קרוהן
קרוהן - מהי המחלה, איך מאתרים אותה ומה הטיפול המומלץ? כל המידע הרפואי במדריך שלפניך
קרוהן - המדריך עם כל המידע הרפואי והמעודכן
קרוהן (Crohn's disease) היא מחלה ממשפחת מחלות המעי הדלקתיות (IBD), שגם הקוליטיס הקיבית שייכת אליה. המחלה פוגעת בצעירים (בדרך כלל אחרי תחילת גיל ההתבגרות) ובמבוגרים, וכ-0.5% מכלל האוכלוסייה סובלים ממנה. מדובר במחלה שלא פשוט להתמודד איתה, המתאפיינת בכאבי בטן חריפים, קשיים בעיכול, בחילות והקאות, וירידה פתולוגית במשקל עד כדי תת תזונה.
קרוהן היא מחלה כרונית התקפית, עם תקופות שלוות ונטולות סימפטומים, ותקופות של התלקחות שבהן התקפים המלווים בתסמינים שפוגעים בשגרת החיים באופן דרמטי. בעשור האחרון אנחנו רואים עלייה ניכרת במספר חולי הקרוהן בכל טווחי הגילאים, החל מגילאי ההתבגרות ועד לבני הגיל השלישי, ולצד זאת אנחנו רואים פחות חולי קרוהן הנדרשים לטיפולים כירורגיים מרחיקי לכת, עם מגוון טיפולים תרופתיים לתקופות נסיגה ולתקופות התלקחות, המספקים אפשרות לשיגרת חיים כמעט נורמטיבית.
איך מאבחנים את המחלה? אילו טיפולים שמרניים עומדים לרשות החולים? מהם הסיבוכים של המחלה, וכיצד מתמודדים איתה? אילו ניתוחים עשויים לסייע בהתמודדות עם המחלה, שלא ניתן לרפא אותה? ואיך בוחרים מסגרת רפואית אופטימלית לטיפול במחלת קרוהן? על כל אלה ועוד – לפניכם.
במאמר זה תקראו על:
- מהי מחלת קרוהן, ואיך היא מתפתחת?
- מה גורם למחלת קרוהן?
- מהם התסמינים של המחלה?
- שלושת הביטויים הנפוצים של קרוהן
- כיצד מאבחנים קרוהן?
- איך מבחינים בין קרוהן לבין קוליטיס קיבית?
- סיבוכים של קרוהן
- קרוהן בילדים
- לפני ניתוח - הטיפולים השמרניים לקרוהן
- ניתוח לטיפול בהתקף קרוהן – המהלך, ההחלמה וההשלכות
- המלצות לאורח חיים מתאים לחולי קרוהן
- איך בוחרים מסגרת רפואית לטיפול בקרוהן?
מהי מחלת קרוהן, ואיך היא מתפתחת?
קרוהן היא מחלת מעי דלקתית, אבל על אף שמה ועל אף העובדה שבשכיחות גבוהה היא פוגעת בעיקר בקצה המעי הדק (האילאום) או במעי הגס המקורב – המחלה עלולה לפגועה בכל חלק של מערכת העיכול, מהפה ועד לחלחולת.
במהלך התקף של קרוהן, מתפתחים מוקדי מחלה – פצעים כיביים ומודלקים לאורך המעי. במהלך התפרצות של אותו נגע דלקתי ייתכנו סיבוכים נוספים של מערכת העיכול, כמו היצרות של המעי בשל הנגע הקיים במקום או מורסות ופיסטולות, גם באיברים סמוכים כמו בחלל הבטן, בשלפוחית השתן, הנרתיק, וכדומה.
מה גורם למחלת קרוהן?
לא ברור מה גורם לפצעים כיביים כרוניים במערכת העיכול, הסברה המקובלת היא שמדובר במחלת כשל חיסוני – כלומר, בתפקוד לא אופטימלי של מערכת החיסון. באופן טבעי, מערכת העיכול מתמודדת עם אנטיגנים רבים שמגיעים אל איברי המערכת מתוך האוכל, ועל כן דפנות המעיים מכילים באופן נורמטיבי תאים בעלי פעילות דלקתית שמסוגלים להתמודד עם אנטיגנים ומזהמים שמגיעים אליהם.
במחלת המעי הדלקתית קרוהן, נצפתה פעילות יתר של לימפוציטים מסוג T (או תאי T) של מערכת החיסון כמו גם פעילות יתרשל אותם תאים דלקתיים שאמורים לטפל במצב של זיהום שמגיע מן האוכל – הפוגעים בפלורה הטבעית של ערכת העיכול.
