דלקת פרקים
דלקת פרקים - מהם הסימנים למחלה, מהן אופציות הטיפול וכיצד אפשר להמנע מכך? הכל במדריך שלפניך
דלקת פרקים - המדריך עם כל המידע הרפואי והמעודכן
דלקות פרקים או דלקות מפרקים (Arthritis) הן למעשה משפחה של מספר מחלות, שפוגעות בפרקי הגוף וגורמות לנזקים מבניים של הפרקים, כמו גם לכאבים ופגיעה בטווחי התנועה. בעוד דלקת פרקים ניוונית היא הסיבה הנפוצה ביותר לנכות בגילאים המבוגרים (מגיל 65 ומעלה), דלקות פרקים מסוגים שונים פוגעות גם באוכלוסיות צעירות יותר (ואפילו, במקרים לא נפוצים, בילדים), עם מחקרים שקושרים בין מגוון נרחב של גורמים כמו מחלות אוטואימוניות, תזונה ושיגרת חיים, גנטיקה ועוד – להתפתחות סוגים שונים של דלקת פרקים.
מחלות פרקים הן חשוכות מרפא – אבל באבחון נכון ובטיפול מתאים, ניתן להאט את התפתחות המחלה ולמנוע את תסמיניה בתקופות של התלקחות. במדריך שלפניכם תמצאו את כל המידע הנדרש על התסמינים של דלקת פרקים, הסוגים השונים של קבוצת המחלות, אבחון המחלה והטיפול בה לאורך השנים.
במאמר זה תקראו על:
מהי דלקת פרקים?
דלקת פרקים היא קבוצה של מחלות שפוגעות במפרקי הגוף, כמו למשל מפרקי הידיים, הרגליים, האגן, הצוואר ועמוד השדרה. דלקת פרקים היא מחלה כרונית, שאי אפשר לרפא. ביחד עם זאת, טיפול מתאים בהחלט יקל על התסמינים ויעכב את התקדמות המחלה והפגיעה במפרקים. החיים לצד דלקת פרקים דורשים בדרך כלל טיפול קבוע לצד שינויים באורח החיים שיכולים לאפשר לחולים בדלקות פרקים להמשיך לנהל שיגרת חיים פעילה, מספקת ומלאת עניין – בכל גיל.
בעוד ישנם מספר סוגים של דלקת פרקים (שמייד נרחיב אודותיהם), ניתן לסווג את חומרת הדלקת גם לפי מספר המפרקים שבהם היא פגעה: דלקת מפרקים שפגעה במפרק אחד בלבד (מונו ארתריתיס), דלקת מפרקים שפגעה בארבעה מפרקים לכל היותר, מבלי לערב את מפרקי עמוד השדרה, דלקת מפרקים שפגעה ביותר מארבעה מפרקים לא כולל את מפרקי עמוד השדרה, והמופע החריף ביותר של דלקת מפרקים: כזה שפוגע בעמוד השדרה.
מהם הסוגים הנפוצים של דלקת פרקים?
הרפואה מבחינה בין מגוון של עשרות מחלות שפוגעות במפרקים, שיש להן תסמינים משותפים (כמו הפגיעה המבנית, הויזואלית והתפקודית במפרקים) וגורמים וביטויים שונים. מבין המגוון הרחב של דלקות מפרקים, ישנן דלקות פרקים נפוצות במיוחד, ואלו הן:
- דלקת פרקים ניוונית (אוסטיאו-ארתריטיס): תהליך ניווני טבעי של המפרקים שהוא אופייני במיוחד לבני הגיל השלישי. מעל 2% מהאוכלוסייה הבוגרת סובלת מדלקת פרקים ניוונית, והיא הגורם הראשון בשכיחותו לנכות בגילאים אלה.
- דלקת פרקים שגרונית (ראומטויד-ארתיריטיס): מחלת כשל חיסוני במהלכה מערכת החיסון תוקפת את מבני המפרק של הגוף ויוצרת דלקות ברקמות סמוכות.
- דלקת שדרה מקשחת: דלקת מפרקים אופיינית דווקא למפרקי האגן, נפוצה במיוחד אצל בני 45 ומטה.
