סקירת מערכות מאוחרת
האם חובה לבצע סקירת מערכות מורחבת? מה בודקים במהלך הסקירה ואיך מוצאים רופא מומחה שיבצע את הסקירה בצורה האמינה והידידותית ביותר? על כל אלה ועוד – לפניכם
סקירת מערכות מאוחרת - המדריך עם כל המידע הרפואי והמעודכן
ההיריון הוא תהליך מופלא שבו תא אחד מופרה הופך להיות תינוק מתוק בתוך 40 שבועות. היום, אנחנו יודעים לבדוק את אותו תהליך ההתפתחות שעובר העובר ברחם אמו טרם הלידה, להשוות את קצב הגדילה וההתפתחות לנורמות ולממוצעים, ולקשור בין התפתחות שונה מן הנורמה והשפעותיה על חיי התינוק ומשפחתו בטווח הארוך. את כל אלה אנחנו עושים באמצעות בדיקות לאורך כל ההיריון, החל מבדיקת הדופק בשבוע השמיני בדרך כלל, ועד למעקב אחר משקל ומנח העובר, גם סביב השבוע ה-40 להריון, כשהאם כבר לקראת לידה.
במהלך השליש השני מרוכזות מספר בדיקות מקיפות במיוחד, כשתיים מהן הן סקירת מערכות מוקדמת וסקירת מערכות מאוחרת. סקירת המערכות המאוחרת מבוצעת בין השבועות 21-24 להריון (כשהסקירה המוקדמת מבוצעת בין השבועות 14-16 להריון ולעיתים גם מוקדם יותר סביב שבועות 13-14), והיא סוקרת עובר שרוב מערכות הגוף שלו כבר בשלבי התפתחות מתקדמים.
האם חובה לבצע סקירת מערכות מאוחרת? מה בודקים במהלך הסקירה? איך מפענחים את המידע שהתקבל? ואיך מוצאים רופא מומחה שיבצע את הסקירה בצורה האמינה והידידותית ביותר? על כל אלה ועוד – לפניכם.
בווידאו: על סקירת מערכות מאוחרת עם פרופ' רוני טפר:
תוכן העניינים של המאמר:
- על חשיבות הסקירה המאוחרת ובדיקות בהריון בכלל
- מה בודקים בסקירת מערכות מאוחרת?
- סקירת מערכות מאוחרת בטכנולוגיות חדשות ותלת מימד
- עלויות ומסלולים לביצוע בדיקת סקירת מערכות מאוחרת
- היתרונות של סקירת מערכות מאוחרת ועוד בדיקות הריון במסגרת הרפואה הפרטית
- האם נדרשות הכנות לקראת סקירת מערכות מאוחרת?
- מהלך הסקירה
- האם סקירה מאוחרת מאפשרת לגלות את מין התינוק?
- האם סקירה מאוחרת יכולה להבטיח שהתינוק בריא?
- תוך כמה זמן תקבלו את התוצאות, וכיצד תפענחו אותן?
- ממצאים מחשידים והמשך בירור לפי תוצאות הסקירה
- כמה עולה סקירה מאוחרת?
- האם כדאי לעשות סקירה מאוחרת באופן ציבורי או פרטי?
על חשיבות הסקירה המאוחרת ובדיקות בהריון בכלל
מהן הבדיקות המבוצעות לאורך ההיריון?
היריון רגיל אורך כ-40 שבועות. במהלכו מבוצעות מספר בדיקות אולטרה-סאונד. אחת החשובות היא הבדיקה הראשונה, המבוצעת בשבוע 7-9 להיריון, ומטרתה לקבוע את תקינות ההיריון - הווה אומר האם ההיריון חי (קיום דופק), גודלו והתאמתו לגיל הווסת האחרונה, מיקום שק ההיריון (תוך או חוץ רחמי) ומספר העוברים (תאומים או הריונות מרובי עוברים אחרים).
בשבוע 12 להריון מבוצעת בדיקת השקיפות העורפית, שמטרתה לבדוק את הנוזל הנמצא בעורפו של העובר ולהעריך את הסיכון לשאת עובר עם בעיה כרומוזומלית כמו תסמונת דאון. בכתבה אחרת נדבר על השילוב המוצע היום בין השקיפות העורפית לסקירה המוקדמת. בדיקות נוספות המבוצעות לאיתור בעיות גנטיות / כרומוזומליות בעובר הן סיסי שלייה ודיקור מי שפיר, אך על כך בכתבה נפרדת.
