פיסורה - המדריך עם כל המידע הרפואי והמעודכן
פיסורה (Fissure) היא בעיה רפואית באזור פי הטבעת שגורמת אי נוחות, כאבים (במיוחד בעת מתן צואה) ולעיתים גם דימום. תסמינים של פיסורה הם דומים לאלה של טחורים – בעיה רפואית נוספת ולא נעימה באותה מידה, באזור פי הטבעת.
פיסורה (כמו גם טחורים) היא בעיה רפואית נפוצה יותר ממה שהיינו רוצים לחשוב – והגורמים לה עשויים להיות תזונה לקויה, שינויים במשקל הגוף, הריון ולידה, ואפילו ישיבה לא נכונה מבחינה אנטומית בשירותים. מכיוון שמדובר בתופעות לא נעימות העלולות לפקוד כל אחת ואחד מאיתנו כדאי להעמיק את היכרותנו עימן כך שנוכל לזהות סימנים ראשונים לפיסורה, לדעת מתי ייתכן ומדובר דווקא בטחורים, לקבל בעת הצורך, וללא דיחוי, החלטה לפנות לקבלת טיפול כך שלא ייגרמו עיכובים מיותרים העלולים לסבך את המצב – ולפגוע באיכות החיים באופן משמעותי.
לפניכם סקירה מקיפה אודות פיסורה. בין היתר נפרט את הגורמים לבעיה, מה ניתן לעשות כדי למנוע אותה, איך מטפלים בפיסורה, אילו שינויים באורח החיים עשויים לסייע במניעת חזרתה, איך מבדילים בין פיסורה לטחורים, מתי דרושה התערבות כירורגית לטיפול בפיסורה ועוד.
מה תמצאו במדריך השלם לטיפול בפיסורה:
- מהי פיסורה?
- כיצד נוצרת פיסורה, ומהם גורמי הסיכון?
- כיצד למנוע פיסורה
- טיפול ראשוני בפיסורה
- פיסורה ושינויים באורח החיים
- טיפול בפיסורה - בקופת חולים או במסגרת פרטית?
- פיסורה וטחורים - איך מבחינים ביניהם וההבדלים בטיפול
- טיפול תרופתי בפיסורה
- כאשר כלו כל הקיצים - התערבות כירורגית בפיסורה
- עלויות הטיפול בפיסורה
מהי פיסורה?
פיסורה, או בשמה המלא פיסורה אנלית (Anal Fissure באנגלית), היא קרע, סדק או חתך ברקמה הרירית שסביב פי הטבעת. כל אזור מכוסה עור יכול להיפצע, כך כאשר אנו נחתכים מסכין מטבח, מגרדים עקיצת יתוש עד זוב דם, נופלים ומקבלים שפשוף וכד'.
האזור סביב פי הטבעת אינו שונה, גם באזור זה עלולים תהליכים כאלה ואחרים לגרום לסדק, קרע או חתך בעור. פיסורה היא שם כולל למצב של פציעה בעור שבאזור פי הטבעת. כפי שנתאר בהמשך, מקרים של פיסורה יכולים להיות שונים מאוד זה מזה.
בדרך כלל חתך, קרע או סדק בעור באזור פי הטבעת יחלימו מאליהם, ממש כמו חתכים, שפשופים, פצעים וסדקים בעור במקומות אחרים. חתך, קרע או סדק בעור באזור פי הטבעת יכול לגרום לאי נוחות רבה ולכן גם כאשר המקום הולך ומחלים מעצמו ייתכן שתידרש התערבות שמטרתה זירוז הליך ההחלמה תוך הפחתת אי הנוחות. פעמים אחרות הפיסורה אינה חולפת מאליה ויש צורך לנקוט בפעולות שונות כדי לאפשר החלמה.
כיצד נוצרת פיסורה ומהם גורמי הסיכון?