- גאוט (בעברית: שיגדון): דלקת מפרקים שפוגעת במיוחד בכפות הרגליים
בתרשים מוצגת התפתחות דלקת פרקים בברך:
מהם התסמינים של דלקת פרקים?
כל הסוגים של דלקת פרקים נוטים להתפתח בהדרגה. התסמינים מתחילים בדרך כלל במפרקים הקטנים בגוף: מפרקי האצבעות, למשל. מפרק נוסף שנוטה להגיב מוקדם לדלקת פרקים הוא מפרק שורש כף היד.
בין תסמיני המחלה הנפוצים, נוקשות מפרקים היא זו שאנחנו נוטים לזהות בשלבים המוקדמים של המחלה, ואז היא יכולה להופיע לא רק במפרקים הקטנים של אצבעות הרגליים והידיים, אלא גם בכתפיים ובאזור הצוואר. עם התפתחות המחלה מופיעים תסמינים אופייניים נוספים, ביניהם:
- קישיון של המפרקים: בדלקת פרקים, נוקשות המפרקים מופיעה באופן שכיח בשעות הבוקר. דווקא בשעות אלה, ההגבלה בתנועה גורמת לפגיעה דרמאטית בשגרה.
- שינוי מראה המפרקים, אודם מקומי ונפיחות: המפרקים שנפגעו הם רגישים למגע ודואבים, הם נראים אדומים ו/או נפוחים כתוצאה מהדלקת. ייתכן חום מקומי: המפרקים חמים למגע. במקרים יוצאי דופן, כאשר מעורב גם זיהום בגורמי הדלקת, ייתכן חום סיסטמי (כלומר, חום הגוף עולה, לא רק באופן מקומי)
- פגיעה בטווחי התנועה של המפרקים: המפרקים הפגועים הם מוקשחים ואינם נעים בחופשיות. טווחי התנועה יורדים והנעת המפרקים גורמת לאי נוחות או אפילו לכאב
- עיוותים נראים של המפרקים: לאורך הזמן, כשהדלקות מחריפות במפרקים, ייתכן שינוי במראה המפרק עקב פגיעה ברקמות הסחוס שלו.
כמובן שתסמינים מקומיים של דלקת מפרקים גורמים לתסמינים כלליים כמו עייפות, ירידה במצב הרוח, נטייה לבלות יותר זמן במיטה או בחוסר מעש, וכדומה.
חשוב לדעת, כי מרבית המופעים של דלקות מפרקים מתאפיינות בתקופות של התלקחות ותקופות של נסיגה בתסמיני המחלה. על אף שמדובר בקבוצה של מחלות כרוניות שללא טיפול מתאים יגרמו לנזקים משמעותיים במבנה המפרקים שנפגעים – החולים בקבוצת מחלות זו יתארו תקופות של שיגרה ותקופות של כאבי מפרקים עזים.
מהם הגורמים של דלקת פרקים?
המחקר הרפואי קושר מגוון נרחב של גורמים, להיווצרות סוגים שונים של דלקות מפרקים. דלקת מפרקים ניוונית למשל, היא אופיינית לגילאים המאוחרים ומתרחשת כתוצאה מבלאי טבעי למפרקים, שהם בעלי מבנה מורכב ועדין.
גורמים נוספים המקושרים לדלקות מפרקים הם:
• עומס על המפרקים או חבלה במפרק
• מחלות רקע כמו מחלות אוטו אימוניות שונות, ביניהם זאבת (לופוס)
• פסוריאזיס
• שיגרת חיים לא בריאה: דלקת מפרקים עלולה להיגרם אצל מי שסובלים מעודף משקל שגורם לעומס רק על המפרקים, או אצל מי שממעטים בפעילות גופנית ששומרת על טווחי התנועה והגמישות של המפרקים
איך מאבחנים דלקת פרקים?
האבחון של דלקת פרקים יתחיל כמובן מהסיפור הקליני של המחלה. הרופא הבודק יחפש לשמוע היכן מתרכזים הכאבים, האם הם מלווים בקושי להניע את המפרק או בתחושת התקשות של המפרק, ועוד. לצד הסיפור הקליני של המחלה, תיערך בדיקה פיזיקלית של המפרקים, במהלכה הרופא יחפש שינויים במראה המפרק, נפיחות, פריחה, אודם מקומי, חום, רגישות, וכדומה.