סקירת המערכות היא בדיקה משמעותית במהלך ההיריון, מפני שהיא בוחנת את ההתפתחות התקינה של מערכות הגוף של העובר (נרחיב אודות תוכן הסקירה והממצאים בהמשך).
הסקירה מאפשרת את הידיעה שהעובר שלנו מתפתח כצפוי, ובמקרים החריגים בהם מוצאים אנומליות התפתחותיות – ההורים מוזמנים לקבל את כל המידע אודות הממצא שעלה בבדיקה, להבין את ההשלכות האפשריות על התפתחות העובר והתינוק, ולקבל החלטות מושכלות בנוגע להמשך ההתמודדות עם הממצאים, החל מבדיקות במהלך ההיריון, דרך טיפולים לאחר הלידה וכלה באפשרות לסיים את ההיריון כאשר מדובר על ממצאים חריגים יותר.
ככלל קיימות שתי סקירות מערכות בהיריון -
1. הסקירה המוקדמת מבוצעת בשבועות 14-16, לרוב בגישה וגינלית ומטרתה לזהות מוקדם הן את תקינות מערכות העובר (הנכונות לאותו שבוע) והן חלילה לזהות אם קיימים ממצאים לא תקינים ולפעול מוקדם בהתאם.
2. סקירת המערכות המאוחרת, מבוצעת בשבועות 21-24 להריון ועלייה נפרט בהמשך.
קיימת היום גם "סקירה שלישית" או יותר מדוייק הערכת התפתחות העובר בשליש השלישי להיריון. מבוצעת בשבועות 30-32 להיריון לרוב בגישה משולבת בטנית ווגינלית ומטרתה לזהות ממצאים חריגים גם לאחר שתי סקירות קודמות.
מה בודקים בסקירת מערכות מאוחרת?
סקירת מערכות מאוחרת היא בדיקת אולטרה-סאונד, המבוצעת לרוב בגישה בטנית אם כי לעיתים נדרש שילוב עם בדיקה וגינלית (כאשר ראש העובר נמוך באגן ונדרשת השלמת בדיקת המח, למדידת אורך צוואר הרחם ולמיקום השלייה בחשד לשליית פתח).
מהם הנושאים שנבדקים ונמדדים בסקירת מערכות מאוחרת:
כמובן שקודם לכן נבדק דופק לב העובר ותנועותיו.
בהמשך נבדקים הנתונים הבאים -
• מנח ומצג העובר - העובר יכול להיות במצג ראש (ראשו מוצג כלפי מטה), במצג עכוז (חלק התחתון של העובר מוצג כלפי מטה) או במנח רחבי.
• מיקום השיליה – מיקום השיליה אינו קבוע ויכול להשתנות מהיריון אחד למשנהו. השלייה יכולה להיות ממוקמת בקיר קדמי של הרחם (שלייה קדמית), אחורי (שלייה אחורית) או בקרקעית הרחם (שלייה פונדלית).
שני מקרים פתולוגיים עלולים להיות קשורים למיקום השלייה – שליית פתח, המכסה את צוואר הרחם ועלולה למנוע לידה רגילה. לרוב, כאשר מוצאים שלייה נמוכה/פתח בשלבים המוקדמים להיריון, השלייה "עולה" עם התקדמות ההיריון ומתרחקת מפתח הצוואר. במקרים הפחות שכיחים (כ- 0.5-1% מכלל ההריונות) נשארת השלייה על פתח הצוואר והאישה מיולדת בניתוח קיסרי.
יש לשים לב לשלייה קדמית נמוכה במצבים לאחר ניתוח קיסרי קודם, שאז ישנה סכנה לשלייה "נעוצה" בצלקת הניתוחית הקודמת, מצב המחייב הערכות מיוחדת בלידה. יש לשים לב גם למיקום חבל הטבור ולשלול אפשרות של כלי דם על פני צוואר הרחם, מצב המכונה VASA PREVIA, וגם הוא מחייב ניתוח קיסרי והערכות מוקדמת.
• כמות מי השפיר. לרוב היא תקינה אך ייתכנו מצבים של מיעוט מי שפיר או ריבוי מי שפיר.
• מספר כלי הדם בחבל הטבור (המספר התקין שלושה - וריד ושני עורקים) לעיתים ייתכנו 2 כלי דם טבוריים (עורק טבורי בודד).
