ניתוח בקע טבורי
ניתוח בקע טבורי - מה זה בקע טבורי, איך מזהים אותו ומתי כדאי לעבור ניתוח? המדריך המלא לפניכם
בקע טבורי - המדריך עם כל המידע הרפואי והמעודכן
בקע טבורי (hernia inguinal) הוא מצב בו נוצר מעין "שק" בולט בדופן הבטן, המהווה המשך לחלל הבטן – אשר יכול להכיל "זליגה" של איברים פנימיים אליו. בקע טבורי אינו מצב מסכן חיים כשלעצמו – אולם זליגה של איברים אליו, ובפרט זליגה של חלק מהמעי הדק – עלולה לגרום לקושי בזרימת הדם אל האיבר ה"כלוא" בשק הבקע – עד כדי נמק, שהוא מצב מסכן חיים הנדרש לעיתים לטיפול ניתוחי בהול.
הניתוח לתיקון בקע טבורי הוא ניתוח יעיל ובטוח, במהלכו מוכנסת רשת סינטטית, אשר "סוגרת" את דופן הבטן באזור הבקע ומונעת מהאיברים הפנימיים (ובפרט, כאמור, המעי) לזלוג אל השק. ניתוח בקע טבורי מבוצע כיום בשיטה פתוחה או בשיטה לפרוסקופית – הליך זעיר-פולשני המבוצע דרך שלושה חתכים זעירים שמחליפים את החתך הרוחבי הארוך יחסית, בדופן הבטן. מי שסובל מבקע טבורי, בוחר לעיתים לחיות עם הבקע ולהתמודד עם התקפי הכאב האופייניים לו והמראה הפחות אסתטי של אזור הבטן.
חשוב לדעת, כי שבר בטבור שאינו מהווה סיכון עלול להפוך בתוך זמן קצר למצב מסכן חיים, עם חדירה של המעי אל אזור השק, ועל כן – מומלץ לשקול ניתוח בקע טבורי, גם אם הבקע עצמו לא גורם כל אי נוחות. יש הבדל בין בקע טבורי לבין בקע מפשעתי או בקע סרעפתי - כל אחד מהם הינו פרוצדורה בפני עצמה.
במאמר זה תוכלו לקרוא על:
בקע טבורי – איך ומתי זה קורה?
קרום הבטן (הצפק), הוא קרום שעוטף את דופן הבטן ו"שומר" על האיברים הפנימיים במקומם. כאשר בדופן הבטן נקודה חלשה, קרום הבטן עובר דרכה ובעצם יוצר "שלוחה" של חלל הבטן בצורת כיס שבולט החוצה, ונראה כבליטה תת עורית, או ככדור מתחת לעור. זהו בקע, או בלעז הרניה (Hernia), או בשפה השגורה – "קילה".
אנחנו מבדילים בין שני סוגים של בקע טבורי:
- בקע טבורי מולד - בקע טבורי מולד מתרחש כתוצאה מהתאחות לא תקינה של אזור חבל הטבור לאחר הלידה. במקרים כאלה, הבקע הטבורי חולף מעצמו בדרך כלל, וביחד עם זאת – בשל הסיכונים הכרוכים בזליגה של איברים פנימיים אל הבקע – חשוב להיבדק באופן שגרתי ולטפל כירורגית בבקע במקרה הצורך, גם אצל פעוטות.
- בקע טבורי נרכש - בקע טבורי נרכש מתרחש בגילאים המבוגרים, הוא עשוי להתרחש החל מגיל שש, אבל אנחנו רואים בקע טבורי נרכש בדרך כלל אצל אנשים מגילאי 30-40 ומעלה, עם ההיחלשות הטבעית של שרירי הגוף.
על אף שאין הסכמה גורפת בעניין הסיבות להיווצרות בקע טבורי בגילאים המבוגרים, ניראה כי בקע טבורי נרכש מתרחש כאשר דופן הבטן נחלשת – בשל הריונות ולידות רבים או מורכבים, עצירות או שיעול כרוניים, השמנת יתר, חוסר בשמירה על שיגרת פעילות גופנית מתאימה, הצטברות של נוזלים בחלל הבטן, או הזדקנות והיחלשות טבעית של הגוף.
