אולטרסאונד שד
בדיקת אולטרסאונד שד מה מאבחנים בבדיקה, מדוע היא כה חיונית ומה עוד חשוב לדעת - הכל במאמר שלפניך
בדיקת אולטרסאונד שד - המדריך עם כל המידע הרפואי והמעודכן
בדיקת אולטרסאונד שד (בדיקת דימות), הינה בדיקה קצרה המאפשרת, באמצעות שידור של גלי קול בתדר גבוה וניתוח דיגיטלי של החזרי הצליל– לקבל תמונה ויזואלית ברורה של מבנה רקמות השד. הבדיקה משמשת בבדיקות שגרתיות כחלק מתכניות סקר לגילוי מוקדם של סרטן השד, לצד בדיקות ממוגרפיה – או כאשר עולה חשד לממצאים פתוגניים (כמו למשל כאשר נמצא גוש בשד בבדיקה גניקולוגית ידנית) או כאשר התקבלו ממצאים חשודים בבדיקת הממוגרפיה ואז עושים אולטרסאונד אחרי ממוגרפיה.
בדיקת אולטרסאונד שד היא בדיקה קצרה, והיא לא פולשנית. היא אורכת עד חצי שעה בדרך כלל, ללא הרדמה. תוצאות הבדיקה נחשבות תוצאות במהימנות גבוהה – והן מאפשרות התאמה אופטימלית של המשך האבחון והטיפול.
אל תחכי לרגע האחרון - לקביעת תור מהיר לאולטרסאונד שד (תוך 72 שעות) - התקשרי עכשיו: 072-3305631
במאמר זה תוכלו לקרוא על:
- אולטרסאונד שד – מתי עולה הצורך בבדיקה?
- אבחון מוקדם של סרטן השד מעלה את סיכויי ההחלמה עד כדי 90% ויותר!
- מתי אולטרסאונד שד היא בדיקה חשובה גם לצד בדיקת ממוגרפיה?
- כיצד מתבצעת בדיקת אולטרסאטנד שד?
- מה ניתן לאתר בבדיקת אולטרסאונד שד?
- האם יש צורך בהכנות לפני הבדיקה?
- מה יקרה לאחר הבדיקה?
- מה יקרה אם תוצאות הבדיקה אינן תקינות?
בווידאו: הסבר מקצועי מד"ר אורית גולן, מנהלת דימות שד בבית החולים איכילוב על MRI שד
אולטרסאונד שד – מתי עולה הצורך בבדיקה?
בדיקת אולטרסאונד שד משמשת לאבחון של מרקם לא תקין ברקמות השד – כחלק מבדיקות שגרתיות או במקרים של ממצאים חריגים בבדיקות כמו ממוגרפיה או בדיקה ידנית לגילוי מוקדם של סרטן השד.
אולטרסאונד שד היא הבדיקה היחידה המבוצעת לגילוי סרטן השד בנשים בהריון (בשל החשיפה לקרינה מייננת, אשר אינה מומלצת במהלך ההריון, והיא חלק מבדיקת הממוגרפיה השגרתית לגילוי מוקדם של סרטן השד) או לנשים לאחר ניתוחי הגדלת חזה (כאשר החזה מכיל שתלי סיליקון).
גם אצל נשים צעירות (בדרך כלל לפני גיל 40), ההמלצה בבדיקות לגילוי מוקדם של סרטן היא לעיתים בדיקת אולטרסאונד שד בלבד – בשל הצפיפות הגבוהה של רקמות השד, בדיקה זו נחשבת יעילה.
בדיקת אולטרסאונד שד, המכונה גם בדיקת על שמע של השד, US שד, Sonogram of the breast ו Ultrasonography of the breast, היא בדיקת דימות של השד המבוצעת באמצעות מכשיר אולטרסאונד העושה שימוש בגלי קול בתדרים גבוהים יותר מאלו שהאוזן האנושית מסוגלת לקלוט.
בדיקת אולטרסאונד שד נעשית כדי לבחון את רקמות השד, הבדיקה מעניקה מבט אל המתרחש בתוך השד, באזור החבוי מן העין. מכיוון שבדיקות אולטרסאונד (בניגוד לצילומי רנטגן ובדיקות CT למשל) אינן כרוכות בחשיפה לקרינה מייננת (קרינה שבכוחה לשחרר אלקטרונים מתוך אטומים) בדיקת אולטרסאונד שד אינה גורמת כל נזק לרקמות והיא בטוחה לביצוע גם בעת הריון.