• BPD – קוטר הגולגולת הנמדד מרקה לרקה
• HC – היקף הראש
• AC – היקף הבטן
• FL – אורך עצם הפימור, או עצם הירך של העובר
האיברים והמערכות לבדיקה ודיווח בסקירת מערכות העובר הם:
א. גולגולת ומוח (בחתך רוחבי):
1) צורת הגולגולת בחתך רוחב
2) מוח קטן וציסטרנה מגנה (גומה אחורית)
3) החדרים הצדדים במח והכורואיד פלקסוס (הממלא את חדרי המח)
4) קו האמצע ו- Cavum septi pellucidi
ב. פנים:
1) ארובות עיניים ושפתיים
ג. חזה:
1) ריאות
2) מבט 4 מדורי הלב
3) מוצא העורקים הגדולים
ד. בטן:
1) קיבה
2) כליות
3) כיס שתן
4) השרשת חבל הטבור בבטן העובר
ה. עמוד השדרה
ו. קיום עצמות ארוכות בגפיים העליונות והתחתונות וקיום כפות ידיים ורגליים
כמובן שניתן לזהות גם את מין העובר. הורים שאינם מעוניינים לדעת את המין צריכים להודיע על כך לרופא המבצע מכיוון שהוא בודק את אברי המין בכל מקרה כדי לוודא את תקינותם.
סקירת מערכות מאוחרת בטכנולוגיות חדשות ותלת מימד
סקירת המערכות מבוצעת לרוב במכשיר דו ממדי. מכשירי האולטרה-סאונד התפתחו מאד בשנים האחרונות ומאפשרות הדגמת האיברים השונים ברזולוציה (חדות ואיכות) גבוהה.
במרבית המקרים, הן בבדיקות במכוני הקופה והן במרפאות הפרטיות, קיים גם מכשור תלת ממדי המאפשר לראות את פני העובר בתלת מימד (המאפשר "BONDING" של ההורים עם עוברם). ניתן להיעזר במכשור זה גם, חלילה, במקרים של מומים שאותם ניתן להדגים יותר במדויק להורים בעזרת הדגמה תלת ממדית.
עלויות ומסלולים לביצוע בדיקת סקירת מערכות מאוחרת
כל קופות החולים בארץ מאפשרות ביצוע חלק מבדיקות ההיריון גם באופן פרטי, במימון כזה או אחר של שיעור העלויות ודרך רשימת רופאים בהסדר או בבחירה חופשית של האם. כמובן שקיימות גם בדיקות במרפאות פרטיות.
כל רופא גובה את התשלום אותו הוא מחליט. קיימת השתתפות גם של הקופות במימון (חלקי) של העלויות, אך ניתן להיעזר כמובן גם למי שיש ביטוח פרטי במימון הבדיקות.
היתרונות של סקירת מערכות מאוחרת במסגרת הרפואה הפרטית
אין מטרת כתבה זאת לעודד בדיקות פרטיות או להוריד מערך הבדיקות המבוצעות במסגרת הציבורית. עפ"י פסיקת בתי המשפט יש צורך ליידע את האישה על קיומן של בדיקות פרטיות מחוץ לבדיקות בסל הבריאות.
בנוסף להוראות האיגוד הגינקולוגי, חוזר המנכ"ל והחברה הישראלית לאולטרה-סאונד במיילדות וגינקולוגיה שקבעו את האיברים שצוינו לעיל, הרי כל רופא במסגרת הפרטית יכול להרחיב כרצונו את הבדיקה המבוצעת.
כך למשל, אם בבדיקות בקופות כתוב שבדיקת הגפיים אינה כוללת אצבעות, ברור שבמסגרת הפרטית זה נבדק. הרופא יכול להרחיב את בדיקת הלב מעבר למראה ארבעת המדורים ומוצא כלי הדם, להרחיב את בדיקת המח (קורפוס קלוזום למשל), למדוד יותר מדידות של איברים (כמו עוד עצמות ארוכות, המרחק בין העיניים) ועוד כהנה וכהנה דוגמאות.
משך זמן הבדיקה במסגרת הפרטית הוא כמובן ארוך יותר, ניתנת הקלטה של הבדיקה ולעיתים ישנה גם העברה דיגיטלית של הבדיקה אך כל אלה הם "צ'ופרים" מעבר למקצועיות ולהיקף הבדיקה. כמובן שהעלות היא גבוהה הרבה יותר במסגרת הפרטית.
האם נדרשות הכנות לקראת סקירת מערכות מאוחרת?
