/
/
אובאיטיס: נמצא קשר בין חיסון קורונה למחלת העיניים | MIOK

אובאיטיס: נמצא קשר בין חיסון קורונה למחלת העיניים

במחקר ישראלי חדש ומקיף שנערך באיכילוב נמצא קשר בין חיסון קורונה לבין הופעת מחלת עיניים בשם אובאיטיס בצורה הקלה שלה. בעקבות תוצאות המחקר קיימת המלצה שלא לחסן את מי שיש לו רקע של המחלה

מומחים רלוונטיים

יוזמת המחקר, פרופ׳ זוהר חבוט-וילנר, מנהלת השירות לאובאיטיס, מחלות דלקתיות של העין והמפרקים ורופאת רשתית בכירה במערך עיניים בבית החולים איכילוב: "אובאיטיס הינה מחלה דלקתית תוך עינית שעשויה לערב את מקטעי העין השונים. הסיבות לאובאיטיס מגוונות ובעבר תוארו מקרים לאחר קבלת חיסונים שונים.

בעבודה זו נכללו 21 מטופלים (23 עיניים) שפיתחו אובאיטיס קדמית (21 עיניים) ואובאיטיס אחורית מסוג (MEWDS) Multiple Evanescent White Dot Syndrome (2 עיניים). כל החולים שנכללו במחקר קיבלו את  2 מנות החיסון וכולם עמדו בקרטריוני ה WHO והקרטריון על שם Naranjo הקושרים בין הופעת אובאיטיס לתרופות."

מה שחיזק את ממצאי המחקר הוא הזמן הקצר מרגע החיסון ועד הופעת המחלה. 8 עיניים פיתחו אובאיטיס קדמית בטווח של יום עד שבועיים לאחר החיסון הראשון ויתר העיניים פיתחו את המחלה בטווח זמן של יום אחד עד חודש ימים לאחר החיסון השני.

ב-8 מתוך 21 מקרי האובאיטיס הקדמית מדובר היה באובאיטיס קדמית חוזרת, אשר לא היתה פעילה זמן רב והתלקחה לאחר החיסון. בחולים אשר היו להם מחלות רקע אחרות הקשורות באובאיטיס הן לא היו פעילות וכן לא חל שינוי בטיפול התרופתי של החולים לפחות חצי שנה טרם החיסון.

בתמונה: יוזמת המחקר פרופ׳ זוהר חבוט-וילנר, צילום: מירי גטניו, דוברות איכילוב

מרבית המקרים היו קלים והגיבו מצוין לטיפול התרופתי המקובל באובאיטיס קדמית שכלל טיפות ומשחת עיניים המכילות סטרואידים וטיפות עיניים להרחבת האישון. מקרי ה MEWDS כמקובל לא טופלו. רק מקרה אחד החמיר לאחר קבלת החיסון השני של הקורונה ותחת טיפול מתאים המחלה חלפה. בבדיקה בסוף תקופת המעקב נמצא שבכל העיניים המחלה חלפה וחדות הראייה השתפרה״. 

לדברי פרופ׳ חבוט-וילנר: ״למחקר חשיבות רבה מאוד: הוא מספק, לראשונה, מידע רב ערך בדבר בטיחות החיסון בקרב חולים עם או ללא רקע של אובאיטיס ומעודד את קבלת 2 מנות החיסון גם באילו שהופיעה להם אובאיטיס לאחר מנת החיסון הראשונה תוך דגש על פנייה לבדיקת עיניים במידה וחלות תופעות עיניות לאחר החיסון״.

מדובר במחקר רב מרכזי ראשוני בעולם והעבודה התקבלה לפרסום בכתב העת היוקרתי ברפואת עיניים “RETINA”.

פרוצדורות שעשויות לעניין אותך