כאמור, פיסורה היא חתך, קרע או סדק בעור באזור פי הטבעת ולפיכך הגורמים לה יכולים להיות דומים לאלה של חתכים, סדקים ופצעים בעור במקומות אחרים. כך למשל מגע מיני אנאלי או החדרת חפץ לפי הטבעת עלולים לגרום לפציעה, גלל צואה קשה או גדול במיוחד, קרעים הנוצרים באזור זה במהלך לידה ועוד. ישנן מחלות הגורמות לאזור פי הטבעת להפוך רגיש ופגיע במיוחד, כך למשל מחלות מעי דלקתיות או מצבים רפואיים הגורמים לזרימת דם מופחתת לאזור.
על גורמי הסיכון להופעת פיסורה נמנים מצבים כגון עצירות חריפה וממושכת (הגורמת, בסופו של דבר, למתן גללי צואה קשים וגדולים), תזונה לא מאוזנת (אכילה רבה של מזונות הגורמים לצואה קשה), שלשול עז הנמשך זמן מה, עודף משקל רב, הריון ולידה, מצבים של זרימת דם מופחתת לאזור פי הטבעת (תופעה המאפיינת את הגיל השלישי כמו גם מחלות כלי דם שונות), דלקות חוזרות ונשנות במעי (כמו גם מחלות כגון קרוהן וקוליטיס כיבית), חבלות כתוצאה מנפילה או מגע אגרסיבי מדי באזור פי הטבעת.
כיצד למנוע פיסורה
חשוב לדעת שחתך או סדק באזור פי הטבעת נוטים להירפא לאט, מפני שעצם קיומם גורם להתכווצות וכך מופחתת זרימת הדם לאזור ותהליכי התחדשות הרקמות נפגעים. סיבה נוספת לכך שעלול להידרש זמן רב לפיסורה לעבור היא עיכוב ההחלמה בשל חידוש הפציעה, לפחות באופן חלקי, בכל פעם שנותנים צואה. לאור הקושי הטבעי להחלמה העור באזור פי הטבעת כדאי מאוד להימנע מלכתחילה מפציעה באזור זה.
ניתן לעשות רבות כדי למנוע פציעה באזור פי הטבעת, כך למשל תזונה בריאה שומרת על תהליכי עיכול יעילים, מעיים בריאים ויציאות סדירות וקלות. שמירה על משקל גוף תקין, פעילות גופנית ללא העמסת יתר (בזכותה, בין היתר, נשמרת זרימת דם תקינה בגוף ובכלל זה לאזור פי הטבעת).
ניתן למנוע פיסורה באמצעות נטילת תרופות מרככות צואה במקרים של עצירות, קושי במתן צואה כמו גם כאשר יש רגישות באזור פי הטבעת בתקופת החלמה מניתוח או לאחר לידה. בתקופה של רגישות יתר באזור פי הטבעת, שימוש בנייר טואלט רך במיוחד או אפילו במגבונים לחים (ללא בישום) גם הם עשויים למנוע הופעת פיסורה. בנוסף, בתקופות כאלה מומלץ לשטוף את האזור במים פושרים וסבון.
בעת הצורך, כאשר הסיכון להופעת פיסורה גבוה, שגרה של שהייה ארוכה יחסית באמבט מדי יום עשויה לסייע מאוד במניעת פיסורה.
הטיפול הראשוני בפיסורה
כאמור, במקרים רבים ניתן להירפא מפיסורה ללא התערבות רפואית כלל, כך למשל ניתן למרוח וזלין לפני מתן צואה כדי להקל על היציאה, למנוע פציעה מחודשת ולזרז את תהליך ההחלמה. פעולות נוספות שבכוחן לסייע הן מעבר למזונות רכים וקלים לעיכול (עד החלמה מלאה), ניגוב זהיר ועדין של אזור פי הטבעת לאחר מתן צואה (למשל תוך שימוש במגבונים לחים שאינם מבושמים או במטלית טבולה במים פושרים). שהייה ארוכה, חוזרת ונשנית, באמבט חם, כמו גם שטיפת האזור במים פושרים וסבון, בכוחם לזרז את תהלחך הריפוי הטבעי.
