הכל על התקף לב – המדריך עם כל המידע הרפואי והמעודכן
התקף לב הוא כינוי עממי לבעיה רפואית ששמה אוטם שריר הלב, ובאנגלית –Myocardial Infraction. כפי שמרמז שמו המדעי של התקף לב, מדובר במצב בו מפסיקה אספקת דם סדירה אל אזור מסוים של שריר הלב. מחלות כלי דם, ובמיוחד טרשת עורקים, עלולות לפגוע בכלי הדם העוטפים את הלב ומספקים לו חמצן. נזק כזה עלול להתפתח להתקף לב, וחשוב לציין כי התקף לב פתאומי יכול לגרום מוות בתוך זמן קצר, ואילו התקף לב מתמשך גורם נזק מצטבר לשריר הלב.
לעיתים עלול להתרחש התקף לב שקט, ללא תסמינים. מכיוון שמדובר בתופעה נפוצה חשוב מאוד לדעת לזהות תסמינים להתקף לב ולהיות מסוגלים להגיב אליהם נכון.
במאמר זה תקראו על:
30 שנות נסיון

21 שנות נסיון

25 שנות נסיון
20 שנות נסיון
32 שנות נסיון
מהו התקף לב ומה גורם לו?
אומרים על דברים שהם נמצאים "בלב העניין", כשהם הכרחיים לפעילותו, ובדיוק באותו האופן פעימות הלב המזרימות דם לכל תא בגוף – מתאי המוח והגולגולת ועד לתאי הרקמות באצבעות הרגליים, הן הכרחיות להמשך החיים והחיים אינם יכולים להתקיים בלעדיהן. הלב הוא שריר הפועל כמשאבה (בעזרת זרמים חשמליים המיוצרים מקוצב ביולוגי פנימי) שמזרימה את הדם במערכת כלי הדם בגופנו.
הלב מתחיל לפעום עוד בהיותנו עוברים בני כ-20 יום בלבד ואינו חדל עד יומנו האחרון. בניגוד לרוב השרירים בגופנו, איננו יכולים לשלוט באופן מודע, באמצעות אותות מן המוח, על פעולת הלב. אי אפשר להורות ללב לחדול מלפעום או להתחיל מחדש וגם לא להאיץ פעימותיו או להאט אותן. הלב פועל אוטונומית וקצב פעימותיו נקבע על ידי קוצב לב טבעי הממוקם בלב עצמו ומייצר אותות חשמליים המורים לחדרי הלב והפרוזדורים להתכווץ ולהתרחב בתיאום.
כשאנו מתאמצים גופנו צורך יותר חמצן ולכן קצב פעימות הלב (המכונה "דופק") גובר. דופק אופייני אצל אדם בוגר בעת מנוחה נע בין 60 ל- 80 ואילו בשעת מאמץ הדופק יכול לעלות עד כדי 180 ואפילו 200 פעימות בדקה.
בתמונה הדגמה של תהליך היצרות עורקים המוביל להתקף לב:
מכיוון שהלב הוא שריר שאינו חדל מלנוע הוא צורך חמצן דרך קבע. כמות החמצן שהלב צורך גדלה ככל שהוא נדרש להזרים את הדם בגוף מהר יותר. חשוב לדעת שהחמצן לשריר הלב אינו מגיע אליו מן הדם הזורם דרכו, אלא מסופק לו באמצעות כלי דם העוטפים את הלב מבחוץ. כלי דם אלה מכונים העורקים הכליליים. ממש כמו צנרת מים בבית הנסתמת באבנית, אצל רבים מאתנו ברבות השנים הולכת ומצטברת שכבת פלאק על דפנות העורקים הכליליים. התקף לב מתרחש כאשר עורק כלילי נסתם (לגמרי או כמעט לחלוטין).
לעיתים קרובות סתימה כזו מתרחשת כתוצאה מקרע פתאומי בדופן עורק כלילי, קרישת הדם הזולג מן הקרע יוצר קריש דם הסותם את העורק. סתימה מלאה או חלקית של עורקים כליליים פוגמת באספקת הדם לאזור מסוים בשריר הלב. מצב כזה מכונה התקף לב וככל שהוא נמשך זמן רב יותר נגרם נזק גדול יותר לשריר הלב, זאת כתוצאה ממוות של תאים שאינם מוזנים בחמצן (תופעה המכונה גם "נמק").