בקע טבורי עלול להופיע, אם כן, בכל גיל, ונראה שיש קשר בין היחלשות שרירי הבטן ולחץ תוך בטני להופעתו. בקע טבורי תסמינים - מי שסובלים מבקע טבורי, עלולים לסבול בעיקר מכאב מקומי, בדרך כלל לאחר מאמץ (פעילות גופנית, עיטוש, עצירות, וכדומה). הכאב חולף במנוחה. פרט לכאב, ישנה הפרעה אסתטית לעיתים בבקע טבורי.
בקע טבורי הוא מצב בו קרום הבטן (המכונה "צפק") וחלק מן המעיים נעים ממקומם הטבעי, חודרים דרך נקודה חלשה בדופן הבטן, באזור הטבור, ויוצרים שק בולט. בקע טבורי יכול לקרות כתוצאה מחולשה מולדת בדופן הבטן או שחולשה כזו (המאפשרת היווצרות בקע טבורי) יכולה להתפתח במשך השנים כתוצאה מהריונות ולידות, שיעול כרוני, עצירות, מחלות שמחלישות את רקמות דופן הבטן, השמנה, עבודה פיזית קשה (הרמת משאות כבדים) ועוד. גם תהליך ההזדקנות הטבעי של רקמות דופן הבטן באזור הטבור גורם להיחלשותן לעיתים עד כדי הופעת בקע טבורי.
בקע טבורי מולד אצל תינוקות נגרם מהתאחות לא תקינה של טבעת דרכה יוצא חבל הטבור. אחרי הלידה טבעת זו אמורה להיסגר, תינוקות רבים נולדים עם בקע טבורי אשר הולך ונעלם ככל שמתקדם תהליך סגירת אותה טבעת. כל עוד הטבעת פתוחה עלול לבלוט החוצה חלק מן הצפק ואיברים תוך בטנים יכולים לצאת אל תוך השק שנוצר (המכונה "שק השבר").
הסכנה בבקע טבורי הוא שחלק מן המעי יהפוך כלוא בתוך שק השבר ותיקטע אספקת הדם אליו. מצב כזה יכול לגרום לנמק דבר שסכנת חיים לצדו. כל עוד הבקע לא כלוא, והוא אינו גורם לכאב, אין מניעה להמשיך לחיות עם המצב כפי שהוא ולעקוב אחר ההתפתחות אבל מכיוון שאם הבקע גדול דיו תמיד יש סכנה שחלק ממנו יהפוך כלוא מומלץ לעבור ניתוח בקע טבורי לתיקון המצב.
התסמין השכיח ביותר של בקע טבורי הוא נפיחות באזור הטבור. בדרך כלל נפיחות כזו תופיע ללא כאב נלווה אולם כאשר משתעלים או מרימים משא כבד חשים לא פעם כאבים באזור הבקע הטבורי. כאבים כאלה בדרך כלל חולפים כאשר שוכבים ונחים. חשוב לציין כי לא כל טבור בולט הוא תוצאה של בקע טבורי, ישנם מקרים של טבורים הנראים בולטים ואין לכך כל משמעית בריאותית אלא אסטטית בלבד. מצבים כאלה אינם מצריכים כמובן ניתוח בקע טבורי, ניתן להשיג שיפור במראה הטבור באמצעות ניתוח קוסמטי (ניתוח פלסטי).

ניתוח בקע טבורי - הדרך היחידה לתיקון בקע טבורי
עם זאת, יש להדגיש כי היווצרות שק הבקע כשלעצמה, אינה דורשת התערבות כירורגית. הסיכון בבקע טבורי נובע מהאפשרות של זליגת איברים – והפרעה בזרימת הדם אליהם, כשהם מונחים בתוך שק הבקע הטבורי. מכאן ניתן להסיק, ובצדק, כי ככל שהבקע הטבורי הוא קטן יותר – הדחיפות בניתוח בקע טבורי היא נמוכה.
