וכד'. הלחץ בתא מופחת בהדרגה כך שלא מרגישים כלל את תהליך החזרה ללחץ אטמוספירי רגיל. עם תום הטיפול דלת התא נפתחת וניתן לצאת החוצה. אין שירותים בתא לחץ, יש להקפיד להתפנות לפני הטיפול, לא אוכלים בתא, ניתן לשתות מים.
החשש מהרעלת חמצן במהלך הטיפול בתא לחץ
חשיפה ללחץ גבוה מדי של חמצן עלולה להזיק, כך למשל נשימת חמצן בלחץ של מעל ל-1.8 אט' עלולה לגרום להרעלת חמצן מוחית, נשימת חמצן בלחץ הגבוה מ 0.6 אט' לאורך זמן רב עלולה לגרום להרעלת חמצן ריאתית. טיפולים בתא לחץ מתוכננים כך שהמטופלים לא יחשפו לרמות חמצן העלולות להזיק להם.
יש להגיע לטיפול בזמן שנקבע, במיוחד אם מדובר בתא אליו נכנסים כמה מטופלים בו זמנית. אל התא נכנסים בביגוד מלא אך ללא נעליים. ניתן לקחת ספר אך לא מכשירים אלקטרוניים. לאחר סגירת הדלתות מתחיל תהליך דחיסת התא שאורך בדרך כלל דקות ספורות בלבד אלא אם אחד המטופלים נתקל בבעיה להשוות לחצים אל האוזן התיכונה (צוות התא מסייע במקרים כאלה, תיתכן השפעה על קצב הדחיסה).
המטופלים שוהים בתא את משך הזמן שנקבע לטיפול, בתאים הדחוסים אוויר או תערובת גזים אחרת בדרך כלל ישנם פרקי זמן בהם נושמים ממסיכת חמצן (המספקת 100% חמצן). מפעילי התא משחררים את הלחץ בהדרגה וללא מעורבות של המטופלים. כשהלחץ בתא חוזר להיות 1 אט' נפתחות הדלתות, המטופלים נקראים לצאת והטיפול מסתיים. בדרך כלל נשארים להשגחה בת כשעה ואז ניתן להמשיך בשגרת היום.
תא לחץ הוא מבנה דמוי צוללת או מטוס, הבנוי מחומרים עמידים ללחץ. בתא הלחץ נושם המטופל חמצן או תערובת אחרת של גזי נשימה בלחץ הגבוה יותר מהלחץ האטמוספרי. כתוצאה מכך, עולה רמת החמצן ברקמות ובדם של המטופל. ישנם שני סוגים עיקריים של תאי לחץ: תא לחץ לאדם בודד, בו נדחס התא על ידי 100% חמצן והמטופל נושם את החמצן בתא, ותא לחץ רב מדורי, בו נדחס התא על ידי אויר והמטופל נושם חמצן ממסכה או מברדס.
באופן כללי אין שינויים בתחושה במהלך הטיפול. עם זאת בעת העלאת הלחץ בתא, מרגישים לחץ באוזניים עליו ניתן להתגבר בעזרת פמפום, השוואת לחצים או שתייה. הדרכה מלאה תינתן על ידי הצוות הרפואי לפני התחלת הטיפולים. בעת הורדת הלחץ בתא, האוזן "משתחררת".
המטרה העיקרית בשימוש בתא לחץ, היא להעלות את כמות החמצן המגיע לרקמות דרך מערכת הנשימה. החמצן הינו מרכיב חיוני בריפוי פצעים והעדר אספקת חמצן ראויה עשוי לפגוע ביכולת הגוף לרפא את פצעיו. לשם כך, יש להעלות את כמות מולקולות החמצן הנמצאות בכל יחידת שאיפה. בזמן הטיפול בתא לחץ, מועלית כמות החמצן המומס בדם מ-100 מ"מ כספית ל-1,100 מ"מ כספית ואף למעלה מכך במקרים מסוימים. כאשר כמות מולקולות החמצן הנמצאות באוויר הננשם עולה, יותר חמצן מגיע לראות, נספג למחזור הדם ומשם מגיע לרקמות השונות בגוף ועוזר לבנות אותן מחדש.
אוויר התא מעושר בחמצן שהוא חומר דליק מאוד, לפיכך אסור להכניס לתא חומרים העלולים לייצר חשמל סטטי כגון בגדים סינטטיים, בגדי צמר או משי. חל איסור מוחלט על הכנסת מכשירי חשמל ואלקטרוניקה, שלטים למיניהם, מציתים, גפרורים, מחממים כימיים וכן איפור על בסיס שמן.
תופעות הלוואי הן מעטות והשכיחה בהן היא כאב באוזן. תופעה זו מתרחשת עקב חוסר יכולת להשוות לחצים (לפמפם) באוזן בעת עליית הלחץ. לפני התחלת הטיפול בתא הלחץ, מקבל כל מטופל הדרכה בטכניקת השוואת לחצים. תופעות לוואי נוספות, נדירות ביותר, הן אפשרות הופעת "חזה אויר", הרעלת חמצן מוחית המופיעה כמחלת פרכוסים וחולפת לגמרי עם הפסקת הטיפול בחמצן. לאחר יותר משלושים טיפולים רצופים, עלול להופיע קוצר ראייה. תופעה זו תחלוף עצמונית מספר שבועות לאחר סיום הטיפולים.
קשר עם

תודה! בקשתך נקלטה בהצלחה
- חיפושים פופלאריים
- כירורגיה של היד
- אף אוזן גרון
- נשים ופיריון
- ניתוח אף