מי נמצאים בקבוצת סיכון ללקות בהתקף לב?
העורקים הכליליים המספקים דם, ועמו חמצן וחומרי הזנה, לשריר הלב הם דקים מלכתחילה (ביחס לכלי דם אחרים אשר להם תפקיד דומה). בנוסף, העורקים הכליליים מועדים להיפגע ממחלת טרשת העורקים בה הצטברות כולסטרול ותאי דלקת על פני דפנות כלי דם גורם להיצרות, סתימה ולעיתים פריצה (קרע בדופן כלי הדם). ישנם גורמי סיכון מוכרים להתפתחות טרשת עורקים ומחלות כלי דם נוספות העלולות לפגוע בעורקים הכליליים עד כדי מצב של התקף לב.
בין היתר סוכרת, עודף משקל, עישון ולחץ דם גבוה מגבירים את הסיכון ללקות בהתקף לב. עוד נמצאים בקבוצת סיכון להתקף לב מי שבמשפחתם הקרובה היו מקרים של מחלות לב והתקפי לב בגיל צעיר. באופן כללי, ככל שאנו מתבגרים הסיכוי להתקף לב עולה.
סוגים שונים של התקפי לב
כל התקף לב נגרם מפגיעה באספקת דם לשריר הלב. פגיעה כזו עשויה להיות פתאומית (כתוצאה מקריש דם שנוצר עקב קרע בדופן עורק כלילי) או מתפתחת לאורך זמן (היצרות עורקים כליליים בשל הצטברות פלאק עד לחסימה חלקית או מלאה). המחסור בחמצן עשוי להיות חמור יותר או פחות כתלות במיקום העורקים שנסתמו והאזור בשריר הלב שאותו הם מזינים. הבדלים כגון אלה הם הסיבה לכך שישנם סוגים שונים של התקפי לב. נהוג לסווג התקפי לב לשלושה סוגים, התקף לב חמור ופתאומי, התקף לב מתמשך והתקף לב שקט.
בהתקף פתאומי מתרחשת חסימה מהירה ומוחלטת של עורק כלילי, בדרך כלל כתוצאה מקרע בדופן כלי הדם והיווצרות קריש דם הסותם אותו. בהתקף מתמשך קיימת חסימה חלקית לאורך זמן. התקף לב שקט הוא נטול סימפטומים ברורים ולפיכך קשה לאבחון.
סימנים להתקף לב
כפי שפורט לעיל ישנם סוגים שונים של התקף לב ולכן יש גם מגוון תסמינים העשויים להתפתח בקצב מהיר יותר או פחות. פעמים רבות סימנים ראשונים להתקף לב יהיו חוסר נוחות ולחץ בחזה כמו גם צרבת, בחילה, קלקול קיבה ועייפות רבה. בהמשך עשויים להופיע קוצר נשימה, חרדה, זיעה קרה, כאבים בעוצמה הולכת וגוברת (עד כדי כאב משתק) ואף דום לב.
התקפי לב אצל גברים ואצל נשים
בגילאים מוקדמים (מתחת לגיל 60) התקפי לב פוקדים יותר גברים מנשים, בהמשך התמונה משתנה ובגילאים מתקדמים מספר מקרי התקף לב אצל נשים עולה על מספרם אצל גברים. הסימפטומים של התקף לב נוטים להיות שונים במעט בין נשים וגברים. אצל נשים הסימנים עשויים להיות ברורים פחות ולכלול כאבים באזורים שונים בגוף, עייפות לא מוסברת, בחילה, סחרחורת, עצבנות, חרדה לא אופיינית, זיעה קרה ועוד.
בדיקות המסייעות באבחון התקף לב והנזק שההתקף גרם לו
לעיתים ישנם סימפטומים ברורים לאירוע של התקף לב, במקרים כאלה נדרש טיפול חירום מידי ורק לאחר ייצוב המצב ניתן לבצע בדיקות לבירור מעמיק, זיהוי הנזקים וקביעת טיפול בהתאם. פעמים אחרות הסימנים אינם ברורים ונדרשות בדיקות כדי לקבוע אם אכן ישנה בעיה באספקת הדם אל שריר הלב ולהחליט על אופן הטיפול.
