בדיקת ממוגרפיה (מעודכן 2023)
הכל על בדיקות ממוגרפיה והצורך בה, ההכנות לבדיקה, מהלך הבדיקה, עלויות וזכויות – במדריך שלפניכן
ממוגרפיה - המדריך עם כל המידע הרפואי והמעודכן
סרטן השד הוא הנפוץ בסוגי הסרטן בקרב נשים במדינות המערב. עד לפני כעשור, הסטטיסטיקה עמדה על אחת מכל תשע נשים – היום, מדובר באחת מכל שבע נשים, החולות בסרטן השד. שיעורי ההחלמה מסרטן השד תלויים באופן משמעותי בתזמון הגילוי של המחלה, וככל שהגילוי מוקדם יותר סיכויי ההחלמה עולים משמעותית. החל מגיל 50, לעיתים גם בגילאים מוקדמים מזה, מומלץ לכל אישה בישראל לבצע בדיקה לגילוי מוקדם של סרטן השד – ולצד בדיקות כמו MRI ואולטרסאונד, הבדיקה הממוגרפית המבוססת על צילום רנטגן של השד, היא הנפוצה ביותר.
במדינות (כמו ישראל) המקיימות שיגרה של בדיקות אבחון לסרטן השד, מדובר בהפחתה משמעותית של תמותה מסוגי סרטן אלה – עד 30%, בשל איתור מוקדם וטיפול מתאים לסרטן בשלבים ראשוניים שלו. הבדיקה הממוגרפית המאפשרת איתור מוקדם של סרטן השד – מגדילה בעד 90% את סיכויי ההחלמה של הנבדקת מסרטן זה. מספרים אלה מראים בבירור כי חשוב להקפיד על שיגרת בדיקות ממוגרפיה קבועה. בדיקת הממוגרפיה מבוצעת, כאמור, באמצעות צילום רנטגן – אולם יש צורך ללחוץ את השד כנגד משטח הצילום, ויש נשים שמעדיפות להימנע מביצוע הבדיקה בשל החשש שלהן מכאב במהלכה.
לצד ציוד רפואי חדיש ובמקרים רבים פיענוח תוצאות הבדיקה במקום - אחד היתרונות הגדולים בביצוע בדיקות ממוגרפיה במסגרת פרטית, הוא הקשב ותשומת הלב של הצוות לנוחות המטופלת במהלך הבדיקה.
בדיקת ממוגרפיה מצילה חיים! קבעי עוד היום תור - התקשרי: 073-7814579
במאמר זה תוכלי לקרוא על:
שנות נסיון 78
ניתוח 10,343
מומחים 5
- ד"ר יוסף אקשטיין
- ד"ר מיה כהן






שנות נסיון 78
ניתוח 10,343
מומחים 5
- ד"ר יוסף אקשטיין
- ד"ר מיה כהן
מהי בדיקת ממוגרפיה?
בדיקת ממוגרפיה היא בדיקה המשמשת לאבחון מוקדם של סרטן השד באמצעות צילום רנטגן. במהלך הבדיקה יאותרו ממצאים פתולוגיים של השד, ביניהם:
- אסימטריה בין שני השדיים
- נגעים חריגים
- אזורים ברקמת השד בעלי שוליים לא סדירים
- אזורים בצפיפות רקמה גבוהה מהרגיל
- ממצאים חריגים אחרים
במהלך הבדיקה, מצולמים כל רקמת השד ובלוטות הלימפה שבין השד לזרוע (באזור בית השחי). תוצאות הצילום ברורות ואיכותיות יותר, והן יעילות יותר ביחס לבדיקה ידנית לאיתור גושים בשד – באופן ביתי, או אף על ידי כירורג שד מוסמך.
בדיקה ממוגרפית של השד מאפשרת גם לגלות נגעים זעירים (בגודל של פחות מסנטימטר אחד) – כאלה שבלתי אפשרי לאתר בבדיקה ידנית.
מתי עולה הצורך בבדיקת ממוגרפיה?