גלי קול חודרים מבעד לרקמות שונות באופן שונה, כל סוג של רקמה בולע חלק מן הגלים ומחזיר חלק אחר מהם. מכשיר האולטרסאונד משדר קלי קול בתדר גבוה (כאמור, גבוה יותר מזה שהאוזן האנושית מסוגלת לשמוע) וקולט את ההחזרים המתקבלים מהם. ההחזרים הנקלטים במכשיר האולטרסאונד מפוענחים לכדי תמונה של המתרחש בתוך הגוף. בדיקות אולטרסאונד משמשות לשלל צרכים, כך למשל אולטרסאונד בטן לבדיקת האיברים הפנימיים בבטן, אולטרסאונד צוואר, אולטרסאונד כחלק מבדיקות מעקב במהלך הריון ועוד. אולטרסאונד שד היא בדיקה שמטרתה בחינה מדוקדקת של השד במטרה לאבחן בעיה כגון גוש שניתן לחוש בו במישוש, הפרשה בלתי מוסברת או ממצא חשוד כלשהו שהתגלה בבדיקת ממוגרפיה (צילום רנטגן של השד).
לקביעת תור מהיר (תוך 72 שעות) לאולטרסאונד שד - התקשרי עכשיו: 072-3305631
- התמונה התקבלה באדיבות אתר MAYO CLINIC ומדגימה דימות של שד
אולטרסאונד שד כחלק מבדיקות לגילוי מוקדם של סרטן השד
שירותי הבריאות בארץ ממליצים על בדיקות שגרתיות לגילוי מוקדם של מחלת הסרטן – ובכלל אלה, גם בדיקת שד לאיתור סרטן השד בנשים מעל גיל 40. הבדיקה, המשמשת לאיתור של ממצאים פתולוגיים כמו גידולים – מאפשרת איתור מוקדם של סרטן השד, מה שמגביר באופן דרמטי את סיכויי ההחלמה של הנבדקת (או הנבדק – כן, גם אצל גברים ישנם מופעים של סרטן השד, אם כי בתדירות פחותה משמעותית).
בדיקת אולטרסאונד של השד נחוצה לעיתים כבדיקה משלימה לבדיקת ממוגרפיה במסגרת בדיקות סקר לגילוי מוקדם של סרטן השד. במיוחד נחוצה בדיקה כזו אצל נשים צעירות (אצלן רקמת השד צפופה יותר מאשר אצל נשים מבוגרות), אצל נשים בהריון, נשים מיניקות או נשים אשר להן שתלי סיליקון שהוכנסו במסגרת ניתוח להגדלת החזה.
נסיבות נוספות בהן נעזרים לעיתים בבדיקת אולטרסאונד שד הן כאשר יש לקחת דגימה מגוש חשוד בשד לצורך ביצוע ביופסיה, הרופא עשוי להיעזר במכשיר האולטרסאונד כדי לדייק ולקחת את הדגימה מרקמת הגוש החשוד ולא מאזור סמוך.
חשוב להדגיש – אבחון מוקדם של סרטן השד מעלה את סיכויי ההחלמה עד כדי 90% ויותר!
ההמלצות בנוגע לבדיקות לאיתור מוקדם משתנות מקופת חולים אחת לאחרת – ויש קופות חולים בהן ההמלצה להיבדק אפילו מגיל 30. הבדיקות השנתיות הן בדרך כלל בדיקות ידניות המבוצעות על ידי רופא גניקולוג, כאשר מגיל 50 מומלץ לבצע בדיקת ממוגרפיה אחת לשנתיים. אצל נשים עם רקע משפחתי של סרטן השד – מומלץ להקפיד על בדיקות אבחון לעיתים קרובות יותר, וחשוב להיוועץ עם רופא המשפחה בנוגע להמלצות ותדירות הבדיקות.
מתי אולטרסאונד שד היא בדיקה חשובה גם לצד בדיקת ממוגרפיה?
בדיקת ממוגרפיה של השד היא בדיקה המבוצעת בטכנולוגיה של צילום רנטגן. מתחת לגיל 50, מבנה השד הוא בדרך כלל צפוף, בצורה אשר מקשה על איתור ממצאים חשודים באמצעות הצילום. לעיתים, מומלץ לבצע לצד בדיקת הממוגרפיה גם בדיקת אולטרסאונד שד אשר משלימה את בדיקת הממוגרפיה.
כאמור, ישנם מקרים בהם ההעדפה היא לא לחשוף נבדקות לקרינה מייננת (כמו זו המשמשת בצילומי רנטגן ובבדיקות ממוגרפיה), במקרים כאלה - ניתן להמליץ על בדיקת אולטרסאונד שד בלבד, ללא בדיקת ממוגרפיה מלווה.