סקירת מערכות מאוחרת היא בדיקה המבוצעת באמצעות אולטרסאונד, בדרך כלל בגישה בטנית. אין שום צורך בהכנות, במקרים של אולטרסאונד בגישה נרתיקית, כדאי לרוקן את השלפוחית טרם הבדיקה.
מהלך הסקירה
סקירת מערכות מאוחרת מבוצעת, כאמור, באמצעות מתמר על-קול (אולטרסאונד). המתמר מחובר למערכת תצוגה (מסך) ומאפשר גם לרופא וגם למטופלת ולמשתתפים נוספים מטעמה לצפות בעובר ובתהליך הסקירה שלו.
הסקירה אינה כרוכה בכאב או אפילו אי נוחות, היא אינה דורשת החלמה או התאוששות ואינה כרוכה בסיכונים כלשהם.
האם סקירה מאוחרת מאפשרת לגלות את מין התינוק?
כן, איברי המין החיצוניים של התינוק מתפתחים מספיק כדי לזהות את מינו בשלב זה של ההיריון. בהתאם למיקום בו נמצא התינוק, ייתכן והרופא יוכל לראות איבר מינו של העובר במהלך הסקירה המאוחרת. יש סיכוי קל שהתינוק לא "משתף פעולה", ויהיה קשה לרופא לקבל תמונה ברורה של איברי המין שלו. אם אינך רוצה לדעת את המין של תינוקך, חשוב לבקש מראש מהרופא שלא יקלקל בטעות את ההפתעה. לרוב, ניבוי המין נעשה רק כאשר הרופא בטוח במין העובר.
האם סקירה מאוחרת יכולה להבטיח שהתינוק בריא?
למרבה הצער, לא ניתן לזהות את כל ההפרעות האפשריות בעובר באולטרסאונד המבוצע בסקירה המאוחרת. אולטרסאונד הוא כלי די טוב בזיהוי מגוון רחב של מומים מבניים, כגון הפרעות בעמוד השדרה (כמו "ספינה ביפידה"), מומים בגפיים והתרחבות חדרי המוח (המכונה "הידרוצפלוס"). עם זאת, לא ניתן לזהות מצבים כמו שיתוק מוחין ואוטיזם לפני הלידה, מכיוון שמצבים אלו קשורים להתפתחות המוח, ולא למבנהו. בנוסף, סקירה מאוחרת לא מזהה מצבים מולדים וגנטיים אחרים רבים, כמו גם ציסטיק פיברוזיס.
תוך כמה זמן תקבלו את התוצאות, וכיצד תפענחו אותן?
בין אם בחרתם לבצע את הסקירה המאוחרת במרפאה מטעם קופת החולים שלכם או בין אם איתרתם רופא פרטי לביצוע הבדיקה, בשני המקרים תוצאות הבדיקה מתקבלות במהלך הסקירה, מיד כשהיא מסתיימת.
מערכת הבדיקה תפיק פלט המציין את כל תוצאות המדידות והסקר, והרופא יוכל להסביר לכם את כלל הנתונים והתוצאות, ובמקרים של נתונים חריגים יצביע גם עליהם ובדרך כלל ימליץ על מעקב נוסף כצעד ראשון להתמודדות.
את פלט הבדיקה תוכלו להציג בפני הרופא המטפל מטעם הקופה בפעם הבאה שתפגשו אותו. כפי שכבר ציינתי, לעיתים ניתן לקבל הסקירה במדיות דיגיטליות שונות כמו DOK או שליחה לנייד.
מגבלות הבדיקה
קיימות גם מגבלות לבדיקת סקירת המערכות. אולטרה-סאונד משתמש בגלי קול הנשלחים אל עצם מסוים וחוזרים בזווית שונה דבר היוצר תמונה על מסך מכשיר האולטרה-סאונד. דופן בטן עבה (משקל עודף), שלייה קדמית (או פתח), מנח העובר (גב עליון פנים כלפי מטה) או תזוזות יתר, מיעוט מי שפיר - כל אלה גורמים העלולים לפגוע באיכות הבדיקה ודיוקה.
ניתן לעיתים להזמין האישה שוב לראות אם העובר יתהפך, ניתן לשלוח אותה לחוות דעת נוספת בבית חולים או לבצוע אקו לב עובר ע"י קרדיולוג ילדים, אך ישנם מקרים בהם הריאות אינה משתפרת ויש להסביר זאת לבני הזוג.