עם זאת, בבקע טבורי בגודל ניכר אצל בני שש ומעלה, גם כאשר הוא אינו מהווה שום הפרעה לאיכות החיים – מומלץ לשקול ניתוח בקע טבורי, שימנע את החשש לנמק באיברי הבטן שיזלגו אליו.
הסכנה לצד בקע טבורי היא כליאת הבקע, מצב בו איברים מחלל פנים הבטן (בדרך כלל חלק מן המעי) הופכים כלואים בתוך שק השבר (השק שנוצר מקרום הצפק שחדר דרך האזור החלש בדופן הבטן) ואספקת הדם אליהם מפסיקה (לחלוטין או כמעט לחלוטין). מצב כזה יגרום לנמק של האיברים הכלואים בשק הבקע, דבר היכול להיות מסכן חיים. מרגע שמופיע בקע טבורי הוא בדרך כלל ילך ויגדל במשך השנים.
הסימפטומים של הנפיחות והכאבים הנלווים ילכו ויגברו וגם הסכנה להיווצרות בקע כלוא (על הסכנה לנמק) תגדל. בקע טבורי כלוא הוא מצב מסכן חיים המחייב התערבות כירורגית מידית בדמות ניתוח חירום.
בקע טבורי אצל ילדים קטנים (עד גיל 6) בדרך כלל נסגר לבד ללא צורך בניתוח בקע טבורי, עם זאת חשוב שהמצב יהיה תחת מעקב. אצל ילדים מעל גיל 6 מקובל לבצע ניתוח בקע טבורי כדי לתקן את הבעיה. חשוב שילדים עם בקע טבורי ייבדקו על ידי כירורג ילדים המתמחה גם בתיקון בקע טבורי כדי להעריך אם נחוצה התערבות כירורגית ואם כן מתי המועד המתאים ביותר לבצעה. כאמור, ניתן לחיות זמן רב עם בקע טבורי כל עוד לא נוצר מצב של בקע כלוא.
ניתן להיעזר בחגורת בטן הלוחצת על מקום הבקע ומחזירה את האיברים שחדרו דרכו למקומם. שימוש בחגורה כזו לטווח ארוך מומלצת רק אצל מי שמסיבות שונות לא ניתן לבצע בהם ניתוח בקע טבורי לתיקון הבעיה. עבור כל מי שהתגלה אצלם בקע טבורי והם מעל גיל 6 מומלץ לעבור ניתוח בקע טבורי אולם אצל מבוגרים שהבקע הטבורי אצלם קטן ואינו גורם להם כאב ניתן להמתין עם הניתוח ולהסתפק במעקב, כל עוד הבקע לא גדל ולא מופיעים כאבים המפריעים לתפקוד היומיומי ביצוע ניתוח בקע טבורי אינו דחוף.
סיבה נוספת לא לדחות ביצוע ניתוח בקע טבורי היא שברבות הזמן עלולות להתפתח מגבלות לביצוע הניתוח.
ניתוח בקע טבורי – שתי אפשרויות למהלך הניתוח
קיימות שתי שיטות לביצוע ניתוח בקע טבורי, השיטה הקונבנציונאלית (ניתוח בגישה ישירה) והשיטה הזעיר פולשנית. בשיטה הקונבנציונאלית המנתח חושף את האזור שנועד להתערבות הכירורגית באמצעות ביצוע חתך גדול מספיק בדופן הבטן באזור הטבור. שק השבר יוחזר למקומו בתוך חלל הבטן ואז על גבי אזור הבקע תונח רשת סינתטית שתפקידה לתמוך בדופן הבטן באזור הבעייתי.
בשיטה הלפרוסקופית הניתוח כולל שלבים דומים אלא שהם מבוצעים כולם תוך הפעלת מכשור מבחוץ, מכשור המוחדר דרך חתכים קטנים בעור.
- ניתוח בקע טבורי בשיטה ה"פתוחה" - בעבר, ניתוח בקע טבורי בוצע בשיטה כירורגית "פתוחה", תוך ביצוע חתך לרוחב הבטן. לאחר החתך, שק השבר מוכנס אל תוך חלל הבטן, על תכולתו. רשת סינטטית מונחת ומקובעת לפני אזור דופן הבטן החלש, אשר יקבע במקומו, בתוך חלל הבטן, את שק השבר ואת תכולתו.