כיצד מתבצעת בדיקת אולטרסאונד שד?
בדיקת אולטרסאונד מבוצעת באמצעות מתמר, המוצמד באופן חיצוני אל הגוף (במקרה של אולטרסאונד שד – המתמר יוצמד אל אזורים שונים בשד, ובדרך כלל גם לאזור בתי השחי לאיתור גושים או גידולים באזור קישוריות הלימפה הממוקמות מתחת לזרועות) ומשדר, תוך פירוש ההחזרים של צלילים גבוהים במיוחד שהוא שולח – תמונה מדויקת של המבנה הפנימי של השד אל צג הטלוויזיה של המערכת.
הבדיקה נערכת כאשר הנבדקת ללא חולצה או חזייה – במרבית המקרים, ניתן יהיה להניח שמיכה או כיסוי מעל החזה. במהלך הבדיקה, יהיה מגע של המתמר בשד.
- לפני הבדיקה - לפני ביצוע הבדיקה עצמה, יהיה צורך במריחה של ג'ל שקוף המשמש לפיזור איכותי יותר של גלי הקול המשודרים למתמר.
טכנאי האולטרסאונד או הרופא שיבצע את הבדיקה, ימרח את הג'ל. הג'ל הוא על בסיס מים ולאחר תום הבדיקה ניתן להסיר אותו באמצעות מטפחות נייר.
- מהלך הבדיקה - במהלך הבדיקה, הנבדקת שוכבת על מיטת הבדיקה, כאשר הרופא המבצע את הבדיקה נמצא לצידה. הרופא מניח את המתמר על השד, ומתבונן בהחזר התמונה של הרקמות הפנימיות על הצג.
הנעת המתמר בכל אזור השד, כולל החלק העליון של כל שד, צידי השד, חלקו התחתון של השד – ובנוסף אזורי בית השחי, תעלה את תמונת הרקמות הפנימיות בכל השד. לצורך כך, לעיתים מתבקשת הנבדקת להחליף תנוחה, למשל – לעבור לשכיבה על צד אחד.
- פרטים טכניים על הבדיקה - בדיקת אולטרסאונד שד אורכת בדרך כלל עד 30 דקות. הבדיקה אינה גורמת לכאבים - לעיתים ישנה תחושה של אי נוחות, כשמבצע הבדיקה לוחץ קלות על השד לשם קבלת תמונה ברורה יותר של אזורי הבדיקה. הבדיקה מבוצעת ללא הרדמה או אלחוש.
אין צורך בהכנות מוקדמות לקראת בדיקת אולטרסאונד שד. יש צורך לחשוף את פלג הגוף העליון, להסיר תכשיטים וחפצי מתכת מן הגוף. הבדיקה מבוצעת בדרך כלל כאשר הנבדקת שוכבת על מיטת הבדיקה. הטכנאי או הרופא המבצעים את הבדיקה מורחים ג'ל שקוף על השד ומצמידים אליו מתקן המחובר בכבל אל מכשיר האולטרסאונד. מתקן זה מכונה "מתמר" והוא המשדר את אותות גלי הקול אל תוך רקמת השד ובו גם נקלטים ההחזרים מן הרקמות בתוך הגוף. הג'ל השקוף נועד לשיפור הולכת גלי הקול מן המתמר אל תוך הגוף ובחזרה. ייתכן ובמהלך הבדיקה הנבדקת תתבקש לשנות תנוחתה כדי לאפשר הצמדת המתמר בזוויות שונות לקבלת תמונה טובה של הרקמות בתוך השד.
בדיקת אולטרסאונד שד מבוצעת ללא הרדמה או טשטוש, היא אינה דורשת כל הכנה מוקדמת וניתן לשוב לשגרת היום מיד עם תום ביצועה. בדיקת אולטרסאונד שד אורכת בדרך כלל פחות משלושים דקות, היא אינה כואבת וכרוכה באי נוחות מינימאלית בלבד. לבדיקה אין כל תופעות לוואי או סיכונים אפשריים. ניתן לנהוג לאחר הבדיקה.
מה ניתן לאתר בבדיקת אולטרסאונד שד?
בדיקת אולטרסאונד של שד בריא תציג רקמה אחידה של פנים השד, ללא ממצאים פתולוגיים כמו גושים או אזורים בעלי מרקם שונה. תוצאות לא תקינות של בדיקת אולטרסאונד שד עלולות לחשוף למשל:
- ציסטות בשד (ציסטות הן "כיסי" נוזל ברקמת השד)
- ליפומה – גוש שפיר (שאינו סרטני) שמורכב מתאי שומן בשד
- פיברואדנומה – גוש רקמה שפיר בשד
- גוש שיש חשד כי הוא ממאיר (סרטני) בשד
קבעי תור מהיר לאולטרסאונד שד במכון בדיקה פרטי, עם שירות נהדר ופיענוח מהיר, התקשרי: 072-3305631
האם יש צורך בהכנות לפני הבדיקה?