ממצאים מחשידים והמשך בירור לפי תוצאות הסקירה
במרבית המקרים לשמחתנו תוצאות סקירת המערכות תהיינה תקינות. ישנם מקרים בהם ישנה סטייה בגודל העובר (עיכוב בגדילה או גדילת יתר), ריבוי או מיעוט מי שפיר, ממצאים קטנים כמו "סמנים רכים" (העלולים להעלות הסיכון לבעיה כרומוזומלית) או אף מומים מבניים חמורים הדורשים המשך בירור.
בירור זה יכול להוביל להמשך מעקב גדילה, לייעוץ גנטי, לביצוע דיקור מי שפיר, לבדיקת אקו לב עובר או לייעוץ הרופאים מומחים בתחום הבעיה שנתגלתה (נוירולוג ילדים, אורתופד ילדים וכו) ובמקרים חמורים מאד אף הפסקת הריון.
כמה עולה סקירה מאוחרת?
סקירת היריון מאוחרת מבוצעת על ידי גניקולוג מומחה לתחום האולטרסאונד המיילדותי. כל סקירה אצל רופא פרטי עולה לרוב בין 1500 ל-3000 ש"ח. ניתן לבצע את הבדיקה הן במסגרת קופת החולים והן באופן פרטי. לרוב, קופת החולים מאפשרת לבחור רק סקירה אחת (מוקדמת או מאוחרת) אותה ניתן לבצע במימון הקופה. לכן, רבים מבצעים סקירה אחת בקופה ואחת באופן פרטי. עם זאת, לעיתים הזוגות מעדיפים לבצע את שתי הסריקות אצל רופא פרטי. חשוב להזכיר כי בשנים האחרונות, זוגות רבים גם מבצעים באופן פרטי סקירה שלישית לקראת סוף ההיריון.
האם כדאי לעשות סקירה מאוחרת באופן ציבורי או פרטי?
השיקולים העיקריים שמנחים את מרבית הזוגות בבחירה בין פרטי לציבורי הם הצורך בבדיקה, והאיכות מול העלות. לעיתים, זוגות מבצעים את כל הבדיקות (כולל סקירה שלישית) אצל רופא פרטי במחשבה כי הרופא הפרטי שנבחר הוא לרוב בעל ניסיון וידע רב. מבחינתם, בקופת החולים קשה להשיג תורים או לא ניתן למצוא כלל את הרופאים הכי טובים שיש והכי מנוסים שיש, ולכן הם מעדיפים "להשקיע" וללכת לרופא פרטי (שבמקרים רבים יוצא מתקציב סל ההיריון בביטוח הפרטי). עם זאת, יש הבוחרים לבצע רק בדיקה אחת הניתנת במסגרת קופת החולים משיקולי עלות ומחשיבה ששאר הבדיקות מיותרות. שאלת חשיבות הבדיקות היא שאלה מעט פילוסופית, אך מבחינה פרקטית – ניתן בכל אחת מהבדיקות לעלות על מומים והפרעות, ובמידת הצורך לטפל או להפסיק את ההיריון. עקב כך, זוגות רבים בוחרים לכל הפחות באופציית הביניים של ביצוע סקירה הניתנת במסגרת קופת החולים ובדיקה נוספת באופן פרטי או ביצוע סקירה מאוחרת ומוקדמת באופן פרטי.
סקירה מאוחרת מומלץ לבצע בשבועות 21-24 להריון
או במכוני הקופה או במרפאות הרופאים הפרטיים אותם כל אישה יכולה לבחור
כמובן. סקירה מוקדמת תקינה אינה מבטיחה המשך תקין לחלוטין, ישנם קודם כל איברים שאינם מפותחים דיים בעת הסקירה המוקדמת (כמו אברי במח השונים) וישנם איברים היכולים להיות תקינים בשלב מוקדם להיריון ולהפוך ללא תקינים בהמשכן (דוגמה- בקע סרעפת, הרחבת חדרי מח ועוד).
ראשית התייעצי עם נשים בעשו את הבדיקה כדי לבחור ברופא המתאים. כמובן שיש לקחת בחשבון מיקום של הרופא והמכשור הרפואי שנמצא במרפאה שלו. כמו כן, ודאי שאת מקבלת תעוד בווידאו לבדיקה וכן את כל הייעוץ הנדרש לפני ואחרי
פרוצדורות שעשויית לעניין אותך
קשר עם

תודה! בקשתך נקלטה בהצלחה
קביעת תור אונליין בקלות ובמהירות
רק עוד כמה פרטים וסיימנו, אל תשכחו להביא את ההפנייה מרופא המשפחה שלכם וכרטיס מגנטי