בדיקת קרפטציות תבחן האם המפרק ”חורק", מחוספס בתנועתו או משמיע רעשים אופייניים בתנועה, מה שיסמן פגיעה במבנה המפרק.
בדיקות נוספות שיסייעו לאבחן יהיו בדיקות דם (בחלק מהמחלות של רקמות החיבור ניתן יהיה לאתר נוגדנים אופייניים בדם); צילומי דימות של המפרקים הפגועים (כמו רנטגן או בדיקת CT), ודיקור לשאיבת מעט נוזל ממבנה המפרק הפגוע, שיסייעו לאתר זיהום מקומי.
על דלקת פרקים ניוונית:
כיצד מטפלים במחלה, והאם ניתן לרפא אותה?
כאמור, כל הסוגים של דלקת פרקים הם ניווניים וכרוניים – כלומר, ללא טיפול מתאים, המחלה צפויה להחריף, להשפיע יותר על שיגרת החיים, להגביל יותר את התנועה, ואינה נרפאת מאליה. כיום, הטיפולים הרפואיים המוצעים לחולי דלקת פרקים אינם מרפאים את המחלה, אלא רק מקלים על התסמינים שלה ודוחים את קצב ההתפתחות שלה.
חשוב לדעת, כי דלקת פרקים ללא טיפול עלולה לגרום לנזקים מבניים משמעותיים במפרקים, לעיתים גם כאלה שיגרמו לנכות משמעותית שלא ניתן לטפל בה. על כן – אבחון מוקדם וטיפול תרופתי מתאים הם חשובים במיוחד.
הטיפול במחלה מערב מספר אפיקים שביחד מאפשרים שמירה על השגרה והפחתה בתסמיני הדלקת:
• משככי כאבים ותרופות נוגדות דלקת: הטיפול התרופתי מפחית את תסמיני הדלקת ואת הכאב המקומי, ומאפשר הגדלה בטווחי התנועה ביחס לאלה המתאפשרים כשהמפרק כואב ונפוח. במקרים חריפים, ניתן להזריק סטרואידים (שיפחיתו את סממני הדלקת) ישירות אל המפרק הכואב.
• אנטיביוטיקה: במקרה של דלקות פרקים זיהומיות האנטיביוטיקה מאפשרת טיפול בגורם המזהם
• תרופות ממשפחת DMARDs (Disease Modifying Antirheumatic Drugs): משפחה של תרופות ביולוגיות שמתערבות בתהליך הדלקתי של הגוף ובשחרור של סמני דלקת שיוצרים תגובה חריפה במפרקים. השימוש בתרופות אלה הוא נפוץ במיוחד כאשר מדובר בדלקת פרקים על רקע של כשל חיסוני, כמו למשל זאבת, וכאשר מדובר בהרס של רקמות חיבור כתוצאה מהתפתחות נשנית של דלקות מקומיות.
• פיזיותרפיה: תרגילים לשמירה על גמישות המפרקים יפחיתו את השחיקה והפגיעה בטווחי התנועה ויקלו על כאבים מקומיים.
האם הליכה יכולה להפחית כאבי ברכיים?
מחקר חדש שבוצע על ידי חוקרים בארצות הברית, מגלה שהליכה שנעשית למטרת פעילות גופנית יכולה להפחית כאבי ברכיים, בקרב אנשים בני 50 ומעלה שאובחנו עם דלקת מפרקים ניוונית בברך. המחקר, שבדק 1,200 חולים, מצא בנוסף כי ההליכה יכולה לשמש כטיפול יעיל בנזק שמתרחש בתוך המפרק.
ממצאי המחקר משמעותיים במיוחד לאנשים שיש להם את סימני המחלה בבדיקות הדמייה, אך עוד אין להם כאבים תכופים. עבורם, המחקר תומך באפשרות שההליכה יכולה לסייע במניעת הופעת הכאבים היומיומיים וכן להאט את החמרת הפגיעה במפרק כתוצאה מהדלקת. בנוסף, ההליכה שיפרה את בריאות הלב וכלי הדם והפחיתה את הסיכוי להשמנה, סוכרת וסרטן אצל אותם חולים.