לאחר החדרת הרשת, מיקומה וקיבועה – החתך בדופן הבטן נתפר.ניתוח כזה, בשיטה "פתוחה", מבוצע בהרדמה מלאה. שני היתרונות של ניתוח בקע טבורי בשיטה הפתוחה, הוא שנות הניסיון הרבות שצברו הרופאים בניתוח פופולארי זה בשיטה הפתוחה, והאפשרות להכניס את שק הבקע עצמו. חיסרון של הניתוח בשיטה הפתוחה, הוא החתך הרחב יותר, ומכאן – זמן החלמה ארוך יותר וסיכון גבוה יותר לזיהומים.
- ניתוח בקע טבורי בשיטה זעיר-פולשנית (לפרוסקופית) - בשנים האחרונות אנחנו רואים נטייה גוברת והולכת לביצוע ניתוחים בכלל – וניתוח בקע טבורי בפרט – בשיטה זעיר-פולשנית.
ניתוחים לפרוסקופיים, זעיר פולשניים, הם ניתוחים המבוצעים בהחדרה של כלי אבחון וביצוע פעולות כירורגיות דרך חתכים זעירים בדופן הבטן, ביניהם גם מצלמה זעירה. הרופא המנתח מבצע דרך אותם חתכים זעירים, בשימוש בכלים כירורגיים מתקדמים.
ניתוח בקע טבורי בשיטה לפרוסקופית מקטין את הסיכון לזיהום ובדרך כלל מאפשר החלמה מהירה יותר – אולם הוא דורש מיומנות ספציפית וחדר ניתוחים מתאים, ולא כל רופא מסוגל לבצע ניתוח בקע טבורי בשיטה זו.בניתוח בקע טבורי בשיטה הלפרוסקופית, שק הבקע לא מוכנס פנימה אל חלל הבטן, אלא רק תוכנו. לאחר ניקוי שק הבקע מתוכנו – מוכנסת רשת מקופלת, נפרשת, מונחת ומקובעת אל דופן הבטן, למניעת חדירת תוכן מחלל הבטן אל שק הבקע בעתיד.
באיזו שיטה לבחור? מבחינת תוצאות הניתוח, קשה לומר כי יש העדפה לביצוע ניתוח בקע טבורי בשיטה הפתוחה או בשיטה הזעיר-פולשנית. במרבית המקרים, שיטת הניתוח נובעת ממיומנות הרופא המנתח. בשתי השיטות – התוצאות הן טובות, ההליך נחשב בטוח, וההחלמה מניתוח בקע טבורי היא מהירה ונטולת סיבוכים במרבית המקרים.
ניתוח בקע טבורי בשיטה הפתוחה, אורך בדרך כלל כחצי שעה עד שעה. בשיטה הלפרוסקופית ההליך הוא קצת יותר ארוך – עד שעתיים. בשני המקרים, מדובר על הליך שאינו דורש אשפוז ללילה, אלא מספר שעות להשגחה, בעיקר לאחר ההרדמה – ולאחר מכן, שחרור המטופל לביתו.
בתמונה: הדמיה כיצד נראה בקע טבורי
איך מתכוננים לניתוח בקע טבורי?
הנה כמה מההכנות שבדרך כלל נדרשות, לפני ניתוח בקע טבורי:
- בדומה לתהליך המקדים עבור מרבית ההליכים הכירורגיים, גם לפני ניתוח בקע טבורי, יתבקש המטופל לעבור בדיקות דם הכוללות ספירת דם, נתוני קרישת דם, ולעיתים גם כימיה בדם
- במקרים של נטילת תרופות קבועות או מחלות כרוניות ברקע – חשוב ליידע את הצוות הרפואי ולעיתים גם להצטייד במסמך מתאים מטעם הרופא המטפל
- במקרים של מטופלים עם רקע של מחלות לב, המטופל יתבקש לבצע בדיקות נוספות, כמו אק"ג
- חשוב במיוחד לבדוק ולדווח לצוות המטפל על מקרים של ערמונית מוגדלת או מחלות של דרכי העיכול. אם אתם סובלים מדימום במהלך יציאות, מעצירות כרונית או מתסמונת מעי רגיש – כדאי לשתף את הצוות הרפואי במידע זה, ולעיתים נדרשת בדיקה מקיפה נוספת טרם הניתוח, אצל רופא גסטרואנטרולוג
- ניתוח בקע טבורי מבוצע ברוב המכריע של המקרים בהרדמה מלאה. במקרים כאלה, יש להיערך בהתאם, ולספק לרופא המרדים את הנתונים הנדרשים, כמו למשל רגישויות או אלרגיות. בנוסף – יש לצום לפחות שמונה שעות לפני הניתוח, כולל אוכל, שתייה, סיגריות, מסטיק, וכדומה.
