ציסטוסקופיה
ציסטוסקופיה אבחנית היא הליך המסייע באבחון מגוון בעיות בדרכי השתן - מתי זקוקים לבדיקה ומה כדאי לדעת? הכל במאמר הבא
ציסטוסקופיה אבחנתית - המדריך עם כל המידע הרפואי והמעודכן
ציסטוסקופיה היא הליך המסייע באבחון מגוון בעיות בדרכי השתן. תוך כדי ביצוע ציסטוסקופיה אבחנתית, ניתן לנקוט פעולות טיפוליות כגון תיקון היצרויות בדרכי השתן, צריבת אזור מדמם, הוצאת אבנים מדרכי השתן ועוד. ציסטוסקופיה (באנגלית Cystoscopy) מוכרת גם בשמות "ציסטואורתרוסקופיה" ו"אנדוסקופיה של דרכי השתן".
לצד הרתיעה שרבים חשים מביצוע הבדיקה (המתבצעת לעיתים אף ללא מתן חומרים מטשטשים), חשוב לציין כי מדובר בבדיקה רבת ערך ובעלת חשיבות גבוהה - זאת משום שאין לה חלופות המאפשרות אבחון ברמת דיוק דומה המבוצעות באופן לא פולשני (כמו למשל בדיקות דימות, CT או אולטרסאונד). לציסטוסקופיה האבחונית תפקיד חשוב באיתור וטיפול של סרטן שלפוחית השתן, במובן זה היא עשויה בהחלט להיות בדיקה המצילה חיים.
מתי חשוב לשקול בדיקת ציסטוסקופיה? היכן היא מבוצעת והאם מומלץ לעבור את הבדיקה במוסד רפואי פרטי? על כל אלה ועוד – לפניכם.
מהי בדיקת ציסטוסקופיה?
בדיקת ציסטוסקופיה היא בדיקה שהיא במהותה אבחונית, והיא מסייעת באבחון פתולוגיות נשנות בצינורית השופכה ובשלפוחית השתן. כאמור, במהלך הבדיקה (ורק כאשר היא מבוצעת באמצעות המכשור הקשיח) ניתן גם לבצע צריבה מקומית (במקרים של דם בשתן למשל) או נטילת תאים לטובת ביופסיה.
הבדיקה מבוצעת באמצעות מכשיר המכונה "ציסטוסקופ". ישנם שני סוגים של ציסטוסקופ, האחד הוא צינור גמיש ודק דרכו מופעלת מצלמת וידאו זעירה שהאזור אותו היא מצלמת מואר באמצעות סיב אופטי. הסוג השני של ציסטוסקופ הוא דמוי טלסקופ, קשיח ועבה יותר.
הציסטוסקופ מוחדר אל צינור השופכה וכך יכול הרופא להביט אל דפנותיו לכל האורך עד לשלפוחית השתן. ניתן לבצע בדיקת ציסטוסקופיה בשימוש בציסטוסקופ הגמיש ללא הרדמה מלאה (לעיתים אפילו ללא טשטוש), היא גורמת פחות אי נוחות למטופל אך לא ניתן לבצע במהלכה התערבות כגון צריבה או לקיחת דגימת רקמה לביופסיה.
בדיקת ציסטוסקופיה עם המכשיר הקשיח נעשית בהרדמה מקומית, טשטוש, הרדמה ספינלית או הרדמה מלאה. במהלך בדיקה כזו ניתן לבצע טיפולים שונים בהתאם לממצאים המתגלים, כך למשל ניתן להרחיב היצרויות, ליטול דגימת רקמה מגידול, להפסיק דימום באמצעות צריבה ועוד.
בתרשים הבא הדמיה של שלפוחית שתן בריאה, עם פוליפ ועם אבנים בדרכי השתן:
מתי עולה הצורך בבדיקת ציסטוסקופיה
בדיקת ציסטוסקופיה נחוצה כאשר קיימים תסמינים העשויים להעיד על בעיה בדרכי השתן. תסמינים כאלה יכולים להיות תחושת צריבה בעת מתן שתן, תכיפות ודחיפות במתן שתן, זיהומים חוזרים ונשנים בדרכי השתן, כאבים, חשד לאבנים בדרכי השתן, חשד לגידול או היצרות בדרכי השתן ועוד.
סיבות נוספת לביצוע ציסטוסקופיה הן לצורך איבחון גידולים ומעקב אחריהם, לצרכי הערכת מצב לקראת ניתוח בשלפוחית השתן או בשופכה וכן לצורך סקירת האזור המנותח כדי לבחון את תוצאות הניתוח ולעקוב אחר תהליך ההחלמה ממנו.