הסיכוי לסבול ממחלת קרוהן אצל אנשים שיש להם סיפור משפחתי בקרובים מדרגה ראשונה, גבוה עד פי חמישה ביחס לאנשים שאין להם קרובי משפחה שסובלים מקרוהן, ולכן ניתן להבין שלמחלה יש מרכיב גנטי. אבל בנוסף, המחלה היא אופיינית מאוד למדינות המערב המתועשות וכפי הניראה למופע המחלה ולשכיחות ואגרסיביות ההתקפים שלה יש קשר עם סגנון החיים ובמיוחד הדיאטה וההיגיינה.
יש תיאוריות שגורסות כי מחלת קרוהן נגרמת על ידי חדירה של וירוס או חיידק למערכת העיכול, אשר מפעילה תגובה של מערכת החיסון – ויש שיאמרו שיש קשר בין המחלה והתפרצויות שלה, לבין המצב הרגשי ורמות המתח שהחולה חווה באופן שכיח.
מהם התסמינים של המחלה?
התלונה השכיחה ביותר בחולי קרוהן היא כאבי בטן, בדרך כלל בחלקה הימני התחתון של הבטן. כאשר הקליניקה של המטופל מערבת כאבי בטן חריפים למשך תקופה ארוכה, חשוב לבדוק ולשלול מחלת מעי דלקתית. אולם מעבר לכאבי הבטן, מכנה משותף כמעט לכל החולים בקרוהן והסמן המביא את החולים למרפאות ולהתחלת תהליך אבחון, ישנם מגוון תסמינים עם שונות רבה בין חולי הקרוהן.
הנה כמה מהתסמינים הנפוצים של המחלה:
- שלשולים, לעיתים אף שלשול דמי
- דימום רקטלי
- תת תזונה וירידה פתולוגית (שאינה בריאה) במשקל
- כאבי פרקים
- אנמיה (כתוצאה מספיגה חסרה של רכיבי המזון)
- פצעים בריריות הפה או בפי הטבעת
- חום
אצל עד 25% מהחולים ניכרים תסמינים גם מחוץ למערכת העיכול, כמו כאבים ונוקשות במפרקים, בעיות עיניים, מחלות עור, אבנים בכיס המרה ודלקת של דרכי המרה, ואפילו נטייה לקרישיות יתר.
שלושת הביטויים הנפוצים של קרוהן
המחלה נחלקת לשלוש "משפחות" בעלות ביטויים שונים:
- קרוהן פיסטולרית אגרסיבית: מתאפיינת בעיקר בהופעת של פיסטולות (בעברית: נצורים) בין לולאות המעי או בין לולאות מעי לאיברי הבטן הסמוכים, כולל בחלל הבטן ובפי הטבעת
- קרוהן חסימתית (פיברוטית): חולי קרוהן מקטגוריה זו סובלים מהיצרות דרכי העיכול עקב הפצעים וההצטלקויות הנוצרות לאחר שהם מחלימים, עד כדי חסימת מעי.
- קרוהן דלקתית: חולי משפחה זו של קרוהן סובלים ממצב שכיח של דלקת מערכתית, אנמיה כרונית בשל תת ספיגה של רכיבי המזון, עלייה בחלבוני C Reactive בדם, שקיעת דם, ועוד.
ייתכנו תסמינים של ביטויים שונים מעורבים אצל חולה אחד – כאמור, התסמינים של חולי קרוהן הם אינדיבידואלים ומגוונים.
כיצד מאבחנים קרוהן?
אבחנה של קרוהן מתחילה, כמו כל תהליך אבחון אחר, בסיפור האנמנזה של החולה. חשוב לדעת מה התסמינים מהם הוא סובל והאם ישנו סיפור משפחתי של מחלות מעי דלקתיות, שכאמור מגדיל מאוד את הסיכוי לחלות בקרוהן.
בבדיקה הגופנית הרפואית ייבדקו בעיקר תסמינים לחסימת מעי – בעיה רפואית אקוטית שנדרשת לעיתים לטיפול מיידי. לעיתים יתגלו בבדיקה רקטאלית מורסות או פיסטולות.
בדיקות דם עלולות לגלות עלייה במדדי הדלקת, שקיעת דם, טרומבוציסטוזיס או אנמיה. ייתכנו גם בדיקות צואה.
לבסוף, יבוצעו בדיקות הדמיה (כמו CT או MRI) לבחינת דופן המעי ולאיור כיבים, דפנות מעובות או מצולקות של המעי, שינויים במרווחים בין לולאות המעי שעלולים להצביע על נוכחות של פיסטולות, ועוד. תיתכן גם בדיקת קולונוסקופיה או גסטרוסקופיה ונטילת דגימת רקמה לביופסיה.