ההחלמה מניתוח בקע טבורי
בשעות ובימים שלאחר הניתוח - ניתוח בקע טבורי הוא ניתוח המבוצע במרבית המקרים במסגרת אשפוז יום – כך שכבר כמה שעות לאחר תום הניתוח, המטופל משוחרר לביתו.
באופן טבעי, בשעות שלאחר הניתוח, צפויים כאבים מקומיים ותופעות נוספות שהן אופייניות להתאוששות מהרדמה כללית, כמו בחילות והקאות, סחרחורת וחולשה כללית. הימים שלאחר הניתוח הם ימים בהם חשוב לנוח בשכיבה, להימנע ממאמץ (גם אם הוא מתון), ולאפשר החלמה של הגוף. הצוות הרפואי ינחה את המטופל בעניין השימוש במשככי כאבים. חשוב לשים לב שאין קושי במתן שתן.
במהלך השבוע הראשון שלאחר הניתוח - במהלך ימי ההחלמה, חשוב לאפשר מנוחה רבה ולהימנע ממאמץ. עם זאת, אנחנו ממליצים על שמירה על תנועתיות, המזרזת החלמה. הליכות נינוחות למרחקים לא ארוכים או תרגילים ברמת מאמץ קלה כמו מתיחות קלות – הם מומלצים להאצת קצב ההחלמה.
בתוך 5-7 ימים בדרך כלל, הכאבים חולפים לחלוטין. לא מומלץ לנהוג בימים אלה. בדרך כלל לאחר שבוע ניתן לחזור לשגרת החיים תוך הימנעות ממאמץ. מי שעובדים בעבודה פיזית – יתבקשו לתקופה ארוכה יותר של מנוחה (במנותחים בשיטה הפתוחה - בדרך כלל עד ארבעה שבועות; למנותחים בשיטה הלפרוסקופית, בדרך כלל בתוך כשבועיים שלושה).
אם ישנם תפרים או סיכות שיש להסיר לאחר ניתוח בקע טבורי – הם מוסרים כשבוע לאחר הניתוח. חשוב להגיע לביקורת שגרתית לבחינת מהלך ההחלמה של האזור, ולמנוע זיהום על ידי שמירת אזור הניתוח נקי ויבש.
חזרה איטית לשיגרה – לאחר שבועיים לפחות - את החזרה לשגרה, כולל קיום יחסי מין ופעילות גופנית – יש לעשות באופן הדרגתי ותוך הקשבה לגוף. במרבית המקרים, חזרה מלאה לשגרה תושלם בתוך כשישה שבועות מהניתוח. בשיטה הלפרוסקופית, נראה בדרך כלל חזרה מהירה יותר לשגרה.
במקרים של אודם וחום מקומי באזור הניתוח או חום גוף שעולה מעל 38 מעלות – כדאי ליידע את הצוות הרפואי ולשלול זיהום (בדרך כלל על ידי נטילת אנטיביוטיקה – גם באופן מניעתי). הסיבוך הנפוץ בניתוח בקע טבורי הוא הישנות הבקע, במקרים כאלה נקבע בדרך כלל ניתוח בקע טבורי חוזר.
מהם הסוגים האפשריים של ניתוחים לתיקון הבקע שלי?
איך קובעים איזה סוג של תיקון בקע צריך?
מהם היתרונות של תיקון בקע רובוטי?
האם תיקון הבקע שלי יכלול שימוש ברשת?