פיסורה ושינויים באורח החיים
מי שאינם נמנעים מגורמי סיכון ולבסוף סובלים מפיסורה בוודאי מעוניינים לנקוט פעולה ולערוך שינויים באורח החיים כדי למנוע הישנות הבעיה. אחד הדברים שניתן לעשות הוא טיפול טבעי בפיסורה באמצעות אימוץ הרגלי תזונה בריאים תוך הגברה מבוקרת של צריכת מזונות עשירים בסיבים (כגון לחם מדגנים מלאים, אורז מלא, שיבולת שועל, פירות, ירקות, שעועית, אפונה ועוד). טיפול אחראי בבעיות רפואיות כרוניות (כגון דלקת במעי), הפחתת משקל יתר והימנעות ממגע אגרסיבי מדי באזור פי הטבעת גם הם חשובים למניעת פיסורה.
טיפול בפיסורה - בקופת חולים או במסגרת פרטית?
טיפול בפיסורה כלול בסל הבריאות ולכן ניתן לעשות רבות כדי להתמודד עם הבעיה במסגרת הרפואה הציבורית. חשוב לקחת בחשבון שפיסורה היא מצב מתעתע וכל עוד לא מושג שיפור היא פוגעת באופן משמעותי באיכות החיים. ישנם יתרונות רבים לקבלת טיפול לפיסורה במרפאה פרטית, בין היתר המעקב יהיה צמוד יותר וכך ניתן יהיה להתאים את הטיפול באופן שוטף ולהשיג שיפור בתוך זמן קצר ככל שניתן.
פניה לטיפול בפיסורה במסגרת הרפואה הפרטית עשוי להביא לכך שהבעיה תחלוף מהר יותר ותוך שסובלים ממנה פחות גם במהלך תקופת ההחלמה. בחירה ברפואה פרטית מאפשרת בחירת רופא מומחה, קבלת מלוא המידע, הסברים סבלניים, צוות הפועל להפחתת אי הנוחות, השמעת דעה ונטילת חלק בקבלת החלטות הנוגעת לאופן הטיפול. יתרון חשוב נוסף של פניה למרפאה פרטית היא שניתן לקבוע מועד נוח לטיפול ולהימנע מצורך להמתין לניתוח אם מסתבר שנדרשת התערבות כירורגית.
האם גירוי עצבי עשוי לשמש כטיפול לפיסורה אנאלית?
במהלך השנים, נבדקו מספר טיפולים תרופתיים לפיסורה אנאלית, כתחליף לניתוח שמגביר את הסיכון לבריחת צואה. עם זאת, טרם נמצאה תרופה שיעילותה יכולה להתחרות בזו של הטיפול הניתוחי. כעת, מחקר חדש מאחד את כל המידע הידוע על נוירומודולציה- אוסף של טכניקות חדשניות באמצעותן ניתן לגרות עצבים באזור האגן והשוק- ובוחן את השפעתה על המחלה.
צוות החוקרים בחן את כלל המחקרים שפורסמו בנושא בחמישה מאגרי מידע מקוונים מרכזיים. החוקרים מצאו כי שיטות אלו הראו תוצאות מבטיחות: הן מספקות הקלה מהירה על הכאבים שנגרמים כתוצאה מהפיסורה, בעיקר בטווח הקצר והבינוני, ואף עשויות להוביל לריפוי שלה. עם זאת, הניתוח שיפר את הסימפטומים במידה ניכרת יותר והפחית את הסיכוי להישנות המחלה.
פיסורה וטחורים - איך מבחינים ביניהם והבדלים בטיפול
הבעיה המכונה "טחורים" היא גודש דם באזורים דמויי כרית (הקרויים "טחורים") הנמצאים בסמוך לפי הטבעת, מן הצד הפנימי. הסימפטומים של טחורים ופיסורה עשויים להיות דומים, כאב בפי הטבעת בעת מתן צואה, אי נוחות, דימום מפי הטבעת (במיוחד עם מתן צואה ולאחר מכן) ועוד.