בדיקת אולטרסאונד שד היא בדיקה שאינה פולשנית, היא אינה כרוכה בהרדמה, אין לה סיכונים כלל והיא לא מפריעה לשגרת החיים. אין שום צורך בהכנות. ניתן לבצע את הבדיקה בנוכחות אדם נוסף לבחירת הנבדקת. טרם הבדיקה, כשאתם כבר במרפאה, תתבקש המטופלת להסיר את החולצה והחזיה, כמו גם תכשיטים (כמו שרשראות) מפלג הגוף העליון.
מה יקרה לאחר הבדיקה?
כאמור, בדיקת אולטרה סאונד שד אינה בדיקה כואבת, היא ללא סיכונים כלל, ומייד לאחר ביצוע הבדיקה – ניתן לחזור לשגרת החיים כרגיל. מייד לאחר הבדיקה, לא צפויות תחושות של כאב או אי נוחות, ניתן לנהוג, לחזור לפעילות מלאה (כולל שגרת פעילות גופנית), ועוד.
איך מתקבלות התוצאות מבדיקת אולטרסאונד שד?
כבר במהלך בדיקת אולטרסאונד שד, מראה הרקמות הפנימיות של השד מופיע מעל צג המערכת, להתרשמות ראשונית של הרופא המבצע את הבדיקה ממבנה השד.
ביחד עם זאת, ובמיוחד בממצאים חריגים או בהפנייה לבדיקת אולטרסאונד שד על רקע חשד לממצאים פתולוגיים – תוצאות בדיקת האולטרסאונד מועברות לעיתים למומחה פענוח בדיקות הדמיה (רדיולוג), ומוחזרות אל הרופא המטפל בתוך מספר ימים. במקרים בהם עולה צורך להמשך בירור או טיפול – תוזמן הנבדקת למרפאה לשיחה עם הרופא או הרדיולוג – ולבחירת המשך הטיפול.
ברוב המקרים הבדיקה מבוצעת על ידי טכנאי ורופא מומחה בבדיקות דימות יבחן את תוצאות הבדיקה (המוקלטות בזיכרון המכשיר) רק מאוחר יותר. הרופא מפענח את התוצאות ושולח דו"ח מפורט אל הרופא המטפל שהפנה אל הבדיקה. הנבדקת מקבלת הסבר על תוצאות הבדיקה מן הרופא המטפל אשר הפנה אותה אליה. לכן, על פי רוב חולפים מספר ימים ממועד ביצוע בדיקת אולטרסאונד שד ועד קבלת תוצאות הבדיקה.
בבדיקת אולטרסאונד שד תקינה רקמת השד תיראה אחידה, ללא כתמים המעידים על גושים העלולים להיות גידול. תוצאות לא תקינות בבדיקת אולטרסאונד שד עשויים להעיד על קיומן של ציסטות (כיסים מלאי נוזל) או גידולים שפירים (כגון פיברואדנומותולימפומות). גם גידולים ממאירים של סרטן השד יתגלו בבדיקת אולטרסאונד שד.
נשים שמבצעות בדיקות סקר לגילוי מוקדם של סרטן השד, אם מומלץ להן לעבור, בנוסף לממוגרפיה, גם בדיקת אולטרסאונד שד, תתבקשנה לשוב ולעבור את הבדיקה בתכיפות שנקבעה במסגרת תכנית הסקר (בדרך כלל אחת לשנתיים). אם היו לבדיקת אולטרסאונד שד תוצאות בלתי תקינות הנבדקת תופנה לביצוע בדיקות נוספות כגון ביופסיה, במהלכה מוציאים דגימה מן הגוש שהתגלה במטרה לבחון הרכבו ולקבוע אם מדובר בגידול ממאיר או שפיר. ייתכן והליך נטילת דגימת הביופסיה יבוצע תוך שהרופא נעזר במכשיר אולטרסאונד כדי לדייק וליטול את הדגימה מרקמת הגוש.
מה יקרה אם תוצאות הבדיקה אינן תקינות?