מהם הסיבוכים הפוטנציאליים של ניתוח לתיקון בקע?
כמה זמן צריך להישאר בבית החולים לאחר הניתוח?
כמה זמן אורכת החלמה?
האם יש צורך לקחת תרופות מרשם לכאבים?
מה הסיכוי להישנות הבקע?
מה ניתן לעשות כדי למנוע את הישנות הבקע?
איך בוחרים מנתח לביצוע ניתוח תיקון הבקע?
תיקון בקע טבורי אצל מבוגרים
לפי אתר הרפואה www.healthline.com בקע טבורי אצל בוגרים הוא תוצאה של חולשה בשרירים בטבור או סביבו ויכול להתרחש בכל גיל. הוא שכיח יותר בקרב נשים במהלך הריון ולאחריו, ובאנשים הסובלים מעודף משקל.
בקע טבורי אינו מסוכן כשלעצמו, אך קיים סיכון שהוא יהפוך לבקע כלוא וזה עלול לנתק את אספקת הדם אליו, לגרום לדלקת וגם לגדול ולהפריע. לכן, לאחר בדיקה של הבליטה של הטבור שלך על ידי רופא, הוא יוכל לקבוע אם מדובר בבקע ואם יש צורך לנתח.
מטרת תיקון הבקע היא לדחוף את תכולת הבליטה חזרה לבטן ולחזק את דופן הבטן. ישנם שני סוגים עיקריים של פעולות לתיקון בקע - פתוח וחור מנעול. ברוב המקרים, הפעולה היא תיקון פתוח, שכולל חתך קטן ממש מתחת לבטן. לעיתים, אם הבקע הוא בקע חוזר, מומלץ לבצע ניתוח חור מנעול. תיקון בקע טבורי נעשה בהרדמה כללית או בהרדמה מקומית, בהתאם להמלצת המנתח.
ניתוח פתוח - חתך בודד (באורך של 5 עד 10 ס"מ) מתחת או מעל כפתור הבטן, שמאפשר לבליטה להידחק למקומה. המנתח שלך עשוי לתפור רשת סינטטית מעל הנקודה החלשה כדי לחזק את דופן הבטן. העור ייסגר בתפרים ויכוסה בחבישה.
ניתוח חור מנעול - שניים או שלושה חתכים קטנים (באורך של 1 עד 2 ס"מ) בבטן התחתונה. המנתח שלך יכניס מצלמה טלסקופית כדי להציג את הבקע על ידי התבוננות בתמונות שהוא שולח לצג. ניתן להשתמש ברשת סינתטית לחיזוק דופן הבטן. חתכי העור ייסגרו בתפרים. הפעולה אורכת 30 עד 45 דקות, תלוי בשיטה בה משתמשים.
מקור הקטע: www.healthline.com/health/inguinal-hernia


בקע טבורי הוא מצב שבו קרום הבטן (צפק) ואיברי פנים (מעיים) זזים ממקומם הטבעי, עוברים דרך נקודה חלשה בדופן הבטן באזור הטבור ויוצרים שק בולט שנקרא "שק השבר". ההיחלשות של דופן הבטן יכולה להיות מולדת ולבוא לידי ביטוי מיד לאחר הלידה או להיות נרכשת - בגלל היחלשות הדרגתית של דופן הבטן כתוצאה מהריונות ולידות רבים, בגלל מצבים שגורמים לעלייה בלחץ התוך־בטני (שיעול כרוני, עצירות, עבודה פיזית קשה, מחלות שמחלישות רקמות, השמנה) ובגלל תהליכי הזדקנות.
אם חלק מהמעי נכלא בשק השבר (מצב שנקרא בקע טבורי כלוא) ואפילו אם רק חושדים שנוצר מצב כזה - יש לנתח מיד את הבקע. הסיבה: המעי הכלוא עלול לעבור נמק, וזהו מצב מסכן חיים. אם הבקע אינו כלוא, מדובר במצב לא מסוכן שניתן לחיות איתו שנים ארוכות. עם זאת יש לזכור שבקע לא כלוא עלול להפוך בבת אחת לבקע כלוא, ולכן רצוי לנתח את הבקע בעוד מועד, לפני שהוא הופך לכלוא.