איך מבחינים בין קרוהן לבין קוליטיס קיבית?
מחלה "אחות" של קרוהן, גם היא מחלת מעי דלקתית המתאפיינת בנגעים מודלקים לאורך המעי בעיקר. האבחנה בין קרוהן לקוליטיס מבוצעת על ידי בדיקות סרולוגיות, למשל בבדיקה המכונה בדיקת ASCA שמבחינה בין קרוהן לקוליטיס ברמת דיוק של 60%.
סיבוכים של קרוהן
חולי קרוהן עלולים לפתח סיבוכים, במיוחד במקרים של מחלה רבת שנים המתאפיינת בהתקפים ארוכים. סיבוך שפוגע בעד שני אחוזים מהחולים בקרוהן הוא פרפורציה (התנקבות) של דופן המעי, במקרים של ניקוב דופן המעי אל חלל הבטן – מדובר בתסמין שעלול להיות קטלני.
עוד סיבוך של קרוהן הוא חסימת מעיים. מדובר בסיבוך נפוץ יותר, המתרחש אצל עד 40% מן החולים ודורש גם הוא התערבות כירורגית דחופה.
אצל עד 20% מן החולים בקרוהן נמצא התפתחות של אבצסים בחלל הבטן ובאגן. במקרים כאלה מנוקז האבצס באמצעות הליכים זעיר ניתוחיים ובדרך כלל יומלץ על כריתה כירורגית של אזור המעי החולה. הופעה של אבצסים היא שכיחה יותר אצל חולי קרוהן המטופלים בסטרואידים.
קרוהן בילדים
ב-25% מהחולים, המחלה תוקפת עוד לפני גיל 18. ברוב המקרים החולים במחלה הם בגיל ההתבגרות ונדיר לראות חולי קרוהן שהם תינוקות או ילדים רכים. בכל מקרה, הטיפול במחלה הוא שונה במקרה של חולים צעירים במיוחד, שעוד לא סיימו את התפתחותם. למשל, אצל 50% מהילדים החולים בקרוהן, נראה עיכוב בהתפתחות ובפרט פגיעה בגדילה.
אצל ילדים החולים בקרוהן, נראה בדרך כלל מהלך מחלה אגרסיבי יותר, עם מחלה מפושטת יותר, פגיעה גם באיברים סמוכים, התלקחויות בצפיפות גבוהה יותר ביחס לחולים מבוגרים, ויותר סיכויים לסיבוכים האופייניים למחלה. עם זאת, חשוב לציין כי עד 80% מהילדים והצעירים המפתחים מחלת מעי דלקתית כמו קרוהן או קוליטיס, מצליחים להגיע לשיגרת טיפולים תרופתיים שמייצבים היטב את המחלה ולהשיג אורח חיים נורמטיבי כמעט לחלוטין.
לפני ניתוח – הטיפולים השמרניים לקרוהן
הרוב המכריע של חולי הקרוהן מסתפקים בטיפולים תרופתיים בהתלקחות של המחלה, אבל חשוב לדעת כי הטיפולים התרופתיים (כמו גם אלה הכירורגיים) אינם מביאים לריפוי מהמחלה, אלא הם מאפשרים הקלה בתקופת התלקחות. ישנם טיפולים שמצליחים להביא למרחק רב יותר בין התקף להתקף של קרוהן, אולם נכון להיום, אין דרך לרפא קרוהן ולהפסיק לחלוטין את ההתקפים באמצעות טיפולים, ניתוחים או תרופות.
הנה כמה מהתרופות שנמצאו יעילות לטיפול בתקופות של התלקחות המחלה, וליצירת תקופות ארוכות יותר של נסיגה:
- תרופות על בסיס סטרואידים – ניתנות לחולים בקרוהן בדרגת חומרה בינונית עד קשה, וברוב המקרים (עד 80%) מושגת נסיגה של המחלה, עם תקופות ארוכות יותר ללא התלקחות. עם זאת, תרופות על בסיס סטרואידים מגבירות את הסיכון לסיבוכים אופייניים למחלה, כמו למשל התפתחות של אבצסים – ועל כן, בנטילת תרופות אלה, על החולה להישאר בהשגחה רפואית.
תרופות אלה הן בעלות יעילות גבוהה ביחס לנוגדי דלקת מסוג 5-ASA, אולם בדרך כלל הם ניטלים למשך עד שלושה חודשים לכל היותר, בשל תופעות הלוואי בנטילתן לטווח ארוך יותר.