במסגרת התכנית לגילוי מוקדם של סרטן השד בישראל, מומלץ לכל אישה החל מגיל 50 לעבור בדיקת ממוגרפיה לאיתור סרטן השד אחת לשנתיים. באוכלוסיה של נשים בסיכון מוגבר לסרטן השד, מומלץ בדרך כלל להתחיל את בדיקות הממוגרפיה השגרתיות לאבחון מוקדם של סרטן השד החל מגיל 40, ולבצע בדיקת ממוגרפיה אחת לשנה.
נשים הנמצאות בסיכון מוגבר לסרטן השד הן:
- נשים שיש להן סיפור משפחתי של סרטן שד או קרובות משפחה מדרגה ראשונה שחלו בסרטן השד
- נשים שיש להן קרובי משפחה מדרגה ראשונה שחלו בסרטן תלוי אסטרוגן, כמו סרטן האשכים, סרטן השחלות ואחרים
- נשים שנחשפו להורמונים אסטרוגנים במינון יוצא דופן, כמו נשים לאחר טיפולי פוריות או נשים שטופלו בהורמונים בתקופת גיל המעבר
- נשים שעברו טיפולים בקרינה (רדיותרפיה) באזור בית החזה
- נשים נשאיות מוטציה גנטית שנמצא כי היא מעלה את הסיכון לחלות בסרטן השד (בדרך כלל בגנים BRCA1 או BRCA2)
- נשים המנהלות אורח חיים לא בריא: נשים הסובלות מהשמנת יתר, שאינן מקפידות על שיגרת פעילות גופנית סדירה, נשים מעשנות או נשים שצורכות אלכוהול בכמות מוגברת
טרם גיל חמישים, מומלץ לכל אישה לעבור בדיקת שד ידנית אצל כירורג שד או גניקולוג. גם בדיקה זו משמשת לאיתור נגעים חשודים וגושים, ובאיתור כאלה – מתקבלת אינדיקציה לבדיקה ממוגרפית.
צריכה לבצע בדיקת ממוגרפיה? לקביעת תור מהיר התקשרי: 073-7814579
מתי הכי נכון לבצע בדיקת ממוגרפיה?
חשוב לדעת, כי המחזור החודשי של אישה משפיע על הרגישות בשד – ועל כן, מאוד לא מומלץ לבצע בדיקה ממוגרפית לקראת הווסת החודשית. הזמן המתאים ביותר לבצע את הבדיקה הוא כשבוע לאחר תום הווסת החודשית – וזאת, לא בשל שינויים במבנה השד או הבדלים בתוצאות הבדיקה, אלא אך ורק בשל הרגישות לכאב בשד ונוחות הבדיקה.
במהלך הריון והנקה, הנטייה היא שלא לבצע בדיקות ממוגרפיה משתי סיבות: הראשונה היא שינויים מבניים של השד אשר מקשים על איתור גושים בו, והסיבה השנייה היא חשיפת השד לקרינה מייננת בתקופה רגישה במיוחד.
עם זאת, אם עולה הצורך לביצוע בדיקה לאיתור ממצאים החשודים כממאירים במהלך ההיריון, מבוצעת בדרך כלל בדיקת אולטרסאונד, אשר אינה חושפת את האם או את העובד לקרינה מייננת; במהלך ההנקה ניתן לבצע בדיקת ממוגרפיה בצילום רנטגן, אולם חשוב לרוקן את השד מחלב טרם הבדיקה.
ההכנות לבדיקה
הבדיקה אורכת בדרך כלל פחות מחצי שעה, והיא אינה דורשת שום הכנה מיוחדת. חשוב ליידע את טכנאי הרנטגן אודות האינדיקציה לביצוע הבדיקה אם יש כזו, וכמו כן, חשוב ליידע את הטכנאי אם יש חשד להריון בזמן ביצוע הבדיקה. במהלך הבדיקה תתבקש המטופלת להסיר ביגוד ותכשיטים מפלג הגוף העליון (מהמותניים ומעלה).