כאמור, בדיקת ציסטוסקופיה, כל עוד היא מבוצעת באמצעות ציסטוסקופ קשיח, עשויה לכלול הליכים טיפוליים ולא רק אבחוניים, כך למשל ניתן לבצע ציסטוסקופיה לצורך ביופסיה, נטילת דגימת רקמה מגידול כדי לקבוע אם מדובר בגידול שפיר או ממאיר ולתכנן המשך טיפול בהתאם.
ציסטוסקופיה במרפאה פרטית או במרפאה מטעם קופות החולים?
ציסטוסקופיה היא בדיקה הכלולה בסל הבריאות ולכן, בעת הצורך, ניתן לעבור אותה כמעט ללא תשלום במסגרת הרפואה הציבורית. בדיקות ציסטוסקופיה ניתן לבצע גם במסגרת הרפואה הפרטית, במרפאות אורולוגיות אצל רופאים מומחים.
ישנם יתרונות משמעותיים לביצוע הבדיקה באופן פרטי, ניתן לבחור מועד נוח, להיות מעורבים יותר בהליך קבלת ההחלטות, ליהנות מיחס מקצועי מתחשב ולבחור רופא מומחה בו אנו מעוניינים. כדאי לדעת שפעמים רבות פוליסת ביטוח הבריאות מאפשרת לבחור לעבור את ההליך באופן פרטי, תוך בחירת המרפאה והרופא.
מהלך הבדיקה
בדיקת ציסטוסקופיה מבוצעת על ידי אורולוג, בהרדמה מקומית, טשטוש או הרדמה מלאה, הכל בהתאם לרגישות המטופל, לסוג הציסטוסקופ באמצעותו מבוצע ההליך ולפעולות שיבוצעו. כך למשל תיתכן בדיקת ציצטוסקופיה בהרדמה מקומית באמצעות ג'ל המכיל חומר הרדמה אותו מורחים בפתח השופכה ומזריקים פנימה באמצעות מזרק ללא מחט. במקרים אחרים יהיה צורך להשתמש בחומר טישטוש, בהרדמה ספינלית (הזרקת חומר המשתק תחושה מן המותניים ומטה אל נקודה סמוכה לחוט השדרה) או בהרדמה מלאה.
לאחר שלב ההרדמה (במקרים של הרדמה מלאה גם רופא מרדים יטול חלק בהליך) מחדיר האורולוג את הציסטוסקופ אל השופכה ומתחיל בסקירת אזור השופכה, דרכי השתן לכל אורכם עד שלפוחית השתן. כדי לאפשר ראות טובה יותר מוזרמים אל השופכה, במהלך הבדיקה, מי מלח סטריליים.
ניתן להביט דרך עינית המכשיר או לראות את התמונה מעל גבי צג. בבדיקות ציסטוסקופיה המבוצעות באמצעות ציסטוסקופ קשיח ייתכן ובנוסף לסקירה יבוצעו גם פעולות טיפוליות כגון נטילת ביופסיה, לכידת קרישי דם, סילוק אבנים מדרכי השתן, הפסקת דימום באמצעות צריבה, הרחבת אזורים בהם מתגלה היצרות ועוד.
ציסטוסקופיה - מחירים ועלויות
ציסטוסקופיה נחשבת הליך פשוט שניתן לבצע במרפאה (אין צורך בחדר ניתוח). לכן, עלות ההליך אינה גבוהה אולם היא משתנה בהתאם למאפיינים כגון מה בדיוק כוללת הבדיקה (רק סקירה או גם נטילת דגימת רקמות, טיפול כזה או אחר וכו'). גם סוג ההרדמה משפיע על עלות הבדיקה, כך למשל ציסטוסקופיה בהרדמה מלאה תעלה יותר מבדיקה בהרדמה מקומית, זאת בעיקר בשל הצורך ברופא מרדים. טווח המחירים נע בין 1,000 ל - 4,000 שקלים.
כאמור, מדובר בבדיקה הכלולה בסל הבריאות ולכן ניתן לקבל אותה כמעט ללא תשלום במסגרת הרפואה הציבורית. כדאי לדעת שפוליסות ביטוח בריאות שונות מאפשרות העדפת רפואה פרטית על פני ציבורית וכיסוי עלות הבדיקה גם כאשר בוחרים לעבור אותה במרפאה פרטית על ידי אורולוג מומחה שאנו מעוניינים בו.