ישנן בדיקות שונות שבכוחן לספק מידע אודות תפקוד הלב. בבדיקת דם ניתן לזהות אנזימים לבביים שהשתחררו משריר הלב אל מחזור הדם כתוצאה מפגיעה והרס של תאים שתוכנם נשפך. בדיקת א.ק.ג. מתחקה אחר הפעילות החשמלית בלב, אי סדירות בפעילות זו עשויה להעיד על התקף לב ודרגת חומרתו. בדיקות נוספות הן אקו לב (בדיקה המבוצעת באמצעות מכשיר אולטרסאונד), CT לב וגם MRI של הלב.
טיפול בהתקף לב בטווח המיידי
התקף לב הוא מצב בו נפגמת אספקת הדם הסדירה לשריר הלב. תאים שאינם מקבלים חמצן מתים בתוך דקות ספורות ולכן טיפול מהיר בהתקף לב הוא חשוב מאין כמותו. היקף הנזק לשריר הלב יהיה קטן יותר ככל שזרימת דם תקינה לשריר הלב תחודש במהירות רבה יותר. לכן, עם הופעת סימפטומים ראשונים להתקף לב יש להזעיק מיד ניידת לטיפול נמרץ, חשוב להימנע מהחלטות כגון "לחכות עד שהכאב יעבור" או לנסות להתפנות בכוחות עצמנו לבית החולים וכד'.
צוות רפואי לעזרה ראשונה ידע לזהות שמדובר בהתקף לב ויבצע פעולות שבכוחן לסייע לדם להגיע לשריר הלב, כך למשל יינתן אספירין בלעיסה ( אספירין מדלל את הדם, מקל על זרימתו ומונע מקריש הדם להמשיך ולגדול ולסתימה להחמיר). נשימת 100% חמצן תורמת אף היא לצמצום היקף תמותת רקמות בשריר הלב כתוצאה מהתקף לב. בנוסף, חשוב ליזכור שהתקף לב עלול להתדרדר לכדי דום לב, מצב המחייב פעולותהחייאה (הנשמה, עיסויי לב, שימוש במכשיר דפיברילטור).
טיפול בהתקף לב בטווח הקצר והארוך
בחדר המיון בבית החולים יבוצעו טיפולים להקלת התסמינים. מקרים חמורים יופנו לביצוע התערבות כירורגית מידית בדמות צנתור לב, השחלת צינורית אל תוך עורק כלילי שנסתם והחדרת מתקן התומך בדפנות העורק מבפנים, מרחיב ומאפשר חידוש זרימת דם דרכו.
ישנן מגוון תרופות העשויות להינתן בשלב הטיפול הראשוני בהתקף לב בבית החולים. כך למשל ניטרוגליצרין ותרכובות אחרות מקטינות את צריכת הדם של הלב ומרחיבות את העורקים הכליליים. חוסמי בטא, הניתנים דרך הוריד, מסייעים בהפחתת הכאב ומקטינים את הסיכון לפרפור חדרים. ישנן תרופות העשויות להמיס את קריש הדם הסותם את העורק הכלילי ועוד.
לאחר שבוצעו הפעולות הנחוצות כדי לייצב את המצב ולהבטיח אספקה טובה מספיק של חמצן לשריר הלב ניתן לקבוע טיפול ארוך טווח שמטרתו למנוע הישנות הבעיה (אירוע נוסף של התקף לב). לעיתים יסתבר שצנתור לב טיפולי הוא הכרחי, פעמים אחרות ייקבע טיפול תרופתי והמשך מעקב. אם אין סיבוכים מיוחדים ניתן בדרך כלל להשתחרר הביתה לאחר כחמישה ימי אשפוז.
החיים לאחר התקף לב
התקף לב כמעט תמיד מותיר אחריו נזק בלתי הפיך לשריר הלב. היקף הנזק ואופיו עשויים להיות שונים מאוד בין מקרה למקרה. השפעתו של התקף הלב על שגרת החיים תהיה גדולה יותר או פחות בהתאם. מי שעברו התקף לב מקבלים הדרכה מפורטת מקרדיולוג מומחה כדי שיוכלו לשמור על בריאות הלב ומצבם הגופני הכללי למרות מגבלות שייתכן ויהיה עליהם להתרגל אליהן. לעיתים יהיה צורך להסתגל לנטילת תרופות מרשם קבועות ולשגרת בדיקות מעקב.