כאשר ידוע שיש סדק או חתך באזור פי הטבעת ברור שמדובר בפיסורה ולא בטחורים, אך יש לקחת בחשבון שהשניים יכולים להתקיים במקביל. פעמים אחרות תידרש בדיקה רפואית (באמצעות פרוקטוסקופ) כדי לאבחן אם מדובר בטחורים או פיסורה.
טיפול במקרים קלים יחסית של טחורים ופיסורה עשוי להיות דומה, ריכוך הצואה, הקפדה על מגע עדין בלבד באזור, אמבט חם, הימנעות מישיבה ממושכת בשירותים, אי הפעלת כוח בעת מתן צואה, שטיפה במים פושרים וסבון כל אלה ועוד בכוחם לאפשר החלמה מפיסורה וטחורים.
מקרים חריפים יותר של פיסורה וטחורים מטופלים באופן אחר זה מזה, כך למשל ישנם הליכים כירורגיים שונים, קשירת טחורים למשל לעומת ניתוח להסרת הפיסורה.
טיפול תרופתי בפיסורה
יש להבדיל בין שני סוגי טיפול תרופתי בפיסורה, כזה שנועד להפחית כאב ולרכך צואה בעוד ההחלמה מתרחשת באופן טבעי ולעומתו טיפול תרופתי שנועד לסייע בתהליך ההחלמה. על הסוג הראשון של הטיפול התרופתי נמנים נטילת תרופות נוגדות כאב ומינון נמוך של משלשלים.
תרופות שבכוחן לסייע להחלמה הן כאלה המגבירות אספקת דם לאזור (גליצריל טרי-ניטראט למשל) ותרופות חוסמום תעלות הסידן. שיטת טיפול חדשה יחסית בפיסורה היא הזרקת מינון נמוך של רעלן הבוטולינוס לאזור פי הטבעת, חומר זה (בטוח לשימוש במינונים נמוכים) משתק את שריר הסוגר, מונע עוויתות והתכווצויות ומאפשר החלמת הפיסורה.
כאשר כלו כל הקיצים - התערבות כירורגית בפיסורה
ישנם כמה סוגים של הליכים כירורגיים שבכוחם לסייע במצב של פיסורה שאינה מחלימה. בניתוח להסרת הפיסורה (Fissurectomy) מוסר האזור הפצוע יחד עם מעט רקמה בריאה סביבו. בניתוח של הסוגר הפנימי מוסר חלק קטן של שריר הסוגר.
ניתוח פיסורה מבוצע תחת הרדמה מקומית ובכוחו לא רק להביא להחלמה של כ-95% מן המקרים, אלא גם למנוע הישנות הבעיה. במקרים קשים של פיסורה כרונית ניתן לבצע ניתוח בו משתילים רקמת עור בריאה הנלקחת ממקום אחר בגוף באופן המאפשר לסדק, הקרע או החתך באזור פי הטבעת להירפא.
עלויות הטיפול בפיסורה
ההוצאות שנדרשים להן במהלך טיפול בפיסורה עשויות להיות שונות מאוד בין מקרה למקרה. כך למשל טיפול בפיסורה קלה שניתן להתמודד עימה תוך קבלת הנחיות מן הרופא (הנוגעות לצריכת מזונות המרככים את הצואה, אמבט, שטיפה במים פושרים וכד') אינו דומה להתמודדות עם פיסורה קשה שנגרמת מבעיה כרונית (מחלה במעי למשל) כאשר הטיפול בה מחייב התערבות כירורגית.
מכיוון שהטיפול בפיסורה כלול בסל הבריאות, ניתן לקבל אותו כמעט ללא עלות במסגרת הרפואה הציבורית, חשוב לדעת שפוליסות רבות של ביטוח בריאות משלים מאפשרות העדפת טיפול במסגרת הרפואה הפרטית תוך כיסוי מלא של ההוצאות, או לפחות כיסוי חלק נכבד מהן.