מטופלות בעלות שדיים רגישים במיוחד מוזמנות ליטול משכך כאבים כשעה טרם הבדיקה. מומלץ להימנע ממריחת קרמים, דאודורנט, בושם, או כל מוצר טואלטיקה אחר באזור בתי השחי ובית החזה טרם הבדיקה, מכיוון שחומרים אלה עלולים להופיע בבדיקה כמשקעים בהירים ולהפריע לפענוח מדויק של התוצאות.
מהלך הבדיקה
הבדיקה הממוגרפית מבוצעת במכוני הרנטגן, היא מבוצעת ללא הרדמה ואורכת בדרך כלל פחות מ-30 דקות. במהלך הבדיקה יצולם כל שד בנפרד, כאשר הצילום יכלול את כל רקמת השד, כולל רקמת השד הסמוכה לבית השחי ובלוטות הלימפה באזור. בשל כך, יילחץ השד כנגד משטח הצילום, והמטופלת תתבקש להרים ידיה כלפי מעלה. צילום כל שד אורך שניות ספורות, במהלך הצילום תתבקש המטופלת לעצור את נשימתה ולהימנע מתזוזה.
לאחר הבדיקה, פענוח תוצאות ממוגרפיה וטיפולי המשך
בדיקת הרנטגן של רקמות רכות מצלמת רקמות בצבעים משתנים על פי צפיפותן, ועל כן, כל אזור בצפיפות שונה יופיע כממצא בצילום. את הצילום הממוגרפי יכול לפענח רק רופא רדיולוג המתמחה בבדיקות הדמייה, ועל כן, במרבית המקרים (ובפרט כאשר הבדיקה מבוצעת במכוני הרנטגן של קופות החולים), תוצאות יגיעו בתוך מספר ימים.
במקרים של ממצאים שמעלים חשד לגידולים בשד – תופנה המטופלת לבדיקות המשך, כמו בדיקת MRI או אולטרסאונד של השד. בהמשך, תיתכן ביופסיה של רקמות בשד, לאיתור תאים מעלי מאפיינים ממאירים.
הבעיה הבולטת של ממוגרפיה - תוצאה חיובית כוזבת
בנשים לפני גיל חמישים, כ-80% מהממצאים המחייבים המשך בדיקה לאחר ממוגרפיה מתגלים כלא ממאירים. אם כן, הקושי הגדול בביצוע בדיקת ממוגרפיה היא "תוצאה חיובית כוזבת", או אבחון יתר.
חשוב להבין, כי בבדיקת ממוגרפיה כל אזור של רקמה בצפיפות שונה בשד עשוי להיראות כגידול, ובדרך כלל בשלב הראשון בלתי אפשרי לדעת אם מדובר בגידול ממאיר או לא. כך, מעל מחצית מכלל הנשים בנות פחות מ-50 שעוברות בדיקת ממוגרפיה מופנות לטיפולי המשך, ומוצאות את עצמן בתהליך אבחון לסרטן השד, שהוא מלחיץ ופוגם משמעותית באיכות החיים.
בנשים מגיל חמישים ומעלה, רק כ-20% מהממצאים המחייבים המשך בדיקה הם ממצאים שאינם ממאירים, או במילים אחרות – אחוזי התוצאה החיובית הכוזבת פוחתים פי ארבעה.
היתרונות בבדיקת ממוגרפיה פרטית
בדיקת ממוגרפיה היא בדיקה שנכון לבצע בסביבה נינוחה, מלווה בצוות אדיב, בתהליך נטול עומסים ולחצים. על כן, ישנם יתרונות רבים לביצוע בדיקת ממוגרפיה במסגרת פרטית. בנוסף ליתרונות ברורים אלה, מסגרות רפואיות פרטיות רבות המבצעות בדיקות ממוגרפיה לאיתור מוקדם של סרטן השד – מציעות גם פענוח מיידי של התוצאות, עם רופא רדיולוג במקום. כך, מופחת הסיכון של אבחון יתר או של המתנה מורטת עצבים לפענוח תוצאות הבדיקה.