טעות נפוצה היא לחשוב שהתקפי לב פוגעים, ואף גורמים למותם, של יותר גברים מנשים. הסיבה לטעות זו היא שבגילים מוקדמים יותר, עד גיל 60, התקפי לב נפוצים פי שתיים ואף יותר בקרב גברים מאשר בקרב נשים. התמונה משתנה בהמשך ובגילאים מתקדמים מחלות לב בכלל והתקפי לב בפרט הופכים להיות סיבת מוות מרכזית בקרב נשים.
ישנם גורמי סיכון המגבירים את הסיכוי ללקות בהתקף לב. הימנעות מעישון, שמירה על משקל גוף תקין, אורח חיים פעיל, תזונה נכונה, הימנעות ממתחים, כל אלה בכוחם לעכב תהליכים הפוגעים בעורקים הכליליים ולהקטין את הסיכוי להתקף לב. מי שנמצאים בקבוצת סיכון, כך למשל מי שיודעים שיש להם נטייה גנטית למחלות לב, יכולים להקטין את הסיכוי להתקף לב אם ייוועצו בקרדיולוג ויסגלו שגרת בדיקות סקר לפי המלצותיו.
התקף לב שקט הוא מצב בו אין אספקת דם טובה מספיק לשריר הלב, כתוצאה מסתימה חלקית של עורקים כליליים, אולם זו אינה גורמת לסימפטומים כלל או לפחות לא לכאלה המעוררים חשש ברמה המובילה לנקיטת פעולה (בדמות פניה לקרדיולוג למשל).
התקפי לב שקטים נפוצים יותר בקרב אנשים מבוגרים (מעל גיל 75) ובמיוחד בקרב נשים ובקרב חולי סכרת. התקפי לב שקטים מזוהים רק בדיעבד, באמצעות בדיקת א.ק.ג., אקו לב או MRI לב. למרות היעדר תסמינים להתקף לב, גם בהתקף לב שקט נגרם נזק לרקמות בשריר הלב כתוצאה מחוסר בחמצן.
לעיתים התקף לב אינו מותיר אחריו נזק משמעותי, כך למשל כאשר ההתקף מטופל והלב חוזר לפעילות סדירה למעט אזור מסוים שנפגע ולכך מתכווץ מעט פחות טוב משהיה לפני ההתקף. פעמים אחרות התקף לב עלול לגרום סיבוכים שונים, כך למשל יכולה להתפתח הפרעה בקצב הלב, כתוצאה מפגיעה בהולכה החשמלית של אותות מקוצב הלב הטבעי או פגיעה בקוצר הלב הטבעי עצמו. פגיעה כזו עשויה לחייב השתלת קוצב לב מלאכותי.
סיבוך נוסף שהתקף לב עלול לגרום לו הוא אי ספיקת לב. כאשר החדר השמאלי (החדר העיקרי של הלב) חדל, כתוצאה מנזק שנגרם במהלך התקף לב, להתכווץ בעוצמה מספקת כמות הדם שהלב מסוגל להזרים דרכו תיפגע. סכנות נוספות הן מפרצת בחדר השמאלי, פגיעה נרחבת בדופן החדר, כמו גם קרע בשריר הלב או פגיעה בתפקוד אחד או יותר מן המסתמים בלב.
לאחר התקף לב תבוצענה בדיקות מקיפות כדי לקבוע עד כמה ניזוק הלב ובאיזה אופן. בין היתר תבוצענה מספר בדיקות א.ק.ג. בימים שלאחר ההתקף, תבוצע בדיקת אקו לב (באמצעות מכשיר אולטרסאונד), בדיקת MRI לב ולעיתים גם CT לב. בדיקות כגון אלה תבוצענה שוב עלפי הצורך בשבועות, חודשים ושנים לאחר התקף לב כדי לעקוב אחר תפקוד הלב. לעיתים יידרש צנתור אבחוני, הליך זעיר פולשני לבחינת תקינות זרימת הדם בעורקים כליליים. אם עולה הצורך יבוצע צנתור טיפולי במהלכו יוחדר תומך אל תוך עורק כלילי כדי להבטיח זרימת דם חופשית דרכו.

- ECG הולטר לב
- בדיקת אקו לב
- התקף לב
- מיפוי לב
קשר עם

תודה! בקשתך נקלטה בהצלחה
- חיפושים פופלאריים
- כאב גב
- טיפול בכאב
- MRI
- ניתוח אף
קביעת תור אונליין בקלות ובמהירות
רק עוד כמה פרטים וסיימנו, אל תשכחו להביא את ההפנייה מרופא המשפחה שלכם וכרטיס מגנטי