טחורים נוצרים עקב הרחבות, התעבות והתנפחות כלי דם באזור פי הטבעת והרקטום, באופן היוצר בליטות בפי הטבעת. לעומת זאת, פיסורה משמעה היווצרות סדק או פצע בפי הטבעת, הנגרם עקב מתיחתו. גם טחורים וגם פיסורה עשויים להיות מלווים בכאבים ובדימום, ומצריכים טיפול. במקרים מסוימים, בעיית פיסורה עשויה לנבוע מטחורים. ההבדל בין טחורים ופיסורה מתבטא הן בגורמים והן בדרכי הטיפול.
הגורמים העיקריים להיווצרות סדק בתעלת פי הטבעת - פיסורה: עצירות ממושכת, יציאות קשות ו/או גדולות, שלשולים, הריונות, זרימת דם לקויה באזור (תופעה שמאפיינת בעיקר קשישים) ודלקות במעי (קוליטיס / קרוהן). גם סקס אנאלי או החדרת גוף זר אל פי הטבעת עלולים להוביל לפיסורה.
הסימפטומים השכיחים ביותר של פיסורה הם כאב חד, עקצוץ, צריבה, דימום והפרשה בעת יציאה, כמו גם גרד או גירוי סביב פי הטבעת – בהתקפים או באופן מתמשך, סימן נוסף הוא קרע גלוי לעין בעור שמסביב לפי הטבעת. כמובן שהתופעה מלווה בחוסר נוחות וקושי בישיבה ממושכת, בייחוד על מצע קשה.
בפיסורה ניתן לטפל באופן עצמאי ולהחלים תוך מספר ימים עד שבועות ספורים. המטרה של הטיפול הבסיסי היא לרכך את היציאות ולהסדירן, כדי למנוע את המשך הפגיעה ברירית, והוא מבוסס על צריכה מוגברת של מים ושל סיבים תזונתיים. כמו כן, אפשר להשתמש בתרופות מרככות צואה ואמבטיות ישיבה (ישיבה של כרבע שעה במים פושרים פעמיים-שלוש ביום ולאחר היציאות). נוסף על כך, אפשר להשתמש במשחות מקומיות שמרחיבות את כלי דם ומרפות את השרירים שמסביב לפי הטבעת.
פיסורה שאינה מחלימה בתוך שישה שבועות נחשבת לכרונית. כדי לרפא פיסורה כרונית, שלא הגיבה לטיפול שמרני, למשחות או לבוטוקס, ניתן לשקול ניתוח. הניתוחים העיקריים לטיפול בפיסורה הם חיתוך צידי של הסוגר, כריתת הפיסורה, הרחבה אנאלית וקידום מתלה אנאלי. כמובן שלפני שנוקטים בהליך ניתוחי, נעשים ניסיונות לרפא את הפיסורה בדרכים שונות ולהקל על הכאב. במידה והטיפול והמשחות, אינם עוזרות, ייתכן והרופא ימליץ על ניתוח פיסורה.
התופעה של פיסורה שכיחה מאוד דווקא אצל תינוקות בשנת החיים הראשונה, ההסבר לכך הוא העובדה שהם מתקשים בעיכול או שיש להם יציאות קשות מדי או רכות מדי והאזור של פי הטבעת מאוד עדין ורגיש. הטיפול בתינוקות חשוב מאוד ויש לעקוב אחרי היציאות שלהם, לבדוק את הבעיה אצל רופא, יש לשמור ככל האפשר על יובש באזור פי הטבעת באמצעות החלפת חיתולים מרובה. הטיפול בתינוקות וילדים יהיה בדרך כלל מקומי בלבד, באמצעות משחות, שינוי תזונה והקפדה על ניקוי וריכוך האזור, ללא התערבות כירורגית.
קשר עם

תודה! בקשתך נקלטה בהצלחה
קביעת תור אונליין בקלות ובמהירות
רק עוד כמה פרטים וסיימנו, אל תשכחו להביא את ההפנייה מרופא המשפחה שלכם וכרטיס מגנטי