- תרופות נוגדות דלקת (כמו קורטיזון, שהוא סטרואיד)
- תרופות המבוססות על 5-ASA (כמו סולפאזאלאזין) – נוגדי דלקת שאינם מכילים רכיבים של דיכוי מערכת החיסון. תרופות אלה הן יעילות לטיפול במהלך התלקחויות, במיוחד במקרים של קרוהן בדרגת חומרה קלה. בשל הפעילות נוגדת הדלקת בלבד, הן לא תמיד יעילות.
הסיבוכים בנטילת תרופות אלה כוללים כאבי ראש, תגובה אלרגית, וירידה בספירות הדם ובמיוחד בויטמינים מקבוצת B.
- תרופות אנטיביוטיות (ובפרט כאלה ממשפחת מטרונידזול) - משמשות לטיפול במהלך התלקחות דלקתית של המחלה, אבצסים או מחלות דלקתיות בחלל הבטן והמעי.
- תרופות שמדכאות את פעילות מערכת החיסון – כמו ציקלוספורין.
- טיפולים ביולוגיים: כיום, ניתנים טיפולים ביולוגיים רק לחולי קרוהן בדרגת חומרה בינונית עד קשה, שטופלו בטיפולים תרופתיים אחרים אולם לא הושגה הקלה במצבם. תרופות ביולוגיות הן יעילות לטיפול בקרוהן ולהשגת זמנים של נסיגה, אולם תופעות הלוואי שלהן עשויות להיות קשות, ביניהן התפתחות של זיהומים ופטריות, ואפילו שחפת.
בנוסף, כ-30% מהחולים אינם מגיבים לטיפול. התרופות הביולוגיות לטיפול בקרוהן, כמו הומירה או רמיקייד, ניתנות בזריקה לוריד, במינונים שונים. ניתן להשתמש בתרופות ביולוגיות גם כטיפול מונע, במינונים נמוכים.
- לצד הטיפולים התרופתיים, הכרחי לבחון את המצב התזונתי של החולה, לוודא תזונה מותאמת למחלה ולספק תוספים תזונתיים על פי הצורך, כאמור, לעיתים עם דגש על תוסף של ויטמינים ממשפחת B וויטמין D.
- יש עדויות שטיפול בקנאביס רפואי נמצא גם הוא יעיל לטיפול בחלק מן המקרים של חולי הקרוהן, אולם גוף המחקרים והביסוס הרפואי ליעילות הטיפול בקרוהן באמצעות קנאביס רפואי נמצא בחיתוליו ועל כן, לא הושגה המלצה גורפת בעניין זה.
ניתוח לטיפול בהתקף קרוהן – המהלך, ההחלמה וההשלכות
המהות הבסיסית של ניתוחים שגרתיים כאפיק טיפולי במחלת קרוהן היא כריתה של אזור מודלק במעי, כלומר הסרה של מקטע במעי (הדק או הגס), וחיבור השוליים של שני המקטעים ליצירת מעי קצר יותר, אולם נטול נגעים.
הניתוח להסרת מקטע מהמעי מספק פתרון זמני בלבד, כמובן, מפני שבכל התפרצות, מופיעים הנגעים האופייניים למחלה במיקומים אחרים לאורך המעי הגס, המעי הדק או אף שניהם.
ביחד עם זאת – אנחנו רואים הפחתה משמעותית בשיעור חולי הקרוהן הנדרשים להתערבות כירורגים במהלך הטיפול במחלה: אם בעבר מעל 70% מכלל החולים במחלת הקרוהן נאלצו לעבור ניתוחים להסרת מקטעים חולים או כאלה בהם ניכרה היצרות משמעותית בשל הנגעים או הצטלקות מן המעי, כיום שכיחות הטיפול באמצעות ניתוח פוחתת בשל יעילות הטיפול התרופתי, שהולכת וגוברת.
שלושה סוגים של טיפולים ניתוחיים לחולי קרוהן הם: הסרה של חלק חולה במעי כאמור; ניתוח המכונה strictureplasty המשמש להרחיב אזורים של המעי בהם ניכרת היצרות משמעותית, ולעיתים, במקרים של קרוהן חריפה במיוחד, ניתוח IPAA במהלכו מוסר כל המעי הגס, ולולאת המעי הדק מחוברת אל התעלה האנאלית – או אף סטומה: הסרת חלקים ניכרים מהמעיים עם פתח מהבטן להוצאת הצואה מן הגוף.
ניתוח נוסף שהוא אופייני בחולי קרוהן הוא הליך המבוצע בדרך כלל בגישה זעיר ניתוחית (לפרוסקופית), לניקוז מורסות.