התסמונת השכיחה ביותר של בקע טבורי היא נפיחות באזור הטבור - בדרך כלל ללא כאבים. עם זאת, בעת שיעול ובעת מאמץ גופני חשים במקרים רבים כאבים באזור הבקע. מנוחה בשכיבה מעלימה כמעט תמיד את הכאבים האלה. לעיתים הסימנים הראשונים של בקע הם דווקא כאבים באזור הטבור - כאבים שמתחזקים בעת מאמץ. יש לציין שלפעמים יש לאנשים טבורים בולטים ו"לא יפים" ללא בקע.
אצל ילדים קטנים עד גיל 6-5 רוב הבקעים הטבוריים נסגרים באופן טבעי בלי ניתוח. למרות זאת, ילד קטן שיש לו בקע טבורי צריך להיבדק על ידי כירורג ילדים. העלמת בקע טבורי אצל ילדים מעל גיל 6 אפשרית רק באמצעות ניתוח. לגוף אין שום יכולת לתקן את המצב הזה בכוחות עצמו, וגם לא קיים טיפול תרופתי להסדרת הבעיה. מנוחה מקילה על תסמיני הבקע, אך כמובן אינה פתרון לטווח הארוך. חגורות בטן שקיימות בשוק יכולות לתת תמיכה למקום הבקע (הן לוחצות את הבליטה פנימה, לתוך הבטן).
כל מי שהתגלה אצלו בקע טבורי והוא מעל גיל 6 שנים מומלץ לו לעשות את הניתוח. עם זאת, מבוגרים שהבקע הטבורי שלהם קטן מאוד, והוא אינו מכאיב להם, אינו גדל ואינו מפריע לפעילות היום־יומית יכולים לוותר על הניתוח ולהסתפק במעקב שגרתי. אם המעקב הזה מעלה שהבקע גדל או אם הוא מתחיל להכאיב ולהפריע לתפקוד היום־יומי, יש לשקול שוב את אופציית הניתוח.
ההמלצה היא לנתח כל מי שסובל מבקע טבורי, כיוון שניתוח נותן פתרון אידיאלי ומונע החמרה של המצב. בקע אינו עובר מעצמו, אלא עלול להחמיר ולהפוך לבקע כלוא ואף לגדול ולבלוט מתוך הגוף. מומלץ לא לדחות את הניתוח בעיקר אצל מבוגרים, על מנת למנועת בריאות נוספות.
בקע טבורי נגרם בעקבות היחלשות דופן הבטן, והתופעה מתרחשת אצל הרבה נשים בהריון שעוברות שינויים הורמונליים ופיזיולוגיים במבנה הטבור והבטן ועקב הרחבה בטנית, לפעמים נוצר מצב של בקע או שבר בטבור. האבחון של שבר בטבור בהריון נעשה בשליש השני של ההיריון, לעומת זאת, אם אובחן בקע טבורי לפני ההריון, ייתכן ותחוייבי בביצוע ניתוח, שכן הוא עלול להחמיר בזמן ההריון עצמו. את הניתוח לתיקון הבקע אחרי ההיריון מומלץ לעשות כחצי שנה לאחר הלידה.
בקע טבורי כלוא הוא מצב אקוטי שבו חלק מהמעי נכלא בתוך שק הטבור. בקע טבורי כלוא מצריך ניתוח מיידי כיוון שהוא מסכן את המעי ועלול לגרום לו לנמק ואף חמור מכך. בקע רגיל אינו מסוכן ואינו מחייב ניתוח למעט מקרים שבהם הוא מחמיר והופך לבקע כלוא. ההמלצה היא לפנות לרופא כירורג מומחה בניתוחי בקע, שיטפל בנושא וינתח אותו לפני שהמצב יחמיר.
פרוצדורות שעשויית לעניין אותך
קשר עם

תודה! בקשתך נקלטה בהצלחה
קביעת תור אונליין בקלות ובמהירות
רק עוד כמה פרטים וסיימנו, אל תשכחו להביא את ההפנייה מרופא המשפחה שלכם וכרטיס מגנטי