לאחר הבדיקה - התאוששות וסיבוכים אפשריים
בדיקת ציסטוסקופיה נמשכת כ-20 דקות, היא עשויה להיות ארוכה יותר אם כלולים בה גם הליכים טיפוליים. לאחר הבדיקה תיתכן הרגשת אי נוחות וגירוי כאילו יש צורך לתת שתן לעיתים תכופות, תיתכן גם תחושת לחץ בבטן התחתונה.
השפעות אלא חולפות תוך מספר שעות עד כמה ימים לאחר הבדיקה. במקרים מסויימים ייתכן דימום קל מדרכי השתן החולף בתוך יממה אחת.בדיקת ציסטוסקופיה נחשבת פשוטה ובטוחה מאוד, לעיתים ינתן טיפול אנטיביוטי מניעתי כנגד זיהום. במקרים נדירים מאוד בדיקת ציסטוסקופיה גורמת לפגיעה בדרכי השתן עד כדי צורך בניתוח.
קבלת תוצאות הבדיקה ופיענוח
בדרך כלל סיכום בעל פה ניתן מיד בתום הבדיקה. אם נלקחת ביופסיה תוצאותיה יתקבלו לאחר כ-10 ימים.
טיפולי המשך
טיפולי ההמשך תלויים בממצאי הבדיקה. כך למשל אם התגלו אבנים בדרכי השתן ייתכן טיפול תרופתי, ריסוק האבנים באולטרסאונד או הוצאת האבנים באנדוסקופ. במקרים בהם מתגלה גידול ממאיר בשלפוחית השתן יופנה המטופל לניתוח להסרתו. גידולים קטנים ניתן להסיר בהליך ציסטוסקופיה (תוך שימוש בציסטוסקופ הקשיח).
ניתן להפחית סיכוי לגידולים חוזרים באמצעות שטיפת שלפוחית השתן בתרופות כימותרפיות או בתמיסה המכילה חיידקי BCG (חיידק שחפת מוחלש הגורם תגובה חיסונית בשלפוחית השתן).
בדיקת ציסטוסקופיה מאפשרת לאבחן מגוון רחב של תלונות ושל בעיות הקשורות לדרכי השתן ובה בעת לטפל באותן הבעיות. במהלך הבדיקה מוכנס מכשיר רפואי דמוי טלסקופ - הציסטוסקופ - לתוך דרכי השתן התחתונות. המכשיר מכיל סיב אופטי ותעלה שמאפשרת הזרמה של נוזל אל תוך שלפוחית השתן. הרופא מסתכל ישירות על הדפנות של שלפוחית השתן ושל השופכה ובודק אם המראה שלהן תקין. נוסף על כך מאפשר המכשיר לעשות ביופסיות וטיפולים שונים.
את הבדיקה עושים, בין היתר, המקרים הבאים: • כדי לאבחן גידולים בשלפוחית השתן ולעקוב אחריהם. • כדי לברר את הסיבות לדימום מדרכי השתן וכדי לטפל בכך. • כדי לברר את הסיבות לתלונות של מטופלים כמו צריבה, תכיפות ודחיפות במתן שתן. • כדי לברר את הסיבות לזיהומים חוזרים בדרכי השתן. ועוד'...
כ־20 דקות בממוצע. ייתכן שהבדיקה תימשך זמן רב יותר - בייחוד אם היא כוללת פעולות כמו נטילת ביופסיה או טיפול בדימום.
בדיקת ציסטוסקופיה באמצעות מכשיר גמיש נהוג לעשות בהרדמה מקומית בלבד. אם הבדיקה צפויה להיות באמצעות המכשיר הקשיח, או שמעריכים שהיא תהיה ממושכת מהרגיל או מורכבת מהרגיל, ניתן לשקול את האפשרות לעשות אותה בטשטוש, בהרדמה ספינלית או בהרדמה כללית.
ציסטוסקופיה היא בדיקה בטוחה ששיעור הסיבוכים במהלכה הוא נמוך מאוד. עם זאת, כמו בכל פעולה פולשנית, ייתכנו סיבוכים גם בציסטוסקופיה - בעיקר דימום או זיהום בדרכי השתן. כדי להפחית את הסיכון לסיבוכים כאלה נהוג להורות לנבדקים להפסיק ליטול תרופות מדללות דם כמה ימים לפני הבדיקה ולתת טיפול אנטיביוטי מונע לנבדקים בסיכון..
קשר עם

תודה! בקשתך נקלטה בהצלחה
קביעת תור אונליין בקלות ובמהירות
רק עוד כמה פרטים וסיימנו, אל תשכחו להביא את ההפנייה מרופא המשפחה שלכם וכרטיס מגנטי