המלצות לאורח חיים מתאים לחולי קרוהן
קרוהן הינה מחלה שלא פשוט להתמודד עימה והיא משפיעה באופן דרמטי על איכות החיים. מי שבוחרים לסגל שגרת חיים בריאה יותר עשויים להפחית באופן משמעותי את תדירות התקפי הקרוהן וחריפותם – כמו גם ליהנות מאיכות חיים גבוהה יותר ומבריאות טובה יותר באופן כללי.
ההמלצה הראשונה לחולי קרוהן היא להימנע מעישון. עישון קשור בתקופות של התלקחות המחלה, ומעשנים הם בעלי סיכויים גבוהים יותר לקרוהן חריף ולצורך בניתוחים כוללים.
חולי קרוהן נדרשים בדרך כלל להפחית עומס מתהליך העיכול: להימנע ממזונות שומניים, חריפים ומעובדים יתר על המידה, ולאכול ארוחות קטנות לעיתים קרובות לאורך היום. יש מי שגורסים כי חולי קרוהן צריכים להימנע מצריכה של לקטוז (המצוי בחלב ניגר ובמוצרי חלב), אולם אין ביסוס רפואי גורף להמלצה זו.
חשוב לציין, כי בעיקר אצל חולים צעירים (אולם בחלק מן המקרים גם בחולים מבוגרים יותר) נמצאה יעילות שדומה ליעילות הטיפול הסטרואידי לשיטת טיפול בתזונה המבוססת על תזונה באמצעות פורמולה ייחודית למחלה. השיטה כרוכה באכילת פורמולה בלבד, ללא סוגים נוספים של מזון, למשל שישה עד שמונה שבועות בדרך כלל. היעילות של שיטת תזונה זו להפחתת תסמיני המחלה מתקרבת ל-80%, במיוחד אצל חולים בהם המחלה מופיעה במעי הדק.
איך בוחרים מסגרת רפואית לטיפול בקרוהן?
הטיפול במחלת קרוהן כולל בדרך כלל השגחה באינטנסיביות פחותה בתקופות של נסיגה, וטיפולים בליווי צמוד יותר של הצוות הרפואי בתקופות של התלקחות. בשל החשיבות בהיכרות עמוקה עם הסיפור הרפואי של כל מטופל והליווי שלו לאורך שנים, והטיפול שניתן על ידי צוות רפואי קבוע הוא בעל יתרונות.
מסגרות ציבוריות של בתי חולים ורופאים מטעם קופות החולים, בתי החולים ומחלקות ייחודיות לטיפול בקורונה, מספקים מהלך טיפול יעיל למטופלים בתקופות של נסיגה או התלקחות – תוך היכרות ההיסטוריה הרפואית של כל מטופל ומאפייני המחלה שלו.
קרוהן היא מחלת מעי דלקתית שמתבטאת בתסמינים כגון שלשולים, חום, כאבי בטן, ירידה במשקל ותשישות כתוצאה מהאזור במערכת העיכול שנפגע מהמחלה. זוהי מחלה כרונית שמתאפיינת בתקופות בהן חלה החמרה ואז מופיעים התסמינים לצד תקופות של הפוגה בהן התסמינים פוחתים או נעלמים
קרוהן היא מחלה שפוגעת בגברים ובנשים בכל הגילאים במידה שווה. לכ-20% מן הסובלים ממחלת קרוהן יש קרוב משפחה בקרבת דם הסובל ממחלה דלקתית כלשהי של המעי. מחלת קרוהן מאובחנת לרוב אצל אנשים בין הגילאים 20 ו-30
מה שעוזר לחולי קרוהן הוא אורח חיים בריא, הימנעות ממזון מתועש ומעובד (חטיפים, מזון קפוא מוכן, עוגות וממתקים, משקאות קלים ומוגזים). בנוסף, חשוב לעבוד על הורדת הלחץ הנפשי והימנעות מסטרס. יש חולים שמשתפרים עם דיאטות טבעוניות ולאחרים דווקא דיאטת פחמימות היא זו שעוזרת, כך שיש לבחון את עניין התזונה והשפעתה. ניתן גם לטפל במחלה באמצעות טיפול תרופתי, קנאביס ועוד.
כדי לקבוע את האבחנה בוודאות נעזרים בבדיקות מעבדה ובבדיקות הדמיה, ביניהן בדיקות צואה, קולונוסקופיה ועוד.
פרוצדורות שעשויית לעניין אותך
קשר עם

תודה! בקשתך נקלטה בהצלחה
קביעת תור אונליין בקלות ובמהירות
רק עוד כמה פרטים וסיימנו, אל תשכחו להביא את ההפנייה מרופא המשפחה שלכם וכרטיס מגנטי