ברוב המכריע של המקרים, כאשר עולה החשד לאיתור ממצא לא תקין בשד או גוש בשד – מדובר בממצא שהוא לא סרטני. עם זאת, כמובן, הנבדקת תופנה לטיפולי המשך (כמו בדיקת אולטרסאונד שד חוזרת במקרה הצורך), להמשך בירור של הממצאים החריגים. במקרים של איתור גוש בשד – ייתכן שתינתן המלצה לביצוע ביופסיה של הגוש – גם הליך רפואי זה מתבצע ברוב המקרים, בהנחיית אולטרסאונד, המאפשר תמונת השד ואיתור הגוש לנטילת דגמת רקמה.
אולטרסאונד שד פרטי - למי מכן שיכולה להרשות לעצמה, אנו ממליצים לקבוע פגישה במסגרת פרטית, בה תוכלי לקבל את היחס והטאץ' האישי, לקבוע מועד שנוח לך ולקבל תוצאות מהירות.


לתיאום תור פרטי לבדיקת אולטרסאונד שד - נשמח לעמוד לרשותכם. פענוח על ידי הרדיולוגים המובילים בישראל!
למענה המהיר ביותר התקשרו 072-3305631 או השאירו פרטים בטופס למטה ונציג יחזור אליכם בהקדם
בדיקת אולטרה סאונד של השדיים משמשת כיום כבדיקה משלימה לבדיקת הממוגרפיה בנשים בקבוצת הגילאים המבצעות ממוגרפית סקר במקרים של מבנה שד סמיך, לברור ממצא ממוגרפי או לפי המלצת הרופא המפנה. בנשים צעירות יותר מבוצע לעיתים US שד כבדיקה יחידה. בדיקת האולטרסאונד מבוססת על גלי קול ואינה כרוחה בקרינה. בדיקת אולטרה סאונד שד מראה את הגוש בתוך השד אם הוא מלא בנוזל (ציסטה) או אם הוא גוש מוצק.
ממוגרפיה היא צילום רנטגן של השד. אולטרסאונד פועל באמצעות גלי קול בתדרים גבוהים באמצעותו מתקבלת תמונה של השד. שיטה זו יעילה במיוחד להבחנה בין ציסטה (גוש המכיל נוזלים) לבין גוש סולידי (מוצק), ולהערכת גודלו של הגוש. השיטה אינה יעילה בזיהוי גושים קטנים במיוחד או הסתיידויות. בדיקת האולטרסאונד אינה כואבת, אף היא אורכת מספר דקות ואין בה קרינה.
הבדיקה מתבצעת לרוב בשכיבה על מיטה. מבצע הבדיקה - טכנאי או רופא - מורח על השד ג'ל שקוף על בסיס מים שמסייע להעביר את גלי הקול. לאחר מכן הוא מעביר על אזורי השד השונים מכשיר ידני שנקרא מתמר. ייתכן שיבקשו ממך לשנות מדי פעם תנוחה כדי לבדוק אזורים שונים.
רופא רדיולוג (מומחה לבדיקות הדמיה) יפענח את התוצאות וישלח בתוך כמה ימים דו"ח לרופא המטפל שהפנה אותך לעשות את הבדיקה. לכן עלייך לחזור אל הרופא המטפל כדי לשוחח איתו על התוצאות ועל משמעותן. לעיתים עשוי הרופא הרדיולוג לשוחח איתך מיד לאחר הבדיקה על תוצאותיה.
אם הבדיקה נעשתה במסגרת תוכנית סקר, והתקבלה תשובה תקינה, ייעצו לך, בדרך כלל, לעבור שוב את הבדיקה - לרוב בשילוב עם ממוגרפיה - מדי שנתיים. עם זאת ייתכן שהרופא המטפל שלך ימליץ לך על בדיקות חוזרות בתדירות אחרת. אם הבדיקה נעשתה לבירור ממצא חשוד, והממצא הזה אינו נראה בבדיקה, ייתכן שתופני לבדיקות נוספות. הממצאים המתגלים בבדיקת אולטראסאונד של השדיים הם לרוב שפירים. אם נמצא נגע שחושדים כי הוא סרטני, יש לעיתים צורך בביופסיה שבמהלכה מוציאים חלק קטן מהאזור החשוד כדי לבדוק אם מדובר בתאים בעלי מאפיינים סרטניים.
פרוצדורות שעשויית לעניין אותך
קשר עם

תודה! בקשתך נקלטה בהצלחה
לקביעת תור לאולטרסאונד שד
השאירו פרטים לקביעת תור
לתור פרטי מהיר דברו איתנו
התקשרו 072-3305631
השאירו פרטים או התקשרו לתור מיידי (פרטי לא קופת חולים)
קביעת תור אונליין בקלות ובמהירות
רק עוד כמה פרטים וסיימנו, אל תשכחו להביא את ההפנייה מרופא המשפחה שלכם וכרטיס מגנטי