למחקר https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220608161402.htm
ניתוחים לטיפול בדלקות פרקים
כאשר דלקת פרקים פוגעת באופן דרמטי ובלתי הפיך במפרק, ניתן לשקול החלפת המפרק בניתוח. כיום, ניתוחי החלפת מפרק ברך, החלפת מפרק ירך, ומפרקים נוספים, הם שכיחים מאוד במיוחד אצל בני 50 ומעלה, ומאפשרים למי שסובלים משחיקה של המפרק, הכוללת כאבים ו/או הגבלה משמעותית בתנועה, לשוב לטווחי התנועה הנורמטיביים ולחיות חיים נטולי כאבי מפרקים.
גם במקרה של נזקים מקומיים למפרק כתוצאה מדלקת פרקים – ניתן לשקול החלפת מפרק, הוצאת המפרק הפגוע ומיקום מפרק מלאכותי במקומו. הניתוח צפוי לפתור את הבעיה המקומית של מפרק מסויים, אולם, כמובן, הוא לא ירפא את המחלה ולא ישפיע על אופן הפגיעה של המחלה במפרקי הגוף האחרים.
הסיבוכים הנפוצים של דלקת פרקים
דלקת מפרקים היא מחלה פרוגרסיבית, במהלכה הפגיעה במפרקים הולכת וגדלה. ככל שהמחלה אינה מטופלת והפגיעה במפרקים הופכה רחבה ודרמטית יותר, צפויים נזקים מבנים שאי אפשר יהיה לתקן. בסופו של דבר, דלקת פרקים שאינה מטופלת כיאות עלולה לגרום לנכות משמעותית.
זוהי הסיבה לכך שחשוב לאבחן את המחלה בשלבים מוקדמים שלה וליהעזר בטיפולים שלא רק יפחיתו מהתסמינים ויאפשרו טווחי תנועה טובים יותר למפרקים – אלא גם יאטו את התקדמות המחלה ואת ההרס שנגרם למפרקים לאורך זמן.
לומדים לחיות עם דלקת פרקים – תזונה ושיגרה שמתאימות למחלה
אורח חיים בריא, הכולל שמירה על משקל גוף תקין, תזונה בריאה ופעילות גופנית מתאימה, הוא הכרחי גם לשמירה על מצב מאוזן אצל החולים בדלקת פרקים – וגם למניעת דלקת פרקים, למשל, כתוצאה מעומסים כבדים על מפרקים אצל מי שסובלים מעודף משקל משמעותי.
שלוש ההמלצות החשובות ביותר לאורח חיים בריא, גם למניעת דלקות פרקים וגם לצד הטיפול בדלקת פרקים, הן אלה:
- תזונה: חשוב לשמור על משקל גוף תקין על מנת למנוע עומס מיותר על המפרקים. ישנן המלצות תזונתיות שהן מתאימות במיוחד עבור החולים בדלקות פרקים, כמו למשל תזונה עשירה באומגה 3, רכיב שמקל על תסמיני דלקת; ירקות ירוקים ורכיבי תזונה שהם עשירים בסולפורפן, בויטמין C ובויטמין K ועוד.
- פעילות גופנית: השמירה על מבנה גוף יציב וחזק, על שרירים ארוכים וחזקים ועל כושר טוב, מסייעת לשמור גם על מבנה השלד והעצמות בריא וחזק, בעיקר בשל התמיכה שמערכת השלד מקבלת ממערכת השרירים. כשמערכת השרירים היא חזקה – העומס על העצמות והמפרקים מופחת.
- שמירה על איזון רגשי בריא: בכל המחלות האוטו אימוניות ובבריאות הכללית של הגוף-נפש, חשוב לשמור על רמות נורמטיביות של מתחים ועומסים בחיים, ולטפל במתח שנוצר בתקופות עמוסות במיוחד. המתח פוגע בתפקוד מערכת החיסון וביעילות הגוף בהתמודדות עם מחלות, מזהמים ואתגרים, והוא נחשב גורם פסיכו סומטי למחלות רבות, ביניהן מחלות כשל חיסוני.
פרוצדורות שעשויית לעניין אותך
קשר עם

תודה! בקשתך נקלטה בהצלחה
קביעת תור אונליין בקלות ובמהירות
רק עוד כמה פרטים וסיימנו, אל תשכחו להביא את ההפנייה מרופא המשפחה שלכם וכרטיס מגנטי