עלויות הבדיקה וזכאות לבדיקה מטעם קופות החולים
כאשר ישנה אינדיקציה לביצוע בדיקה ממוגרפית, בשל גיל הנבדקת או מאפיינים אחרים שלה – הבדיקה מבוצעת במסגרת קופות החולים ללא עלות. במרבית הביטוחים המשלימים ניתן גם לבצע בדיקת ממוגרפיה באופן פרטי במוסדות שבהסדר תוך כיסוי העלות על ידי קופת החולים.
חוששת מבדיקת הממוגרפיה? קבעי תור במכון פרטי עם צוות אדיב ואוירה נעימה: 073-7814579


בדיקת ממוגרפיה לגילוי מוקדם של סרטן השד יכולה להציל חיים!
לקביעת תור מהיר התקשרי: 073-7814579 או השאירי פרטים בטופס ונחזור אלייך במהירה
ממוגרפיה היא צילום רנטגן של השד, המבוצע במטרה לאתר גושים חשודים. השד נלחץ בין שני לוחות מיוחדים והצילומים מבוצעים מזוויות שונות. לחיצת השד גורמת לאי נוחות ולעתים אף לכאב אך מדובר בפרקי זמן של שניות בלבד. כל הבדיקה אורכת מספר דקות ולרוב, אין צורך בהיערכות מוקדמת לקראתה, והיא מבוצעת ללא הרדמה. בנושא ההערכות, מומלץ לבדוק מול מכון ההדמיה בו מתבצעת הבדיקה.
בהתאם לתוכנית הלאומית לגילוי סרטן השד, שמפעיל משרד הבריאות, בדיקת הממוגרפיה מבוצעת כבדיקת סקר בנשים מעל גיל 50. בנשים בעלות היסטוריה משפחתית של קרובת משפחה מדרגה ראשונה (אם, אחות) הבדיקה תתבצע מגיל 40. עמותת אחת מתשע פועלת להקדים את גיל הסקר ל- 40 וזאת, לאור מחקרים שהוכיחו כי הבדיקה מצילה חיים גם בגיל 40.
ממוגרפיה היא צילום רנטגן של השד. אולטרסאונד פועל באמצעות גלי קול בתדרים גבוהים באמצעותו מתקבלת תמונה של השד. שיטה זו יעילה במיוחד להבחנה בין ציסטה (גוש המכיל נוזלים) לבין גוש סולידי (מוצק), ולהערכת גודלו של הגוש. השיטה אינה יעילה בזיהוי גושים קטנים במיוחד או הסתיידויות. בדיקת האולטרסאונד אינה כואבת, אף היא אורכת מספר דקות ואין בה קרינה.
בבדיקת הממוגרפיה יש חשיפה לקרינה במינון נמוך (רופאים משווים את כמות הקרינה לקרינה המתקבלת בטיסה טרנסאטלנטית לארה"ב). בנוסף, רוב המרכזים הרפואיים משתמשים בממוגרפיה דיגיטלית. טכנולוגיה זו שיפרה את איכות הדימות והפענוח תוך שמירה על רמת קרינה מזערית.
כן. יחד עם זאת, כשניגשים לבדיקת ממוגרפיה, יש ליידע את מבצע הבדיקה על קיום השתלים, על מנת שיכוון את המכשיר באופן כזה שלא יסכן את השתל. במקרים של שתלי סיליקון יש להיבדק באופן קבוע על ידי כירורג שד, ולפי הצורך לבצע סריקת אולטרסאונד. לנשים עם שתלים מומלץ לשקול ביצוע בדיקת MRI כל מספר שנים.
פרוצדורות שעשויית לעניין אותך
קשר עם

תודה! בקשתך נקלטה בהצלחה
לקביעת תור לממוגרפיה
השאירי פרטים
מעל גיל 50 או בעלת היסטוריה משפחתית של סרטן השד?
התקשרו 073-7814579
קבעי תור לממוגרפיה אצל רדיולוג מומחה
הגעת לגיל 50 או שיש היסטוריה משפחתית?
קביעת תור אונליין בקלות ובמהירות
רק עוד כמה פרטים וסיימנו, אל תשכחו להביא את ההפנייה מרופא המשפחה שלכם וכרטיס מגנטי
